Dodaj do ulubionych

Ciasto z ... Fasoli

07.08.14, 23:00
Byłam od początku nieco sceptycznie nastawiona i chyba dobrze. Dla niezorientowanych: To ciasto robi się ze zblendowanej czerwonej fasoli, jajka, banana, kakao, gorzkiej czekolady, można dodać jogurtu. Zrobiłam wg. przepisu i masakra! Ciasto wyszło gorzkie, śmierdzące, chociaż masa przed upieczeniem była nawet, nawet, mocno czekoladowa i słodka. Po wyjęciu z piekarnika klops.
Któraś z Was też rozczarowała się tym ciastem? Miałam nadzieję na dobry, niskokaloryczny wypiek, ale klapa na całej linii.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ciasto z ... Fasoli 07.08.14, 23:29
      Beznadziejny masz przepis. Ja gotuje fasole z cukrem i robie takie slodycze o konsystencji lokum - bardzo dobre ale ciasto to to nie jest - bardziej wlasnie lokum czy tureckie slodycze przypomina. Najlepszy jest ten posmak fasolowy... Zjadloby sie. Niestety roboty duzo...
      • enatealie Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 02:17
        Nie znalazłam innego przepisu, wszystkie były właśnie na jedno kopyto- tzn. zblendować wszystko i gotowe.
        Możesz napisać coś więcej o tych Twoich wyrobach fasolowych? Jakieś linki itp. Przepadam za fasolką i chętnie bym pokombinowała z robieniem słodkości na jej bazie, moje ciasto-niewypał puszczę w niepamięć. wink
        • ichi51e Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 07:43
          blog.wagashi-net.de/2010/05/shiroan-english/
    • przeciwcialo Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 06:27
      Ciasto z fasoli jest pycha, ja dodaje cukier, mielone migdaly, orzechy, bakalie. Najcześciej pieke jako mufinki. Mniam. Na weekend upieke.
    • mid.week Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 07:20
      ja robię z faoli kulki - przepis na ciasto ten sam, wychodzą smakowite.

Sprawdziłam przepis na czekoladowe z kaszy jaglanej.
      nie daję masła, dosładzam czymś innym niż cukier, w zależności co mam w domu (miód, glukoza, ksylitol), na wierzch galaretka.

Robię też z kaszy i jabłek - miesza się kaszę z mąką i podsypuje jabłka, a na wiezch masło w plasterkach

i moje ulubione z kaszy jaglanej. Nazywa się brownie z kaszy jaglanej z orzechami pekan. Przepis na mojewypieki.
      Nie daję oleju, zamiast śmietany - jogurt grecki. W miejsce cukru zamienniki, czasem blenduję np. figi suszone, daktyle etc. Czasami wrzucam kawałki mlecznej czekolady - rozpuszcza się i robi niesamowity efekt - no ale nie jest już niskokalorycznie wink

Kto wie czemu to durne forum nie przepuszcza linków do przepisów...?
    • kochamruskieileniwe Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 08:17
      ciasto z fasoli (bialej, jaś) podczas wojny (II) było erzatzem ciasta marcepanowego.
      Dobre, ale sporo roboty z wyluskaniem ugotowanej fasoli smile
    • moofka Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 08:25
      to nawet brzmi strasznie wink nie chce myslec jak smakuje
      • enatealie Re: Ciasto z ... Fasoli 08.08.14, 13:57
        Wiesz, tej fasoli w cieście nie czuć (w smaku). Zapaszek pozostaje.
        Spróbuję zrobić jeszcze raz, takie z bakaliami. Zaintrygował mnie też link od ichi51e, ale to bardzo pracochłonne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka