Dodaj do ulubionych

Zdolności interpersonalne

09.09.14, 12:34
Wpisałam się do wątku Gazety, że mam dziecko bez specjalnych talentów, ale z dużymi zdolnościami interpersonalnymi. Gazeciarz odpisał, że to żadne zdolności, no i jestem ciekawa zdania emam w temacie. Czy 20-latka, która łatwo nawiązuje kontakt z każdym od roczniaka do staruszka i od żula do profesora, dobrze wypada na rozmowach kwalifikacyjnych, dostaje pracę i jest w niej ceniona (raz nawet kierowała w zastępstwie małym zespołem, w którym była najmłodsza) to życiowa gapa czy ma szansę na sukces? wink
Obserwuj wątek
    • rija-nka Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:44
      Kontakty z ludzmi sa bardzo wazne. Ja takich niep osaidam, nad czym ubolwem.
    • gulcia77 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:44
      A moim zdaniem powinnaś być dumna, bo zdolności interpersonalne to chyba najważniejsze umiejętności, jakie można posiadać. Największa wiedza, specjalizacja, czy uzdolnienia wysiadają, jeśli wykonywana praca wymaga kontaktu z innymi ludźmi. Zwłaszcza, że rzeczywistość, w której żyjemy, coraz bardziej sprzyja zanikowi takich umiejętności.
    • marzeka1 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:49
      Jak dla mnie to bardzo dobra cecha i niesamowicie ważna: mam 2 synów, jeden ma podobne jak Twoja córka- łatwo nawiązuje różne kontakty i szybko wchodzi w jakąś grupę, gdy drugi syn- ma z tym naprawdę problem.
    • fadilla Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:51
      Już sie tam wpisałam. Dla mnie to najważniejsza cecha, pozwala odnaleźć się w każdej sytuacji, wybrnąć z kłopotów, a może nawet w ogóle ich unikać. Mozna mieć małą wiedzę ogolną, lub wiedzę w jakiejkolwiek dziedzinie, ale umiejętności społeczne pozbawiaja nas lęku przed faktem, że tej wiedzy nie posiadamy, bo mamy pewnosc, że i tak damy radę. Mając takie cechy mozemy się zająć czymkolwiek. Gratuluję.
    • saszanasza Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:51
      Moim zdaniem to duży atutsmile
      • gazeta_mi_placi Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:55
        Tylko w połączeniu z innymi konkretnymi zdolnościami. Inaczej będzie po prostu osobą która robi dużo szumu wokół siebie i umie się dobrze sprzedać, a jak przyjdzie co do czego to podziękują jej za pracę bo oprócz bycia "duszą towarzystwa" niewiele więcej będzie wnosiła do pracy.
        Gadać z niemowlakami i emerytami każdy potrafi, a robić nie ma komu.
        Tyle w temacie.
        • echtom Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:05
          > Gadać z niemowlakami i emerytami każdy potrafi, a robić nie ma komu.

Często się opiekujesz niemowlakami sąsiadów? smile
        • fadilla Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:09
          To nie chodzi o to, zeby robić tanie szoł. Umiejętnosci interpersonalne to zdrowa pewnosc siebie, ale także umięjętnosć empati i wyczucia sytuacji. Taka osoba doskonale wie jak ma się zachować, kiedy przejąc inicjatywe, kiedy sie nieco wycofać, jak gadac z szefem, żeby mu nie podpasc, a jednocześnie nie dać sie wykorzystać. Jak sie nie narzucać, jak byc opanowanym i spokojnym, jak zamienic w zart klopotliwe, niezreczne sytuacje, to bardzo szeroki wachalrz umiejętności, które jej przychodzą zupełnie naturalnie. Taki ktos nie podejmie się zadania ponad siły i umiejętności, poprosi o pomoc gdy czegoś nie potrafi, albo umiejętnie sie wymiga proponując coś innego.

• ada1214 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:14
          bycia "duszą towa
          > rzystwa"

abstrahujac od dziecka zakladowczyni watku. Dusza towarzystwa to czesto pajacowanie, ktore jest jednym z syndromow DDA. Taka osoba jest zawsze wesola (a raczej wesolkowata, ale nikt nie widzi roznicy), sypie zartami, jest rozgadana i ma mnostwo pomyslow i energii. Niestety, za ta fasada czai sie b. niskie poczucie wlasnej wartosci.
          • ada1214 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:15
            glupstwo palnelam. nie moze byc DDA bo mowa przeciez o dziecku. Tak czy siak chodzi jednak o przypadki, gdzie alkohol jest w tle.
          • echtom Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:42
            Moje dziecko ma poczucie wartości jeszcze mało stabilne, jak większość młodych ludzi. Nie jest nawet typem animatora i duszy towarzystwa, jej łatwość zjednywania sobie ludzi wypływa głównie z naturalnego wdzięku i braku sztucznych zahamowań. Na wąską specjalistkę raczej się nie zapowiada wink choć w liceum odkryła zamiłowanie do chemii i nawet nieźle sobie radzi na pierwszym roku studiów. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam jej sobie ślęczącej po 8 godzin dziennie w laboratorium, ale może znajdzie w tej branży działkę bardziej odpowiednią dla jej osobowości.
        • dlania Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:52
          Gazeta, nie masz pojęcia, o czym piszesz.

Od dawna wiadomo, że tzw. sukces życiowy odnosza ludzie cechujący się wysoka inteligencja społeczną i empatycznością, a nie IQ. Wielu moich znajomych, kolegów ze studiów to potwierdza - wiedza czy inteligencja powiedzmy przeciętna, ale potrafią kupić człowieka, rozumiec go, wiedza jak go do siebie przekonac, są lubiani i uważani za godnych zaufania. I to ich nazwiska widze w prasie czy tv, a o geniuszach na roku jakoś świat zapomniał.

I oczywiście nie chodzi o to, że nagle nasz niepełnosprawny intelektualnie a przesympatyczny sąsiad zostanie dyrektorem przedsiębiorstwa, a o to, że IQ bez SI rzadko pozwala na sukces.
          • gazeta_mi_placi Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:08
            Co to jest SI?
            • dlania Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:23
              Inteligencja społeczna własnie.
              en.wikipedia.org/wiki/Social_intelligence
              • gazeta_mi_placi Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:31
                A zaburzenia SI to to samo?
                • dlania Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:45
                  Niewink
    • gazeta_mi_placi Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 12:52
      Jako akwizytor powinna sobie poradzić.
      • laquinta Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:02
        gazeta_mi_placi napisała:

> Jako akwizytor powinna sobie poradzić.

Wlasnie nie, bo akwizytor powinien przede wszystkim miec zdolnosci manipulacyjne, natomiast zdolnosci ineterpersonalne oparte sa na empatii, ktorej Ci zycze.

Ty byalabys kapitalnym akwizytorem i wcale sie nie dziwie, ze ten pomysl wpadl Ci do glowy.big_grin
    • aandzia43 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:04
      To bardzo przydatna we wszystkich obszarach życia umiejętnoścć. Pewnego rodzaju talent bez wątpienia. Mają go moja córka i mąż. Ja robię postępy i też jestem już niezła smile
    • eo_n Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:13
      Uważam, że to jedna z ważniejszych rzeczy. Z pewnością wielki atut w pacy i nie tylko.
    • agne.ss Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:38
      Uważam, że zdolności interpersonalne odgrywają bardzo znacząco rolę, bo nawet jeśli taka osoba nie odznacza się jakimiś specjalnymi umiejętnościami, ale potrafi dogadać się z każdym i tym bardziej przekonać go do swoich racji, to już połowa sukcesu, a może i większość smile bo przecież dobry kontakt czy to z osobami z komisji, czy z szefem, czy z klientem jest istotny smile i nie daj sobie wmówić, że twoje dziecko z takimi umiejętnościami jest życiową gapą, bo to nieprawda !!!
      • mozambique Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 13:58
        tjaaaa, nad wyraz jest istotny w pracy programisty albo immunolooga na ten przykład

idąc tym torem największe szanse w karierze zawodowej mają prostytutki - kontakt z kazdym typem klienta mają - jak mniemam - pezproblemowy
        • echtom Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:04
          Zgadzam się, że w pracy programisty i naukowca z próbówką nieprzydatny smile Ale to tylko pewien procent rynku pracy.
          • laquinta Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:08
            echtom napisała:

> Zgadzam się, że w pracy programisty i naukowca z próbówką nieprzydatny smile Ale t
            > o tylko pewien procent rynku pracy.

Nieprawda. Praca naukowa, zwlaszcza z probowka to praca zespolowa. To nie XIX wiek.
            Mam kontakty z programistami, i ci, ktorzy nie potrafia miec dobrych kontaktow z klientem, maja znacznie mniej pracy.
          • sanciasancia Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:08
            > Zgadzam się, że w pracy programisty i naukowca z próbówką nieprzydatny smile Ale t
            > o tylko pewien procent rynku pracy.
            Oczywiście, że jest przydatny, bo zwykle pracuje się w grupie, a nie solo. W nauce bardzo zależy ci na kontaktach z innymi grupami, więc zdolności interpersonalne są konieczne i większość znanych mi naukowców z młodego pokolenia albo je sobie wyrabia i nieźle sobie radzi albo ich sobie nie wyrabia i przestaje sobie radzić (serio, znam kilku zdolniejszych ode mnie, którzy kariery nie zrobią, właśnie z powodu zdolności interpersonalnych). Czasy samotnych wilków się skończyły.
            A jak się chce kierować zespołem to do tego dobrze mieć charyzmę.
            • echtom Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:28
              O, czyli argument mojej złośliwej przedpiśczyni upadł smile
              • sanciasancia Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 21:10
                > O, czyli argument mojej złośliwej przedpiśczyni upadł smile
                Chyba nawet zawsze leżał smile
    • sanrio Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:22
      jestem Twoją córką echtom? Zawsze cię lubiłam i teraz już wiem dlaczego, mamo big_grin
      • echtom Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 14:29
        No patrz, własnego dziecka pod nickiem nie poznałam smile Zawsze wiedziałam, że te zdolności to nie po mnie wink
        • sanrio Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 20:01
          big_grin
    • guderianka Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 15:52
      Szczęściara- bo los będzie jej sprzyjał. Takie osoby są otwarte, radosne, spontaniczne, optymistycznie nastawione do życia, mają wysokie poczucie własnej wartości, które daje im zdobywana wszędzie sympatia. Nie musza martwić się o pracę czy przyjaźń-bo zawsze będą je miały.
      (wypisz wymaluj ja suspicious)
      • gazeta_mi_placi Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:06
        Ale dziadujesz sad
        • guderianka Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:08
          skoro tak mówisz - to Ci wierzę, wszak jesteś specjalistą w tej wąskiej dziedzinie big_grin
        • laquinta Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:32
          Lepiej i zdrowiej jest dziadowac na wesolo, niz tak jak Ty, na smutno i gorzko.
    • mynia_pynia Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 16:19
      Z mojej perspektywy - nie.
      Należy dodać jeszcze parę szczegółów charakteru żeby być cenionym w pracy.
      Jestem bardzo otwartą osobą, umiem rozmawiać ze wszystkimi o wszystkim, niestety nie umiem wymóc konkretnych działań na drugiej osobie, która mnie np zlewa bo ma focha, że zarabiam więcej.
      Nie nadawałabym się na kierownika.
    • nangaparbat3 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 20:15
      To wielki talent i nie do przecenienia.
    • solejrolia Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 20:26
      Moim zdaniem to wielki talent.

Ja na przykład tego nie miałam (tak naturalnie, że wrodzone, czy coś), i o ile pierwsze wrażenie niezłe, kontakt potrafię szybko nawiązać, no to nie zawsze skutecznie, bo potem bywało, że tylko pikowanie w dółuncertain na szczęście człowiek uczy się całe życie, i ostatnio stwierdziłam, że coraz mniej gaf popełniam, coraz sprawniej załatwiam pewne rzeczy, chyba już nauczyłam się wchodzić szybko w rolę lidera (np poprowadzić spotkanie, czy samą rozmowę, tak by uzyskać to, co mam w planach uzyskać)
      ale przyznaję - musiałam się tego nauczyć. a szkoda, że tyle spraw zawaliłam bo właśnie tych umiejętności nie posiadam wrodzonych.
    • 18lipcowa3 Re: Zdolności interpersonalne 09.09.14, 21:14
      \że mam dziecko bez specjalnych talentów, ale z du
      > żymi zdolnościami interpersonalnymi. Gazeciarz odpisał, że to żadne zdolności,
      > no i jestem ciekawa zdania emam w temacie. Czy 20-latka, która łatwo nawiązuje
      > kontakt z każdym od roczniaka do staruszka i od żula do profesora, dobrze wypad
      > a na rozmowach kwalifikacyjnych, dostaje pracę i jest w niej ceniona (raz nawet
      > kierowała w zastępstwie małym zespołem, w którym była najmłodsza) to życiowa g
      > apa czy ma szansę na sukces? wink

Oj to super. O wiele bardziej cenię ludzi ''niegenialnych'' i teraz bardzo niemodnych neurotypowych którzy mają doskonałe zdolnosci interpersonalne.
      Taka osoba prędzej sie odnajdzie w zyciu niż aspergerowy geniusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka