Dodaj do ulubionych

Boże pomóż !!

03.09.04, 12:02
Obserwuj wątek
    • laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:05
      za szybko kliknęłam - nie moge sie opanować
      co się dzieje na tym świecie !!!!!!!!!
      dlaczego muszą ginąć dzieci ?????????
      to straszne pomóż tym dzieciom i ich rodzinom.........
      • oyate Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:09
        Ja też słyszałam w radiu. Jak zwykle w Rosji giną niewinni ludzie i dzieci.
      • agamamaoli Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:12
        Jestem w pracy i nie mogę powstrzymać łez. To jest niewyobrażalny dramat. Będę
        się modlić za dzieci i ich rodziny. Nic innego nie mogę dać od siebie.
        • 18lipiec Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:16
          I Wy po czymś takim jeszcze wierzycie w boga????????????
          • mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:39
            Lipiec, to naprawdę nie czas i miejsce na takie posty. Szanuj wiarę innych, jak
            inni szanują Twoją.
            • 18lipiec Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:41
              Dlaczego ?
              Ja właśnie chciałam zauważyć że to przykre co się stało jest kolejnym dowodem
              na to że boga nie ma.
              • jol5.po Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:49
                przecież to nie Bóg zrobił, tylko ludzie. I to jeszcze w Rosji, gdzie przez 70 lat było wpisane w konstytucji, że nie ma Boga. Może to budzi demony???
              • michiko Bóg jest 03.09.04, 13:49
                i zsyła tragedie po to żeby one czegoś nas nauczyły....
                • iwles Michiko, czego ma nas nauczyć bezsensowna smierc 03.09.04, 13:55
                  niewinnych dzieci?
                  Przemoc rodzi przemoc....... rozpacz rodzi nienawiść, a nienawiść to następne
                  ofiary......

• 18lipiec Re: Bóg jest 03.09.04, 15:09
                  Buahahahhaha!!!!!!
                  • melka_x Re: Bóg jest 03.09.04, 15:40
                    18lipiec napisała:

> Buahahahhaha!!!!!!

Lipcu to naprawdę nie jest najlepszy moment i wątek na promocję swego ateizmu,
                    a już biorąc pod uwagę rozmiar tragedii na pewno nie w tak frywolnej formie.
                    • michiko melka_x 03.09.04, 16:37
                      18lipiec kpi z wiary. Ona nie ma dla niej wartości i najgorsze jest to ze nie
                      potrafi uszanować uczuć innych ludzi.
                      Każdy w coś wierzy i to jego prywatna sprawa ale wyśmiewanie sie jest ponizej
                      poziomu jaki reprezentujesz w innych watkach.
                      Naprawdę to nie jest odpowiedni moment.
                    • jol5.po Re: Bóg jest 03.09.04, 21:10
                      nie ma Boga w którego wierzy 18lipiec, nie ma takiego Boga, którego ona sobie wyobraża, może jest inny, tego nie pisze
                  • aha44 Re: Bóg jest 03.09.04, 17:44
                    Pewnego dnia , kiedy będziesz siedziała/ł przed szkołą,w której teroryści będą
                    przetrzymywać Kogoś , kogo kochasz najbardziej na świecie , pamiętaj ,że Boga
                    nie ma.Z całego serca ,szczerze życzę Ci wszystkiego najlepszego.
                    • aha44 Re: Bóg jest 03.09.04, 17:47
                      Oczywiscie specjalnie dla 18 lipiec.
      • mamaestery Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:33
        nie moge przestac o tym myslec nie moge nawet wczuc sie w to co czuja te matki
        slyszac strzaly i wiedzac ze tam sa ICH dzieci!!!!!!!!!!!
        wrocilam ze spaceru z corcia ,zjadlysmy loda smiala sie przez cala droge a
        potem przeczytalam ze szturm sie zaczal ze dzieci gina i przytulilam julke
        mocno ,dziekuje Bogu za to co mam za to gdzie zyje i mocno sie modle za te
        anioki co gina bez powodu ,sluzac jako tarczesadsadsadcryingcrying
    • andzia1976 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:27
      ogladam to wszystko w TVN24 na zywo....to na serio wyglada
      strasznie....dzieciaki lataja zakrwawione, polnagie i ogolnie wyglada to na
      jeden wielki haos..strasznie mi zal tych wszystkich ktorzy teraz cierpia ...zal
      mi matek tych dzieci tylko ze...widzialam ostatnio program ukazujacy co sie
      dzieje w Czeczeni..wydaje mi sie ze byla tam ukazana obiektywnie cala ta wojna
      toczaca sie w tej republice...tamte matki ,zony cierpialy tak samo po stracie
      swoich bliskich jak dzisiaj cierpia w Osetii...nie stoje po niczyjej
      stronie ...jestem tylko cholerie wkurzoona dlaczego ludzie widza tylko takie
      spektakularne akcje terrorystow a nie zastanowia sie skad bierze sie ich
      dzialanie...ile musza miec w sobie nienawisci i zalu zeby zaatakowac wlasnie
      bezbronne dzieciaki..a ten zal i nienawisc maja gdzies swoje zrodlo....i tak na
      prawde to za to wszytsko odpowiadaja wladze Rosji...przypomial mi sie dzisiaj
      11 wrzesien...wtedy tez ogladalam TVN24...
      • anek.anek Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:22
        Andziu, ja jestem od początku pro-czeczeńska. Rozumiem racje, i brałam nawet
        kiedyś udział w proteście zorganizowanym pod ambasadą rosyjską.
        Ale nic nie usprawiedliwia czegoś takiego. To nie jest terroryzm. To
        bandytyzm.Brak mi słów.
        Też oglądam na bieżąco TVN24 i non-stop ryczę.
        Nie ma usprawiedliwienia dla ataków na cywili, a tym bardziej dzieci.
        Niech wymordują pół armii rosyjskiej albo administrcję z Putinem na czele -
        będę klaskać i podejrzewam, że świat też (ale po cichu), ale coś takiego jest
        bestialstwem. W dodatku nie prowadzi do rozwiązania konflitku i zamyka
        Czeczenom drogę do współczucia.
        • andzia1976 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:31
          a ja mysle ze to jest poprostu krzyk niemocy i bezsilnosci...bo swiat reaguje
          tylko na tak spektakularne wydarzenia...nie popieram takich atakow na dzieci bo
          sama jestem matka i tylko w jakims procencie moge wyobrazic sobie bol tych
          matek... ale jak ktoras z mam napisala..agresja rodzi agresje..i to potrafie
          zrozumiec
        • michiko Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:38
          a gdyby w tej armii był twój mąż, syn, narzeczony to też byś miała takie
          podejście do sprawy?
        • jol5.po Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:55
          tylko, jak zawsze w takich sytuacjach, nie wiadomo wcale kto stoi za samą inspiracją. Przecież po Dubrowcen pojawiły się informacje, nie bardzo nagłośnione, że gdzieś w którymś miejscu całej historii, inspiracje rosyjskich służb wewnętrznych nie są wykluczone. W takim totalnie eksterminowanym narodzie jakim są Czeczeńcy łatwo znaleźć ludzi gotowych na wszystko, których latwo podpuścić do takich krwawych akcji.
    • danwik Re: [*] 03.09.04, 12:35
      Jestem w pracy i dopiero teraz po Tym wątku i krótkich informacjach w
      internecie dowiedziałam się co się dzieje...
      Nie wiem jak można być tak okrutnym ...nic nie tłumaczy takiego bestialstwa
      jakim jest zabijanie dzieci !!!!!!!!Dokąd zmierza ten cholerny świat ...brak mi
      słów ...
      Okropnie żal mi tych dzieci i ich rodzin.
      [*]
      agneiszka
    • mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:41
      Aż mi się w oczach ciemno robi jak o tym myślę. Nie sądziłam, że zdecyduja się
      na taką akcję po tym co stało się w teatrze na Dubrowce. A teraz płacą za to
      dzieci. Za głupią wojnę dorosłych ale nie dojrzałych. Nie mam litości do
      Czeczeńców za ten atak, ale nie ma też litości do Rosjan za ich politykę wobec
      Czeczenii i za tę decyzję, gdzie górę wzieły interesy pseudopolityczne nad
      życiem dzieci (tylu dzieci i ich matek)...

Pozostaje tylko pomodlić się za dzieci... Bardzo, bardzo mocno
      • iwcia75 Boże, a ja nic zupełnie nie wiem 03.09.04, 12:51
        moze i lepiej,ze dowiaduje sie od Was niz mialabym zobaczyc tow telewizji (mam
        na mysli ranne i zamordowane dzieci). a co z akcja antyterrorystow? terrorysci
        byli szybsi z dzialaniem?
      • joanna35 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:31
        mama_szefusia napisała:

> Aż mi się w oczach ciemno robi jak o tym myślę. Nie sądziłam, że zdecyduja
        się
        > na taką akcję po tym co stało się w teatrze na Dubrowce. A teraz płacą za to
        > dzieci. Za głupią wojnę dorosłych ale nie dojrzałych. Nie mam litości do
        > Czeczeńców za ten atak, ale nie ma też litości do Rosjan za ich politykę
        wobec
        > Czeczenii i za tę decyzję, gdzie górę wzieły interesy pseudopolityczne nad
        > życiem dzieci (tylu dzieci i ich matek)...
        >
        > Pozostaje tylko pomodlić się za dzieci... Bardzo, bardzo mocno
        >
        Pozwolisz mamo_szefusia, że się podpiszę pod Twoja wypowiedzią? Asia
    • oyate Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:54
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5701204&_err=1&ticket=2516654641705756yX6NbGGnkMcknvhuKuwH1GVqJYYSS5z1urmVzL
      IbfkDlZ35c6xdsiE%2FMWN1B8SQZ0qFhFd5EojToVfCcWD3stEe9FJjV%
      2Ba3LRQkPThTwbC0XTQzxUTf2OJSsQas83Tyr
      • malgosia87 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:10
        [*]

Dla wszytkich cywilnych ofiar wojny w Czeczenii

Przeczytajcie proszę ten komentarz
        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,58260,2263081.html
    • mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:07
      wiadomosci.wp.pl/kat,29514,wid,5701369,wiadomosc.html
      wiadomosci.wp.pl/kat,29514,wid,5701183,wiadomosc.html
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,58260,2266074.html
    • kubusala Straszne!!!!!!! 03.09.04, 13:14
      To jest własnie to o czym pisałam w swoim poście,że przeraża mnie ten świat na
      który wydałam swoje dziecko.
      Chce mi się ryczeć, niech ich wszystkich szlag trafi!!!!!!!!!
      Lipiec, nie sądziłam, że to kiedys powiem, ale chyba nie ma Boga...
      • iwcia75 Bóg jest, to ludziom odbija 03.09.04, 13:16
        !!!!!!!!!!!!!!!!!
      • andzia1976 Re: Straszne!!!!!!! 03.09.04, 13:25
        Straszne jest to ze takie sprawy staja sie wielkim show telewizyjnym i
        radiowym.... a "legalny terroryzm" Busha w Iraku i Putina w Czeczenii jest
        jedynie powodem do chwaly i dumy ... a ja mysle ze Bog iistnieje ...niestety
        jest Bogiem ktory dal nam wolna wole...to my jestesmy msciwi i
        krnabni...slyszlam kiedys ze 21 wiek bedzie wiekiem walki z terroryzmem...no i
        zaczelo sie...sami sobie stwarzamy ten swiat takim jakim jest...zreszta
        popatrzcie na to forum...niektore mamy pozabijaly by sie w imie obrony swoich
        racji obrzucacajc blotem wszystkich naokolo...
        • kubusala Andzia, 03.09.04, 13:32
          Widzę delikatną różnicę pomiędzy obrzucaniem się błotem a mordowaniem dzieci.
          porównanie co najmniej nie na miejscu
          • andzia1976 Re: Andzia, 03.09.04, 13:38
            moze i masz racje ze nie na miejscu...ale i tak za duzo w nas agresji...
    • le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:23
      Na widok tego, co sie tam dzieje i losu tych nieszczesnych dzieci, nasuwaja mi
      sie wszystkie reportaze z Czeczenii pokazywane przez francuska tv ARTE i nie
      tylko: dzieci bez rak i nog, bez oka, osmioletnia dziewczynka usilujaca
      kikutami rak zlapac lalke, oprocz rak nie ma tez oka a wszystko to zrobiono jej
      w jej wlasne urodziny. To tylko jeden z przykladow. Dzieci wyjace (doslownie)
      na ulicy nad poszarpanymi zwlokami dziadkow, ojcow i szarpiace reporterow za
      poly ubrania i pokazujace na trupa bez glowy: to jest moj dziadek!
      A obok zolnierze rosyjscy, z minami autorow tego barnarzynstwa, majacy to
      wszystko gdzies. Tam panuje masowa eksterminacja ludnosci cywilnej i to
      bestialstwo, ktorego teraz jestesmy swiadkami w Osetii jest na nia odpowiedzia.
      Banalne, ale przemoc rodzi przemoc.
      Straszny jest ten swiat, straszne sa wojny doroslych miazdzace dzieci,
      dziecinstwo i ich przyszlosc : bo nawet jesli te dzieci przezyja, to co
      wyrosnie z takiego malego Ceczenca? Partyzant. A z Palestynczyka urodzonego w
      obozie dla uchodzcow? Fedain. Itd.
      Bledne kolo, maszyna zla.
      • marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:29
        Andziula mam to samo.Pamietam jak 11 wrzesnia lezalam na poczatku z zagrozona
        ciaza i ogladajac ryczała.Nie wierzyłam własnym oczom tak jakby to był jakiś
        horror.Teraz powtorka z rozrywki.Tylko,że przelaczylam na chwile
        .Nie chce zeby moj Misiek to ogladał wiec słucham radia.Koszmar.
    • marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:28
      mam to samo Andziula.Tez mi sie przypomnial 11 wrerzesnia jak lezałam sama w
      domu z zagrozona ciaza i ryczalam.Dziś to samo .Przelaczylam tylko na chwilke
      bo nie chcialam zeby moj Misiek ogladal takie rzeczy i też łzy w oczach,gęsia
      skórka i dreszcze.Koszmar.
    • iwles Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:29
      Idę do domu przytulić swoje dziecko............
      płacz, płacz, płacz i rozpacz .................
      • marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:30
        sorry myslalm ze sie nie wkleil poprzedni post.
    • libra.alicja Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:34
      Już wiadomo, że zginęło ponad 150 zakładników. Przede wszystkim dzieci.
      • laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:46
        Zawsze tak było, że giną niewinni - wojny toczą się od zawsze, Czeczeni zostali
        skrzywdzeni wiedzą jak to boli dlaczego reagują w ten sam sposób? Niczym sobie
        w tym momencie nie pomagają ,będą teraz postrzegani jak najgorsi bandyci ….
        Wiem , że ich desperacja jest wielka a to ich nie usprawiedliwia ….. Żadne
        dzieci nie są winne tego co zgotowali im dorośli !!!
        ……………………………..
        Tak jak napisała le_lutki "Bledne kolo, maszyna zla. "

Nie wiem co bym zrobiła na miejscu tych rodziców…...
        • le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:51
          Zadne zlo, a juz na pewno nie tego kalibru, nie jest usprawiedliwione, ale
          prowokujac je (patrz sytuacja w Czeczenii) nie nalezy sie spodziewac odzewu w
          postaci: no dobra, to my nie bedziemy tacy zli jak wy tylko poczekamy az nam
          wyekksterminujecie wszystkie dzieci, bo my jestesmy ta biedna pokrzywdzona
          strona....
          Mysle, ze niejeden Czeczen (a zwlaszcza Czeczenka!) zostala "meczennikiem"
          wlasnie po stracie wlasnego dziecka i meza na wlasnych oczach... Widzialam
          nieraz reportaze i wywiady. Kobiety (w tym adwokat!) mowily: coz mi pozostalo?
          Rodzicow mi zabili, meza zabili, brata wywiezli niewiadomo gdzie, dzieci nie
          zyja... jedyne co moge zrobic to isc sie wysadzic w powietrze przed jakims
          rosyjskim budynkiem. Zreszta jedyne czego im zycze to naglej smierci i zeby
          cierpieli tak, jak ja.
          Taka niestety jest logika zla. I poki sami nie przezyjemy (odpukac) to nie
          zrozumiemy i nie bedziemy mogli potepiac...
          • melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:40
            Nic nie usprawiedliwia terroryzmu. I nie ma znaczenia czy takich metod chwyta
            się Rosja czy Czeczenia, Baskowie czy IRA, Al Kaida czy OWP. Gdyby ktoś w AK
            czy Szarych Szeregach wpadł na szalony pomysł, żeby żądać np. uwolnienia
            Bytnara zabijając niemieckie dzieci, też bym nie miała litości (zresztą XIX
            wieczne polskie pomysły z podkładaniem bomb pod instytucje zaborców też były
            jak najbardziej terrorystyczne). Ostrożnie z tymi usprawiedliwieniami, właśnie
            na takim gruncie wyrasta klimat akceptacji dla terrorystów. I w żadnym razie
            proszę nie odczytywać tego postu jako pochwały tego, co wyczynia Rosja.
            • triss_merigold6 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:58
              XIX wieczny terroryzm był inny, w założeniu ograniczał się do celów
              utożsamianych z państwem i władzą państwową (premierzy, carowie, ministrowie,
              generalicja, wysocy urzędnicy).
              Współczesny terroryzm narodził się wraz z epoką telewizji i możliwością
              transmitowania "na żywo" wydarzeń. Jedną z cech tego terroryzmu (niezależnie od
              celów)jest medialność, a co za tym idzie możliwość wywierania presji na władze
              przez zszokowaną opinię publiczną (odsyłam do B.Hoffmana, "Oblicza terroryzmu").

Problemu czeczeńskiego nie da się rozwiązać w prosty sposób min. ze względu na
              obawę przed rozprzestrzenianiem radykalnego islamu do Rosji i sąsiednich
              republik, niestabilność rządów w Czeczenii, brak jakichkolwiek tradycji
              demokratycznych w okcydentalnym rozumieniu tego pojęcia i niemożność całkowitej
              izolacji tego kraju od sąsiednich.
              Nie pochwalam wojny nastawionej na totalną pacyfikację w wydaniu rosyjskim ale
              też nie patrzę z perspektywy "biedna Czeczenia". To jest dość skomplikowany
              geopolitycznie problem i nie ma prostych rozwiązań.
              • melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:29
                > XIX wieczny terroryzm był inny, w założeniu ograniczał się do celów
                > utożsamianych z państwem i władzą państwową (premierzy, carowie, ministrowie,
                > generalicja, wysocy urzędnicy).

Oczywiście, że był inny, ale od akcji zbrojnych (w których też mogą zginąć
                cywile, i bynajmniej nie bagatelizuję tego) różniło go założenie uderzenia
                (bokiem, ale jednak) w cywilów; rodziny notabli, otoczenie etc. I to założenie
                jest gruntem na którym wyrósł dzisiejszy terroryzm. Uchylono groźną furtkę i...
                skutki są dziś widoczne. Natomiast jeśli chcesz mi powiedzieć, że nie każda
                przygotowywana w XIX wieku akcja zbrojna była terrorystyczna, to naturalnie
                zgadzam się.

>Jedną z cech tego terroryzmu (niezależnie od
                >
                > celów)jest medialność, a co za tym idzie możliwość wywierania presji na
                władze
                > przez zszokowaną opinię publiczną

To prawda. I dlatego nie wolno (choćby nieświadomie) tworzyć klimatu akceptacji
                dla walki takimi metodami.

> Problemu czeczeńskiego nie da się rozwiązać w prosty sposób min. ze względu
                na
                > obawę przed rozprzestrzenianiem radykalnego islamu do Rosji i sąsiednich
                > republik, niestabilność rządów w Czeczenii, brak jakichkolwiek tradycji
                > demokratycznych w okcydentalnym rozumieniu tego pojęcia i niemożność
                całkowitej
                >
                > izolacji tego kraju od sąsiednich.
                > Nie pochwalam wojny nastawionej na totalną pacyfikację w wydaniu rosyjskim
                ale
                > też nie patrzę z perspektywy "biedna Czeczenia". To jest dość skomplikowany
                > geopolitycznie problem i nie ma prostych rozwiązań.

Tak, mogę sie podpisać pod każdym słowem.
                Z jednym tylko zastrzeżeniem - twarda, zamordystyczna polityka skutkuje
                radykalizowaniem się nastrojów, najlepszym dowodem jest zradykalizowanie się
                muzułmanów w Bośni, chusty? szkoły wyznaniowe? Kiedyś to było nie do
                pomyślenia, muzułmanki dumnie obnosiły kolczyki w pępkach i wychodziły za
                Chorwatów czy Serbów, a dziś mamy tam kolejną europejską wylęgarnię terrorystów
                (a jeśli nie mamy, to będziemy mieć za chwilę). To oczywiście nie jest argument
                przeciw zbrojnej prewencji jako takiej i inną sprawą jest, że z kolei zbyt
                miękki nacisk polegający na pogrożeniu paluszkiem z okna budynku ONZ i wydanie
                którejś z tam z kolei potępiającej rezolucji, ktora uspokaja nam sumienia, ale
                którą wszyscy mają gdzieś, też nic nie daje.
          • laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:40
            zgadzam się z Tobą, wiem ,że ci ludzie byli krzywdzeni...
            na wakacjach poznałam czeczeńca, który uciekł z Groznego razem ze swoimi
            córkami do Berlina - to bardzo dobry, życzliwy człowiek, wiem, że wiele
            przeszedł ... ale nigdy nie zrozumiem atakowania dzieci, bo żądne dzieci nie są
            winne złu , mogli iść do urzędu miasta, do budynku rządowego ale szkoła,
            dzieci....
            • le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:47
              To co mowicie, jest DLA NAS oczywiste. Ja przytaczam punkt widzenia kobiety,
              ktorej odebrano wszystko, z dziecmi wlacznie, w sposob rownie brutalny i
              niejednokrotnie DLA ROZRYWKI (cywile czesto zabijani sa przy okazji, dla zabawy
              albo dlatego, ze akurat byli tam, gdzie byli). I wiem doskonale, ze latwo mi
              teraz powiedziec ZLA TERRORYSTKA CZECZENSKA. Wystarczy wtedy, ze sobie pomysle
              jak bym zareagowala i co zrobila czlowiekowi, ktoryby skrzywdzil moje dziecko a
              moje zycie zprowadzil do nedznej wegetacji w cierpieniu i tesknocie. Tyle,
              zadnego wartosciowania, kto zly a kto gorszy i do czego ma prawo, a do czego
              nie. To jest po prostu stwierdzenie faktu: przemoc rodzi przemoc.
              • natder Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 14:55
                Kochane, może dziś jednak nie czas i miejsce by dyskutować o tym kto ma rację
                a kto jej nie ma... zginęły niewinne dzieci... może trzeba z pokorą pochylić
                głowę i pomyśleć o nich, o ich rodzicach i tych wszystkich, którzy dziś
                cierpią... może z szacunku dla nich, dla ich nieszczęścia zapalmy po prostu
                świece???
                (*) (*) (*)
                • melka_x Re: Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 15:06
                  Natder nikt tutaj (w ostatnich postach) z nikim się nie przepycha, to
                  faktycznie w tej sytuacji byłoby bardzo niesmaczne, natomiast rozmowa o
                  przyczynach tragedii w żaden sposób szacunku ofiarom nie odejmuje, może nawet
                  wręcz przeciwnie, może dobrze, że to jednak dotyka tyle osób i że ludzie
                  zastanawiają się jak do tego mogło dojść?
                • agaizosia Re: Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 15:12
                  Mój Boże Ciebie oskarżają, a to ludzie ludziom zgotowali ten los...
              • skrzatka Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:04
                Le-lutki nie zgadzam się z Tobą.
                Oczywiście, nie wartościujesz, ale sam fakt próby zrozumienia powodów TAKICH
                czynów jest dla mnie oburzający.
                Każdy wie dlaczego Czeczeni dopuszczają się aktów terroryzmu, wiadomo co robi
                Rosja, ale TAKA zbrodnia nie mieści się chyba w żadnej, nawet najbardziej
                spaczonej wyobraźni! To już nie jest nawet zwierzęce, czy może być jeszcze coś
                gorszego?! Aż boję się pomyśleć. Czy to już naprawdę koniec świata?

Czy matka (Czeczenka), która straciła dziecko pójdzie zabijać inne dzieci? I w
                ogóle czy można próbować to zrozumieć?!
                Dlaczego nie wysadzą Dumy tylko szkołę? Niech się biją z tymi, którzy coś mogą,
                a nie mordują NICZEMU WINNE dzieci!
                • le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:10
                  Powtarzam: to Ty tak rozumujesz, i ja. Ale najwyrazniej nie tak rozumuje matka-
                  Czeczenka. Ty i ja nie stracilysmy wszystkiego, ona tak. To zapewne warunkuje
                  jej dzialanie. Pisze "zapewne" bo mam cicha nadzieje nigdy nie doswiadczyc
                  niczego podobnego i nigdy nie odejsc od zmyslow po stracie dziecka i bliskich,
                  nigdy nie znalezc sie w sytuacji kiedy jedynym motywem dzialania jest nienawisc
                  do tego stopnia by zabijac cudze niewinne dzieci. Tylko tyle.
                • melmire Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:14
                  A zbiorowy gwalt na kobiecie w 8-miesiecznej ciazy, po ktorym ona poronila to
                  sie miesci w wyobrazni? W wyobrazni niektorych Rosjan jak najbardziej, bo sie
                  takich czynow dopuszczaja. Ci zolnierze nie wzieli sie znikad, to dorosle
                  dzieci tych samych Rosjan co teraz cierpia widzac rosyjskie dzieci ranne albo
                  zabite. Narod rosyjski wie co sie dzieje i nie protestuje(a w kazdym razie nie
                  za gwaltownie), kto nie protestuje ten sie zgadza, a wiec jest odpowiedzialny.
                  Rozumowanie - my mozemy w Czeczenii zabijac, a oni nie moga u nas, bo to
                  barbarzynstwo i terroryzm jest chore.
                  Dzieci szkoda, ale po rowno rosyjskich i czezczenskich, bo jak tak dalej
                  pojdzie to i jedne, i drugie wyrosna na bezwzglednych mordercow zadnych odwetu.
                  • melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:21
                    > Ci zolnierze nie wzieli sie znikad, to dorosle
                    > dzieci tych samych Rosjan co teraz cierpia widzac rosyjskie dzieci ranne albo
                    > zabite.

Nie postuluj o odpowiedzialność zbiorową i przechodzącą z ojca na syna.
                    • melmire Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:24
                      Nie postuluje, wierze natomiast ze jedynym sposobem zeby ktos wiedzial jak
                      cierpi sie po stracie dziecka jest zabicie mu tego dziecka, i moim zdaniem o to
                      porywaczom chodzilo.
    • makdak Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:14
      Oglądam TVN24...tulę swoją 5m córeczkę i płaczę... Boże czy z tym wszystkim nic
      już nie można zrobić... czy tak ma być i już!? Czy tak już będzie zawsze!?
      Jesteś tam!? Widzisz to!? I co!???????
      • iwcia75 ja tylko płacze 03.09.04, 15:51
        dziecko mi sie az zaczelo ruszac gwaltownie. to chyba źle.
    • oluncia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:40
      Sledze dyskusje, wiekszosc pogladow jest mi bliska ale gdyby ktos zabil moje
      dziecko...... ja poszlabym zabic oprawcow...
      • skrzatka Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:42
        No to OPRAWCÓW a nie ich NIEWINNE DZIECI !
        • oluncia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:00
          Oczywiscie ze oprawcow, ja raczej mowilam o tym, ze gdyby ktos skrzywdzil
          dziecko...... Wlasnie w ten sposob uruchamiana jest machina nienawisci....
          wlasnie tak.... smutno mi Boze...
    • bea.bea Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:44
      Powiem wam, kiedy słuchałam wiadomości ( bo może i na szczęście nie mam tv) nie
      mogłam opanowac łez.....
      przytuliłam małego do siebie i ....on patrzył na mnie jakos dziwnie.....nie
      chce nawet wyobrażac sobie co czyją te matki....
      ludzie to ...ludzie, nie bede obrazała zwierzat, bo chybanawet nie ma tak
      okrutnych i bezwzglednych....
      i po co dałeś boże nam rozum......w takich chwilach wystarczył by mi tylko
      instynkt....im mniej rozumiem tym lepiej....
      wspólczuje ty rodzicom, ale patrzac na moje dziecko, nie tego im potrzeba.......
      • iwcia75 oko za oko?? 03.09.04, 20:06
        podobno juz jeden samosąd sie dokonał - rodzice zabili własnymi rękami jednego
        terroryste. niby mu sie nalezalo,ale teraz kazde zamordowanie Czeczena bedzie
        tak tłumaczone-"za tamte dzieci".
    • l.e.a Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:26
      nic nie usprawiedliwia zla nic ! nigdy nie rozumialam i nie rozumiem jak
      mozna ? wiem i jestem swiadoma cierpienia Czeczencow, wiem, ze ich cierpienie
      nie jest naglasniane tak bardzo jak ta tragedie, ktora wlasnie sie dzieje ...
      ale NIKT nie ma prawa zabijac ludzi a tym bardziej dzieci NIKT !

i prosze nie obarczajcie tym Boga, bo oprocz Boga istnieje rowniez szatan i to
      on jest winny zlu on i ludzie, ktorym Bog dal wole ...

pomodle sie za ofiary i ich rodziny - to straszna tragedia ... [*]
      • laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:49
        pomódlmy się wszyscy (*) (*) (*)
        każdy do swojego Boga
        ci co go nie mają w sobie niech w chwili ciszy pomyślą o niewinnych dzieciach i
        ich rodzinach
        wiele jest zła na świecie, zawsze było go dużo
        ale my mamy możemy zrobić coś by choć trochę to zmienić
        jeśli nasze dzieci będą wiedziały, że każdemu człowiekowi należny jest
        szacunek, że nie można przechodzić obojętnie obok zła, jeśli nie będziemy
        dzielić dzieci na lepsze i gorsze to może uda nam się wychować dobrych ludzi!!!
        kto ma nauczyć dzieci miłości i szacunku dla innych jak nie rodzice? jaki
        dorosły będzie szanował innych jeśli jako dziecko nie zostanie tego nauczony ?
        nie ważne jakiego koloru ma skórę kolega/koleżanka, nie ważne w jakim mówi
        języku, nie ważne jakiemu Bogu oddaje cześć.... to naprawdę nie ważne - ważne
        życie i szacunek do niego
        a ja proszę mojego Boga - daj opamiętanie temu światu, jego wielkim przywódcom,
        daj nam znaleźć pokój i siłę by trwać przy Tobie ...

"tym którzy są na dnie
        nadzieję daj bo
        gdy Ty zawiedziesz
        to zbawi nas kto? "
    • reszka2 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:57
      Najgorsze jest to, że tragedia zakładników niczego nie zmieni. Ot, postawi sie
      pomnik, może nawet nakręci film z parą modnych aktorów. My, które tutaj
      rozpaczamy nad rannymi i zabijanymi dziećmi wrócimy do swoich spraw, świat trez
      wróci do swoich spraw jak krowa do przeżuwania siana. Za parę dni nikt nie
      będzie o tym pamiętał, nikt nie wyciągnie wniosków.
      I dlatego z historii miałam trójczynę z litości. Historia nie uczy nas niczego.
      • mharrison Re: Boże pomóż !! 04.09.04, 09:39
        Krystyna Kurczab-Redlich
        Pandrioszka

Okrwawione ciała sypią nam się z telewizora do talerza. Śmierć wchłaniamy razem
        z kolacją. Nie chcemy tego. Ale godzimy się na to. Dochodzimy do absurdu.
        Czujemy się bezbronni. Jesteśmy wydani na pastwę historii i - aby absurd
        usprawiedliwić - wierzymy w slogany, biorąc je za prawdę. Co wieczór oddajemy
        mózgi do telewizyjnej pralni. Wyjmujemy je czyste i szybko zasypiamy.
        Nie czepiajmy się. Ale też nie pozwalajmy sobie na złudzenia, że optując za
        jedną stroną przeciwko innej bierzemy udział w czystym przejrzystym obowiązku
        zbawiania świata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka