Dodaj do ulubionych

dr google nie pomógł... pomożecie??

01.09.14, 12:37
Chodzi o stopy. Od jakiegos czasu bola mnie stopy od spodu (nawet nie wiem jak dokladnie to opisac). Te podeszwy, cala zewnetrzna strona, na dole stop, ta najbardziej "wystajaca" czesc stop. Jak posiedze dluzej i wstaje to "czuje" je. Albo rano. Butow nie mam nowych i nie chodze w jednych caly czas. Spotkalyscie sie z czym takim??

Pojde do ortopedy oczywiscie ale na chwile obecna nie mam zupelnie pomyslu czemu tak jest.
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 12:44
      Stawiałabym na odparzenia spowodowane noszeniem butów z tworzyw sztucznych, w dodatku źle wyprofilowanych. Wystarczy, że masz jedne takie buty, które regularnie zakładasz.
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 12:53
        > Stawiałabym na odparzenia

Odparzenia, hmm. Raczej nie, bo to bardziej kosci mnie bola niz skora.
    • anula_anka Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 12:47
      Ja miałam tzw. ostrogę piętową
      Raz miałam i mi ją usunięto, ale matka moja miała kilkakrotnie i siostra też- widać geny.
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twoje objawy, ale to może być to.
      Ja noszę bardzo dobre obuwie, a przez większośc doby jestem raczej bez butów.
      Buty jakieś 2, 3 godziny dziennie, więc u mnie nie mogło być mowy o złych butach.

• polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 12:57
        > Ja miałam tzw. ostrogę piętową

Nie wiem zbyt duzo o tym schorzeniu ale wnioskuje z nazwy ze najbardziej "pokrzywdzona" jest tu pieta. U mnie chyba pieta najmniej. Bardziej odczuwam dyskomfort po zewnetrznej krawedzi i tej czesci kolo palcow. Ale dzieki za sugestie.
        • anula_anka Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:01
          pl.wikipedia.org/wiki/Ostroga_piętowa
          U mnie była to po prostu podeszwa bardziej z tyłu stopy.
          Szukaj czegoś podobnego, bo może jest ostroga palcowa np. albo coś w tym stylu
    • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:19
      Po napisaniu tego posta przyjrzalam sie uwazniej swoim stopom i stwierdzam, ze prawa boli mnie bardziej. A nawet zwtapilam czy lewa mnie tez bolala czy tak sama sie zafiksowalam ze bola mnie dwie. A w tej prawej mialam mala kontuzje tzn. bylam na imprezie calonocnej w za ciasnych butach uncertain Paznokiec mialam siny i teraz powoli mi odrasta. I duzy palec mnie troche boli przy niektorych zgieciach... To pewnie bedzie to uncertain
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:21
        > bylam na imprezie calonocnej w za ciasnych butach uncertain

To byla jedna z przyczyn kontuzji oczywiscie smile I jeszcze na drugi dzien ktos mi nadepnal na ten obolaly palec.

Ze tez ja sie zastanawiam czemu mnie boli...
    • aknaszilak Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:33
      A masz nadwagę?

Mnie bolą tak stopy kiedy przytyję, albo kiedy bardzo dużo chodzę. Wtedy poranne pierwsze kroki to jak mała syrenka, dosłownie.
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:42
        W formie nie jestem ale 61 kg przy 1,70 cm to chyba nie bedzie problem nadwagi. Chociaz jak sobie pomysle to wlasnie troche takie uczucie jest - jest jakbym za ciezka byla na te swoje stopy uncertain
    • asis09 bartonela 01.09.14, 13:45
    • pomidorpomidorowy Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 13:52
      a masz zdrowy kregoslup?
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 14:16

> a masz zdrowy kregoslup?

Raczej tak. Ale tak jak wspomnialam - zaczynam obstawiac te swoja poimprezowa kontuzje...
        • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 14:43
          > Raczej tak. Ale tak jak wspomnialam - zaczynam obstawiac te swoja poimprezowa k
          > ontuzje...

A jednak bola mnie dwie nie tylko ta kontuzjowana uncertain
          • aqua48 Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 14:54
            Możesz mieć również płaskostopie poprzeczne - ono daje własnie takie efekty bólu podeszwy, kości przy palcach itp. Ortopeda konieczny, wyrzuć też od razu wszystkie za ciasne buty. Co to w ogóle za pomysł chodzić w niedopasowanych butach!
            • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 21:19
              > Możesz mieć również płaskostopie poprzeczne - ono daje własnie takie efekty ból
              > u podeszwy, kości przy palcach itp

Zaraz poczytam. Ale czy to moze sie ujawnic w doroslym wieku?
            • beeranek Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 22:15
              Ja mam takie, szeroka część stopy boli mnie po chodzeniu w butach z minimalnym obcasem, leciutki koreczek i boli, piecze jak sk...yn. Nie wiedziałam dlaczego, ortopeda przy okazji innego uraz mi mówi że mam płaskostopie, pewnie bolesne stopy, pewnie mnie plecy bolą itp. Trafił jak nikt
    • gretchen184 Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 15:08
      u mnie przy identycznych bólach najpierw była diagnoza- płaskostopie poprzeczne.
      potem okazało się,że to zmiany zwyrodnieniowe w stopach,spowodowane m.in. intensywnym użytkowaniem (bardzo dużo chodzę pieszo)
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 21:21
        > potem okazało się,że to zmiany zwyrodnieniowe w stopach,spowodowane m.in. inten
        > sywnym użytkowaniem (bardzo dużo chodzę pieszo)

I co z tym zrobilas? Ja jakos tak mega duzo nie chodze szczerze mowiac. Tak przecietnie. Przeszlo Ci?
        • gretchen184 Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 21:43
          najbardziej mnie te stopy bolały jak wszystko się zaczynało-postępujące zwyrodnienie= stany zapalne. nie mogłam chodzić.
          ortopeda zalecił rehabilitację ale nie zdążyłam bo złamałam rękę i miałam przymusowy 2-m-czny odpoczynek. bardzo mało wtedy chodziłam i stopy przestały mnie boleć.
          • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 21:54
            ale nie zdążyłam bo złamałam rękę i miałam przym
            > usowy 2-m-czny odpoczynek. bardzo mało wtedy chodziłam i stopy przestały mnie b
            > oleć.

To ja chyba podziekuje za takie leczenie big_grin

No nic, jak mi nie przejdzie przez kilka dni to wybiore sie do ortopedy.
    • klamkas Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 21:59
      A nie jest tak, że po urazie zaczęłaś inaczej (nieprawidłowo) stawiać stopy w odruchu obronnym przed bólem i stąd to wszystko? Bolało cię wcześniej?

Ja tak miałam przy urazie kolana - bolało mnie, więc inaczej chodziłam, a przez to zaczęło boleć mnie biodro i stopa. Jak kolano doszło do siebie to i reszta się cudownie wyleczyła.
      • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 22:18
        > A nie jest tak, że po urazie zaczęłaś inaczej (nieprawidłowo) stawiać stopy w o
        > druchu obronnym przed bólem i stąd to wszystko? Bolało cię wcześniej?

No ma to sens. Przed ta moja imprezowa kontuzja nie bolalo mnie. To nowy rodzaj bolu dla mnie. Tylko ze boli tez ta niekontuzjowana stopa uncertain
        • klamkas Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 22:32
          Bo prawdopodobnie chodzisz nie prawidłowo - jak źle stawiasz jedną stopę, to z dużym prawdopodobieństwem powtarzasz to z drugą.

Umów się do ortopedy na wszelki wypadek, ale nie panikuj na zapas smile.
          • polnatrawa Re: dr google nie pomógł... pomożecie?? 01.09.14, 22:39
            > Umów się do ortopedy na wszelki wypadek, ale nie panikuj na zapas smile.

Dzieki smile No umowie sie, bo ten "zmiazdzony" palec czasami daje o sobie znac, czyli cos tam sie dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka