Dodaj do ulubionych

Aresztowanie rodziców.

06.06.14, 17:21
Zgadzacie się z tym?

fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-11-latek-wazy-95-kg-rodzice-zostali-aresztowani,nId,1439286#iwa_item=13&iwa_img=0&iwa_hash=40309&iwa_block=facts
Mam mieszane odczucia, najpierw powinni dostać jakieś ostrzeżenie i szansę np. opieka społeczna czy jaki tam wydział się tym zajmuje daje im np. rok aby chłopiec schudł o tyle i tyle kilogramów, jeżeli się uda rodzina dalej pod dyskretną obserwacją, chłopiec ma obowiązkowe pomiary wagi co pewien czas itp.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:28
      Raczej trudno jest tak upaść zdrowe dziecko, żeby ważyło 95 kilo.

Moje jedza ile chcą i kiedy chcą, a mimo to daleko im do takiej wagi.
      Nawet mnie daleko, chociaz tez jem co chcę i kiedy chcę.
      • gazeta_mi_placi Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:42
        Geny Kochana, geny wink

"Kobieta tłumaczyła także, że cała jej rodzina ma po prostu takie predyspozycje genetyczne. - Ja jestem otyła i cała rodzina po stronie mojego męża też zmaga się z otyłości. To są geny, z tego wynika nasza otyłość - mówiła."

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-11-latek-wazy-95-kg-rodzice-zostali-aresztowani,nId,1439286#iwa_item=13&iwa_img=0&iwa_hash=40309&iwa_block=facts?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • memphis90 Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 12:01
          Taaaa, grubi ludzie mają grube psy- ale to wszystko kwestia genów big_grin
    • niktmadry Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:35
      Jeśli chłopiec tyle ważył a rodzice nie widzieli w tym problemu to owszem - słusznie ich oskarżono o zaniedbanie. Jeśli był leczony to już tylko chyba sami lekarze wiedzą ile w tym choroby a ile winy rodziców.
      • andaba Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:42
        Problem mogli widzieć, ale niekoniecznie dali radę cos z tym zrobić.

Dziecko albo musiało mieć większe łaknienie, albo fatalną przemiane materii, spasiony jedenastolatek to może ważyć 50-60 kg, a nie 95.
        • niktmadry Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:50
          Problem mogli widzieć, ale niekoniecznie dali radę cos z tym zrobić

Chciałam napisać, że jeśli takie dziecko jest pod opieką specjalistów, systematycznie stawia się na wyznaczonych kontrolach lekarskich, rodzice przestrzegają zaleceń to rozumiem sytuację. Jeśli natomiast rodzice uważają, że jest to sprawa genów, nie badają dziecka, nie bywają z nim u lekarzy z tego powodu to słusznie zostali oskarżeni o zaniedbanie.
          • gazeta_mi_placi Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 17:54
            Ciekawe czy są ubodzy bo wg naszych mądralińskich im uboższy człowiek tym grubszy.
            • jakw Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 10:47
              gazeta_mi_placi napisała:

> Ciekawe czy są ubodzy bo wg naszych mądralińskich im uboższy człowiek tym grubs
              > zy.
              Myślisz, że bogatym zabraliby dziecko?
        • cosmetic.wipes Re: Aresztowanie rodziców. 06.06.14, 18:46
          Przyjaciółka mojej córki ma 11 lat, waży 51kg przy wzroście 164 cm. Wszystko można o niej powiedzieć,.ale nie, że jest spasiona. Rodzice wysocy, matka ma prawie 1,8 m wzrostu.
    • miacasa zespół Pradera-Williego 06.06.14, 17:58
      może być przyczyną tak gigantycznych przyrostów masy ciała dziecka
      • niktmadry Re: zespół Pradera-Williego 06.06.14, 18:08
        Jeśli chłopaka leczą to mają dokumentację medyczną. Powinno wystarczyć do uniewinnienia ich.
        • gazeta_mi_placi Re: zespół Pradera-Williego 06.06.14, 22:29
          Rodzice twierdzą, że oni sami i ich dziecko tyją biedni od genów ...
      • memphis90 Re: zespół Pradera-Williego 08.06.14, 12:05
        Prader-Willi przebiega z upośledzeniem umysłowym- ciężko byłoby nie zauważyć zaburzeń rozwoju przez 11 lat
    • rosapulchra-0 Re: Aresztowanie rodziców. 07.06.14, 21:14
      Jeśli doszło do aresztowania, a chłopiec był pod stałą opieką lekarzy, to na pewno działała tam opieka społeczna i na pewno ci rodzice mieli czas na zrobienie czegokolwiek, aby chłopca przynajmniej więcej nie tuczyć.
      • raczek47 Re: Aresztowanie rodziców. 07.06.14, 21:35
        Szkoda,ze brytyjska policja nie zadziałała tak skutecznie w przypadku Polki, która(chyba w Londynie?) zagłodziła z premedytacją swojego kilkuletniego synka.(Sprawa sprzed roku chyba).
        • gazeta_mi_placi Re: Aresztowanie rodziców. 07.06.14, 22:13
          Oczywiście powinni zwracać uwagę także na dzieci nadmiernie wychudzone, ale wątek jest o tych z drugiego bieguna czyli nadmiernie otyłych.
          • verdana Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 10:51
            Problem w tym, ze aresztowanie rodziców w niczym dziecku nie pomoże. Jeśli nawet schudnie w rodzinie zastępczej, to straty psychiczne będą nie do odrobienia. I nie sądzę, aby zdrowsze i szczęśliwsze było w dorosłości niezatuczone dziecko, które wychowywane jest bez rodziców, nagle pozbawione domu, przymusowo odchudzane i mające świadomość, że straciło rodziców z własnej winy, niż otyły facet.
            Wydaje sie, jakby widziano tu dziecko tylko przez pryzmat jego wagi, a sądowi umknął fakt, ze dziecko to człowiek.
            • najma78 Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 11:05
              m.bbc.co.uk/news/uk-england-suffolk-27730696
              Jak napisano to sa bardzo rzadkie przypadki i zdarzaja sis gdy wszyatko inne zawiodlo. Wiadomo ze szczegolow sie nie dowiemy ze wzgledu na dobro dziecka ale nie trudno sie domyslic ze bylo tam wiecej niz tylko za duza waga = zabranie dziecka.
              • verdana Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 11:16
                Też tak sądzę.
            • memphis90 Re: Aresztowanie rodziców. 08.06.14, 12:11
              > I nie sądzę, aby zdrowsze i szczęśliwsze było w dorosłości niezatuczone dziecko
              > , które wychowywane jest bez rodziców, nagle pozbawione domu, przymusowo odchud
              > zane i mające świadomość, że straciło rodziców z własnej winy, niż otyły facet.
              Dopiero co był tu zalinkowany artykuł o gigantycznej traumie jaką przeżył ważący 250kg facet, który musiał leżeć w szpitalu na podłodze, bo nie było dla niego odpowiednio wytrzymałego i dużego łóżka. Idąc dalej dotychczasową drogą ten chłopiec miał olbrzymie szanse, żeby za chwilę ponosić podobne konsekwencje gigantycznej nadwagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka