Dodaj do ulubionych

Do tych, co z Norwegii

24.07.14, 19:08
Czytam książkę, która ponoć rozprawia się ze straszliwymi mitami o Norwegii [ i nie chodzi tu o trolle i jesiony ]. Książka napisana koszmarnie - ani to powieśc, ani opracowanie, ani reportaż; redachtóra tegoż dzieua należałoby za co wrażliwszą część ciała powiesić, ale do rzeczy, bo idzie o treść!
Otóż wg. autorki w Norwegii rządzi SPISEG! Cały kraj - rząd, obywatele, media i w ogóle wszyscy mydlą oczy reszcie świata twierdząc i wmawiając, że u nich żyje się dobrze i można tam spokojne mieszkać. A prawda jest taka, że... Norwegia to zły kraj, Norwegowie nikogo nie lubią, nie respektują prawa, chlają w pracy wszyscy i na okrągło, jeżdżą po pijaku, każdego Polaka mają za złodzieja i bruasa, nacjonalistyczne bojówki lutują imigrantów co chwilę i w ogóle imigrant to ma tam status szczura [ autorka na okrągło to podkreśla ] i jest poniżany, wyśmiewamy, w pracy mu nie płacą prawie nic albo jedzeniem przeterminowanym, oddzielne stołówki dla Polaków, etc. System edukacji ponoć produkuje analfabetów, wszyscy tam ledwo po podstawówkach i mają wysokie stanowiska, błędy nie są korygowane, a przedszkola to betonowe bunkry z ogrodzeniami z drutu kolczastego w których wychowawcy gubią dzieci albo nie pilnują na tyle, że co chwile któreś znajduje śmierć na placu zabaw.

Ja wiem, że aż takich cudów to tam ni ma, no bo bez przesadyzmu - ludzie tam bywają, czemu nikt by nic nie powiedział i skoro to tacy idioci to skąd bogactwo [ autorka nie wyjaśnia albo wyjaśnia dalej, a ja w połowie tego badziewia jestem ]?
I pytanie - to jak to w tej Norwegii jest?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:10
      Zarembę poczytaj, on jest od lat dziennikarzem i publicystą w Norwegii.
      • raohszana Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:11
        Poczytam, dziękuję za podpowiedź smile
      • bi_scotti Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:46
        triss_merigold6 napisała:

> Zarembę poczytaj, on jest od lat dziennikarzem i publicystą w Norwegii.

A mnie sie jakos z pisaniem o Szwecji kojarzyl ... Polski hydraulik czy cos takiego. O Norwegii?
        • triss_merigold6 Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:50
          Ups, przepraszam, kajam się. "Polski hydraulik" to o Szwecji. Ale generalnie krytykuje wypaczenia państwa skrajnie opiekuńczego
          • jan.kran Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 20:13
            dlalejdis.pl/artykuly/tylko_nie_do_norwegii

###O ile sama tam nie jeżdżę, to jak każdy mam mnóstwo znajomych podróżujących w różnych celach do krainy fiordów. Pomyślałam, że dobrze będzie poznać kolejną opinię

-------------> Kolejna gwiazda która wprawdzie w danym kraju nie była , nie mieszkała , języka nie zna ale wie że w którymś kościele dzwonili.

Ksiązka kosztuje około 20 złotych , jakiś sposób żeby na waciki zarobićtongue_outPP
    • jak_matrioszka Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:21
      A ten SPISEG to skrot od czego jest?
      Rzadzi rzad, w tej chwili niebiesko-niebieski, raz mniej, a raz bardziej udolnie, w niczym specjalnie od reszty swiata nie odstaje (poza jednym, od 30 lat maja odwrotny problem co zrobic z kasa).
    • jan.kran Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:31
      Podaj tytułsmile)))
      Ja ostatnio trafiłam na fejsie na bloga dziewczyny która ma 23 lata , jest kilka tygodni w Oslo i aż sie zdziwiłam jaka ja nieswiadoma jestem jakie jest NAPRWDĘ życie w Norwegiitongue_outPPP
      Ludzie net lub papier wrzucaja różne śmieci...
      I nie tylko chodzi o Norwegie.
      Podaruję sobie szastanie nikami ale jak osoba która mieszka kilka lat w DE i już nie umie pisać po polsku ( ciekawe jak pisze po niemiecku ) wygłasaz tonem proroka tezy na temat życia w DE to mi szczęka opada na taka pewność siebie , głuptę i brak informacji.
      A Oslo jest fajne , naprawdęsmile
      • raohszana Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:37
        "Najlepszy pastwo świata" Agnieszki Polkowskiej. Norwegia tam opisana to piekło na Ziemi, istny koszmar i ostoja rasizmu oraz niewolnictwa.

No właśnie - net i papier wszystko przyjmuję, ja to czytam i się zastanawiam czy w Norwegii aż takie zmiany zaszły odkąd niektórzy stamtąd wyjechali czy może na lotnisku/w porcie przeprogramowują wybywajacych coby nie mówili prawdy? I zastanawia mnie co autorkę skłoniło do twierdzenia, że u lekarza to konował-idiota ino zgwałci i w ogóle.

A co Tobie nie podoba się w Norwegii? Bo wiadomo, że każdy kraj ma swoje złe i dobre strony smile
    • jan.kran Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 19:50
      raohszana napisał:

> Otóż wg. autorki w Norwegii rządzi SPISEG! Cały kraj - rząd, obywatele, media i
      > w ogóle wszyscy mydlą oczy reszcie świata twierdząc i wmawiając, że u nich żyj
      > e się dobrze i można tam spokojne mieszkać. A prawda jest taka, że... Norwegia
      > to zły kraj, Norwegowie nikogo nie lubią, nie respektują prawa, chlają w pracy
      > wszyscy i na okrągło, jeżdżą po pijaku, każdego Polaka mają za złodzieja i brua
      > sa, nacjonalistyczne bojówki lutują imigrantów co chwilę i w ogóle imigrant to
      > ma tam status szczura [ autorka na okrągło to podkreśla ] i jest poniżany, wyśm
      > iewamy, w pracy mu nie płacą prawie nic albo jedzeniem przeterminowanym, oddzie
      > lne stołówki dla Polaków, etc.

-------------> Norwegowie respektują prawo , ci których znam nie chleja w pracy bo by ją szybko stracili , nie wiem czy jeżdżą po pijaku ale raczej nie mam takiego wrażenia bo kary za jeżdżenie po pijaku są horendalne.
      Natomiast generalnie nie pija wciagu tygodnia za to urębują sie w weekendy , taki miejscowy zwyczajsmile
      Polacy generalnie maja w Norwegii dobrą markę , sporo sie pisze że Polak pracowity kompetentny , rodzinny , inwestuje w dom lub mieszkanie i mało korzysta z zasiłków dla bezrobotnych w przeciwieństwie do innych nacjji przebywających w Norwegii.
      U mnie w pracy mnie i moim polskim kolegom płacą dokładnei tyle samo co Norwegom , Etiopczykom , Somalijczykom , Szwedom i nie ma tak że jakaś nacja dostaje mniej lub wiecejtongue_outPP

System edukacji ponoć produkuje analfabetów, wsz
      > yscy tam ledwo po podstawówkach i mają wysokie stanowiska, błędy nie są korygow
      > ane, a przedszkola to betonowe bunkry z ogrodzeniami z drutu kolczastego w któr
      > ych wychowawcy gubią dzieci albo nie pilnują na tyle, że co chwile któreś znajd
      > uje śmierć na placu zabaw.

---------------> System edukacji jest troche specyficzny ale można sie przyzwyczaić , po podstawówce to raczej zero szans na wysokie stanowisko i wszyscy Norwegowie których znam umieja czytać i pisać po norwesku i angielsku.
      W Norwegi jest tak że jest to inny kraj niż te wktórych mieszkałam , Francja i DE.
      Specyficzny , czasem trudny ale jak go zrozumiesz , poznasz ludzi ,j ęzyk , mentalność , znajdziesz swoje miejsce to jest to bardzo fajny kraj do życia.
      Tzn.ja patrzę z perpektywy Oslo , przerobiłam norweska prowincje i to wcale nie głęboka i dla mnie Oslo to jedyne miejsce gdzie mogę się dobrze czuć w Norwegii .

• nenia1 Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 20:53
      raohszana napisał:

> skoro to tacy idioci to skąd bogactwo
      > [ autorka nie wyjaśnia albo wyjaśnia dalej, a ja w połowie tego badziewia jeste
      > m ]?

Bogactwo wzięło się głównie z odkrytych w latach 70-tych ogromnych złóż ropy i gazu ziemnego na Morzu Północnym, wcześniej Norwegia była jednym z biedniejszych krajów w Europie.
      Więc mieli fuksa, ale co trzeba im oddać, pomimo tego, że są dzięki złożom bardzo bogatym krajem, a do tego mają liczbę mieszkańców jak Warszawa razy dwa i mogliby sobie pozwolić na wiele jak szejkowie arabscy to jednak zachowali umiar, co chyba jest charakterystyczne dla całej Skandynawii - jednym słowem, nie afiszują się bogactwem.

W Norwegii byłam tylko 3 tygodnie, jako turysta, więc mój odbiór jest zapewne inny niż osób które tam pracują i mieszkają. Czy dużo piją? Są pewne symptomy, choć pijanych na ulicach nie widziałam, widać samochody załadowane piwami zjeżdżające z promów z Niemiec, ale to jest powodowane głównie ceną, bo Norwegia ogólnie jest bardzo droga, ale papierosy i alkohol to już kosmos. W każdym razie kupowaliśmy piwo w sklepie, nie pamiętam czy to była 18 czy 20, i pani kasjerka piwo nam odstawiła, po po tej godzinie jest zakaz sprzedaży alkoholu. Czytałam na ten temat później i zakaz wynika z ich badań, ze alkoholicy nie kupują na zapas, zatem przez ta regulacje nie chcą dokarmiać alkoholowego głodu. Bardzo dużo widział osób palących. To samo w Szwecji i w Danii - dużo alkoholu, ale na spokojnie, bez awantur. Nie mówię, ze ich nie ma, w każdym razie ja nie widziałam. Czy nikogo nie lubią? Nie wiem, nie spotkałam się z niechęcią, jeden pan był niemiły przy bramce wyjazdowej z Norwegii, ale tak wszyscy na luzie, spokojni, uśmiechnięci. Na szyję się nikt nie rzuca, nie zagaduje, pewnie są trochę introwertykami, ale patrząc w jakich ludzie odludnych, trudno dostępnych miejscach mieszkają nie może być inaczej.
      A przecież teraz i tak jest lepiej, są tunele wydrążone w skałach, drogi - kiedyś mam wrażenie gdzie się urodziłaś tam umarłaś, a przez całe życie znałaś tylko ludzi z własnej wioski. To kraj poszatkowany fiordami, lasami i górami
      Co mi się bardzo podobało to szacunek do przyrody, mało ingerencji, mało zmian, nie jak w Danii gdzie wycieli prawie wszystkie lasy.
      • jan.kran Re: Do tych, co z Norwegii 24.07.14, 21:12
        Bardzo celne uwagi Neniasmile
        Norwegowie w moim wieku , czyli 50 + , już nie mówie o starszych mają w pamięci Norwegię biedną , taki Kopciuszek wśród krajów skandynawskich.
        To jest kraj mały , z niewielkim potencjalem i dlatego tak się trzęsą nad uskładanymi pieniędzmi , myślą o następnych pokoleniach.
        Jak chodzi o alkhol to jest nieustająca dyskusja w Norwegii ale to dłuższy temat.
        Norwegowei sa patriotami , to mi sie podoba , kochają przyrodę , sa twardzi , wysportowani , nauczeni trudnego życia.
        To co ja bardzo lubię w Oslo to o z jednej strony spora anonimowość , możesz sie ubrać dowolnie , zachowywać swobodnie , Norwega mało co zdziwi albo wyprowadzi z równowagi.
        Zarazem jak chcesz pomocy , informacji zawsze otzrymasz.
        Dialekty są w Norwegii rozpowszechnione , jest sporo cudzoziemców, masa Szwedów którzy mówia tylko po szwedzku.
        Ja mówię dobrze po norwesku ale nie ma problemu jak powiem komuś w twarz żeby mówił wyraźniej bo mam problemy z jego dialektem.
        i ogólnie są mało nerwowi , uśmiechnięci i sympatyczni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka