laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:05 za szybko kliknęłam - nie moge sie opanować co się dzieje na tym świecie !!!!!!!!! dlaczego muszą ginąć dzieci ????????? to straszne pomóż tym dzieciom i ich rodzinom......... Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:09 Ja też słyszałam w radiu. Jak zwykle w Rosji giną niewinni ludzie i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:12 Jestem w pracy i nie mogę powstrzymać łez. To jest niewyobrażalny dramat. Będę się modlić za dzieci i ich rodziny. Nic innego nie mogę dać od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipiec Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:16 I Wy po czymś takim jeszcze wierzycie w boga???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:39 Lipiec, to naprawdę nie czas i miejsce na takie posty. Szanuj wiarę innych, jak inni szanują Twoją. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipiec Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:41 Dlaczego ? Ja właśnie chciałam zauważyć że to przykre co się stało jest kolejnym dowodem na to że boga nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:49 przecież to nie Bóg zrobił, tylko ludzie. I to jeszcze w Rosji, gdzie przez 70 lat było wpisane w konstytucji, że nie ma Boga. Może to budzi demony??? Odpowiedz Link Zgłoś
michiko Bóg jest 03.09.04, 13:49 i zsyła tragedie po to żeby one czegoś nas nauczyły.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Michiko, czego ma nas nauczyć bezsensowna smierc 03.09.04, 13:55 niewinnych dzieci? Przemoc rodzi przemoc....... rozpacz rodzi nienawiść, a nienawiść to następne ofiary...... Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Bóg jest 03.09.04, 15:40 18lipiec napisała: > Buahahahhaha!!!!!! Lipcu to naprawdę nie jest najlepszy moment i wątek na promocję swego ateizmu, a już biorąc pod uwagę rozmiar tragedii na pewno nie w tak frywolnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko melka_x 03.09.04, 16:37 18lipiec kpi z wiary. Ona nie ma dla niej wartości i najgorsze jest to ze nie potrafi uszanować uczuć innych ludzi. Każdy w coś wierzy i to jego prywatna sprawa ale wyśmiewanie sie jest ponizej poziomu jaki reprezentujesz w innych watkach. Naprawdę to nie jest odpowiedni moment. Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Bóg jest 03.09.04, 21:10 nie ma Boga w którego wierzy 18lipiec, nie ma takiego Boga, którego ona sobie wyobraża, może jest inny, tego nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
aha44 Re: Bóg jest 03.09.04, 17:44 Pewnego dnia , kiedy będziesz siedziała/ł przed szkołą,w której teroryści będą przetrzymywać Kogoś , kogo kochasz najbardziej na świecie , pamiętaj ,że Boga nie ma.Z całego serca ,szczerze życzę Ci wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaestery Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:33 nie moge przestac o tym myslec nie moge nawet wczuc sie w to co czuja te matki slyszac strzaly i wiedzac ze tam sa ICH dzieci!!!!!!!!!!! wrocilam ze spaceru z corcia ,zjadlysmy loda smiala sie przez cala droge a potem przeczytalam ze szturm sie zaczal ze dzieci gina i przytulilam julke mocno ,dziekuje Bogu za to co mam za to gdzie zyje i mocno sie modle za te anioki co gina bez powodu ,sluzac jako tarcze Odpowiedz Link Zgłoś
andzia1976 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:27 ogladam to wszystko w TVN24 na zywo....to na serio wyglada strasznie....dzieciaki lataja zakrwawione, polnagie i ogolnie wyglada to na jeden wielki haos..strasznie mi zal tych wszystkich ktorzy teraz cierpia ...zal mi matek tych dzieci tylko ze...widzialam ostatnio program ukazujacy co sie dzieje w Czeczeni..wydaje mi sie ze byla tam ukazana obiektywnie cala ta wojna toczaca sie w tej republice...tamte matki ,zony cierpialy tak samo po stracie swoich bliskich jak dzisiaj cierpia w Osetii...nie stoje po niczyjej stronie ...jestem tylko cholerie wkurzoona dlaczego ludzie widza tylko takie spektakularne akcje terrorystow a nie zastanowia sie skad bierze sie ich dzialanie...ile musza miec w sobie nienawisci i zalu zeby zaatakowac wlasnie bezbronne dzieciaki..a ten zal i nienawisc maja gdzies swoje zrodlo....i tak na prawde to za to wszytsko odpowiadaja wladze Rosji...przypomial mi sie dzisiaj 11 wrzesien...wtedy tez ogladalam TVN24... Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:22 Andziu, ja jestem od początku pro-czeczeńska. Rozumiem racje, i brałam nawet kiedyś udział w proteście zorganizowanym pod ambasadą rosyjską. Ale nic nie usprawiedliwia czegoś takiego. To nie jest terroryzm. To bandytyzm.Brak mi słów. Też oglądam na bieżąco TVN24 i non-stop ryczę. Nie ma usprawiedliwienia dla ataków na cywili, a tym bardziej dzieci. Niech wymordują pół armii rosyjskiej albo administrcję z Putinem na czele - będę klaskać i podejrzewam, że świat też (ale po cichu), ale coś takiego jest bestialstwem. W dodatku nie prowadzi do rozwiązania konflitku i zamyka Czeczenom drogę do współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia1976 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:31 a ja mysle ze to jest poprostu krzyk niemocy i bezsilnosci...bo swiat reaguje tylko na tak spektakularne wydarzenia...nie popieram takich atakow na dzieci bo sama jestem matka i tylko w jakims procencie moge wyobrazic sobie bol tych matek... ale jak ktoras z mam napisala..agresja rodzi agresje..i to potrafie zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
michiko Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:38 a gdyby w tej armii był twój mąż, syn, narzeczony to też byś miała takie podejście do sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
jol5.po Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:55 tylko, jak zawsze w takich sytuacjach, nie wiadomo wcale kto stoi za samą inspiracją. Przecież po Dubrowcen pojawiły się informacje, nie bardzo nagłośnione, że gdzieś w którymś miejscu całej historii, inspiracje rosyjskich służb wewnętrznych nie są wykluczone. W takim totalnie eksterminowanym narodzie jakim są Czeczeńcy łatwo znaleźć ludzi gotowych na wszystko, których latwo podpuścić do takich krwawych akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
danwik Re: [*] 03.09.04, 12:35 Jestem w pracy i dopiero teraz po Tym wątku i krótkich informacjach w internecie dowiedziałam się co się dzieje... Nie wiem jak można być tak okrutnym ...nic nie tłumaczy takiego bestialstwa jakim jest zabijanie dzieci !!!!!!!!Dokąd zmierza ten cholerny świat ...brak mi słów ... Okropnie żal mi tych dzieci i ich rodzin. [*] agneiszka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:41 Aż mi się w oczach ciemno robi jak o tym myślę. Nie sądziłam, że zdecyduja się na taką akcję po tym co stało się w teatrze na Dubrowce. A teraz płacą za to dzieci. Za głupią wojnę dorosłych ale nie dojrzałych. Nie mam litości do Czeczeńców za ten atak, ale nie ma też litości do Rosjan za ich politykę wobec Czeczenii i za tę decyzję, gdzie górę wzieły interesy pseudopolityczne nad życiem dzieci (tylu dzieci i ich matek)... Pozostaje tylko pomodlić się za dzieci... Bardzo, bardzo mocno Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Boże, a ja nic zupełnie nie wiem 03.09.04, 12:51 moze i lepiej,ze dowiaduje sie od Was niz mialabym zobaczyc tow telewizji (mam na mysli ranne i zamordowane dzieci). a co z akcja antyterrorystow? terrorysci byli szybsi z dzialaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:31 mama_szefusia napisała: > Aż mi się w oczach ciemno robi jak o tym myślę. Nie sądziłam, że zdecyduja się > na taką akcję po tym co stało się w teatrze na Dubrowce. A teraz płacą za to > dzieci. Za głupią wojnę dorosłych ale nie dojrzałych. Nie mam litości do > Czeczeńców za ten atak, ale nie ma też litości do Rosjan za ich politykę wobec > Czeczenii i za tę decyzję, gdzie górę wzieły interesy pseudopolityczne nad > życiem dzieci (tylu dzieci i ich matek)... > > Pozostaje tylko pomodlić się za dzieci... Bardzo, bardzo mocno > Pozwolisz mamo_szefusia, że się podpiszę pod Twoja wypowiedzią? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 12:54 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5701204&_err=1&ticket=2516654641705756yX6NbGGnkMcknvhuKuwH1GVqJYYSS5z1urmVzL IbfkDlZ35c6xdsiE%2FMWN1B8SQZ0qFhFd5EojToVfCcWD3stEe9FJjV% 2Ba3LRQkPThTwbC0XTQzxUTf2OJSsQas83Tyr Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia87 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:10 [*] Dla wszytkich cywilnych ofiar wojny w Czeczenii Przeczytajcie proszę ten komentarz serwisy.gazeta.pl/swiat/1,58260,2263081.html Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:07 wiadomosci.wp.pl/kat,29514,wid,5701369,wiadomosc.html wiadomosci.wp.pl/kat,29514,wid,5701183,wiadomosc.html serwisy.gazeta.pl/swiat/1,58260,2266074.html Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Straszne!!!!!!! 03.09.04, 13:14 To jest własnie to o czym pisałam w swoim poście,że przeraża mnie ten świat na który wydałam swoje dziecko. Chce mi się ryczeć, niech ich wszystkich szlag trafi!!!!!!!!! Lipiec, nie sądziłam, że to kiedys powiem, ale chyba nie ma Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
andzia1976 Re: Straszne!!!!!!! 03.09.04, 13:25 Straszne jest to ze takie sprawy staja sie wielkim show telewizyjnym i radiowym.... a "legalny terroryzm" Busha w Iraku i Putina w Czeczenii jest jedynie powodem do chwaly i dumy ... a ja mysle ze Bog iistnieje ...niestety jest Bogiem ktory dal nam wolna wole...to my jestesmy msciwi i krnabni...slyszlam kiedys ze 21 wiek bedzie wiekiem walki z terroryzmem...no i zaczelo sie...sami sobie stwarzamy ten swiat takim jakim jest...zreszta popatrzcie na to forum...niektore mamy pozabijaly by sie w imie obrony swoich racji obrzucacajc blotem wszystkich naokolo... Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Andzia, 03.09.04, 13:32 Widzę delikatną różnicę pomiędzy obrzucaniem się błotem a mordowaniem dzieci. porównanie co najmniej nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
andzia1976 Re: Andzia, 03.09.04, 13:38 moze i masz racje ze nie na miejscu...ale i tak za duzo w nas agresji... Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:23 Na widok tego, co sie tam dzieje i losu tych nieszczesnych dzieci, nasuwaja mi sie wszystkie reportaze z Czeczenii pokazywane przez francuska tv ARTE i nie tylko: dzieci bez rak i nog, bez oka, osmioletnia dziewczynka usilujaca kikutami rak zlapac lalke, oprocz rak nie ma tez oka a wszystko to zrobiono jej w jej wlasne urodziny. To tylko jeden z przykladow. Dzieci wyjace (doslownie) na ulicy nad poszarpanymi zwlokami dziadkow, ojcow i szarpiace reporterow za poly ubrania i pokazujace na trupa bez glowy: to jest moj dziadek! A obok zolnierze rosyjscy, z minami autorow tego barnarzynstwa, majacy to wszystko gdzies. Tam panuje masowa eksterminacja ludnosci cywilnej i to bestialstwo, ktorego teraz jestesmy swiadkami w Osetii jest na nia odpowiedzia. Banalne, ale przemoc rodzi przemoc. Straszny jest ten swiat, straszne sa wojny doroslych miazdzace dzieci, dziecinstwo i ich przyszlosc : bo nawet jesli te dzieci przezyja, to co wyrosnie z takiego malego Ceczenca? Partyzant. A z Palestynczyka urodzonego w obozie dla uchodzcow? Fedain. Itd. Bledne kolo, maszyna zla. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:29 Andziula mam to samo.Pamietam jak 11 wrzesnia lezalam na poczatku z zagrozona ciaza i ogladajac ryczała.Nie wierzyłam własnym oczom tak jakby to był jakiś horror.Teraz powtorka z rozrywki.Tylko,że przelaczylam na chwile .Nie chce zeby moj Misiek to ogladał wiec słucham radia.Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:28 mam to samo Andziula.Tez mi sie przypomnial 11 wrerzesnia jak lezałam sama w domu z zagrozona ciaza i ryczalam.Dziś to samo .Przelaczylam tylko na chwilke bo nie chcialam zeby moj Misiek ogladal takie rzeczy i też łzy w oczach,gęsia skórka i dreszcze.Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:29 Idę do domu przytulić swoje dziecko............ płacz, płacz, płacz i rozpacz ................. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:30 sorry myslalm ze sie nie wkleil poprzedni post. Odpowiedz Link Zgłoś
libra.alicja Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:34 Już wiadomo, że zginęło ponad 150 zakładników. Przede wszystkim dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:46 Zawsze tak było, że giną niewinni - wojny toczą się od zawsze, Czeczeni zostali skrzywdzeni wiedzą jak to boli dlaczego reagują w ten sam sposób? Niczym sobie w tym momencie nie pomagają ,będą teraz postrzegani jak najgorsi bandyci …. Wiem , że ich desperacja jest wielka a to ich nie usprawiedliwia ….. Żadne dzieci nie są winne tego co zgotowali im dorośli !!! …………………………….. Tak jak napisała le_lutki "Bledne kolo, maszyna zla. " Nie wiem co bym zrobiła na miejscu tych rodziców…... Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 13:51 Zadne zlo, a juz na pewno nie tego kalibru, nie jest usprawiedliwione, ale prowokujac je (patrz sytuacja w Czeczenii) nie nalezy sie spodziewac odzewu w postaci: no dobra, to my nie bedziemy tacy zli jak wy tylko poczekamy az nam wyekksterminujecie wszystkie dzieci, bo my jestesmy ta biedna pokrzywdzona strona.... Mysle, ze niejeden Czeczen (a zwlaszcza Czeczenka!) zostala "meczennikiem" wlasnie po stracie wlasnego dziecka i meza na wlasnych oczach... Widzialam nieraz reportaze i wywiady. Kobiety (w tym adwokat!) mowily: coz mi pozostalo? Rodzicow mi zabili, meza zabili, brata wywiezli niewiadomo gdzie, dzieci nie zyja... jedyne co moge zrobic to isc sie wysadzic w powietrze przed jakims rosyjskim budynkiem. Zreszta jedyne czego im zycze to naglej smierci i zeby cierpieli tak, jak ja. Taka niestety jest logika zla. I poki sami nie przezyjemy (odpukac) to nie zrozumiemy i nie bedziemy mogli potepiac... Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:40 Nic nie usprawiedliwia terroryzmu. I nie ma znaczenia czy takich metod chwyta się Rosja czy Czeczenia, Baskowie czy IRA, Al Kaida czy OWP. Gdyby ktoś w AK czy Szarych Szeregach wpadł na szalony pomysł, żeby żądać np. uwolnienia Bytnara zabijając niemieckie dzieci, też bym nie miała litości (zresztą XIX wieczne polskie pomysły z podkładaniem bomb pod instytucje zaborców też były jak najbardziej terrorystyczne). Ostrożnie z tymi usprawiedliwieniami, właśnie na takim gruncie wyrasta klimat akceptacji dla terrorystów. I w żadnym razie proszę nie odczytywać tego postu jako pochwały tego, co wyczynia Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:58 XIX wieczny terroryzm był inny, w założeniu ograniczał się do celów utożsamianych z państwem i władzą państwową (premierzy, carowie, ministrowie, generalicja, wysocy urzędnicy). Współczesny terroryzm narodził się wraz z epoką telewizji i możliwością transmitowania "na żywo" wydarzeń. Jedną z cech tego terroryzmu (niezależnie od celów)jest medialność, a co za tym idzie możliwość wywierania presji na władze przez zszokowaną opinię publiczną (odsyłam do B.Hoffmana, "Oblicza terroryzmu"). Problemu czeczeńskiego nie da się rozwiązać w prosty sposób min. ze względu na obawę przed rozprzestrzenianiem radykalnego islamu do Rosji i sąsiednich republik, niestabilność rządów w Czeczenii, brak jakichkolwiek tradycji demokratycznych w okcydentalnym rozumieniu tego pojęcia i niemożność całkowitej izolacji tego kraju od sąsiednich. Nie pochwalam wojny nastawionej na totalną pacyfikację w wydaniu rosyjskim ale też nie patrzę z perspektywy "biedna Czeczenia". To jest dość skomplikowany geopolitycznie problem i nie ma prostych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:29 > XIX wieczny terroryzm był inny, w założeniu ograniczał się do celów > utożsamianych z państwem i władzą państwową (premierzy, carowie, ministrowie, > generalicja, wysocy urzędnicy). Oczywiście, że był inny, ale od akcji zbrojnych (w których też mogą zginąć cywile, i bynajmniej nie bagatelizuję tego) różniło go założenie uderzenia (bokiem, ale jednak) w cywilów; rodziny notabli, otoczenie etc. I to założenie jest gruntem na którym wyrósł dzisiejszy terroryzm. Uchylono groźną furtkę i... skutki są dziś widoczne. Natomiast jeśli chcesz mi powiedzieć, że nie każda przygotowywana w XIX wieku akcja zbrojna była terrorystyczna, to naturalnie zgadzam się. >Jedną z cech tego terroryzmu (niezależnie od > > celów)jest medialność, a co za tym idzie możliwość wywierania presji na władze > przez zszokowaną opinię publiczną To prawda. I dlatego nie wolno (choćby nieświadomie) tworzyć klimatu akceptacji dla walki takimi metodami. > Problemu czeczeńskiego nie da się rozwiązać w prosty sposób min. ze względu na > obawę przed rozprzestrzenianiem radykalnego islamu do Rosji i sąsiednich > republik, niestabilność rządów w Czeczenii, brak jakichkolwiek tradycji > demokratycznych w okcydentalnym rozumieniu tego pojęcia i niemożność całkowitej > > izolacji tego kraju od sąsiednich. > Nie pochwalam wojny nastawionej na totalną pacyfikację w wydaniu rosyjskim ale > też nie patrzę z perspektywy "biedna Czeczenia". To jest dość skomplikowany > geopolitycznie problem i nie ma prostych rozwiązań. Tak, mogę sie podpisać pod każdym słowem. Z jednym tylko zastrzeżeniem - twarda, zamordystyczna polityka skutkuje radykalizowaniem się nastrojów, najlepszym dowodem jest zradykalizowanie się muzułmanów w Bośni, chusty? szkoły wyznaniowe? Kiedyś to było nie do pomyślenia, muzułmanki dumnie obnosiły kolczyki w pępkach i wychodziły za Chorwatów czy Serbów, a dziś mamy tam kolejną europejską wylęgarnię terrorystów (a jeśli nie mamy, to będziemy mieć za chwilę). To oczywiście nie jest argument przeciw zbrojnej prewencji jako takiej i inną sprawą jest, że z kolei zbyt miękki nacisk polegający na pogrożeniu paluszkiem z okna budynku ONZ i wydanie którejś z tam z kolei potępiającej rezolucji, ktora uspokaja nam sumienia, ale którą wszyscy mają gdzieś, też nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:40 zgadzam się z Tobą, wiem ,że ci ludzie byli krzywdzeni... na wakacjach poznałam czeczeńca, który uciekł z Groznego razem ze swoimi córkami do Berlina - to bardzo dobry, życzliwy człowiek, wiem, że wiele przeszedł ... ale nigdy nie zrozumiem atakowania dzieci, bo żądne dzieci nie są winne złu , mogli iść do urzędu miasta, do budynku rządowego ale szkoła, dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 14:47 To co mowicie, jest DLA NAS oczywiste. Ja przytaczam punkt widzenia kobiety, ktorej odebrano wszystko, z dziecmi wlacznie, w sposob rownie brutalny i niejednokrotnie DLA ROZRYWKI (cywile czesto zabijani sa przy okazji, dla zabawy albo dlatego, ze akurat byli tam, gdzie byli). I wiem doskonale, ze latwo mi teraz powiedziec ZLA TERRORYSTKA CZECZENSKA. Wystarczy wtedy, ze sobie pomysle jak bym zareagowala i co zrobila czlowiekowi, ktoryby skrzywdzil moje dziecko a moje zycie zprowadzil do nedznej wegetacji w cierpieniu i tesknocie. Tyle, zadnego wartosciowania, kto zly a kto gorszy i do czego ma prawo, a do czego nie. To jest po prostu stwierdzenie faktu: przemoc rodzi przemoc. Odpowiedz Link Zgłoś
natder Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 14:55 Kochane, może dziś jednak nie czas i miejsce by dyskutować o tym kto ma rację a kto jej nie ma... zginęły niewinne dzieci... może trzeba z pokorą pochylić głowę i pomyśleć o nich, o ich rodzicach i tych wszystkich, którzy dziś cierpią... może z szacunku dla nich, dla ich nieszczęścia zapalmy po prostu świece??? (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 15:06 Natder nikt tutaj (w ostatnich postach) z nikim się nie przepycha, to faktycznie w tej sytuacji byłoby bardzo niesmaczne, natomiast rozmowa o przyczynach tragedii w żaden sposób szacunku ofiarom nie odejmuje, może nawet wręcz przeciwnie, może dobrze, że to jednak dotyka tyle osób i że ludzie zastanawiają się jak do tego mogło dojść? Odpowiedz Link Zgłoś
agaizosia Re: Minuta ciszy dla ofiar. 03.09.04, 15:12 Mój Boże Ciebie oskarżają, a to ludzie ludziom zgotowali ten los... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzatka Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:04 Le-lutki nie zgadzam się z Tobą. Oczywiście, nie wartościujesz, ale sam fakt próby zrozumienia powodów TAKICH czynów jest dla mnie oburzający. Każdy wie dlaczego Czeczeni dopuszczają się aktów terroryzmu, wiadomo co robi Rosja, ale TAKA zbrodnia nie mieści się chyba w żadnej, nawet najbardziej spaczonej wyobraźni! To już nie jest nawet zwierzęce, czy może być jeszcze coś gorszego?! Aż boję się pomyśleć. Czy to już naprawdę koniec świata? Czy matka (Czeczenka), która straciła dziecko pójdzie zabijać inne dzieci? I w ogóle czy można próbować to zrozumieć?! Dlaczego nie wysadzą Dumy tylko szkołę? Niech się biją z tymi, którzy coś mogą, a nie mordują NICZEMU WINNE dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:10 Powtarzam: to Ty tak rozumujesz, i ja. Ale najwyrazniej nie tak rozumuje matka- Czeczenka. Ty i ja nie stracilysmy wszystkiego, ona tak. To zapewne warunkuje jej dzialanie. Pisze "zapewne" bo mam cicha nadzieje nigdy nie doswiadczyc niczego podobnego i nigdy nie odejsc od zmyslow po stracie dziecka i bliskich, nigdy nie znalezc sie w sytuacji kiedy jedynym motywem dzialania jest nienawisc do tego stopnia by zabijac cudze niewinne dzieci. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:14 A zbiorowy gwalt na kobiecie w 8-miesiecznej ciazy, po ktorym ona poronila to sie miesci w wyobrazni? W wyobrazni niektorych Rosjan jak najbardziej, bo sie takich czynow dopuszczaja. Ci zolnierze nie wzieli sie znikad, to dorosle dzieci tych samych Rosjan co teraz cierpia widzac rosyjskie dzieci ranne albo zabite. Narod rosyjski wie co sie dzieje i nie protestuje(a w kazdym razie nie za gwaltownie), kto nie protestuje ten sie zgadza, a wiec jest odpowiedzialny. Rozumowanie - my mozemy w Czeczenii zabijac, a oni nie moga u nas, bo to barbarzynstwo i terroryzm jest chore. Dzieci szkoda, ale po rowno rosyjskich i czezczenskich, bo jak tak dalej pojdzie to i jedne, i drugie wyrosna na bezwzglednych mordercow zadnych odwetu. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:21 > Ci zolnierze nie wzieli sie znikad, to dorosle > dzieci tych samych Rosjan co teraz cierpia widzac rosyjskie dzieci ranne albo > zabite. Nie postuluj o odpowiedzialność zbiorową i przechodzącą z ojca na syna. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:24 Nie postuluje, wierze natomiast ze jedynym sposobem zeby ktos wiedzial jak cierpi sie po stracie dziecka jest zabicie mu tego dziecka, i moim zdaniem o to porywaczom chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
makdak Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 15:14 Oglądam TVN24...tulę swoją 5m córeczkę i płaczę... Boże czy z tym wszystkim nic już nie można zrobić... czy tak ma być i już!? Czy tak już będzie zawsze!? Jesteś tam!? Widzisz to!? I co!??????? Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 ja tylko płacze 03.09.04, 15:51 dziecko mi sie az zaczelo ruszac gwaltownie. to chyba źle. Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:40 Sledze dyskusje, wiekszosc pogladow jest mi bliska ale gdyby ktos zabil moje dziecko...... ja poszlabym zabic oprawcow... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzatka Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 16:42 No to OPRAWCÓW a nie ich NIEWINNE DZIECI ! Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:00 Oczywiscie ze oprawcow, ja raczej mowilam o tym, ze gdyby ktos skrzywdzil dziecko...... Wlasnie w ten sposob uruchamiana jest machina nienawisci.... wlasnie tak.... smutno mi Boze... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 17:44 Powiem wam, kiedy słuchałam wiadomości ( bo może i na szczęście nie mam tv) nie mogłam opanowac łez..... przytuliłam małego do siebie i ....on patrzył na mnie jakos dziwnie.....nie chce nawet wyobrażac sobie co czyją te matki.... ludzie to ...ludzie, nie bede obrazała zwierzat, bo chybanawet nie ma tak okrutnych i bezwzglednych.... i po co dałeś boże nam rozum......w takich chwilach wystarczył by mi tylko instynkt....im mniej rozumiem tym lepiej.... wspólczuje ty rodzicom, ale patrzac na moje dziecko, nie tego im potrzeba....... Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 oko za oko?? 03.09.04, 20:06 podobno juz jeden samosąd sie dokonał - rodzice zabili własnymi rękami jednego terroryste. niby mu sie nalezalo,ale teraz kazde zamordowanie Czeczena bedzie tak tłumaczone-"za tamte dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:26 nic nie usprawiedliwia zla nic ! nigdy nie rozumialam i nie rozumiem jak mozna ? wiem i jestem swiadoma cierpienia Czeczencow, wiem, ze ich cierpienie nie jest naglasniane tak bardzo jak ta tragedie, ktora wlasnie sie dzieje ... ale NIKT nie ma prawa zabijac ludzi a tym bardziej dzieci NIKT ! i prosze nie obarczajcie tym Boga, bo oprocz Boga istnieje rowniez szatan i to on jest winny zlu on i ludzie, ktorym Bog dal wole ... pomodle sie za ofiary i ich rodziny - to straszna tragedia ... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:49 pomódlmy się wszyscy (*) (*) (*) każdy do swojego Boga ci co go nie mają w sobie niech w chwili ciszy pomyślą o niewinnych dzieciach i ich rodzinach wiele jest zła na świecie, zawsze było go dużo ale my mamy możemy zrobić coś by choć trochę to zmienić jeśli nasze dzieci będą wiedziały, że każdemu człowiekowi należny jest szacunek, że nie można przechodzić obojętnie obok zła, jeśli nie będziemy dzielić dzieci na lepsze i gorsze to może uda nam się wychować dobrych ludzi!!! kto ma nauczyć dzieci miłości i szacunku dla innych jak nie rodzice? jaki dorosły będzie szanował innych jeśli jako dziecko nie zostanie tego nauczony ? nie ważne jakiego koloru ma skórę kolega/koleżanka, nie ważne w jakim mówi języku, nie ważne jakiemu Bogu oddaje cześć.... to naprawdę nie ważne - ważne życie i szacunek do niego a ja proszę mojego Boga - daj opamiętanie temu światu, jego wielkim przywódcom, daj nam znaleźć pokój i siłę by trwać przy Tobie ... "tym którzy są na dnie nadzieję daj bo gdy Ty zawiedziesz to zbawi nas kto? " Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Boże pomóż !! 03.09.04, 21:57 Najgorsze jest to, że tragedia zakładników niczego nie zmieni. Ot, postawi sie pomnik, może nawet nakręci film z parą modnych aktorów. My, które tutaj rozpaczamy nad rannymi i zabijanymi dziećmi wrócimy do swoich spraw, świat trez wróci do swoich spraw jak krowa do przeżuwania siana. Za parę dni nikt nie będzie o tym pamiętał, nikt nie wyciągnie wniosków. I dlatego z historii miałam trójczynę z litości. Historia nie uczy nas niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: Boże pomóż !! 04.09.04, 09:39 Krystyna Kurczab-Redlich Pandrioszka Okrwawione ciała sypią nam się z telewizora do talerza. Śmierć wchłaniamy razem z kolacją. Nie chcemy tego. Ale godzimy się na to. Dochodzimy do absurdu. Czujemy się bezbronni. Jesteśmy wydani na pastwę historii i - aby absurd usprawiedliwić - wierzymy w slogany, biorąc je za prawdę. Co wieczór oddajemy mózgi do telewizyjnej pralni. Wyjmujemy je czyste i szybko zasypiamy. Nie czepiajmy się. Ale też nie pozwalajmy sobie na złudzenia, że optując za jedną stroną przeciwko innej bierzemy udział w czystym przejrzystym obowiązku zbawiania świata. Odpowiedz Link Zgłoś