Dodaj do ulubionych

To jakich prezentów nie lubicie?

17.07.14, 15:12
Trochę wątków o prezentach się zebrało, więc może kogoś zainspiruje do kupowania lub nie wink
Ja np. nie lubię dostawać świeczek. Nawet ładnie zapakowane wydają się tandetne czasem i cmentarne. Anioły - kolejny prezent, który kojarzy mi się z cmentarzem uncertain masakra jakaś. Ale to daje koleżance, która kolekcjonuje anioły w każdej postaci. Figurki, wazoniki i inne duperele na których zbiera się kurz. Pozbywam się ich prędziutko. Sztuczna biżuteria - kasa wyrzucona w błoto bo jestem uczulona, poza tym nie przemawia do mnie. Pościel - ludzie myślą, ze jak się mieszka w bloku to się nie ma sypialni i kupują zawsze rozmiar 200x160. Na ślub dostałam 6 takich kompletów uncertain
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:21
      Szeroko rozumianej "sztuki" - obrazow, obrazkow, kilimow artystycznych, rzezb etc. Szeroko rozumianych "pamiatek z Polski" - cokolwiek z bursztynami, obrazki z Brama Florianska albo Giewontem, makatki z Cepelii, hafty polskie na czymkolwiek etc. Zwierzat - raz dostalam krolika (zywego!) - to mial byc zart ale przede wszystkim byl duzy klopot!
      • awidyna Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:24
        Królik? U mamy przed blokiem pasie się codziennie kucyk - prezent na komunię ;D Nie wiem co w zimie będzie z bidokiem.
        • majenkir Re: 17.07.14, 16:00
          Ktos ma w bloku kuca?????
          • awidyna Re: 17.07.14, 16:07
            No, mama mi powiedziała, że w garażu go trzymają wink po schodach pewnie by nie dał rady wejść wink Ale widać ktoś miał pomysła, żeby kupić kucyka dziecku mieszkającemu w bloku. Chyba głupota roku. Ale kucyk piękny wink
          • bi_scotti Re: 17.07.14, 16:07
            majenkir napisała:

> Ktos ma w bloku kuca?????

I do tego jako "prezent na komunie" tongue_out Nowa swiecka tradycja, bo zeby tak naprawde bylo "po bozemu" to powinien byc osiolek big_grin
            • awidyna Re: 17.07.14, 16:10
              wink a wiesz, że podobny! Kurcze taki siwawy w ciemne łatki.
            • spalona_gora Re: 17.07.14, 16:12
              Osiołek pewnie na komunii był. Po co miał sobie robić konkurencję big_grin
        • totorotot Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 23:16
          > Królik? U mamy przed blokiem pasie się codziennie kucyk - prezent na komunię ;D
          > Nie wiem co w zimie będzie z bidokiem.

Dadzą go na balkon

https://www.fakt.pl/m/crop/-658/-500/faktonline/635381796582521235.jpg
      • sueellen Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 16:38

Kiedys kolo 23:00 zadzwonil do mnie adorator i nalegal by wstapic do mnie na sekunde bo ma dla mnie cos specjalnego. Kiedy podekscytowana rozwinelam pakunek bylam bliska zawalu. To byla swiezo ustrzelona kuropatwa. Z piorami, dziobem i pazurami. Nie spalam pol nocy myslac co zrobic z tym trupem ptasim. Wywalilam truchlo na balkon, rano zapakowalam do bagaznika i dalam koledze z pracy. Potem niedoszly przyszly narzeczony zadzwonil z pytaniem czy juz oskubalam ptaka i czy ugutoje go na kolacje to wpadnie smile
        • triismegistos Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:33
          Ja bym była zachwycona, nigdy nie jadłam kuropatwy smile
    • antychreza Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:23
      Tych niby bezpiecznych, jak dostaję, to mam pewność, że dana osoba ma mnie gdzieś i nie chciało jej się nawet zadzwonić do mojego chłopa żeby się dowiedzieć co bym chciała. Czyli czekoladek, mydełek, świeczek i innych durnostojków, książek, które niedawno widziałam w taniej książce, a ostatnio też alkoholu.
    • empirical Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:26
      Nie znoszę dostawać durnostojek (figurek, ramek do zdjęć, świeczek), ubrań (rzadko kto trafia w gust/rozmiar/zapotrzebowanie), biżuterii (nie noszę).

Chętnie przyjmę - kartę podarunkową do fryzjera, kosmetyczki, spa, masażysty. I słodycze!
    • volta2 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:30
      ja lubię dostawać wina

a niechętnie patrzę na słodycze i to jako prezent dla mnie i jeszcze bardziej dla dzieci
    • morgen_stern Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:37
      Nie znoszę durnostojek. Świeczki też średnio... Książek się trochę boję, to musi być ktoś, kto naprawdę WIE, co czytam, albo co przeczytać bym chciała. Kosmetyki też kłopotliwe, jeśli używa się określonych do określonej cery.
      Zawsze chętnie przyjmę dobry perfum, jeśli będzie naprawdę dobry, to nawet jeśli nie będzie do końca w moim guście (np. zbyt ciężki) to i tak się zużyje smile lubię wszelakie karty podarunkowe, prezenty typu "wizyta u kosmetyczki" albo bilety do kina czy teatru, jakiś fajny drobiazg do kuchni, ale najbardziej ucieszę się z czegoś do jedzenia tongue_out może być własnego wyrobu lub z delikatesów, pożremy wszystko z radością smile
      • amoreska Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:46
        Morgen, wybacz, mam nadzieję, że u ciebie, takiej purystki językowej (jak ja wink ) to zabieg celowy czyli nasz (dobra, twój już były) regionalizm wink
        CytatZawsze chętnie przyjmę dobry perfum

A co do meritum: nie lubię prezentów "dla domu" jako dla mnie osobiście (chyba że "na zamówienie" wink )
    • iwoniaw Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:42
      1. Durnostojów: świeczuszek, wazoniczków, figurek, ramek itp. ale także rozmaitych "przydatnych gadżetów", których albo nie używam i używać nie będę, albo już mam
      2. Ubrań: jeśli nawet rozmiar jest ok, to nie pasuje mi wiele fasonów, materiałów i kolorów
      3. Badziewnego badziewia, byle dużo - w stylu wspomnianych tu już książek z taniej książki nijak nie związanych z mymi upodobaniami ani czytelniczymi ani żadnymi innymi czy utensyliów rodem z chińskiej budy
      4. Kosmetyków, których nie używam

Za to doskonałym patentem na udany prezent dla mnie jest wspomniana przez kogoś w wątku sueellen metoda nabywania czegoś, co dana osoba na pewno kupuje, tylko z półki wyżej (na zasadzie: lubi czekoladki, to lepsze czekoladki, pije kawę, to lepszą kawę, nosi apaszki, to dobrą jakościowo apaszkę, kupuje płyny do kąpieli, to super-dior-chanelowski płyn do kąpieli etc.)
    • redheadfreaq Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 15:54
      Biżuterii - noszę tylko taką do piercingu, więc jest dla mnie całkowicie bezużyteczna.
      Durnostojek - zbierają kurz, nie mam gdzie tego ustawiać,
      Pluszaków - no na litość boską, ile ja mam lat?
      Słodycze - nie lubię, czasem zjadam z nudów i rośnie mi dupa, albo oddaje chłopu i rośnie jemu.
    • marychna31 lubie wszystkie prezenty 17.07.14, 16:02
      Zawsze mi miło, ze w ogóle ktoś o mnie pomyśli bo od kiedy przestałam być dzieckiem to w ogóle nie oczekuje od nikogo prezentów. Może to bierze też się stąd, że zawsze dostaje naprawdę fajne prezenty. w ogóle nie pamiętam, żebym dostała kiedykolwiek coś, co mnie nie ucieszyło.
    • jematkajakichmalo Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 16:07
      Nie znosze durnostojek (wszystkich wyzej wymienionych), swieczki moga byc, w zimie zuzywam w hurtowych ilosciach wink
      Odpada sztuczna bizuteria, slodycze, nietrafione ksiazki (szczegolnie poradniki, ksiazki kucharskie, przewodniki itp.)

Poki co nie lubie tez biletow na wszelkie imprezy, bo nie mam co zrobic z dzieckiem wink
    • spalona_gora Re: Z prezentami jak z życzeniami. 17.07.14, 16:11
      Lubię prezenty szczere. Takie, z których wynika, że obdarowujący rzeczywiście chciał mi zrobić przyjemność. Nawet jak się nie przyda, to jest mi miło. Nienawidzę prezentów z podtekstem (nawet nieświadomym), które sugerują czego obdarowujący by sobie życzył w związku ze mną.
    • heca7 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 17:32
      Czekaj bo nie rozumiem. A to nie można mieć w bloku łóżka 160/200?
      • tol8 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:43
        Właśnie ja też nie kumam o co chodzi... My śpimy pod taką w sypialni - jedną lub dwoma, ale właśnie w takim rozmiarze.
        • capa_negra Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:36
          Podejrzewam, że wg autorki wpisu jak się ma sypialnie to się ma łoże, a na łożu jedną wielka kołdrę....którą każdy ciągnie w swoja stronęwink i jeden materac oczywiście.

Opcja: duża sypialnia plus duże łoże, ale z dwoma materacami i dwoma kołdrami tak żeby każdy mógł się zawinąć jak mu pasuje i przewracać z boku na bok X razy bez wqrwiania drugiej połówki zapewne niewyobrażalnie niedopuszczalna.
          • heca7 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:46
            Aaa. To ja mam dwie kołdry. Może dlatego nie rozumiem wink
          • klamkas Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:55
            Dwa materace są dla mnie niewyobrażalne - ja się w nocy mocno rzucam. "Złącze" takich materacy zawsze jest wyczuwalne i zawsze się na nim budzę zdrętwiała i obolała (wędruję przez sen w okolice męża wink). Dwie kołdry to co innego, chociaż wolę jedną wielką (mieliśmy dwie i jakoś i tak zawsze kończyło się tym, że spaliśmy pod jedną, a druga leżała na ziemi/w nogach).
          • awidyna Re: To jakich prezentów nie lubicie? 18.07.14, 08:04
            capa_negra napisała:

> Podejrzewam, że wg autorki wpisu jak się ma sypialnie to się ma łoże, a na łoż
            > u jedną wielka kołdrę....którą każdy ciągnie w swoja stronęwink i jeden materac
            > oczywiście.
            Prawie wink Żadne z nas nie ciągnie w swoją stronę wink Wystarcza nam bez problemu.
            > Opcja: duża sypialnia plus duże łoże, ale z dwoma materacami i dwoma kołdrami t
            > ak żeby każdy mógł się zawinąć jak mu pasuje i przewracać z boku na bok X razy
            > bez wqrwiania drugiej połówki zapewne niewyobrażalnie niedopuszczalna.
            Nie wyobrażam sobie połączonych materacy. Zawsze mam problem ze spaniem w hotelach, pensjonatach czy gdziekolwiek na wyjeździe gdzie są łączone materace.
            2 kołdry, ok. Ale czy w prezencie dostajecie naprawdę 2 komplety identyczne? Bo jakbym miała 2 kołdry, to zaden z kompletów który dostałam by się nie przydał. Nie wyobrażam sobie mieć nieskompletowaną pościel, jedna kołdra w kwiatki druga w ciapki wink
            O to mi chodzi.
            • sueellen Re: To jakich prezentów nie lubicie? 18.07.14, 12:34
              a ja mam pościel wyłącznie białą, ręczniki też. Bo tak są zawsze do pary, zawsze ładnie wyglądają i dobrze się pierze bo nie trzeba segregowaćtongue_out, w razie czego dodaję wybielacza. No i dostałam w prezencie ręczniki granatowe. Wywieźliśmy do Hiszpanii, w UK zostały białe - już tych granatowych nie przywieziemy spowrotem.
    • klubgogo Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:20
      Figurek, wazoników, bibelotów i nietrafionych ubrań.
    • triismegistos Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:32
      Nienawidzę prezentów "uniwersalnych". Jak dostanę taki od cioci, którą widzę raz na pięć lat to spoko- jest mi miło że jej się chciało. Gdybym dostała coś takiego od faceta to bym się chyba sfochała...
    • triismegistos Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:35
      Właśnie- o co chodzi z tą pościelą 160x200? Przecież to napopularniejszy rozmiar łóżka?
    • iwles awidyna 17.07.14, 18:38

zmniejsz sygnaturkę,
      max. wysokość to ok. 4 linijki tekstu, Twoja jest dwukrotnie większa.
      • awidyna Re: awidyna 17.07.14, 20:01
        To zaszalałam wink
    • kaamilka Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:39
      A ja mam sypialnie i taka posciel dla mnie jest trafiona tongue_out Mamy osobne koldry z mezem smile
      A nie lubie rzeczy nieuzytecznych. Takich do niczego.
    • gretchen184 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:46
      nie lubię dostawać rzeczy niepraktycznych,romantycznych, durnostojek.
    • mid.week Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 18:51
      Ja tam mogę dostawać cokolwiek. Ale nie lubię jak moja córka jest obdarowywana śmieciowymi słodyczami. Mam wtedy problem jak to cichcem wywalić w kosz.
      • totorotot Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 23:22
        mid.week napisała:

> Ja tam mogę dostawać cokolwiek. Ale nie lubię jak moja córka jest obdarowywana
        > śmieciowymi słodyczami. Mam wtedy problem jak to cichcem wywalić w kosz.

Ja zawsze je biore niepostrzeżenie w ręce z tyłu i powoli, plecami wzdłuż ściany, przemieszczam się do kosza. Wykorzystuję chwilę nieuwagi darczyńcy oraz dziecka i sru!
    • malwa51 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 19:28
      skrotem: wszystkich nieskonsultowanych ze mna.

nie lubie niespodzianek.

nawet bilet do spa by mnie wkuwil
      tongue_out
      • stara-a-naiwna Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 21:35
        > nie lubie niespodzianek.
        >

niestety mam podobnie
        facet już wie i nie narzeka
        pokazuję palcem i jak jemu się podoba (albo jest akceptowalne) to bierze

jeszcze rzeczy praktyczne których używam mogą być
        durnostojki (w tum kwiaty) nienawidzę wręcz
      • agaja5b Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:47
        malwa51 napisała:

> skrotem: wszystkich nieskonsultowanych ze mna.
        >
        > nie lubie niespodzianek.
        >
        O, to, to, to. A już szczególnie wkurza mnie nawet jak ktoś mnie chce na siłę uszczęsliwić czymś co normalnie wydawałoby sie z korzyścia dla mnie, np podwiezieniem za free ale musiałabym się trochę dostosowac lub zmienic swoje plany. No złość mnie ogarnia na sama myśl, a w takich niespodziewajkach w " dobrej wierze" mój mąż jest mistrzem.
    • mamusia1999 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 19:58
      urzadzen kuchennych, typu szatkownica, wirowka do salaty. tzn. w porzo jesli jest to prezent dla nas jako gospodarzy (np. kilkudziennej wizyty) ale jako prezent dla MNIE na urodziny mnie wkurza. o dziwo moj maz nigdy nie dostal w prezencie mlotka, albo srubokretow...
      • amoreska Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 20:33
        O, to mam dokładnie tak samo.
        A mój mąż niejeden raz dostał śrubokręty czy inne narzędzia, ale on to lubi. Ja nie.
    • klamkas Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 21:37
      Mało co lubię dostawać - lubię prezenty na zamówienie. I do domu i te praktyczne (ostatnio dostałam boską patelnię grillową, bo moja stara się zużyła) i te ładne, ale obowiązkowo skonsultowane, bo:
      a. słodyczy nie jem
      b. kawy używam tylko ziarnistej i ze zmieloną (nawet bardzo ekskluzywną) nie mam co zrobić,
      c. kosmetyków używam bardzo wybranych, bo mam alergię na wszystko co możliwe
      d. biżuterię noszę wybraną, bo mam alergię
      e. jestem nie wymiarowa, więc ciuchy niemierzone leżą koszmarnie
      f. czytam dużo, ale nie jest mi wszystko jedno co,
      g. ozdóbek, ramek i innych fiu bździu nie znoszę

itp. itd.
      • klamkas Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:09
        Aaaa... mogę dostawać rośliny w doniczkach, ale tylko takie pro-kocie. Cieszy mnie każdy papirus na przykład wink. Tylko mało kto o tym wie.
    • scarlett74 Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:09
      Durnostojek wszelkich ( oprócz świeczek,te lubię z czystego pragmatyzmu, bo często u nas nie ma prądusmile ,czekolady, która nawet obok czekolady nie stała(szczególnie w okresach okołoświątecznych).
    • eo_n Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:16
      Książek, choć b. dużo czytam. Mąż trafia (też nie zawsze, ale w miarę często), reszta nie ma szans - albo mam, albo nie jestem zainteresowana.
      Kwiatów doniczkowych - nie lubię. Mam ogród. Większą radość sprawiłaby mi paczuszka nasion kwiatów, czy ziół niż kolejna bezsensowna donica z liśćmi.
      • eo_n Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:20
        Jeszcze zestawów kosmetyków typu nivea, garnier...
        Kosmetyki na prezent dla mnie muszą być pięknie pachnące, rzadko spotykane i jak najbardziej naturalne - wtedy autentycznie sprawiają mi radość smile
        • klawiatura_zablokowana Re: To jakich prezentów nie lubicie? 18.07.14, 21:43
          Ja połowę kosmetyków zamawiam z netu, więc generalnie nie mam co zrobić z tymi Garnierami i Niveami, często po prostu komuś oddaję.
    • 3eneduerabe Re: To jakich prezentów nie lubicie? 17.07.14, 22:23
      Lubię wszystkie bo to prezenty, nie oczekuje od nikogo, ze kupi dokladnie to co sobie wymarzylam bo zazwyczaj ide do sklepu i sama sobie to kupuję. Kazdy prezent mozna wykorzystac, a jak nie to po prostu oddaje potrzebujacym, wiec luz. Moi goscie nie muszą główkować co mnie ucieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka