Dodaj do ulubionych

Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka

17.09.14, 11:01
Kochane dziewczyny, czy mogłaby się któraś podzielić sprawdzonym przepisem na kruche maślanane ciasteczka?

Pełno tego w sieci, ale wszystkie wychodzą jakieś nie takie sad Chodzi mi o takie kruche, które jednak rozpływają się w ustach po odgryzieniu. Piekłam takowe, jak miałam 12 lat, ale książka zaginęła i przepisu niet, została tylko ochota na ciastka smile

HELP!!!
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 11:05
      z klasycznego kruchego?
      proporcje mąki tłuszczu i cukru to 3:2:1 plus trzy żółtka:
      triki:
      mąka krupczatka
      czesc masła mozna zastapic smalcem
      cukier puder

zagniesc z zimnym tłuszczem bardzo szybko - nie wyrabiac. Schłodzic.
      • goodnightmoon Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 11:29
        Dzięki, szczególnie za triki! Wypróbuję i zamelduję jak wyszły smile
        • konsta-is-me Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 14:43
          Zoltka ugotowane na twardo ,przetarte ew odrobina soku z cytryny.W zadnym wypadku nie mozna dodawac do ciasta wody-wyjdzie gniot
    • solejrolia Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 14:47
      w krychym cieście, czy na ciastka, czy na tartę, czy jako spód do szarlotki, to nieważne, ważna jest zasada, że ciasto gniecie się szybko, tak by nie uwolnić z mąki za duzo glutenu,
      no a druga zasada, masło, śmietana, czy żółtka mają być prosto z lodówki.
      • goodnightmoon Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 15:12
        Mądra kobieto, dzięki smile
    • asia_i_p Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 15:26
      20 dkg masła, 30 dkg mąki (+ czasem jeszcze parę deko), 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia (czyli formalnie jest to półkruche, a nie kruche), 3 żółtka.

Ja to robię mikserem - najpierw masło z cukrem, potem mąkę z proszkiem, żółtka na końcu, bardzo szybko zagniatam, wtedy dodaję więcej mąki, jeżeli jest za rzadkie i lepkie, robię z tego trzy wałki, które owijam w papier do pieczenia i wkładam do lodówki. Tam się chłodzi, aż będzie zupełnie twarde (minimum dwie godziny), kroję na półcentymetrowe plasterki i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez równo 11 minut (ale to musisz metodą prób i błędów ustalić z twoim piekarnikiem).

Generalnie zabójcami kruchości są białka jajka, zbyt długie ugniatanie (czyli wycinanie foremkami, zagniatanie resztek jeszcze raz, itd.), brak schłodzenia. Podobno dla smaku zabójcze jest dodanie zbyt dużo proszku do pieczenia. Z moich osobistych obserwacji nie wolno przedobrzyć z cukrem, są wtedy twarde i łatwiej się przypalają.
      • bachula_gr Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 15:45
        dla mnie klasyk, ktory zawsze wychodzi to:
        300g maki
        200g masla
        100g cukru pudru
        1 zoltko

maslo I zoltko z mlodowki, zarabiam nozem, pieke kilkanascie minut w 175 termo

I wychodza np takie:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/fubnRoFrTx70HKThiB.jpg

a jak trzeba, to I takie wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/EAaip96qEimruaq6nB.jpg
        • goodnightmoon bachula_gr 17.09.14, 16:34
          Śliczne!!!
          A czym barwisz na czerwono?
          • bachula_gr Re: bachula_gr 17.09.14, 20:07
            Barwnikiem spozywczym w pascie wink
          • abcpack Re: bachula_gr 02.02.23, 21:25
            Witam. Chciałabym pod koniec kwietnia (7 dni) wybrać się zwiedzić Ateny. Mam gorącą prośbę
            o wskazanie miejsca do zatrzymania (3 osoby) oczywiście odpłatnie i informacje jak logistycznie ogarnąć zwiedzanie. Ograniczenia w komunikacji j. greckiego powodują ze zwracam się do mieszkającej w Grecji Polonii. Za okazaną pomoc będę wdzięczna. Proszę o tel. na WhatsApp 607 855 755. Jola ze Świdnicy. 
    • marghe_72 Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 15:50
      dorzucam wariację na temat
      malutki-kuchcik.blogspot.com/2009/10/kruche-prosieta.html
      post stary, ale ciastka i tarty nadal robimy wg tego przepisu
      • bachula_gr Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 15:56
        Marghe, a nie sa twarde z calym jajkiem??
        • marghe_72 Re: Kulinarnie - przepis na kruche ciasteczka 17.09.14, 18:18
          bachula_gr napisała:

> Marghe, a nie sa twarde z calym jajkiem??

no właśnie nie smile bb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka