Dodaj do ulubionych

Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie?

02.09.14, 11:57
pytanie jak wyżej.
Obserwuj wątek
    • toxicity1 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 11:59
      Katecheta od dużej litery.
      Dlaczego?
      • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:03
        Czy katecheta może mieć wychowawstwo w klasie?

Lepiej?
        • toxicity1 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:32
          slonko1335 napisała:

> Czy katecheta może mieć wychowawstwo w klasie?
          >
          > Lepiej?

Znacznie lepiej!
    • mx3_sp nie. 02.09.14, 12:02
      rozporządzenie MEN z dnia 14 kwietnia 1992 r. (Dz. U. Nr 36, poz. 155), również po jego nowelizacji z dnia 30 czerwca 1999 r., kiedy otrzymało brzmienie: "w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach" (Dz. U. Nr 67, poz. 753) stwierdzono, że "Nauczyciel religii wchodzi w skład rady pedagogicznej szkoły, nie przyjmuje jednak obowiązków klasy" (par. 7.1).
      • slonko1335 Re: nie. 02.09.14, 12:04
        to jak się mogło stać, że ma?
        Może funkcję nauczania religii w szkole przejął ktoś inny?wtedy w sumie mógłby i nie byłoby konfliktu?
        • dziennik-niecodziennik Re: nie. 02.09.14, 12:07
          moze po prostu uczy nie tylko religii i na bazie tego został wybrany.
    • raczek-nieboraczek Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:08
      tak, wychowawcą mojego syna jest katechetka
    • arwena_11 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:10
      a może uczy też innego przedmiotu? Np. takiego, który nie daje pełnego etatu? NIe wiem, historia?muzyka?plastyka? Religią dopełnia sobie etat, ale wychowawcą może być.
      • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:19
        Przez ostatnie trzy lata nie uczyła ale może rzeczywiście od tego roku uczy czegoś albo przestała być katechetką...szok jeszcze rodziców nie opuścił po wczorajszym rozpoczęciu dlatego pytam jak to możłiwe...
    • joana.mz Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:13
      Katecheta może mieć uprawnienia nauczyciela, u nas np polonistka uczy dodatkowo religii, więc jest też "katechetką"
      • mx3_sp Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:16
        wystarczy, że zaprzyjaźniony dyrektor da choćby godzinę innego przedmiotu i już, nabywa prawo, a i konkretne przywileje.
        • asia_i_p Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 20:40
          A jakie są te konkretne przywileje wychowawcy inne niż innych nauczycieli?
      • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:21
        rozumiem ale czy to zgodne z prawem/ustawa czy czym tam jeszcze? nie ma konfliktu żadnego? a jak wychowawca klasy będzie miał z klasą tylko religię to tak może byc?
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:25
          najwazniejsze zeby mial z nimi godzine wychowawczą...
        • arwena_11 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:26
          Możesmile

Mój syn w gimnazjum ma z wychowawczynią tylko GW. Wychowawczyni uczy niemieckiego jako drugiego języka. W klasie tylko ok 7 osób tego języka się uczy. Pozostała 9 ma hiszpański i francuski. Tak więc większa część klasy z wychowawczynią ma tylko GW.
          Tylko u nas wychowawczyni przychodzi do nich na przerwach, cały czas ich ma na oku.
          • maslova Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 18:42
            Swoją drogą pomysł dyrekcji, aby przydzielić tego typu klasie takiego wychowawcę jest trochę dyskusyjny wink
            • arwena_11 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 20:18
              w klasie równoległej podobnie. Różnica polega na tym, ze wychowawczyni uczy francuskiego, na który chodzi ok 4 dzieci z tej klasy
              • maslova Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 20:33
                W sumie przy tak zróżnicowanych językowo klasach nauczyciele j. obcych w ogóle nie mogliby mieć wychowawstwa, może więc stąd taka decyzja dyrekcji.
    • heca7 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:26
      Wiesz... jeśli wszyscy na religię chodzą to jakoś to może być... (choć nie powinno). Ale u nas jedną z klas już 3 rok prowadzi ... pani pedagog, która z klasą kontaktu nie ma bo lekcji żadnych z nią nie prowadzi. To dopiero przegięcie!
      • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:31
        Problem w tym, że katechetka jakaś walnięta i z jej powodu połowa klasy przestała na tą religię chodzić ..no i się rodzice zdziwili wczoraj..szwagierka zastanawia się nad przepisaniem dziecka do innej szkoły...
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:35
          a to nie lepiej wystąpić o zmianę wychowawcy? trzeba sie od razu do innej szkoły przenosic?...
          • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:37
            To mała szkoła wiejska, podobno nie ma innego wychowawcy i stąd katechetka...
        • szamanta Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:37
          slonko1335 napisała:

> Problem w tym, że katechetka jakaś walnięta i z jej powodu połowa klasy przesta
          > ła na tą religię chodzić ..no i się rodzice zdziwili wczoraj..szwagierka zastan
          > awia się nad przepisaniem dziecka do innej szkoły...

To może niech tą katechetkę wyślą do szkoły katolickiej i tam swoje wychowawstwo obejmuje? mam rozumiem ze mowa o ŚWIECKIEJ szkole???
          • majenkir Re: 02.09.14, 13:03
            szamanta napisała:
            > To może niech tą katechetkę wyślą do szkoły katolickiej i tam swoje wychowawst
            > wo obejmuje? mam rozumiem ze mowa o ŚWIECKIEJ szkole???

Dlaczego nie? Religia jest w swieckiej szkole, rozpoczecie roku szkolnego jest w kosciele, itp.
            Proponuje przestac sie dziwic wink.
            • slonko1335 Re: 02.09.14, 13:18
              ale ani religia ani rozpoczęcie roku w kościele obowiązkowe nie są.
              • majenkir Re: 02.09.14, 16:30
                Jeszcze nie
        • heca7 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:43
          A to co innego ... sad
    • mejerewa Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:38
      Też się zastanawialiśmy, czy nauczyciel, który uczy tylko część klasy może być wychowawcą (wuefistka prowadząca zajęcia tylko z chłopcami), bo z resztą spotyka się wyłącznie na godz. wychowawczej. I zdarza się to.
      Co do religii, może być podobnie, choć np. w IV klasie jest więcej godzin niż historii (jedna lekcja tygodniowo), a historyk ma wychowawstwo.
      • slonko1335 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:46
        Kurka tylko mi tutaj jednak konflikt wychodzi. Połowa klasy na religię nie chodzi...pani katechetka chodziła za tymi dziećmi na przerwach i gadała o cięzkich grzechach bo nie widziała w kościele, jak mogą nie chodzić na religię, zwracała uwagę rodizcom bez ślubu i czyniła jakieś aluzje, plotła o rozwodnikach, itd...no nie wyobrażam sobie traktowania bez uprzedzeń przez nia tej części dzieci która na religię nie chodzi...
        • szamanta Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:48
          skierować na przymusowe leczenie psychiatryczne
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:52
          a, nie, to juz co innego jest. taka osoba absolutnie nie powinna byc wychowawcą, bo mozna spokojnie oczekiwac represji. petycja do dyrektora, jak nie pomoze to do kuratorium.
        • mejerewa Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 12:54
          Uprzedzenia może mieć też inny nauczyciel, nie musi być katechetą. Pisałam już tu o byłej wychowawczyni mojej córki, która była bardzo religijna (to ta co nie zgodziła się na Andrzejki) i przy wielu okazjach podkreślała swoje zdanie. I też dzieci niechodzące na religię czuły się nieakceptowane.
        • edelstein Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 16:46
          ..pani katechetka chodziła za tymi dziećmi na przerwach i gadała o cięzkich 
          > grzechach bo nie widziała w kościele, jak mogą nie chodzić na religię, zwracał
          > a uwagę rodizcom bez ślubu i czyniła jakieś aluzje, plotła o rozwodnikach, itd.
          > ..no nie wyobrażam sobie traktowania bez uprzedzeń przez nia tej części dzieci 
          > która na religię nie chodzi...

OJP.
        • malowanka06 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 18:56
          Ja bym zadzwoniła na waszym miejscu do właściwego kuratorium z tym pytaniem, dodatkowo z opowieścią jak to za dziećmi chodziła.
          • andaba Może, mój syn tak ma 02.09.14, 19:10
            Jezeli uczy jeszcze jakiegoś przedmiotu.

U nas katechetka uczy techniki, czyli w szóstej klasie bedzie miec wyłącznie religię. Ale w klasie wszystkie dzieci na religie chodzą, wiec nikomu to nie przeszkadza.
            • arwena_11 Re: Może, mój syn tak ma 02.09.14, 22:09
              6 klasa w nowej podstawie ma technikę, podobnie jak plastykę i muzykę
      • asia_i_p Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 20:45
        To, że uczy tylko część klasy to nie jest przeszkoda. W mojej ostatniej klasie uczyłam tylko 10 osób, resztę widywałam tylko na godzinach wychowawczych - było to fatalne, ale niestety przy podziale językowym według poziomów nieuniknione, chyba, że językowcy w ogóle nie mieliby wychowawstwa, a tego by nauczyciele innych przedmiotów nie przełknęli.
    • kroliczyca80 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:01
      Może, gdyby trafiło na nas, przeniosłabym dziecko do innej klasy.
      BTW - dziś, podczas pierwszego dnia szkoły, mój zerówkowicz (6) został zapędzony na lekcję religii. Zebranie 9 września, nikt jeszcze nie pytał, którzy rodzice wyrażają zgodę na uczestnictwo dziecka w katechezie, nie było żadnej listy, po prostu przylazł dziś ksiądz i kazał śpiewać o Jezusie. Mój syn się mocno speszył, prosi żeby jutro powiedzieć pani że on nie chodzi (w przedszkolu też nie chodził, a religia była od maluszków...). No i co, pójdę jutro i zapytam, co to za politykę szkoła uprawia...
      • triss_merigold6 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:13
        Been there, done that. Przeszłam to. Domagaj się żeby dziecko na czas katechezy było odprowadzane przez wychowawczynię na świetlicę lub do innej grupy zerówkowej. Jeśli zrobisz to odpowiednio asertywnie, to nikt się nie będzie czepiał.
        • kroliczyca80 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:15
          Szukam w necie informacji, czy szkolny zerowkowicz ma takie samo prawo do etyki, jak dzieci starsze. I kurka nigdzie nie pisząuncertain Czy ktos coś wie?
          • triss_merigold6 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:21
            Nie, bo zerówka to oddział przedszkolny przy szkole. Mój syn ma etykę od I klasy.
            • kroliczyca80 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:24
              Szkoda. Ja tam nigdy nie zrozumiem, dlaczego na lekcji pt. "religia" nie uczą dzieciaków o wszystkich religiach świata, tylko klepią te paciorki. Chory chory chory kraj.
              • triss_merigold6 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:26
                Oczywiście. Tyle, że krytyczne opisywanie rzeczywistości jest w tym momencie bezproduktywne, wykorzystaj energię na załatwienie dziecku opieki na czas katechezy w innym miejscu w szkole.
              • sarah_black38 Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:54
                kroliczyca80 napisała:

> Szkoda. Ja tam nigdy nie zrozumiem, dlaczego na lekcji pt. "religia" nie uczą d
                > zieciaków o wszystkich religiach świata,

Czego tu nie można zrozumieć? Przedmiot o wszystkich religiach świata nazywa się religioznawstwo .Religioznawstwo to nauka o pochodzeniu, formach, strukturze i funkcji religii. Ba , nawet studiować można taki przedmiot na UJ, czy innych uczelniach.Ja uczyłam się religioznawstwa za komuny w szkole średniej.

> tylko klepią te paciorki.

Modlitwy od klepania paciorków też nie odróżniasz.
    • guderianka Re: Czy Katecheta może mieć wychowawstwo w klasie 02.09.14, 22:07
      rany, uff, myślałam , że to u Was taki cyrk
    • maurra nie może 02.09.14, 23:16
      rozporządzenie MEN z 1992: "Nauczyciel religii wchodzi w skład rady pedagogicznej szkoły, nie przyjmuje jednak obowiązków klasy" (par. 7.1).

dyr, która daje wychowawstwo katechecie łamie przepisy

i nie ma znaczenia, że katecheta zrobił po drodze fefnastą podyplomówkę i uczy jeszcze innych michałków
      jak ma przydział godzin z religii, wychowawcą być nie może
      • arwena_11 Re: nie może 02.09.14, 23:40
        Nie to nie znaczy że nie może być wychowawcą. Bo jeżeli uczy jeszcze innego przedmiotu jak najbardziej może. I to teologia może być podyplomówką a podstawowy przedmiot po normalnych studiach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka