Dodaj do ulubionych

Czemu nie można zrobić

05.10.14, 23:25
szkół specjalnych dla dzieci ze specjalnymi potrzebami jak ZA czy inne ADHD? Niechby nawet były wybitne jak piszą tu niektórzy, nawet lepiej bo nauczyciele lepiej by dostosowywali materiał (np. z wyprzedzeniem) niż ci w zwykłych szkołach.
Obserwuj wątek
    • menodo Re: Czemu nie można zrobić 05.10.14, 23:52
      Moje dzieci na etapie publicznych podstawówek wiele złego doświadczyły od dzieci z ZA czy ADHD ( istnienie tej drugiej dysfunkcji od dawna jest podważane ) - głównie z powodu bardzo złego systemu opieki nad dziećmi z dysfunkcjami w publicznych szkołach. Najbardziej szkodliwe wydają mi się wszelkiego typu nawiedzone psycholożki/pedagożki - nie udzielałam się w wiadomych wątkach, bo nie mam czasu ani zdrowia na foru mowe pyskówki, ale ich wielokrotnie musiałam wydzierać na nie mordę, aby zaczynały rozsądnie myśleć i brać się do roboty.

Bo właśnie z powodu takich głupich, niekompetetnych i przede wszystkim leniwych panć przychodzą ludziom pomysły, aby izolować dzieci z dysfunkcjami.
    • rosapulchra-0 Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 02:30
      Absolwencie szkoły specjalnej ić stont suspicious
    • rosapulchra-0 Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 02:46
      Dla ciebie jednego nikt nie utworzy nowej szkoły.
    • ichi51e Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 02:48
      A kto by za to placil?
    • ichi51e Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 02:48
      A kto by za to placil?
    • lauren6 Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 07:05
      Gazeta jak nie masz co robić z kasą sam ufunduj taką szkołę. Niech inni idą za twoim przykładem!
    • asia_i_p Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 07:54
      Za połowę czy jedną czwartą sumy potrzebnej do utworzenia takiej szkoły, da się tak dostosować szkołę rejonową, że wszyscy na tym zyskają. Mniejsze klasy, stabilny plan lekcji, nauczyciel wspomagający na lekcji.

Nie można tych dzieciaków z definicji izolować, bo ludzie będą myśleć, że to kosmici.
      • ewa_mama_jasia Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 12:33
        Tylko jak zwykle tej połowy czy 3/4 szkoła nie dostanie, bo pieniędzy brak. No i skoro szkoła tak funkcjonuje od lat, to po co dodawać pieniędzy? A na nową inicjatywę prędzej się znajdzie, chociażby z funduszy UE.
    • triismegistos Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 08:39
      Na ZA się specjalnie nie wyznaję, ale odnoszę silne wrażenie, że specjalna szkoła dla ADeHaDowców to akurat dobry pomysł.
      Absolutnie nie wierzę w to, że ADHD jest mistyfikacją.
      • gazeta_mi_placi Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 12:18
        W szkole dla ADHD mogło by być np. trzy razy więcej zajęć wf niż zwykle plus więcej osób do opieki, więcej szkolnych pielęgniarek itp.
    • naomi19 Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 08:55
      u mnie w miescie podobno powstala taka szkola
      agresor z ZA z grupy corki najpierw mial byc z nia w klasie, potem sie okazalo, ze jednak rodzice wybrali taka szkole- powiem szczerze- wszyscy odetchneli z ulga
    • ixiq111 Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 12:28
      Nie wiem, czy znależliby się chętni do pracy w klasie z 20 ADHD.

Do tego użeranie się z rodzicami, którzy często uważają swoje dzieci za geniuszy.
      • verdana Re: Czemu nie można zrobić 06.10.14, 12:35
        Istnieją takie szkoły, na przykład w Warszawie - dla dzieci z klas 1-4. Mój syn miał tam praktyki. Ale to nie są przypadki dzieci, które kręcą sie po klasie, czy przeszkadzają w zajęciach. Tam w klasie potrzebni są dodatkowi opiekunowie, którzy pilnują, aby dzieci sie ni pozabijały w dosłownym sensie tego słowa. ADHD istnieje - ten słynny artykuł "odkrywcy" ADHD nie był o tym, ze ta dysfunkcja jest mitem, tylko, zę jest diagnozowana o wiele za często.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka