solange123 24.07.14, 21:36 poczytałam watek o wakacjach w Chorwacji i zastanawia mnie jedno: czy naprawdę jest aż tylu fanów dwudniowego tłuczenia się samochodem nad Adriatyk? W dobie niedrogich przelotów i wypożyczalni samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
25marzka25 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 21:50 można w 24h z Warszawy na samo południe do OREBIĆA . samochodem o tyle dobrze że zabierasz wszystko co jest ci niezbędne i zbędne ,ile wejdzie do samochodu,wszelkie wycieczki do sasiednich miejscowości w celu zwiedzenia dużo łatwiejsze w organizacji,jedziesz kiedy chcesz bez wcześniejszych rezerwacji,po drodze zwiedzasz piękne widoki,jak coś cie zainteresuje możesz się zatrzymać i zgłębić swoja obserwację.Byłam kilka razy,łącznie z rocznym dzieckiem i zawsze samochodem i nie zamierzam tego zmieniać chociażby ze względu na wyżej wymienione Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 21:54 "można w 24h z Warszawy na samo południe do OREBIĆA ." 1. Orebic nie jest na samym południu - byłam i widziałam na samo południe jest jeszcze spory kawałek. 2. Kto normalny jedzie ciągiem przez 24h? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 21:50 Jakoś do Chorwacji się nie lata, tylko jeździ, tak samo do Włoch, bo jest stosunkowo blisko. A kto powiedział, że podróż ma być męcząca i uciążliwa? Można sobie zorganizować fajną objazdówkę i zatrzymać się po drodze na Bawarii, Austrii czy Słowenii. Zwiedzić fantastyczne miasta, które znajdą się po drodze np Berlin, Monachium, Wiedeń itp. My potrafimy zaliczyć podczas takich wakacji nawet 6 różnych hoteli, przy czym w jednym, gdzieś nad wodą zatrzymujemy się najdłużej - max tydzień. Taka podróż to już sama przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:03 normalni ludzie jeżdża jak mają dwóch kierowców, co nie jest wielkim wyczynem. Nie wszyscy muszą latać samolotami czy jeździć autokarami, a samochód jest wygodnym środkiem.Jak sama zauważyłaś spora część ludzi w ten sposób podróżuje właśnie do CRO Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznik1981 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:12 Te "tanie" przeloty w sezonie wakacyjnym są ciężkie do upolowanie, a średni koszt przejazdu autem to 1500-2000 zł tam i z powrotem. Poza tym trzeba jeszcze dojechać do lotniska, bo do HR lata się z 2-3 miejsc w Polsce. Poza tym koszt wypożyczenia samochodu rodzinnego to w sezonie 50 euro dziennie i więcej. Dojazd jest wygodny, zwłaszcaz z południowej Polskii nie jest się ograniczonym bagażowo. Do samolotu cięzko zapakować zodiaca czy łódkę Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:13 Odnoszę wrażenie, że ludzie nie bardzo umieją liczyc. Wątek obok tyczył się wyprawy z Gdanska (chyba). Trasa np. do Orebica to 1750 w jedną stronę. Przy zużyciu 7 litra ON na 100 km, w obie strony wychodzi 3500 km, co w przeliczeniu daje 1300-1400 zł za samo paliwo. Dodac winiety i opłaty za autostrady to wychodzi 2000 zł za sam transport - transport, który trwa 2 dni, więc trzeba doń doliczyć noclegi i jedzenie w drodze w obie strony. I wychodzi najmarniej 2500 zł za transport. Bilety eurolotem gdańsk-dubrovnik, kupione z półrocznym wprzedzeniem kosztują 500 zł/osobę w obie strony. Ludzie chyba nie doliczają tego, ze ktoś musi cały czas prowadzić, być skoncentrowanym, mieć oczy naokoło glowy, nie liczą przebywania w jednej pozycji przez długi czas. W końcu nie doliczają w sumie 4 dni urlopu, który przeznacza się na dojazd. (wystarczy przeliczyć, ile się zarabia w 1 dzień i dodac to do kosztów). Stąd moje zdziwienie - po doliczeniu wszystkich kosztów, także tych "niegotówkowych" wyprawa autem wcale nie jest taką gratką. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznik1981 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:23 Z południowej Polski Grecja czy Chorwacja kosztuje nas ok. 1500 zł tam i z powrotem ze wszustkimi dodatkowymi opłatami. Z północnej niech będzie 2000. Poza tym nie doliczyłaś kosztu wynajmu samochodu na miejscu. Na Korculę jedziemy póltora dnia z noclegiem, tyle samo na Hakidiki. Dodając czas potrzebny na dostanie się na lotnisko i ograniczenie bagażu, samolot nie jest atrakcyjny. Poza tym własny samochód daje nam kompletną swobodę gdzie i kiedy chcemy jechać. Nie wspominam nawet o łodzi. Zresztą podróz samochodoem to bardzo fajna przygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:02 Po pierwsze my jedziemy z Wawy, Po drugie z 3 dzieci to się w h...j opłaca lecieć samolotem O ile dodamy jeszcze cenę wynajmu samochodu na miejscu. Po trzecie jak nie chcę do Dubrownika i Splitu tylko do małej mieściny na Hvarze to i tak muszę wypożyczyć samochód i tam dojechać. Po czwarte nie mamy klasycznego urlopu. Jesteśmy ograniczeni tylko terminami w firmie a mąż sobie może je ułożyć tak żeby było wygodnie. Po piąte prowadzimy oboje. Po szóste jak pisałam wyżej- chcemy coś zobaczyć po drodze. Po siódme-pakujemy mnóstwo fajnych plażowych klamotów i nie stresujemy się wielkością walizek. A na miejscu za każdym razem nie będę wszystkiego kupować od nowa. A po ósme - co kogo obchodzi jak ja podróżuję? Czy ja lekarz na pilne wezwanie żeby się spieszyć?! Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 01:12 Ja świetnie liczę i lot do Dubrownika kompletnie mnie nie interesuje. Mimo że byłam kilka razy, wyjazd z północnej Polski. Chorwacja jest tak blisko że samolot wykluczam. solange123 napisał(a): (...) Odnoszę wrażenie, że ludzie nie bardzo umieją liczyc. Wątek obok tyczył się wyprawy z Gdanska (chyba). Trasa np. do Orebica to 1750 w jedną stronę. Przy zużyciu 7 litra ON na 100 km, w obie strony wychodzi 3500 km, co w przeliczeniu daje 1300-1400 zł za samo pa>liwo. Dodac winiety i opłaty za autostrady to wychodzi 2000 zł za sam transpor t - transport, który trwa 2 dni, więc trzeba doń doliczyć noclegi i jedzenie w drodze w obie strony. I wychodzi najmarniej 2500 zł za transport. Bilety eurolotem gdańsk-dubrovnik, kupione z półrocznym wprzedzeniem kosztują 500 zł/osobę w obie strony. Ludzie chyba nie doliczają tego, ze ktoś musi cały czas prowadzić, być skoncentrowanym, mieć oczy naokoło glowy, nie liczą przebywania w jednej pozycji przez długi czas. W końcu nie doliczają w sumie 4 dni urlopu, który przeznacza się na dojazd. (wystarczy przeliczyć, ile się zarabia w 1 dzień i dodac to do kosztów Stąd moje zdziwienie - po doliczeniu wszystkich kosztów, także tych "niegotówkowych" wyprawa autem wcale nie jest taką gratką. Ależ właśnie jest! Samochodem jak najbardziej.Tylko Ty tego nie rozumiesz. Tu nie chodzi o koszty, ale o wrażenia. A tyle atrakcji po drodze, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: liczenie i czytanie 25.07.14, 08:29 Wątek, na który się powołujesz w większości jest o podróży ze Szczecina Cel : Pula (Premantura) Odległość : 1300km Zużycie paliwa : 5-6 km/100km Koszt jazdy +winiety : 858 zł paliwo + ok.300zł winiety ( nie pamiętam dokładnie ile) Znajdź mi teraz i przedstaw link do oferty na przelot w TO miejsce dla 5 osób za 1000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:00 solange123 napisał(a): > Odnoszę wrażenie, że ludzie nie bardzo umieją liczyc. Jak by umieli to by nie było tyle Amber Goldów czy struktur albo innych poliso lokat. > Wątek obok tyczył się wyprawy z Gdanska (chyba). > Trasa np. do Orebica to 1750 w jedną stronę. Przy zużyciu 7 litra ON na 100 km, > w obie strony wychodzi 3500 km, co w przeliczeniu daje 1300-1400 zł za samo pa > liwo. Liczysz widzę po 5.5 PLN, nie wszędzie po drodze zatankujesz po tyle. Austria przy autostradzie 1.5 -1.6E, można kupić za 1.25-1.30E, ale trzeba zjechać i wiedzieć gdzie. > Dodac winiety i opłaty za autostrady to wychodzi 2000 zł za sam transport Trzeba dodać opłaty dodatkowe typu: - mandaty - zapłaciłem w czerwcu w Austrii 35E za 126/80, a Chorwacji też ostatnio ostro łapią nieoznakowanymi pojazdami; - opłaty za parkingi - płaciłem w Cro 10E za dobę; - czasami jedna się kochanemu autko coś stanie i trzeba wyskoczyć z kasy dodatkowej; - i nikt nie liczy zużycia auta, które na trasie 3500 km jest już zauważalne > transport, który trwa 2 dni, więc trzeba doń doliczyć noclegi i jedzenie właśnie, właśnie, najbardziej życia szkoda na siedzenie w puszce! Ja chyba ostatni raz wybrałem się autem w podróż powyżej 500-600km Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 29.07.14, 23:51 solange123 napisał(a): > Bilety eurolotem gdańsk-dubrovnik, kupione z półrocznym wprzedzeniem kosztują 5 > 00 zł/osobę w obie strony. Tyle że musisz je kupić pół roku wcześniej. A ile kosztują te kupione np 2 m-ce wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 29.07.14, 23:56 No i doliczyłaś koszt wypożyczenia samochodu na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 08:46 Konieczność kupowania biletów z półrocznym czy prawie rocznym wyprzedzeniem (ktos pisał o październiku) w sumie nie jest aż takim problemem, bo miejsce wakacyjne też się często rezerwuje dużo wcześniej niż na 2 miesiące przed wyjazdem. Ja przynajmniej w tym roku rezerwowałam na pocz. lutego, a na przyszłe wakacje planuję zarezerwować wcześniej, bo i tak wiele fajnych miejsc było już zajętych (nie piszę akurat o Chorwacji, ale zakładam, że tam jest podobnie). Gorzej z wynajmem samochodu na miejscu, to sa jednak duże koszta, szczególnie, gdy chce się miec samochód na cały, np. dwutygodniowy pobyt, a do tego samochód musi być duży, by zmieściła się rodzina większa niż 2 + 1 czy 2 + 2. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:09 Ja nie nazywam tego tłuczeniem tylko podróżowaniem I uwielbiam to robić. Sama podróż jest dla mnie przygodą. Pożeram wzrokiem przesuwające się krajobrazy. Wcześniej sprawdzam dokładnie co mogę po drodze zobaczyć. Co jest ciekawego w miejscowości gdzie się zatrzymamy na nocleg. Do większości tych miasteczek w życiu nie miałabym szansy/ochoty/czasu itd jechać specjalnie z Polski. A tak sobie zobaczę jak wyglądają. Poza tym chcę zabrać wiele potrzebnych mi rzeczy. I nienawidzę ale to nienawidzę do bólu jazdy wypożyczonym samochodem- o, to jest dla mnie tłuczenie się. A w tym roku będzie jeszcze gorzej Jedziemy do Albanii. I będziemy się "tłuc" aż dwie noce! Nie mogę się doczekać! Tutaj nie można dolecieć sprawnie samolotem. Po pierwsze to chyba tylko z Niemiec, tylko do Tirana, która nad morzem nie leży. A już albańskim samochodem to ja jeździć nie będę choć podejrzewam, że to byłby ich ulubiony mercedes Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:17 No właśnie - e-matka jest zachwycona krajobrazami. niech zgadnę - prowadzi ktoś inny , nie? Mam znajomych, którzy 1 raz byli z zaprzyjaźnioną rodzinką w CRO - obie panie wróciły zachwycone, obaj kierowcy stanowczo odmówili ponownej jazdy autem na południe Europy. W tym roku polecieli. Z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:21 Ojej, ojej, no straszne solange, że ktoś jeździ na urlop inaczej niż ty. Kolejny wątek z serii "Marceli Szpak dziwi się światu". Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznik1981 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:24 Widać jeździtylko busem i nie wie, że można się zatrzymać w fajnym miejscu popatrzeć na świat nie tylko przez szybę auta Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:25 Dziwi mnie to, ze ludzie nie umieją liczyć. Widzą tylko wydaną gotówke, podczas gdy koszty autem do CRO obejmują dużo więcej, np.wspomniane 4 dni urlopu poświęcone na dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
bronia_84 [...] 24.07.14, 22:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:42 Jedzenie dla dziecka???? A co, w Chorwacji żarcie na kartki jest? Materac? po co? Wynajmujesz taki hotel/pensjonat, by był materac i leżaki i łózeczko dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:11 Nie chcę do hotelu. Napisać Ci to dużymi literami? Poza tym chodzi o materace i inne dmuchane cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:14 Skad ta agresja, Heca? Opanuj sie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:20 To nie agresja to irytacja , że dorosły człowiek nie umie czytać ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:27 Nie, Heca, to była agresja. Panuj nad sobą. Ad rem (skoro mą wypowiedź adresowaną do Broni wzięłaś jako adresowaną do siebie): lata mi, czy będziesz spać w hotelu czy gdzieś indziej. Wiem jedno - gdzieś z pewnością będziesz spać. I owo miejsce do spania/wypoczynku można wybrać tak, by miało w ofercie materac/parasol itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:34 ja w wypowiedzi hecy doczytałam się wyłącznie irytacji Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:37 Ale ja nie wiozę parasola! Nie wiozę też materaca do leżenia na plaży. Czy Ty nadal nie rozumiesz, że chodzi o tonę dmuchańców dla dzieci??? Skoro Ty twierdzisz, że to była agresja z mojej strony to ja twierdzę, że z Twojej jest tylko głupota Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:41 Heca, moja odpowiedź była adresowana do BRONI, która wiezie te rzeczy,rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:45 Ja. Też. Je. Wiozę. Mam. Trójkę. Dzieci. Piszemy Ci o tym przez cały wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:49 Heca, latają mi i Twoje dzieci, i materace i inne rzeczy Poczytaj to forum, ze szczególnym uwzględnieniem kolejności/czasu wpisów i przemyśl, dlaczego wyskoczyłaś z "ryjem" na mnie, podczas gdy pisałam do kogoś zupełnie innego. A potem przeproś i wyjdź. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 07:43 ty chyba masz niewielkie pojęcie o Chorwacji pisząc o miejscach dysponujących leżakami i parasolami Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:30 solange123 napisał(a): > [...] Materac? po co? Wynajmujesz taki hotel/pensjonat, by był materac i leżaki > i łózeczko dla dziecka Byłam już w kilku hotelach w Europie o różnych standardach, ale jeszcze w żadnym nie widziałam dmuchanych materacy na wyposażeniu pokoju... a o takich jest zapewne mowa w przypadku wyjazdu z dziećmi. My oprócz materacy zabieraliśmy ukochanego dmuchanego krokodyla + dwa koła + rękawki + 4 pary płetw wraz z maskami + tysiącpińcest innych dupereli, które jadąc własnym samochodem bez problemu wrzucasz do bagażnika i już Ostatnio z Wawy jechaliśmy 3 dni (nocleg jeden na Słowacji i drugi już w Cro w Zadarze) ze zwiedzaniem kilku miasteczek na Słowacji, oczywiście Wiedeń z obowiązkowym Praterem (2 dzieci) do Czarnogóry. Tam spędziliśmy 4 dni objeżdżając okolice Budvy. A potem to już po kolei: Dubrownik, Makarska, Split, Sibenik - w każdym miejscu (lub jego okolicy) przynajmniej 1 nocleg, no i Murter (3 dni - bo znaleźliśmy fajną plażę). Nie rezerwowaliśmy żadnych hoteli, tylko po drodze wyszukiwaliśmy pensjonaty lub apartamenty. Powrót - po śniadaniu zebraliśmy się i polecieliśmy autostradą aż do PL (dokładnie o 1:00 w nocy przekroczyliśmy granicę), nocleg prawie tuż pod granicą i rano do domciu. Zapewne wyszło to o wiele drożej niż przelot i siedzenie na tyłku w jednym hotelu wliczając nawet zrobienie kilku wypadów wypożyczonym samochodem. Za to na pewno zobaczyliśmy więcej, poznaliśmy fajnych ludzi (właściciele takich mini pensjonacików czy apartamentów są przeważnie bardzo mili i przyjacielscy i ciekawi ludzi, którzy do nich przyjeżdżają ). Mogliśmy bez stresu (nadbagaż) zabrać na pamiątkę do domu pół tony muszelek, kamieni, szyszek i bógwico jeszcze I ja tych 5 dni podróży nie traktuję jako stratę, tylko jako zysk. I jeszcze a propos samopoczucia kierowcy: oboje z mężem jesteśmy kierowcami, oboje mamy na liczniku sporo kilometrów, więc nie byłoby problemu w jeździe na zmianę. Ale głównie prowadził mąż, ponieważ uwielbia prowadzić i niezbyt chętnie przystawał na propozycję zamiany (nie, nie obawiał się tego jak ja prowadzę, bo wie, że jestem dobrym kierowcą z wielokilometrowym stażem ) Odpowiedz Link Zgłoś
bronia_84 [...] 26.07.14, 15:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 00:03 solange123 napisał(a): > Materac? po co? Wynajmujesz taki hotel/pensjonat, by był materac i leżaki i łóz > eczko dla dziecka A koszt hotelu w stosunku do kempingu liczysz także? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 00:12 "A koszt hotelu w stosunku do kempingu liczysz także?" dlaczego mam liczyc koszt hotelu w stosunku do kempingu? Na tym forum niemal nikt nie korzysta z kempingów, bo tu są e-matki specjalistki Liczę więc hotel/pensjonat ze śniadaniami przynajmniej. Co do auta na wynajem: www.easyterra.pl/quote.php?qid=23181703&h=yafJSSi3 po doliczeniu ubezpieczenia i fotelików dla dzieci dalej są to konkurencyjne ceny ( i nie tyczy się to tylko aut najmniejszych). Więc nie pie...rz bez sensu Wielokrotnie wynajmowałam samochód za granicą i wiem, jakie to są koszta. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 00:31 > Na tym forum niemal nikt nie korzysta z kempingów, bo tu są e-matki specjalistki Ale słoiki na wakacje wożą. Więc może i po kempingach się szlajają. Btw jak wiesz jakie to koszty to dlaczego nie doliczyłaś od razu do swoich niskich cen za bilety? Bo cena wzrosłaby ci o jakieś 20%? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 00:38 " nie doliczyłaś od razu do swoich niskich cen za bilety" za jakie bilety? nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:56 Co do nadbagażu to sie nie zgodzę. Rok temu jechalismy również pod namiot samolotem i zabralismy całe wyposażenie biwakowe plus ubrania cieple, niemal zimowe, plus antydzeszczoew i spoko 80 kg wystarczylo. Fakt, ze na sprzęt wysokiej klasy, czyli lekki sobie nie pożałowaliśmy. Najmlodszy miał raprem 6 kg plecak a bralismy tez jedzenie typu konserwy. A jest jeszcze opcja podręcznego...tam tez sporo mozna nawkładac. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:52 Ale to chyba swój urlop tracą, nie twój, więc co cię to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:08 Ty chyba też masz jakiś problem z matematyką Albo nie rozumiesz pisanego słowa Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:17 Czyli wg Ciebie, jesli ktoś nie lubi latać, to niech z Polski nosa nie wychyla, tak? Ja lubię jeździć autem, nie jestem kierowcą, prowadzi mój mąż i chce w przyszłym roku znowu jechać. No dziwny jakiś Jechałam kiedyś do Bułgarii, przez Ukrainę, Mołdawię, Rumunię, a z powrotem Rumunia, Węgry, Czechosłowacja 5 dni w jedną stronę, 5 w drugą. Zobaczyłam Lwów, Kiszyniów, piękne Mołdawskie wioski, Karpaty, deltę Dunaju (zgubiliśmy się), Budapeszt i inne stolice, pół wybrzeża Bułgarskiego, aż pod granicę Turecką, i wiele, wiele innych. Strata czasu, nie? W zeszłym roku jadąc do Chorwacji zatrzymaliśmy się nad Balatonem. I już wiemy, że więcej tam nie pojedziemy. Poszukamy noclegu w innym ciekawym turystycznie miejscu. My tak lubimy, jechać, oglądać, chodzić, zwiedzać. Przynajmniej wiem, gdzie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
vampire-freak Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 07:41 Ale jakie 4 dni? Ja mam od mojego miejsca zamieszkania do miejsca docelowego 1150 km. 12 godzin mi starczy. Wyjeżdżam na noc i już. Z mężem się zmieniamy za kierownicą. A bilety lotnicze, żeby były tanie, trzeba kupić z dużym wyprzedzeniem, a nie każdy planuje wakacje pół roku wcześniej. No i nie liczymy dojazdu na i z lotnisk. Tłuczenie to jest dla mnie właśnie z tymi bagażami i zastanawianie się co mogę spakować, a z czego muszę zrezygnować. W tym roku miałam np. możliwość skorzystania z bardzo bardzo taniej opcji noclegowej w Alicante. Tak daleko już bym raczej autem nie jechała, więc sprawdziłam loty. I co? 2500 zł za osobę (3 osoby w rodzinie). Śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:09 vampire-freak napisała: > Ale jakie 4 dni? Ja mam od mojego miejsca zamieszkania do miejsca docelowego 11 > 50 km. 12 godzin mi starczy. Tak, średnia 100km/h i jazda non stop, bez posiłków, bez sikania.... A świstak siedzi i zawija.... Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:48 teee, książę, na autostradzie chyba szybciej można co ? Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 10:03 uwzględniając średnią na autostradzie ok. 120 km/h i doliczając do tego odcinki na drogach lokalnych i krótkie postoje, średnia 100 km/h na całe tasie jest bez problemu do osiągnięcia. parę lat temu zrobiliśmy bez napinki niecałe 1000 km w Rzeszowa do Rijeki w 10 godzin z drobnymi, z prawie godzinnym postojem na obiad plus dwie dziesięciominutówki na papierosa i siku jadąc przez Barwinek i Węgry czyli pierwsze 300 km po zwykłych drogach wyjazd o 7 rano, o dwudziestej byliśmy już na promie na Hvar Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:06 Prowadzimy oboje na zmianę. I obojgu nam odpowiada ten styl jazdy. Mam znajomych, którzy całą Europę zwiedzają przyczepą. Skoro im to pasuje to co mnie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:02 solange123 napisał(a): > No właśnie - e-matka jest zachwycona krajobrazami. niech zgadnę - prowadzi ktoś > inny , nie? Jakie tam krajobrazy z autostrady.... Nic nie widać! Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:37 Prowadzimy oboje, więc nie zgadłaś. Natomiast znowu odwołując się do przykładu moich rodziców - prowadzi tylko ojciec, jeżdżą regularnie niemal co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:52 Do samolotu nie wezmiesz zapasu sloikow na 2 tygodnie. Ot, cala tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 22:57 A dlaczego nie? Jakiś zakaz przewożenia słoików jest? Chyba nawet lepiej byłoby przewozić samolotem, krótszy czas podróży to mniejsza szansa, że się coś popsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:04 w samochodzie mozna mieć lodówkę Ja się w tym roku wybrałam samochodem dośc daleko (ok. 2 tys. km), z premedytacja samolotem, bo ostatnie wczasy z BP z przelotem czarterowym oznaczały nocleg na lotnisku w jedną i drugą stronę (niby opóźnienia, ale myślę, że to było planowane). To ja dziekuje i wole przespać się po drodze w hotelu, a podróżować w dzień. Samochodem równiez po to, żeby sobie różnych fajnych rzeczy do jedzenia przywieźć samochodem, bez nadbagażu. I samochodem po raz trzeci, bo wynajem tak dużego samochodu na miejscu byłby bardzo drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:27 Nenia, a jak tam Norwegia? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:46 Super, moje klimaty, góry - więc dużo chodzenia po szlakach, dużo zwierząt - pierwszy raz w życiu widziałam na żywo maskonury i piżmowoły, widokowe drogi pełne serpentyn, rejsy po turkusowych fiordach, ogromne niebieskawe lodowce (niestety topnieją w szybkim tempie ) do tego miałam piękną pogodę z małymi wyjątkami. Nie ma tam takich upałów jak w Chorwacji, jest chłodny wiatr, więc można zwiedzać do woli, nie męczysz się, a jednocześnie przyjechałam opalona jak z wysp Bahama, górskie słońce pięknie opala Na pewno wrócimy bo zakochaliśmy się w widokach, Norwegia jest bardzo długa i wąska, po drodze sporo przepraw promowych, liczne ograniczenia prędkości i mandaty horrendalne, dlatego następnym razem pojedziemy na północ albo Szwecją albo Finlandią przy okazji zwiedzając okolice, plany były ambitniejsze czyli miał być Nordkapp a nawet dalej do wyspy Hornoya, ale nie daliśmy rady choć i tak pojechaliśmy na ponad 3 tygodnie, ilość pięknym miejsc nas oszołomiła. Jest co zwiedzać, dla amatorów przyrody istny raj. Dla amatorów zabytków nieco gorzej, ale zawsze można zaliczać stare drewniane kościółki. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:56 Zazdraszczam Mój brat jest Norwegią zachwycony. Wciąż kombinuje, co by zrobić, żeby tam zamieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:04 A ja tobie tej Delty Dunaju. Ale coś czuję w kościach, że pojedziemy w przyszłym roku, najdalej za dwa Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:22 Niesamowity widok, po prostu nie do opisania...A ile ptaków! Wzięło mnie na sentymenty po tym wątku i oglądam blog ze zdjęciami z Mołdawii.. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:31 Hej idę teraz już spać, ale widzę, że mamy o czym pogadać. Masz swój blog z podróży? Mołdawia też mnie ciekawi a do Delty na pewno pojedziemy ze względu na ptaki właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 10:26 Nie mam bloga Neniu, trafiłam na czyjś, bardzo interesujący. W czasach, kiedy ja byłam w Mołdawii, instytucja blogów nie istniała Po przejrzeniu zdjęć stwierdziłam, że nic się przez tyle lat nie zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:04 Mój mąż chciałby tak objechać dookoła Bałtyk Nie wiem jednak ile by to zajęło z przystankami. Tyle rzeczy do zwiedzenia. 3 tygodnie przynajmniej a i to byłoby chyba biegiem Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:27 Uuuuuu, trochę jest, zwiedzałam Bałtyk od strony Danii i lekko tydzień mi poszedł, a gdzie reszta. Ale jak mężowi podoba się Bałtyk to niech sobie zobaczy klify na wyspie Mon, tam Bałtyk wygląda jak morze w Tajlandii, piękny turkus. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 08:13 Dzięki zaraz sobie obejrzę. Prędzej czy później pojedziemy- już od kilku lat mąż przebąkuje żebyśmy się odważyli. Odpowiedz Link Zgłoś
96beata Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 08:21 Te loty nie są wcale tanie. Teraz 5 tysięcy dla 4 osób a patrzyłam pół roku temu 4 tysiące. W wiele miejsc wyszukujemy tanie loty za 1-2 tysiące a tu chyba takich nie ma. Chyba że muszę jechać na lotnisko nie które mam pod nosem tylko 600 km bo tam taniej ale to bez sensu jest jak dla mnie. To już wolę 1700 km samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 24.07.14, 23:08 to zależy. ja wole latać ale w zeszłym roku pojechaliśmy samochodem do Chorwacji właśnie. Po drodze 4 dni w Wiedniu, potem Steindorf, 3 dni w Wenecji potem Palmanuova i tak zeszło do Chorwacji. Z wypożyczonym samochodem byłoby więcej problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 00:47 Opłaci sie samolotem rodzinie 2+1, powyzej juz srednio. I tylko jak nie trzeba daleko od lotniska smigac. Co mi po samolocie, jak potem musze brac auto i jeszcze sie tym dodatkowo stresowac, zeby cale bylo. Jak normalnie jeździliśmy swoim to i cale europe nic sie nie dzialo, tak auto wypożyczone 2 razy dwa razy mialo przygody. No i bagaze, my jeździmy na wypoczynek łączony, góry(często namiot), buty trekkingowe ważą sporo, nie da rady wykupic samego biletu. Ostatnio latamy i różnica w kosztach uderzająca, bilety lot. 2000 tysiące, auto na tydzień 1500, bilety na pendolino raz 400 i raz 300 zeta. Narty zima 2000 bilety, pr zewóz nart 1000, auto wypożyczone 1200. A jeszcze do tego auta nalac trzeba benzyny. Przy liczeniu kosztów transportu widze ile nie zaoszczedzamy, ale faktycznie jest wygodniej i szybciej no i jakby ryzyko wypadku jest mniejsze. No i mi sie kierowca zbuntował, ja niechętnie prowadzę, godzina, dwie i juz dalej nie chcę, szczególnie zima, jak jedziemy na narty, śnieg, lód, duży ruch na autostradzie... Za to mam dość dobrze opanowany przewóz samolotem produktów potrzebnych do gotowania obiadów i tu szybkość przewozu ma przewagę nad autem. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 01:25 Och... Nie było mnie tu lata całe, ale ten wątek tak mnie zaintrygował, że postanowiłam się zalogować i odpisać Otóż, Solange, są też tacy wariaci, którzy jeżdżą samochodem nie tylko do Chorwacji, ale i trochę dalej - do Czarnogóry. Jak my, na przykład. Gdy jechaliśmy pierwszy raz - Amela miała 2 lata i pieluchy. Trasa Kraków - Budva zajęła nam 19 godzin ( jedziemy bez noclegu po drodze ). Tak jeździliśmy lata całe, zwiedziliśmy całą Czarnogórę; to, co warte w Chorwacji, Bośnię i Hercegowinę ( co warto ) oraz kawał Serbii W tym roku, za dwa tygodnie ruszamy do Albanii - też samochodem, oczywiście Trwa w domu ożywiona dyskusja - czy jedziemy przez Grecję, czy przez Macedonię ? Samolotem to się wyprawiamy w ciągu roku - na 3-4 dni, oczywiście też całkowicie samodzielnie. Żadnych biur itp., tylko rezerwacja lotu i hotelu via internet. Na Bałkany jeździmy w ciemno. Zawsze. P.S. Amela ma teraz lat 11 Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek autorka wątku zawstydziła bogatych Niemców 25.07.14, 07:36 którzy w swojej tępocie nawiedzają tłumnie HR samochodami, zamiast stosować się do jej genialnych rad dotyczących tanich lotów i wypożyczalni Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: autorka wątku zawstydziła bogatych Niemców 25.07.14, 09:56 No właśnie. Marzenie mojej przyjaciółki to na emeryturze kamperem zwiedzać Europę. Oczywiście z jedzeniem z domu i anteną satelitarną na dachu coby po drodze mieć niemiecką telewizję Niemcy jeżdżą samochodem do Danii, Chorwacji i Włoch. Bo zazwyczaj wynajmują na miejscu dom, a nie jadą do hotelu, bo zabierają ze sobą rowery, leżaki, dmuchańce, a czasem nawet ekspres do kawy, bo tak im wygodniej acha bardzo często przywożą swoje jedzenie i zazwyczaj gotują na miejscu. Znam takich, którzy autem wybrali się z Niemiec do Norwegii Zabrali ze sobą jedzenie i tylko dziadek leciał samolotem i spotkał ich na miejscu. Pewnie, że taka podróż jest bardzo męcząca, ale z większą ilością dzieci jest komfort, że można zabrać co się chce. No i tak jak pisano wyżej, przy dwóch osobach samolot może się "opłacać", ale przy czterech niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: autorka wątku zawstydziła bogatych Niemców 25.07.14, 10:29 Z M również planujemy camperową emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 08:29 My już 14 sierpnia wyruszamy do Albanii Jedziemy przez Macedonię. Z trójką dzieci - 7-9-12. Jedziemy do Borsh. Początkowo kombinowałam gdzie by tu wcisnąć autokuszetkę ale jakoś nie po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 08:16 Dwa dni ? Nam zajęło to 14 godzin- w tym 9 to godziny wieczorno -nocne i sen dzieciaków Tak, wolę w ten sposób niż lecieć samolotem z trójką dzieci, lecieć tam gdzie jest lotnisko a nie do punktu docelowego i wypożyczać auto, do którego nie mam zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:16 guderianka napisała: > Wypożyczać auto, do którego nie mam zaufania. Ale nie trzeba mieć zaufania, wystarczy telefon. I już za chwilę są Panowie z kolejnym autem, do którego również nie trzeba mieć zaufania. Zaufanie polecam mieć raczej do swojego. Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:19 Jasne I panowie bez problemu, bez oglądania czy są rysy czy nie, jak powstało uszkodzenie i co się zepsuło z uśmiechem dadzą nowe auto ? Zresztą nawet jakby- WOLĘ SWOJE Głupie ? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 11:01 daj spokój - pan od jurków teoretyzuje ledwie, żaden serwis nie podrzuci auta za chwilę, nawet w tej jakże cywilizowanej europie zachodniej. szczególnie jak się siedzi w środku lasu. i na dodatek ładnie chargują kartę (mimo wykupionego wszelkiego ubezpieczenia) po powrocie(biuro znane w całej europie) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 16:00 Dokładnie tak - trochę rozwaliliśmy na Krecie wypożyczone Twingo (drzwi do mocnej roboty). Panowie tylko spytali co się stało, zrobili smutną minę, pokiwali głową i tyle tych sankcji było. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 16:41 babcia.stefa napisała: > Dokładnie tak - trochę rozwaliliśmy na Krecie wypożyczone Twingo (drzwi do mocn > ej roboty). Panowie tylko spytali co się stało, zrobili smutną minę, pokiwali g > łową i tyle tych sankcji było. No co Ty mówisz?! Przecież wszyscy tu wiedzą, że każdą ryskę to trzeba na galerach odrobić.... A za większe uszkodzenie sęp wydziobuje wątrobę... przynajmniej w Grecji Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:24 myślę że chodzi głównie o kasę. ja planowałam wakacje w Chorwacji samolotem w tym roku i tak: lot Eurolotem dla rodziny 2+2: 3tys w środy, 4tys w niedziele. a wszystkie apartamenty wynajmują się od soboty do soboty. więc już jest duża rafa. do tego trzeba doliczyć przejazd z lotniska i wypożyczenie auta choć na kilka dni żeby sobie pozwiedzać okolicę. najtańsze auta do wypożyczenia to przeważnie straszne badziewie typu daewoo tico. w sumie rozważałam też dojazd samochodem ale odstrasza mnie ta podróż. nie cierpię długich jazd autem, są dla mnie b. męczące obojętnie czy jadę jako kierowca czy pasażer. pół biedy w tamtą stronę, można na miejscu odpocząć ale po powrocie efekt urlopu diabli wzięli przez męczącą podróż powrotną. Deutsche Bahn ma takie oferty że jedzie się nocnym pociągiem a auto ciągnie za sobą, fajne to ale potwornie drogie i najlepsze trasy zlikwidowali (w zeszłym roku było bodajże Berlin-Triest, teraz nie ma). no i w ten sposób pozostałam przy zorganizowanej wycieczce samolotem czego chciałam uniknąć ale jakoś najpraktyczniej wyszło. a 80kg bagażu na 4os to nie wiem co trzeba by zapakować żeby przekroczyć! by w czwórkę mamy zazwyczaj 30-40, a bierzemy półnamiot plażowy, grube ręczniki, płetwy i maski. za to ubrania do ciepłych krajów niewiele ważą Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:28 Jasne, że kasa jest ważna! Nikt nie mówi, że jest inaczej. I to co napisałaś- kwestia tego co jest dla kogoś wygodne a co nie. Doprawdy, bez dopisywania zbędnych filozofii Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:32 swiecaca napisała: > a 80kg bagażu na 4os to nie wiem co trzeba by zapakować żeby przekroczyć! No, przecież napisała, że konserwy! Turystyczna na dwa tygodnie dla 4 osób to trochę zaważy! Niech jedzą jedną na posiłek dla wszystkich, to są trzy dziennie to razem 42 sztuki! Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 09:32 Po pierwsze, my jedziemy do Chorwacji okrężną trasą, z dużą ilością zwiedzania. W tym roku zajmie nam to 5 dni. Po drugie, z Wrocławia na przykład to nie dwa, ale jeden dzień jazdy. Po trzecie, nie trzeba się ograniczać z bagażem. Po czwarte, loty w sezonie wcale nie są takie tanie, a na miejscu trzeba wynająć samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka78 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 11:00 Jakkolwiek bym nie liczyła, to podróż samochodem rozłożona na 2 dni, kosztuje mnie znacznie mniej niż 5 biletów lotniczych + wynajęcie takiego dużego samochodu na 2 tygodnie, żeby mi się zmieściły 3 foteliki z tyłu. Poza tym podróżując samolotem z trójką małych dzieci naprawdę ciężko byłoby wziąć choć połowę tego bagażu, który wrzucę do samochodu. No i nie każdy mieszka w Warszawie. Podróż samolotem zajmuje mi dokładnie tyle samo czasu zazwyczaj, co samochodem, bo jeśli lot jest rano, to poprzedniego dnia muszę dojechać do Warszawy, przenocować tam, a po wylądowaniu muszę dojechać jeszcze na miejsce docelowe. O komforcie nawet nie wspominam. Koczowanie na lotnisku z dziećmi, bo samolot się spóźnił kilka godzin też nie najprzyjemniej wspominam. Także wiesz, każdy liczy, jak umie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 16:48 Wiesz co? 2 latat temu mój eks jechał ze swoją rodziną do Chorwacji (nie wiem skąd ta dziwna maniewa mówienai "na" Chorwację). I jechali tak: mój eks jako kierowca, jego zona, jej syn (kilkanaście lat, nie kojarze ile), moje dziecko wówczas lat 8, ich dziecko wówczas lat 5. Auto kombi. Załadowane po sam dach, bo mieli wynajęty dom i mieli tam własne gotowanie. Ja tego nei rozumiem bo dla mnie jechanie na urlop, by gotowac jest porażką. Ale każdy wybiera. Tłuczenie się w 3 osoby z tyłu do Chorwacji też dla mnie jest sporym nieporozumieniem. Niestety mój eks chce wypad powtórzyć. Tym razem za rok, gdzie dzieciaki będa juz starsze. Podziwiam Ale przecież mój eks jeździć lubi i to nei on sie będzie gnieść w 2 foteliki dla dzieci i 1 osobę z tyłu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 16:24 dla mlojej rodziny przelot 1000€ i samochod drugie tyle. to ja wole doturlac sie samochodem, zabierajac wszytskie posiadane pletwy, materace etc i wydac ta kase na przyjemnosci. a jade zygzakiem: najpierw w bieszczady, potem do budapesztu, potem zwiedzam jakies plitvice, sibenik lub krka, a potem 2 tygodnie sie plawie. wracam przez austrie zaliczajac jakiegos 2tysiecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 17:08 Napiszę na podstawie własnego, skromnego doświadczenia. Byliśmy w tym roku na urlopie zorganizowanym po raz pierwszy na własną rękę. Nie była to akurat Chorwacja ale Hiszpania. Od początku nie braliśmy pod uwagę jazdy samochodem, nie chcieliśmy tracić 4 dni z urlopu na jazdę. Poza tym koszty jazdy są wyższe niż lotu, co ma jednak znaczenie. Koszty przelotu do Barcelony wyniosły około 900 zł za 3 osoby. Wynajem samochodu na cały pobyt ok. 900 zł. W cenie wynajmu była dodatkowe ubezpieczenie. Sen z powiek jakoś mi nie spędzał stan samochodu, który otrzymaliśmy. Wynajem mobile home z Eurocampu - 2500 zł za 10 dni. Poza tym mobile home można wynająć na dowolną ilość dni, także swój pobyt dostosowaliśmy do lotów - to było jedyne ograniczenie, z którym musieliśmy się liczyć. Wyżywienie na miejscu, nie zabieraliśmy ze sobą żadnych polskich specjałów. Nie wybrałabym się nigdy (nigdy nie mów nigdy, tfu...) samochodem w tak długą trasę. Znam ze dwa przypadki awarii samochodu: znajomemu zastrajkowało auto mniej więcej w połowie drogi powrotnej z Chorwacji. Szukanie mechanika, czekanie na części zajęło im prawie tydzień , wynajem pokoju na Węgrzech... koszty dodatkowe urlopy drastycznie wzrosły. Samochód był dwuletni wtedy i oczywiście przeszedł generalny przegląd przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 17:50 no ale porównujesz od czapy - do chorwacji właśnie tak dużo ludzi chętnie rusza swoim autem bo jest relatywnie blisko - szczególnie z południowej polski. hiszpania jest położona bardzo daleko i tłuczenie się tam autem na tydzień czy dwa jest nieporozumieniem, jeśli rodzina nie zwiedza nic po drodze tylko chce przemierzyć odległość z punktu a do b(nieporozumieniem w mojej opinii) jak najszybciej. wówczas samolot jest i wygodniejszy i mniejsza różnica w cenie między wydatkami związanymi z podróżą a kosztem biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 18:44 3 osoby mówisz? To fajnie , że tak tanio... a gdzie mam upchnąć dwoje kolejnych dzieci? W bagażu podręcznym? W piątkę kiedy dzieci są większe i na kolanach nie dolecą wychodzi drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 23:36 agniesia1973 napisał: Poza tym koszty jazdy są wyższe niż lot > u, co ma jednak znaczenie. Koszty przelotu do Barcelony wyniosły około 900 zł z > a 3 osoby. Wynajem samochodu na cały pobyt ok. 900 zł. ale popatrz, w tym wątku o wyższości jazdy samochodem nad samolotem wypowiada się wiele osób z rodzinami nie 2 + 1, a 2 + 3. To kolosalna różnica, jeśli chodzi o zarówno o koszt przelotu, jak i koszt wynajmu samochodu (który musi być większy i często musi mieć z tyłu miejsce dla trzech fotelików). Do kosztu wynajmu dochodzi oczywiście koszt benzyny. Dla rodziny pięcioosobowej jednak taniej wychodzi samochód. W cenie wynajmu była dod > atkowe ubezpieczenie. Sen z powiek jakoś mi nie spędzał stan samochodu, który > otrzymaliśmy. Wynajem mobile home z Eurocampu - 2500 zł za 10 dni. mobile home dla 5 osób - mało komfortowy, ja tam wolę taniej pojechać samochodem (naprawdę, spodziewałam się, że będzie to bardziej męczące) i na miejscu miec komfortowe zakwaterowanie w apartamentach czy wakacyjnych domkach. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:25 agniesia1973 napisał: > Znam ze dwa przypadki awarii samochodu: znajomemu zastrajkowało auto mnie > j więcej w połowie drogi powrotnej z Chorwacji. Szukanie mechanika, czekanie na > części zajęło im prawie tydzień , wynajem pokoju na Węgrzech... koszty dodatko > we urlopy drastycznie wzrosły. Samochód był dwuletni wtedy i oczywiście przesze > dł generalny przegląd przed wyjazdem. Czekał aż mu naprawią na miejscu?! Ludzie to naprawdę nie wiedzą jak życie zmarnować.... Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 23:30 To ile trwa wasz wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
mc30 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 17:39 my jechaliśmy dwa razy na takie wakacje samochodem raz do Chorwacji, raz do Włoch powiem tak: nigdy w życiu sękju latamy samolotem teraz na wszystkie wakacje mądrzejsi o te doświadczenia oraz jak nas nie będzie stać na takie wakacje samolotowe i dalekie podróże to pojedizemy na pojezierze łęczyńsko-włodawskie, nasze okoliczne a nigdy więcej na takie podróże zostawiamy to zaciętym amatorom takich jazd, wielbiących tę całą otoczkę flaczących się podróży Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 18:04 radże zmienić rzęcha Odpowiedz Link Zgłoś
mc30 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 19:11 chciałabyś takiego rzęcha jak mam ja Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Okazało się, ze wszystkie e-matki zwiedzają 25.07.14, 19:27 każde małe miasteczko w drodze do Chorwacji. Niemal żadna nie jeździ "ciągiem", aby jak najszybciej dotrzeć na miejsce Tylko skąd na forach (takze gazetowych) przechwałki, kto taniej i krócej dojechał do CRO? Skąd wpisy o poradę jak przetrwac podroż 1500/1800 km bez noclegu? Zabawne jesteście, moje drogie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Okazało się, ze wszystkie e-matki zwiedzają 25.07.14, 19:43 Wpisz mój nick w wyszukiwarkę i poszukaj czy kiedykolwiek i gdziekolwiek o czymś takim pisałam lub pytałam jak dojechać bez przerwy. Ja biorę odpowiedzialność za swoje słowa, inni mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Okazało się, ze wszystkie e-matki zwiedzają 25.07.14, 20:03 Biedna solange, jaki ten świat jest skomplikowany, ile dylematów, ile trudnych pytań, ile zagadek i niezrozumiałych ludzkich zachowań, buhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Okazało się, ze wszystkie e-matki zwiedzają 30.07.14, 00:11 > Zabawne jesteście, moje drogie Zabawna jesteś zakładając, że każdy sobie może planować urlop pół roku wcześniej i w związku z tym kupić bilety po 500 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 22:01 forum każdą legendę przyjmie, śnij dalej Odpowiedz Link Zgłoś
lillylive Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 22:16 Katowice-Spilt=12h spokojnej nocnej jazdy,+ 3h na promie do Korculi razem ok 16h bardzo spokojnej drogi a na wyspie zrobione 700km bez wypozyczania auta wszystkie zatoczki i wyspa objechane wakacje rewelka ,kto wie ten zrozumie dłuzej byłoby samolotem z oczekiwaniem ,transferem duperelami i nudne lezenie na hotelowym basenie....... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:31 wtopek napisał: > forum każdą legendę przyjmie, śnij dalej Wiesz, dużo ludzików twierdzi, że Skoda Fabia to już luksus, a Octavia to limuzyna warta szejka... Anyway, jeżdzę 3 letnim autem klasy premium i jednak po 500-600 km jestem zmęczony. Może starość? Może oponę mam na za małym profilu?! Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:53 Anyway, jeżdzę 3 letnim autem klasy premium i jednak po 500-600 km jestem zmęcz > ony. Może starość? a ile masz lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 10:21 Eeeee, byty internetowe chyba nie mają wieku. Gazeta bywa zabawny, ksiądz jest tylko i wyłącznie żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:55 Musisz mieć jakąś obsesję na punkcie skód Wydaje mi się, że to się leczy. Jeżdżąc po trasie Wawa- Hvar widziałam mnóstwo samochodów z polską rejestracją. I wcale tych skód nie było tak dużo. Wystarczy wejść na cro.pl w wątek- kalendarz wyjazdowy gdzie ludzie wpisują kiedy i dokąd jadą. Dodają do opisu markę samochodu, czy jest naklejka (cro.pl) , czy mają cb. Żeby się na trasie ewentualnie rozpoznać. I lista reprezentuje marki samochodów wszelkiej maści Od smartów po jakieś giganty gdzie można wielodzietną rodzinę przewieźć. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 10:10 heca7 napisała: > Musisz mieć jakąś obsesję na punkcie skód To nie ja. To Polacy wybrali to cudo za swoje ulubione auto: moto.pl/MotoPL/56,88389,16344221,6__Skoda_Rapid___4_295_egz_,,5.html moto.pl/MotoPL/56,88389,16344221,2__Skoda_Fabia___5_721_egz_,,9.html moto.pl/MotoPL/56,88389,16344221,Skoda_Octavia___7_704_egz_,,10.html > Wydaje mi się, że to się leczy. To ich lecz, mnie to zwisa i powiewa. Ja tylko opisuję rzeczywistość! > Jeżdżąc po trasie Wawa- Hvar widziałam mnóstwo samochodów z polską rejestracją. > I wcale tych skód nie było tak dużo. Wystarczy wejść na cro.pl w wątek- kalen > darz wyjazdowy gdzie ludzie wpisują kiedy i dokąd jadą. A czemu mu służyć ten ekshibicjonizm? Naprawiają sobie wspólnie po drodze czy może wymiana słoików? Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 12:03 Po prostu lubią się rozpoznawać na trasie. Czasem ze sobą rozmawiają przez cb. Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 12:12 Ale gimbaza we klasie premium z nimi nie rozmawia Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 13:10 feleedia napisał(a): > Ale gimbaza we klasie premium z nimi nie rozmawia Jeżeli chodzi Ci o mnie to miałem CB pożyczone kiedyś w połowie lat '00. I nie zrobiło to na mnie wrażenia, miejsce zajmuje w aucie, antena rysuje laker, i jeszcze trzeba słuchać tego bydła, które się tam produkuje. Wolę zapłacić już ten mandacik i posłuchać sobie muzyki. Chciałem powiedzieć, że 500-600km męczy, nawet w dobrym i w miarę nowym samochodzie, a nie jak ktoś zasugerował wcześniej, że tylko w rzęchu. Chociaż po prawdzie, 500-600 km w Skodzie Fabia to ja sobie nie potrafię wyobrazić za bardzo. Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 25.07.14, 23:26 Ależ nie ma obowiązku dwudniowej podróży. Wybierasz to, co tobie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:39 Wprawny kierowca jedzie trasę z Krakowa w okolice Splitu w 12 godzin. Średnio wprawny kierowca jechał z Warszawy w te same okolice ok. 20 godzin. Z dłuższą przerwą na odpoczynek dla kierowcy, bez drugiego kierowcy na zmianę. Skąd ci się bierze 2 dni? Powód jest prosty, jak mam samochód, to sobie dojadę wszędzie gdzie chcę i zabiorę choćby i pół domu jak tylko upchnę w bagażniku. Raz znajomy wybrał się samolotem. Spotkaliśmy się przypadkiem na miejscu i wymieniliśmy uwagi co do podróży. Stwierdził, że nigdy więcej samolotem, był upupiony na miejscu (też myślał, że wypożyczy samochód, zrezygnował jak zobaczył ceny) i musiał wydać w cholerę kasy na rzeczy, które normalnie wrzucał do bagażnika nawet się nie zastanawiając. A lot wcale nie był tani, droższy niż koszt paliwa na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznik1981 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 09:47 2 dnia, a w zasadzie półtora trwa podróż z noclegiem. Ja osobiście wolę taką opcję niż zarzynać się kilkanaście godzin na trasie i bić rekordy szybkości. Zwłaszcza jeśli jedziemy z dziećmi. Wyjeżdżamy sobie z Polski o cywilizowanej godzinie, dobra węgierska kolacja , a na drugi dzień wyspani i wypoczęci na obiad jesteśmy na miejscu, zamiast zaliczać zgon przy dojeździe późnym wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 10:18 Acha, uwielbiam prowadzić, jazda mnie nie męczy, jakbym nie musiała pić, jeść i korzystać z toalety, to bym cięła na raz tyle km, na ile paliwa w baku starczy. I nienawidzę jeździć cudzym samochodem, wynajem odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 10:42 antychreza napisała: > I nienawidzę jeździć cudzym samochodem, wynajem odpada. Powiedz wprost, nie bój się tego, jesteś kobietą - zrozumiemy: "Nie jestem w stanie opanować w dwa tygodnie innego auta i jak nic przy*ierdolę na parkingu przy pierwszej lepszej okazji" Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 12:13 Po tylu latach wcisnę się samochodem w każdą dziurę i zakręcę w każdym zaułku- jeżdżę po Warszawie i tylko raz miałam wypadek- jakiś idiota na Wale Miedzeszyńskim wyprzedając na trzeciego staranował mnie i samochód za mną. I to był facet. Dla mnie ważny jest wygląd samochodu, wygoda fotela, wyposażenie, potrzebuję dwóch fotelików i dużego bagażnika na klamoty dzieci - dlatego wolę swój. Zresztą i tak tego nie zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_ch Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 14:39 leciałam w tym roku do Chorwacji - dubrovnik lot w sobotę z Krakowa,niecałe 2 godziny z czego 1 godzina 40 samego lotu mielismy 2 duze i 2 małe walizki w których zmieściło się wszystko łącznie z zestawem do nurkowania i materacem wynajeliśmy auto,koszt to okolo 120 euro na 3 dni,auto nissan juke wracalismy w Niedzielę ze Splitu,zwiedzając jeszcze Trogir do lotniska jest 5km,jezdzi autobus miejski znajomi przylecieli odrazu do Splitu,z lotniska przejechali autobusem a potem promem na wyspę Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 14:50 marianna_ch napisała: > leciałam w tym roku do Chorwacji - dubrovnik > lot w sobotę z Krakowa,niecałe 2 godziny z czego 1 godzina 40 samego lotu czyli na lotnisku byliście 20 minut przed odlotem, a mieszkacie przy samym lotnisku? > wynajeliśmy auto,koszt to okolo 120 euro na 3 dni,auto nissan juke małe auto, nie każda rodzina sie zmieści, 3 dni to trochę mało, podczas ostatniego wyjazdu wakacyjnego (2 tyg.) przejechaliśmy tylko na miejscu 1 tys. km. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 15:15 agni71 napisała: > małe auto, nie każda rodzina sie zmieści, 3 dni to trochę mało, podczas ostatni > ego wyjazdu wakacyjnego (2 tyg.) przejechaliśmy tylko na miejscu 1 tys. km. Jechać na wakacje, żeby sobie posiedzieć w aucie? A potem wątki o epidemii otyłości.... Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 15:23 zwariowałeś chyba, pobyt był dwutygodniowy, a drogi kręte (w linii prostej byłoby 2 razy mniej km) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_ch Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 15:33 mieszkamy 20 minut autem od lotniska z większych miast zwiedziliśmy Dubrovnik,Split i Trogir obejrzeliśmy tez parę miejscowosci wokół naszej kwatery,albo dochodząc na piechotę albo rowerem uważam że w zupełności wystarczyło,średnia przyjemność łażęnia w upale z dwójką marudzących dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 16:35 Podziwiam osoby, które są w stanie przejechać 15-20 godzin ciurkiem. Ja już od ponad 10-ciu lat nie wyrabiam- moja wytrzymałość to ok 600 km. Potem już nie jestem w stanie znależć sobie miejsca w aucie. Jadąc autem powyżej 700 km zawsze mam nocleg po drodze. Nie byłabym w stanie wypocząć na parkingu ( a niektórzy nasi znajomi tak właśnie robią) 2-3 godziny. Muszę się wykąpać, wyciągnąć na łóżku. W tym roku 800 km zobilismy samolotem, bilety dla 3 osób -Wiedeń-Rzym kosztowały, wraz z ubezpieczeniem, 1500 zł. Ale zostały kupione już w październiku. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy wie tak wcześnie co chce robić w wakacje. Z drugiej strony zwiedziliśmy tylko Rzym, a jadąc na pewno zaliczylibyśmy przynajmniej 2-3 miejsca po drodze. Zawsze coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 10:57 marianna_ch napisała: > leciałam w tym roku do Chorwacji - dubrovnik > lot w sobotę z Krakowa,niecałe 2 godziny z czego 1 godzina 40 samego lotu łał - dotarcie do Chorwacji w 2h gdzie bilety praktycznie rozdają za darmo to fantastyczna sprawa. szkoda, że takie s-f to tylko na forum a w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_ch Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 11:45 ale jakie s-f? jesteś wstanie zrozumieć,że samolot lecący ze średnią prędkością 650km/h dociera do Dubrovnika w niecałe 2 godziny(1200km z Krakowa) a jeśli kupi się bilety odpowiednio wcześniej to ich cena jest praktycznie taka sama co ceny paliwa,winiet i noclegu na trasie jechałam w zeszłym roku na północ Włoch(1100) więc mam porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 11:57 marianna_ch napisała: > ale jakie s-f? > jesteś wstanie zrozumieć,że samolot lecący ze średnią prędkością 650km/h docier > a do Dubrovnika w niecałe 2 godziny(1200km z Krakowa) > a jeśli kupi się bilety odpowiednio wcześniej to ich cena jest praktycznie taka > sama co ceny paliwa,winiet i noclegu na trasie A jak się dopsze zakupi to nawet taniej.... www.mlecznepodroze.pl/2014/05/06/groupon-chorwacja-zadar-199pln/ Ale to wszystko przecież nie możliwe... Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 17:08 > A jak się dopsze zakupi to nawet taniej.... > > rel="nofollow">www.mlecznepodroze.pl/2014/05/06/groupon-chorwacja-zadar-199pln/ > Ale to wszystko przecież nie możliwe... > > Ksiadz Anatol "dopsze" zakupi powiadasz masz racje kupno w lipcu 2014 biletów na loty w maju i czerwcu 2014 w cenie "OD" 199 zł w jedną stronę dla jednej osoby to faktycznie interes życia. problem sie robi jak w lipcu chcesz kupic bilet na sierpień dla np czteroosobowej rodziny, która nie mieszka w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 18:06 marianna_ch napisała: > jesteś wstanie zrozumieć,że samolot lecący ze średnią prędkością 650km/h docier > a do Dubrovnika w niecałe 2 godziny(1200km z Krakowa) Ale ja nic nie pisałam o czasie przelotu - więc o co chodzi. > a jeśli kupi się bilety odpowiednio wcześniej to ich cena jest praktycznie taka > sama co ceny paliwa,winiet i noclegu na trasie "odpowiednio wcześniej" i cenowo wychodzi na jedno - to faktycznie interes życia. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 29.07.14, 22:38 "Wprawny kierowca jedzie trasę z Krakowa w okolice Splitu w 12 godzin. Średnio wprawny kierowca jechał z Warszawy w te same okolice ok. 20 godzin. Z dłuższą przerwą na odpoczynek dla kierowcy, bez drugiego kierowcy na zmianę. Skąd ci się bierze 2 dni? " 20h jazdy z jedną przerwą na odpoczynek???? Przecież to szaleństwo Sorry za szczerość, ale to trzeba albo byc desperatem albo nie mieć 30 euro na dodatkowy nocleg. Poza tym, informacja o tym, że jeden przejechał trasę w 12 h, inny w 20 h to nic innego jak potwierdzenie, ze nikt niczego nie zwiedza, tylko jedzie prosto na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
odzim22 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 28.07.14, 22:46 Może dla niektórych przejazd samochodem jest lepszą i ciekawszą opcją, bo po drodze można zahaczyć o kilka ciekawych miejsc, wartych zobaczenia? Z wyboru zrobiliśmy ponad 1800km w jedną stronę do Norwegii, z trzema przeprawami promowymi na trasie i dwoma noclegami, co w sumie kosztowało nas spokojnie ze 3x więcej niż loty. Żeby było "dziwniej" Norwiegian lata z lotniska do którego mamy 15 minut pociągiem. Co do wypożyczalni samochodów to ich flota zazwyczaj składa się z samochodów w najtańszej opcji i z najmniejszym silnikiem, a więc takim który przy średniej górce będzie zwalniał nawet z gazem wciśniętym do dechy, albo wył niemiłosiernie (i przepalał 10l/100km). Na wakacjach przerobiłem każdy segment oferowany przez wypożyczalnie, oprócz luksusowych bo te kosztują więcej niż taksówka i historia się powtarzała, także graty z wypożyczalni nadają się na dojazd z lotniska do hotelu i z powrotem, chociaż i z tym mogą być problemy. W planach mam już dwie następne wyprawy moim klekotem: do Chrowacji z przystankami w Brugii, Monachium, Salzburgu, Słowenii, a w drodze powrotnej Graz, Schwarzwald i Luksemburg, oraz do Portugalii przez północną Hiszpanię. Jakby mi dali z miesiąc wolnego, to z chęcią bym zrobił "coast to coast" samochodem przez USA, ale okazję ku temu będę miał chyba dopiero na emeryturze, no i musiałbym jakąś sensowną wypożyczalnię namierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 10:52 solange123 napisał(a): > poczytałam watek o wakacjach w Chorwacji i zastanawia mnie jedno: czy naprawdę > jest aż tylu fanów dwudniowego tłuczenia się samochodem nad Adriatyk? W dobie n > iedrogich przelotów i wypożyczalni samochodów? no najwidoczniej jest aż tylu zwolenników, skoro sama zauważyłaś - więc tak naprawdę o co pytasz? chociaż nie - ty właściwie nie pytasz tylko chcesz wszystkim udowodnić, że NAJLEPSZE dla WSZYSTKICH jest latanie samolotem. otóż nie musisz tego rozumieć ale chociaż przyjmij do wiadomości - że nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 10:57 forum cromaniaków jest dowodem, że ludzie mają poglądy autorki wątku głęboko gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 11:20 wtopek napisał: > forum cromaniaków jest dowodem, że ludzie mają poglądy autorki wątku głęboko gd > zieś Tak jak miliony much są dowodem, że nie ma nic lepszego niż gó*no... Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 10:58 ewcia1980 napisała: > solange123 napisał(a): > > poczytałam watek o wakacjach w Chorwacji i zastanawia mnie jedno: czy nap > rawdę > > jest aż tylu fanów dwudniowego tłuczenia się samochodem nad Adriatyk? W d > obie n > > iedrogich przelotów i wypożyczalni samochodów? > > no najwidoczniej jest aż tylu zwolenników, skoro sama zauważyłaś - więc > tak naprawdę o co pytasz? > chociaż nie - ty właściwie nie pytasz tylko chcesz wszystkim udowodnić, > że NAJLEPSZE dla WSZYSTKICH jest latanie samolotem. > > otóż nie musisz tego rozumieć ale chociaż przyjmij do wiadomości - że > nie dla wszystkich. Ja bym to ujął nieco inaczej, latanie jest OBIEKTYWNIE najlepsze dla wszystkich i NAJBEZPIECZNIEJSZE , ale nie wszystkich na to stać. I zamiast się przyznać wprost jak jest, to dorabiają jakąś chorą ideologię, że pół europy zwiedzają po drodze, że oni tylko w swoim aucie dobrze się czują, że wypożyczone auta to się psuja dwa razy dziennie, że lotnisko daleko itp itd. Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 17:25 > Ja bym to ujął nieco inaczej, latanie jest OBIEKTYWNIE najlepsze dla wszystkich > i NAJBEZPIECZNIEJSZE , ale nie wszystkich na to stać. To, że Ty tak byś to ujął to nie znaczy, że faktycznie tak jest. > I zamiast się przyznać wprost jak jest, to dorabiają jakąś chorą ideologię, że > pół europy zwiedzają po drodze, że oni tylko w swoim aucie dobrze się czują, że > wypożyczone auta to się psuja dwa razy dziennie, że lotnisko daleko itp itd. A nie przyszło ci do głowy, że niektórzy faktycznie lubią taki sposób podróżowania?? Ja jestem w stanie w to uwierzyć, bo w dzieciństwie z rodzicami dużym fiatem objeździliśmy Grecję, Bułgarię, Turcję. I ja to autentycznie lubiłam. teraz uroki podróży psuja mi moje dzieci, które po 10 minutach od wyjazdu marudzą i pytają czy daleko jeszcze. w tym roku byliśmy na Rodos. cała podróż u nas trwała: 1h - dojazd na lotnisko 2h- odprawa i koczowanie na lotnisku prawie 3h lot kolejne 0,5 h - oczekiwanie na bagaże 2,5 h transfer z lotniska do hotelu (ok, gdybyśmy jechali we własnym zakresie to byłoby to ok 1,5h) czyli daje to 8h a tyle w ubiegłym roku jechaliśmy autem nad nasze morze. i gdybym miała porównywać to dla mniej mecząca, przyjemniejsza i bardziej komfortowa jest podróż moim autem. a w większość przypadków , gdy mówimy o rodzinach 2+2 lub 2+3 , to istotnie dojazd samochodem jest dużo korzystniejszy cenowo. o czym ludzie wypowiadający się w tym wątku przecież pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jazda samochodem na wakacje do Chorwacji 30.07.14, 22:13 Czemu zaraz dwudniowe? Niektórzy mieszkają w Małopolsce czy na Śląsku o do Cro dotrą w 12 godzin Niedrogie przeloty... O niedrogi przelot to łatwo do Londynu czy Rzymu, niekoniecznie do Zagrzebia - z Krakowa na ten przykład lot kosztuje (najtańszy) ok 1300 zł - 2 osoby 2600, a dojazd autem na gaz - kilka stówek. Nie z każdego lotniska tam tanio dolecisz, a tłuc się kilkaset km na lotnisko do Warszawy czy Wrocławia, żeby lecieć, potem dotarabanić się do wypożyczalni aut, kiedy można po prostu pojechać... Niekoniecznie się opłaca. No i niektórzy po prostu LUBIĄ jeździć autem. Ja lubię Można o coś ciekawego zahaczyć po drodze i można jechać w ciemno, zatrzymać się tam, gdzie ci się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś