Dodaj do ulubionych

Szukanie przedszkola...

11.08.14, 14:01
Myslicie ze jest sens w obejsciu kilku przedszkoli i zobaczeniu jakie sale/panie/plac zabaw/lazienki? Myslicie ze cos pokaza czy raczej przedszkola nie sa z tych wycieczek zadowolone? uncertain czy brac najblizej od domu - w sumie co za roznica? Jedno przedszkole mam montessori i ciekawi mnie czy na pierwszy rzut oka sie rozni wiec chetnie bym obeszla ale matka moja twierdzi ze pomysl z d... I nic nie zobacze.
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:10
      Jak prywatne, to Cię wpuszczą. Publiczne najczęściej odsyłają na dni otwarte. Z doświadczenia dodam, że wspaniałe sale i plac zabaw to nie wszystko. Najważniejsze są panie.
      • ichi51e Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:23
        Na panstwowe sie nie nastawiam - szans nie mam w mojej dzielnicy jako matka niepracujaca big_grin ale mam duzo prywatnych w okolicy wink
    • princy-mincy Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:11
      W państwowych przedszkolach sa drzwi otwarte.
      W prywatnych pewnie chetnie pokażą jesli sa wolne miejsca.
      • eo_n Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:25
        A jak coś jest nie tak, to i tak się w ten sposób nie dowiesz. Matka ma trochę racji. Jak masz dobrą intuicję, to możesz jej zrobić taki test wink
    • tuya Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:33
      Ja chodziłam. Tzn w dwóch byłam. Najpierw zapisałam dziecko do tego do było bliżej domu, i wszystko nowe, jak spod igły. A potem po 2 tygodniach szybko przepisałam do tego co dalej, budynek starszy i grupy większe ale panie zdecydowanie bardziej kompetentne.
      Przejdź się żeby zobaczyć miejsce - sale, plac zabaw, łazienki i z paniami porozmawiać. Wszystkiego nie zobaczysz ale zawsze coś. I potem w pierwszych tygodniach obserwuj dziecko i słuchaj tego co mówi.
    • slonko1335 Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:39
      Moim zdaniem i tak najważniejsza jest pani, pogadaj z rodzicami, choć i owszem plac zabaw czy jadłospis zobaczyć można, sporo informacji pewnie znajdziesz na stronie internetowej.
    • joa66 Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:39
      Ja chodziłam i.... doszłam do wniosku (słusznego jak się potem okazało), że najbrzydsze przedszkole jest najfajniejsze (=najfajniejsza kadra).

• maltry Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 15:29
        Kurde, u mnie dokładnie tak samo smile Stary plac zabaw, stary budynek i kiedy wyczytałam na liście, że moje dziecko się tam dostało to wyłam w drodze do domu wink Teraz córa przedszkole skończyła, syn chodzi 2-gi rok i mimo tych "minusów" nie zamieniłabym go na żadne nowsze i piękniejsze - warunki nie idealne ale panie wygrywają smile
        • joa66 Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 15:34
          "nasze" poszło do rozbiórki, takie było piękne. Ale nauczycielki - wspaniałe.
    • mamasiasiulki Różni się 11.08.14, 14:46
      już od pierwszego spojrzenia, ale klasa montessoriańska i pomoce to tylko otoczka, znam w Krakowie 3 przedszkola Montessori: 1 to Montessori tylko z nazwy i zabawek, 2 ma przefatalną opinię, 3 - świetne. Najlepiej popytać rodziców, choć odległość też jest ważna, bo Ci w pięty pójdzie.
    • mamasiasiulki Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:51
      A! I wszystkie montessoriańskie wyglądają od środka b. podobnie, więc wklep sobie w wyszukiwarkę i znajdź jakiekolwiek ;-p

Skąd jesteś?
      • ichi51e Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 15:11
        Wiem jak to powinno wygladac big_grin bo montessori nie jest mi obce. Boje sie ze sie nastawie i pojde a tam zwykle przedszkole "z elementami" czyli zabawki. uncertain zabawki mam w domu przedszkola mi do tego nie trzeba wiec chcialabym tez z paniami pogadac jak to w praktyce realizuja uncertain
        Wwa. Ursynow.
    • jehanette Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 14:58
      Prywatne jak najbardziej warto obejść (bo do publicznego to i tak szczęście czy się dostanie więc bierzesz co dają tongue_out). Kierownicy/właściciele powinni chętnie wszystko pokazać, porozmawiać, wyjaśnić. Jasne że każdy swoją placówkę pokaże jako tę "naj", ale zawsze się zobaczy - jak wyglądają sale i ew. ogródki, posłucha się jak się bawią dzieci, jak panie się zachowują...
    • mag1_k Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 15:05
      Jasne, że ma sens taka wycieczka po przedszkolach. Nie mniej jednak tak jak dziewczyny piszą najważniejsza jest kadra, nie cała otoczka. Ja byłam na takiej wycieczce z piewszym dzieckiem (później już nie msiałam, bo miałam spore rozeznanie) w dwóch państwowych przeszkolach i dwóch prywatnych. Ostatecznie wybrałam państwowe. Wystarczyło mi kilak minut rozmowy z panią dyrektor, zerknięcie na salę, rozmowa dwuminutowa z przyszłym potencjalnym wychowawcą (nie chciałam długo zawracać głowy). Po paru minutach widzisz, czy jest czysto i schludnie, czy sale są duszne, czy ładnie pachnie, bo to jest istotne i bywa różnie. Tak samo mozna szybko się rozeznać, czy kobiety są sympatyczne, czy są rozgarnięte, jak się zajmują dziećmi.
      Taka moja wizyta była dużo istotniejsza niż tzw., drzwi otwarte, kiedy wszystko jest przygotowane pod rodziców i sztuczne do bólu.
    • dziennik-niecodziennik Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 15:34
      ja bym poszla na jakies "drzwi otwarte". pokazac by pokazali, ale ani dla przedszkolanek, ani dla przedszkolaków nie jest atrakcyjne jak sie ktoś obcy kręci po sali.
    • memphis90 Re: Szukanie przedszkola... 11.08.14, 18:32
      Do prywatnych mnie wpuszczali, tylko już nie pamiętam, czy dzwoniłam się umówić, czy poszłam z marszu. O kadrze i opiekunkach też się można czegoś dowiedzieć przy takiej wizycie. Ja miałam taką rozmowę w jednym z przedszkoli:
      -No i jak, podoba się, chcesz tu chodzić (do mojej córy)
      -Nie, nie chcę.
      (pani dyrektor przedszkola) - Trudno, mama idzie do pracy, więc i tak będziesz musiała.
      -(ja)- Założymy się?

Zabrałam młodą i zapisałam od razu do drugiego oglądanego przedszkola big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka