Dodaj do ulubionych

emamy zagraniczne - tabletki "dzień po"

31.07.14, 11:20
w których krajach można kupić taką tabletkę bez recepty, jak się nazywa i ile kosztuje? jaki ma termin ważności?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:31
      bez recepty w gruzji i azerbejdżanie, koszt z tego co pamiętam jakieś 3 lata temu 30 zeta(w gruzji nie znam ceny) i to był albo postinor albo duocośtam (postinor duo?)

niesamowita wygoda.
      z antybiotykami i antytabsami też tak samo jak z dzień posmile
      • zurekgirl Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:36
        W UK mozna dostac za darmo przez rok od porodu, nie wiem, ile kosztuje normalnie. Idzie sie do apteki, mowi co i jaak i kiedy byl stosunek, aptekarz cos drukuje, trzeba podpisac i sie wychodzi z tabletka. Bylam swiadkiem takiej akcji, z autopsji poki co nie znam.
        • zurekgirl Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:40
          Juz znalazlam, nhs podaje, ze zazwyczaj kosztuje £25. Biorac pod uwage, ze kazda inna metoda antykoncepcji jest za zupelne darmo, to dziwie sie, ze ktos sie nie pilnuje i placi.
      • dziennik-niecodziennik Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:37
        > z antybiotykami i antytabsami też tak samo jak z dzień posmile

rewelacyjnie...
      • kajak75 Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 19:47
        Armenia to samo, cena nawet niższa.
    • cherry.coke Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:36
      W IE normalnie w aptece. Aptekarz pyta o okolicznosci i informuje o skutkach, objawach itp. Kosztuje nie wiem z 20 euro?
    • mayaalex Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 11:41
      w Belgii elleOne, bez recepty, darmowa dla kobiet przed 21 rokiem zycia, dla starszych ok. 10 euro ale potem kasa chorych powinna zwrocic ok. 8,50.
    • leepka Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 13:26
      Francja. EllaOne (do 5 dni po) albo Norlevo (do 3 dni po). Bez recepty chyba tylko norlevo. Ok 10euro, ubezpieczenie zwraca 65%. Termin waznosci nie wiem moge sprawdzic jesli chcesz.
      Pozdrawiam
      • 3-mamuska Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 13:47
        postinor duo, jak sie nie zna nazwy to trzeba prosic w aptece o emergency contraceptive pill.

Farmaceuta bo tylko on moze sprzedać, pyta o stan zdrowia informuje o skutkach ubocznych.
        Koszt 25£, ale nie wiem czy gdy w przypadku kiedy ma sie kartę upoważniającą do darmowych leków na receptę , to czy tu tez nie ma jakiejś zniżki czy nie jest darmowa.
        -----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
    • mantis_after_dinner w belgii 31.07.14, 14:01
      Levadonna - okolo 8 EUR, bez refundacji, bez recepty.

O nic w aptece nie pytaja, ale zdarza sie ze trzeba obejsc kilka aptek, bo nigdzie nie maja - przyczyn tego fenomenu nie zglebialam.

Mozna tez kupic w drogeriach on-line.

O na przyklad: www.newpharma.be/pharmacie/mithra/92151/postinor-2-2-comprimes-750ug.html
      • bi_scotti Kanada 31.07.14, 14:26
        Tu masz wszystkie detale: www.planb.ca/?gclid=CNDTgfbF778CFaY-Mgod0hgASw&gclsrc=aw.ds
    • cauliflowerpl Hiszpania 31.07.14, 18:45
      Ellaone, (do pięciu dni "po"), cena nieco ponad 30 Euro.
      Są i inne, ta jest najpopularniejsza ze względu na te 5 dni właśnie.

Postinor - około 20 Euro
      Norlevo - też około 20 Euro

Nie wiem, jaki mają termin ważności. Piszą na forach, że zwykle 6 miesięcy.
    • rosapulchra-0 Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 18:53
      W zeszłym roku w listopadzie kosztowała 30 funtów bez recepty. Ale jeśli poszło się do lekarza lub pielęgniarki i powiedziało o co kaman, to była recepta i wtedy koszt było albo ok. 8 funtów, albo za darmo.
      • aka10 Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 18:59
        Szwecja-Norlevo i Postinor 159 kr (ok. 15 euro), wlasnie sprawdzilam. Dostepne ogolnie.
        • mruwa9 Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 21:48
          dostepne na polce w dziale samoobslugowym. Obok podpasek i plynu do higieny intymnej.
      • princess_yo_yo Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.12.14, 13:25
        ktos w ogole wydaje na to recepty? serio?
    • melmire Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 31.07.14, 19:25
      We Francji, sa dwie Norlevo(bez recepty) i EllaOne, w kazdej aptece. Nie mam pojecie ile jest wazna, ale pewnie sporo bo parom uzywajacym prezerwatywy lekarze zalecaja kupno na zapas.
    • majenkir Re: 31.07.14, 20:10
      USA
      Plan B One Step, Next Choice, Take Action
      bez recepty, cena ok. $50
      Plan B ponoc ma termin waznosci przez 4 lata od daty produkcji
    • bella_roza Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.08.14, 08:57
      dzięki serdeczne, jak się wybiorę za granicę to już wiem o co pytać, muszę sobie przywieźć na zapas bo w naszym katolandzie to 'w razie czego' nie chciałabym być zmuszona do biegania po lekarzach i aptekach i szukania kto nie podpisał deklaracji sumienia....
      • salinas Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.08.14, 10:36
        Możesz łykać nawet po dwie, niech ci ta bomba hormonalna wyjdzie na zdrowie tongue_out

bella_roza napisał:

> dzięki serdeczne, jak się wybiorę za granicę to już wiem o co pytać, muszę sobi
        > e przywieźć na zapas bo w naszym katolandzie to 'w razie czego' nie chciałabym
        > być zmuszona do biegania po lekarzach i aptekach i szukania kto nie podpisał de
        > klaracji sumienia....
      • 3-mamuska Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.08.14, 12:31
        dzięki serdeczne, jak się wybiorę za granicę to już wiem o co pytać, muszę sobie przywieźć na zapas bo w naszym katolandzie to 'w razie czego' nie chciałabym być zmuszona do biegania po lekarzach i aptekach i szukania kto nie podpisał deklaracji sumienia....

Moja bratowa w takiej sytuacji poszła do apteki, pogadala i pani dała jej bez recepty, kilka lat temu ale jednaksmile
      • misterni Naprawdę kupujecie "na zapas" 01.12.14, 13:45
        A co z antykoncepcją?
        Ja tabletkę "po" brałam 2 x w życiu, raz w latach 90', drugi raz tydzień temu.
        • martishia7 Re: Naprawdę kupujecie "na zapas" 01.12.14, 14:58
          Gdybym aktualnie była w innej sytuacji, to tak, kupiłabym sobie na zapas, żeby mieć. Okres przydatności do spożycia wynosi 2-3 lata, trzymałabym sobie w apteczce. Niekoniecznie nawet za granicą, mam ginekologa bez sumienia, jestem pewna, że wypisałby mi receptę "na zapas".
          Co do zasady takich okoliczności jak konieczność użycia tabletki raczej nie da się przewidzieć, a czas jest kluczowy. Moim zdaniem warto mieć, jeśli tylko kogoś te 70-100 zł nie boli.
          • misterni Re: Naprawdę kupujecie "na zapas" 01.12.14, 15:06
            Mieć owszem, ale zapas od razu?
            Jedna wystarczy w razie czego smile
    • myelegans Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.12.14, 14:48
      W moim liberalnym stanie mozna kupic bez recepty, "no questions asked" jeszcze kilka lat temu "minors" czyli dziewczyny ponizej 18-stki nie mogly kupic same, bez wizyty u lekarza z rodzicem. na szczescie stanowe referendum znioslo ten glupi przepis.

Tak nawiasem mowiac. Kilka miesiecy temu na stacji metra zaczepila mnie dziewczyna, mloda, chciala porozmawiac. Okazalo sie, ze jest exchange student z Kataru bodajze, no i sie stalo, dzien wczesniej impreza, i wyladowala w lozku z chlopakiem, teraz sie trzesie, bo nie ma pojecia co robic, jak bedzie w ciazy. Dalam namiary na tabletke i Planned Parenthood, w przypadku gdyby tabletka nie zadzialala. zamykalo jej sie okienko czasowe.
      • paliwodaj Re: emamy zagraniczne - tabletki "dzień po" 01.12.14, 18:05
        Plan B w USA, za ok 50$ ale sa tansze odpowiedniki. Biora ID w aptece aby potwierdzic wiek.
        Mnie sprzedawal aptekarz z pochodzenia z Indii, dostalam spojrzenie jakie pamietam do dzis, kurde sexu moze sie odechciec na lata jak sie tak ktos spojrzy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka