Dodaj do ulubionych

podroz samolotem

26.08.14, 21:17
Czy podroz samolotem osoby mocno starszej, po osiemdziesitce, jest jakos bardziej niebezpieczna? Babcia wybiera sie za ocean, lot dlugi, oczywiscie nie mysli, aby sie przed lotem skonsultowac z lekarzem, generalnie jest w dobrym zdrowiu, ale ja sie martwie.
Obserwuj wątek
    • miliwati Re: podroz samolotem 26.08.14, 21:25
      natkagatka napisał(a):

> aby sie przed lotem skonsultowac z lekarzem, generalnie jest w dobrym zdrowiu,
      > ale ja sie martwie.

Bez sensu.
    • nowel1 Re: podroz samolotem 26.08.14, 21:31
      Powinna się skonsultować - przed lotami dłuższymi niż 6 h powinna dostać heparynę podskórnie. Dotyczy to zresztą wszystkich grup wiekowych
      • wielkanocnaniespodzianka Re: podroz samolotem 27.08.14, 11:19
        czemu..?????
        od prawie 2 lat latam samolotem średnio 3x w roku; w jedną str. lot trwa 9 godz. 45 min.
        zarówno mój lek. rodzinny, jak i in. pod stałą opieką którego jestem;nigdy, ale to nigdy mi tego nie mówili.
        • nowel1 Re: podroz samolotem 27.08.14, 12:44
          Nie wiem, czemu Ci nie mówił.
          Ja znam wytyczne dotyczące profilaktyki choroby zakrzepowo-zatorowej.
    • gazeta_mi_placi Re: podroz samolotem 27.08.14, 09:16
      To nie jest dobry pomysł dla osoby w tym wieku, lot taki do 4-5 godzin to może jeszcze.
      Co jest przyczyną podróży? Jeżeli spotkanie rodzinne może lepiej aby młodsi członkowie przyjechali do niej? Lepiej znoszą podróż, tak nawet dla młodych tak długi lot nie jest komfortowy, ale sądząc po wieku cioci długo już nie będą do niej znowu latać.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: podroz samolotem 27.08.14, 09:50
        gazeta_mi_placi napisała:

> ale sądząc po wieku cioci długo już nie będą do niej znowu latać.

Ależ nie przejmuj się tak, ciotunia pociągnie do setki na złość takim jak Ty!

Ksiadz Anatol
        • aqua48 Re: podroz samolotem 27.08.14, 10:40
          Heparyna nie jest konieczna jeśli kobieta jest w dobrym zdrowiu i będzie przestrzegać kilku zasad - przede wszystkim nie mieć na sobie uciskających i utrudniających krążenie ubrań, ani butów (zmienić obuwie w samolocie na kapcie) wstawać regularnie co jakiś czas aby przejść się po samolocie - choćby do toalety, ruszać stopami na siedząco i uzupełniać płyny.
          • jamesonwhiskey Re: podroz samolotem 27.08.14, 11:51
            pami na siedząco i uzupełniać płyny.

z plynami nie ma co przesadzac bo beda musieli ja wynosic z tego samolotu
          • nowel1 Re: podroz samolotem 27.08.14, 12:48
            Wystarczy czynnik ryzyka jak żylaki kończyn dolnych lub otyłość, a heparyna jest wskazana.

• myelegans Re: podroz samolotem 27.08.14, 12:55
              Mozna na czas lotu zalozyc kompresyjne podkolanowki.
              Sa jeszcze doustne leki przeciwzakrzepowe thpu Coumadin
              • nowel1 Re: podroz samolotem 27.08.14, 13:46
                Warfaryna nie jest zalecana jako profilaktyka - heparyna drobnocząsteczkowa znacznie bezpieczniejsza.
                Jeśli już, to rywaroksaban.
                Przy dodatkowych czynnikach ryzyka ja nie poprzestałabym na kompresoterapii.
                Ryzyko nie jest duże, ok.1 przypadek zatorowości na 200 osób przy lotach powyżej 6 h - ale gdyby chodziło o mnie lub moją rodzinę, wolałabym ryzyko zminimalizować.
                • myelegans Re: podroz samolotem 27.08.14, 18:41
                  Zwykle osoby w tym wieku sa na jakims rozcienczaczu krwi , przynajmniej baby aspirin 80mg, jezeli nie, to mozna zaczac przed podroza I powinno wystarczyc. Reszte powinien okreslic lekarz.
              • memphis90 Re: podroz samolotem 27.08.14, 19:04
                No jak podkolanówki, jak wyżej piszą, że broń Boże nic uciskającego? big_grin (ale tak, Ty masz rację)
    • myelegans Re: podroz samolotem 27.08.14, 12:52
      Nie, nie jest niebezpieczna, ale dobrze byloby postarac sie o asyste, ktora za dodatkowa oplata posadzi babcie na wozku, dowiezie pod sama bramke, pomoze przy wejsciu i zorganizowaniu sie w samolocie, a po ladowaniu odbierze, posadzi na wozku, dowiezie do odprawy itd.
      Da jej to wieksze poczucie bezpiecenstwa i nie bedzie musiala wszedie pierwszenstwo
      • memphis90 Re: podroz samolotem 27.08.14, 19:05
        Naprawdę taka asysta jest dodatkowo płatna? Zawsze wydawało mi się, że dla potrzebujących pomocy takie odwiezienie wózkiem, pomoc z walizkami czy wejściem do samolotu - to jest w pakiecie sad
    • koronka2012 Re: podroz samolotem 27.08.14, 19:10
      Mało kto w wieku 80 lat jest zdrowy, więc niech lekarz się wypowie, bo lepiej zna pacjentkę.
      Przy zmianach ciśnienia niektóre dolegliwości mogą się nasilić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka