Dodaj do ulubionych

Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak wie...

10.06.14, 01:27
Lot do Polski. Moja mama z jaka lece na jej nadal aktualnym paszporcie bedzie odbierac nowy paszport w trakcie pobytu w Polsce a stary jej niewatpliwie przedziurawia czyniac go niewaznym. (Odbiera tamze rowniez dowod osobisty bo aktualny jest juz niewazny)

Lecimy z Wizzairem. A tu takowy Wizzair przy odprawie w necie automatycznie wrzuca te same dane paszportowe na oba loty ( do i z kraju). I nie ma zmiluj sie, nie ma pomyslunku ze moze ktos jednak bedzie wracal na innym dokumencie. Co zrobic?

Czy na granicy uhonoruja fakt ze stary paszport wklepany w karte pokladowa jest niewazny bo przedziurawiony a nowy ma inny nr?

Moze ematka wie i ma w tej kwestii doswiadczenie?. Z gory serdecznie dziekuje za porade
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 02:08

Mozesz mi wyjasnic po co wogole chcesz podawac nr paszportu,dowodu itd?rzeciez to absolutnie nie jest obowiazkowe.Odznacz ta opcje w menu wizzaira i tyle.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:25
        a jak mam niby check in jesli wybralam web? Jak to niby mialoby byc bez wymaganego nr paszportu?

Mowa o CHECK IN online
        • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:12

yyy tez check in robilam online i nie potrzebowalam zadnego numeru pasuportu tylko kod ktory dostalam reserwujac lot.Potem wpisalam check in kod i wydrukowalam bilet.Amen.
    • mancipi Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 06:16
      nie wiem czy eldenstain ma rację, natomiast wiem że nie musisz od razu robic odprawy na oba loty. tam jest opcja aby odznaczyc odprawę na lot powrotny, będziesz musiała zrobic ja później. pro drugie oni dat nie sprawdzaja-ja sie swego czasu machnęłam w dacie ur dziecka o rok... i nikt tego nie weryfikowal chociaz jest różnica między półtoraroczniakiem a półroczniakiem wink
      a w ostatecznosci dla spokoju jak mama bedzie miała nowy paszport mozesz zminic dane przez infolinię, co oczywiscie kosztuje slono za połączenie-ja tak kiedys zmieniałam nazwisko-jeden lot byl na panieński a powrotny juz z nowym dokumentem na małżeńskim, ale pamietam ze tylko zmieniałam nazwisko rezerwacji a odprawe robiłam juz z nowym dokumentem-znaczy da się
      • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 08:12
        Oplate za infolinie ja obchodze dzwoniac przez skype (szczerze polecam rowniez jak ktos chce w pl dzwonic do zusu czy innych) numer w paszporcie sluzy chyba bardziej identyfikacji (w nazwisku moze byc pomylone do 3 liter) na waszym miejscu po prostu wzielabym nowy i stary paszport na wszelki wypadek - podrozowalabym na nowym a jak ktos sie zapyta (bardzo maloprawdopodobne - tak samo jak z data urodzenia - nikt na to nie patrzy bo jest cala kolejka do odprawienia - pokazalabym stary.
        • jamesonwhiskey Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 09:24
          Zazwyczaj sa to numery platne wiec nie wiem jak to skupem obchodzisz
          • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:32
            Pokaz mi infolinie ktora liczy sobie wiecej niz jak za lokalne polaczenie
            • jamesonwhiskey Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:15
              wizzair.com/en-GB/about_us/contact_us
              Poland: 703603993 4.25 PLN *
              *Calls from mobile networks may be charged at a higher rate.

703 703007 - Polish speaking - 4.92 PLN per minute incl. VAT.
              Ryanair is the service provider.

a teraz ty mi pokaz jak "ochodzisz" to skypem

• ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:04
                Wszystko da sie obejsc
                www.saynoto1890.com (patrz rozdzial o skypie)
                Jesli dalo sie w 2011 to i teraz sie da tym bardziej ze sprawa platnych infolinii firm przewozowych jest uwazana za skandal juz od jakiegos czasu (jak sie okazalo :p)
                • jamesonwhiskey Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:39
                  no chyba jednak nie lapiesz roznicy miedzy
                  platnym 0700 a bezplatnym 0800
                  no ale jak ci sie udaje dzwonic to dzwon na zdrowie
                  ale nie konieczniej polecja swoja rade innym
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:27
        że nie musisz od razu robic odprawy na oba loty.

mylisz sie. Tez mi sie tak zdawalo. Ale dzieje sie to automatycznie w obie strony. Tez myslalam ze mozna tylko w jedna strone

• edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:13

Nie mozliwe,najpierw drukowalam bilety na lot w jedna szrone,a potem w druga.Oddzielnie.
    • rosapulchra-0 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 06:32
      Zadzwoń na infolinię.
    • zurekgirl Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 08:04
      Najlepiej zadzwon do biura obslugi, ewentualnie czasem na lotnisku jest punkt wizzaira, mize tam pomoga.
      • aqua48 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 08:33
        Mama niech weźmie oba paszporty - ten przedziurawiony i nowy. Jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby ktoś numer paszportu sprawdzał - sprawdza się dane - imię i nazwisko oraz patrzy na zdjęcie.
    • jematkajakichmalo Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 08:41
      Mama moze sie odprawic na kazdy lot osobno. Nie wiem nawet czy w ogoel beda od niej tego wymagac na terenie EU zeby podawala nr dokumentu, bo zadnej kontroli nie ma (no chyba, ze lecisz z innego kraju, poza EU). Aha, jesli jest na terenie EU to moze podac tylko nr dowodu, paszportu w ogole nie musi brac.
      Dokument sluzy tylko identyfikacji osoby, ze ona to ona a nie ciocia jadzia.

Ja kiedys lecialam w jedna strone z polskim paszportem a wracalam z niemieckim.
      • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 09:48

Wcale nie trzeba podawac,to jest opcja dodatkowa Jak ktos b.chce.Przed miesiacem lecialam i oprocz imienia nazwiska i daty urodzin nie podawalam nic.
        • jematkajakichmalo Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:44
          w sumie fakt, tez mi sie cos kojarzy, ze chyba nic nie podawalam
          • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:48

Nie mam sklerozytongue_out wiem co podawalam.Raz sie legitymowalam dowodem,a raz paszportem,to co pierwsze trafilo pod reke.

• princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:48
              Raz sie legitymowalam dowodem,a raz paszportem,to co pierwsze trafilo pod reke.

mowisz zupelnie nie na temat o jaki JA Pytam. NIkt nie mowi o przechodzeniu przez granice. MOWA O CHECK IN W NECIE. Na temat prosze, psze Pani
              • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:06
                A kto ci na check inie w necie w ogole paszport sprawdza?
              • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:15

To jest na temat.check in robilam przez net,wydrukowalam bilet,pokazalam go na bramce razem z paszportem/dowodem,udalam sie na podklad.Zafne numery paszportow nie byla potrzebne do wydrukowania biletu.

• princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:37
          rzed miesiacem lecialam i oprocz imienia nazwiska i daty urodzin nie podawalam nic.
      • sumire Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 11:40
        jematkajakichmalo napisała:

> Nie wiem nawet czy w ogoel beda od
        > niej tego wymagac na terenie EU zeby podawala nr dokumentu, bo zadnej kontroli
        > nie ma (no chyba, ze lecisz z innego kraju, poza EU).

Niezupełnie - na trasach do i z UK kontrola dokumentów jak najbardziej jest, bo Brytfanna nie jest w Schengen i wylegitymować się trzeba (choć niekoniecznie paszportem).
        • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:35
          Ale na kontroli granicznej nikt nie patrzy na numer paszportu na karcie! Odprawa jest miedzypanstwowa i przewoznika i jego zapiski maja w d... Patrzec moga ewentualnoe stwwardesy przy check inie. Ale i tak jak masz wpisany paszport a lecisz na dowod slowa nie powiedza.
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:30
        nie mylisz sie, Nie da sie w necie zrobic tego osobno. Nie pytalabym gdybym nie miala problemu z tym
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:46
        Mama moze sie odprawic na kazdy lot osobno.

nie moze. nie ma takiej mozliwosci w wizzair w necie. Automatycznie wrzuca na oba loty dane paszportu
    • jamesonwhiskey Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 09:26
      Raczej nie przejdzie odprawy jak nie bedzie sie pucowac ze ma nowy paszport moze ktos przeoczy ale watpie
    • lady-z-gaga Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 09:54
      Dane paszportowe przy wyjeździe za granicę to imię nazwisko i data urodzenia. Naprawdę chcą od Was nr paszportu? nie chce mi się wierzyć
      • annajustyna Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 09:59
        Moze na inny kontynent leca?
        • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:32

A to na innym kontynencie wydaja polskie paszporty? Do Polski leca przeca.Nr paszportu wcale nie trzeba,to jest opcja dodatkowa w wizzair.
          • annajustyna Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:37
            Hameryka czasem ma specyficzne wymagania odnosnie paszpotu. Kto wie skad leca, a potem wracaja?
            • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:45

Wypadaloby przeczytac pierwsze zdanie w poscie startowymtongue_out
              • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 10:46

Wizzair so hameryki nie lata tak na marginesiebig_grin
                • annajustyna Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:01
                  Wedle pierwszego postu leca do PL: Ale skad. A gdzie Wizzar lata, to nie wiem, bo ja tylko Lufthansa...
                  • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:50
                    z UK do Polski.

Ponadto pytanie dotyczy zgodnosci danych na boarding pass z waznym paszportem posiadanym w trakcie podrozy powrotnej
          • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 13:36
            Do Polski leca przeca.Nr paszportu wcale nie trzeba,to jest opcja dodatkowa w wizzair.
            • lady-z-gaga Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:20
              > a niby jak nie wpisac i zrobic check in jak jest wymagane?? kazdy mogby leciec
              > na kazda boarding pass

Sugerujesz, ze na boarding pasach jest numer paszportu/dowodu?
              mam przed nosem moje własne dokumenty podróży, bo dwa tygodnie temu wróciłam z urlopu
              przez biuro podróży, podawałam tylko personalia, adres i datę urodzenia
              czy wyjazd indywidualny to inne wymogi? nie sądzę
              chyba, że rozmawiamy o kraju spoza Unii
              • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:53
                Sugerujesz, ze na boarding pasach jest numer paszportu/dowodu?

tak, Zapisane jako Bar code.
              • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:55
                mam przed nosem moje własne dokumenty podróży, bo dwa tygodnie temu wróciłam z urlopu
                przez biuro podróży, podawałam tylko personalia, adres i datę urodzenia
                czy wyjazd indywidualny to inne wymogi?

jesli robilas Check In online musialas podac dane paszportowe. Nie da sie inaczej z Wizzair i zadna firma lotnicza. Check in= skanowanie, tudziez podawanie nr paszportu w kazdej firmie
                • lady-z-gaga Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:59
                  ok, nie będę się kłocić smile nie robiłam check in online, widocznie jest tak, jak piszesz
                  przy okazji - dobrze wiedzieć na przyszłość smile
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:44
        Mam wrazenie ze moze niezbyt jasno nakreslilam sprawe bo odpowiadaja tu ludzie nie na temat:

DANE PASZPORTU SA PODAWANE PRZY CHECK IN jakie odbywa sie na INTERNECIE jesli ktso wybral taka opcje ( a to uczynilam kupujac bilet pol roku temu

CHODZI O BOARDING PASS.

Nie da sie tego zrobic osobno na stronie wizzair. Jak w jedna strone robisz CHECK in to automatycznie wrzuca dane i w droge powrotna nie dajac ci mozliwosci wpisania innych danych paszportowych
        • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:10
          Normalnie jak drukujesz w domu sie nie przejmujesz i drukujesz. (Nikt nie patrzy) jesli masz opcje wydruk na lotnisku to idziesz do pani i mowisz jaki masz problem i ona ci to recznie zatwierdza (drukuje u siebie)
          • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:31

Oczywiscie,ze tak,zwyczajnie drukujesz bilet po wpisaniu kodu z rezerwacji.Zadnych nr paszportow nie trzeba.
        • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:20

Nic nie jest podawane,ci za bzdury,wpisujedz kod,ktory dostalas wraz z rezerwacja,klikasz check in online,drukujesz karty pokladowe i przy bramce pokazujesz paszport.Zadnych nr paszportow nie trzeba.

• alienka20 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 11:32
      Mój narzeczony w styczniu miał podobną sytuację - leciał po nowy dowód osobisty i gdy robił odprawę na powrotny wrzuciło mu automatycznie nr i serię starego. Nie było żadnych problemów, ale miał przy sobie oba dokumenty.
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:45
        Mój narzeczony w styczniu miał podobną sytuację - leciał po nowy dowód osobisty i gdy robił odprawę na powrotny wrzuciło mu automatycznie nr i serię starego. Nie było żadnych problemów, ale miał przy sobie oba dokumenty.

wreszcie! dzieki ci kobieto. Wreszcie jakas odpowiedz na temat i z sensem

Wlasnie tego sie chcialam dowiedziec. Dzieki za info. Bedzie mama miala zatem oba. Dziurawy i nowy.
        • ichi51e Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:12
          Wszyscy ci napisali w tym watku ze robisz z igly widly :p
          • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:10
            Wszyscy ci napisali w tym watku ze robisz z igly widly

mam nadzieje ze masz racje. Szczerze.

latam non stop z lufthansa i brit airways ( praktycznie co drugi tydzien). przy wejsciu do samolotu skanuja boarding pass barcode = sprawdzaja zgodnosc z tym co w paszporcie. Boje sie ze sprawy maja sie podobnie z wizzair aktualnie. Inaczej nie byloby kontroli kto lata i na jakim dokumencie. Przy dzisiejszych zabezpieczeniach na granicy byloby dziwne aby tego nei sprawdzali. Notoryczne oszustwa dokumentow by byly.

• edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:26

No tak odpowiedzi ci sie nie spodobaly,bo za glupia jestes by sie zacheckowac online bez wpisywania nr paszportow.
          Nastepnym razem rezerwujac lot czytaj pola oznaczone gwiazdka.Akurat mam przed soba bilet z ostatniego lotu wizzair.Zawiera imie, nazwisko,nr lotu,date,skad/dokad,godzine odlotu,godzine zamkniecia bramek oraz kod kreskowy.Drugi kod kreskowy oderwano na bramce.
          Zadnych nr paszportu nie ma,bo nie sa potrzebne.

• princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:06
            ,bo za glupia jestes by sie zacheckowac online bez wpisywania nr paszportow.

wysle ci emaila na edelstein@gazeta.pl ( correct email?) gdzie wskazesz mi gdzie sa te gwiazdki bo ja widze ze passport no to compulsory field . Prosze nie obrazaj nikogo jesli nie masz informacji jak to aktualnie wyglada przy check in
            • fanny Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:49
              Obie macie racje smile
              Jedna, bo przy podrozowaniu w ramach Schengen nie trzeba przy robieniu check in online wpisywac nr dokumentu podrozy, a druga, bo prz podrozowaniu z UK - trzeba.

f.
              • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:57

No i sie wyjasnilo.
            • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:51

Przy bookowaniu biletu laska.Faktycznie nie mam aktualnych info,lecialam miesiac temu.
              • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:58
                Przy bookowaniu biletu laska.Faktycznie nie mam aktualnych info,lecialam miesiac temu.
          • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:14
            kod kreskowy.Drugi kod kreskowy oderwano na bramce.

a to taki rysuneczek??? nic sie pod nim nie kryje? kobieto dokladnie kryje sie wlasnie informacja paszportowa miedzy innymi. Mysl!
            • joa66 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:20
              Na pewno wymagany jest numer dokumentu podróży. Nie znoszę tego i wiem, ze na pewno bym tego nie robiła gdyby nie było to konieczne.

Pamiętam jednak taki komunikat na stronie (w czasie odprawiania), że jeżeli zmieni się dokument w międzyczasie, to należy kontaktowac się bezpośrednio z linią lotniczą i że nie da się tego zrobić on line.
              • joa66 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:25
                Wydaje mi się, że biura podróży/pośrednicy zajmujący się sprzedażą biletów mają inne wejścia do system i mogą udzielić informacji taniej (mailem) niż sam wizzair.

• princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:32
                dokladnie

kolejna sensowna odpowiedz z rozsadkiem, joe66. dzieki za info
                nie ma wyjscia trzeba dzwonic.
            • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:45

Tak kryhe sie,to ci podawalam i nie podawalam zadnych nr paszportow,bo bilet bookowalam siedzac w pociagu.Paszportow przy sobie nie woze.
              Paszporty wyciagnelam z szuflady dzien przed odlotem.Check in robilam tydzien wczesniej.

• joa66 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:49
                Tak kryhe sie,to ci podawalam i nie podawalam zadnych nr paszportow,bo bilet bo
                > okowalam siedzac w pociagu.Paszportow przy sobie nie woze.

Kupić bilet można nie podając numeru dokumentu podróży.

• joa66 edel może miec rację 10.06.14, 16:51
                  Passengers travelling in the Shengen area don’t need to fill in their travel documents’ details, but simply complete the web check-in procedure.

smile
                  • princesswhitewolf Re: edel może miec rację 10.06.14, 17:01
                    no to jeszcze pomysl ze moze pytajaca nie leci wewnatrz Shengen zanim zaczniesz wyzywac od glupich. Najpierw dane, potem przemyslenia. Nie inaczej.

lece z UK i do UK
                    • joa66 Re: edel może miec rację 10.06.14, 17:46
                      Spokojniesmile To zwykłe nieporozumienie. Zakłądam, że jak edel się odprawiała to nie pojawiła się informacja "uwaga, to trasa wewnątrz Schengen więc nie musisz podawac numeru paszportu", tylko nie było nawet rubryki. Każda z nas wypowiadała się z perspektywy swoich doświadczeń.

Mnie też nie przyszło do głowy, że Schengen/non Schengen może miec jakiekolwiek znaczenie (bo niby dlaczego) , ale ma.

• edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:53

Przy check in tez nie podawalam.
                • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:59
                  tyle ze nikt nie pyta o kupowanie biletu.

czy ludzie potrafai czytac ze zrozumieniem? zwatpilamsad w tym watku
    • landora Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:07
      Kup bilety osobno na lot tam, i osobno na powrotny. Tylko wtedy dwa razy płacisz za użycie karty, nie wiem jakie to są kwoty w Wizzair.
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 14:44
        bilety mam od pol roku
        • pelagia_pela Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 15:14
          Nie musisz leciec z paszportem, dowod wystarczy, a ten chyba mama ma wazny?
          • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:07
            napisalam ze nie wazny ma dowod.

nie zadawalabym tego pytania gdyby miala wazny dokument tylko bym go uzyla
    • fanny Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 16:42
      W WizzAir conduct of carriage jest napisane ze w przypadku ktory opisujesz _moga_ (ale nie musza) odmowic wpuszczenia Twojej mamy na poklad:
      "If the Passenger cannot present the Boarding Pass and/or the same travel documents used at online check-in at the boarding gate, we may refuse the carriage."
      Na stronie Wizzair sugeruja w opisanym przypadku zrobic dwie osobne rezerwacje.

Wiec tak naprawde wszystko w rekach gate agenta, niestety.

f.

P.S. zobacz czy po zrobieniu check in, wchodzac w manage my booking nie da sie naniesc zmian w numerze paszportu. Wiem ze w innym LCC, konkretnie w AirAsia jest to mozliwe.
      P.S. 2 Nie znam systemu WizzAir, ale czy nie da sie tam dokupic uslugi check in na lotnisku?
      Ta opcja bylaby chyba najbezpieczniejsza.
      • edelstein Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 17:00

Mozna zrobic check in na lotnisku,kosztuje 10lub 15€.Online ist kostenlos.
        • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 17:06
          Mozna zrobic check in na lotnisku,kosztuje 10lub 15€.Online ist kostenlos.

nie mozna jesli juz web in check in zostalo zarezerwowane i wykonane w 1 strone. W druga automatycznie wbija nr paszportu z pierwszej rezerwacji. Gdyby byla taka opcja to bym sama na to wpadla. Wizzair jakby nie przewiduje ze ludzie leca gdzies gdzie nastepuje zmiana paszportu i wracaja na innym
      • princesswhitewolf Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 17:04

> "If the Passenger cannot present the Boarding Pass and/or the same travel docum
        > ents used at online check-in at the boarding gate, we may refuse the carriage."
        > Na stronie Wizzair sugeruja w opisanym przypadku zrobic dwie osobne rezerwacje.

dokladnie tego sie obawialam. Dzieki za sensowna odpowiedz i na temat fanny. Potwierdzials moje obawy niestety
        >
        >
        > P.S. zobacz czy po zrobieniu check in, wchodzac w manage my booking nie da sie
        > naniesc zmian w numerze paszportu. Wiem ze w innym LCC, konkretnie w AirAsia je
        > st to mozliwe.

no wlasnie nie da sie online i dlatego zalozylam watek. Bede dzwonic do nich bo chyba nie ma wyjscia
        > P.S. 2 Nie znam systemu WizzAir, ale czy nie da sie tam dokupic uslugi check in
        > na lotnisku?
        > Ta opcja bylaby chyba najbezpieczniejsza.

za pozno. Pol roku temu zarezerwowalam Web-in check. Trudno bede wydzwaniac do nich
        • nanuk24 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 17:25

> > "If the Passenger cannot present the Boarding Pass and/or the same travel
          > docum
          > > ents used at online check-in at the boarding gate, we may refuse the carr
          > iage."
          > > Na stronie Wizzair sugeruja w opisanym przypadku zrobic dwie osobne rezer
          > wacje.

>
          >
          > dokladnie tego sie obawialam. Dzieki za sensowna odpowiedz i na temat fanny. Po
          > twierdzials moje obawy niestety

Jezeli Twoja mama bedzie miala przy sobie dwa paszporty, to problemu nie ma, bo jak? Ma dokument? Ma, nawet dwawink
          Moja mama wprawdzie ma inna sytucaje, ale tez jezdzi z dwoma paszportami do USA, bo w starym, niewaznym ma wize, a waznosc paszportu wygasla, kilka lat przed waznoscia wizy.
          Problemu nie ma. Pokazuje dwa dokumenty.
    • koronka2012 Re: Wizzair zmiana nr paszportu - ematka wszak w 10.06.14, 18:08
      podawanie paszportu zależy od tego skąd/gdzie się leci

"W nowej odsłonie strony Wizz Air, w przypadku lotów do krajów strefy Schengen, odprawa online jest banalnie prosta, gdyż nie trzeba podczas niej podawać żadnych danych dokumentu tożsamości."

www.fly4free.pl/odprawa-online-w-ryanair-i-wizz-air-krok-po-kroku/
      Lecialam przez UK, i wpisywałam nr przy odprawie, ale nikt zgodnosci nie sprawdzał, więc wzięłabym oba dokumenty i szła z nowym nie wdając się w dyskusje.

A temat zgłosiłabym do Wizzair jako reklamację (po powrocie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze
  • Aktywne