Dodaj do ulubionych

Mirena - ma któraś?

06.10.14, 16:06
Zakładam tu wątek, bo tu pewnie otrzymam najwięcej odpowiedzi. Adminki, proszę mnie nie przenosić smile
Dziewczyny. Czy któraś z Was ma ją założoną? Chodzi mi o samopoczucie, jak z zakładaniem (czy ból do wytrzymania) i ogólnie. Cenę przemilczam. Jestem przed założeniem Mireny i sama nie wiem. Lekarz poleca - oczywiście, bo jakby inaczej...
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 16:08
      Daj spokój, przecież to boli i nie jest komfortowe, lekarz niech sam sobie założy na członek coś metalowego skoro taki mądry.
      • ophelia78 Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 16:14
        Odezwał się doświadzczony użytkownik wkładki.....
    • emfj Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 16:19
      Ja mam. Jestem b zadowolona! Żadnych negatywnych skutków ubocznych. Samo zakładanie przyjemne nie jest, ale absolutnie do przeżycia, takie sporo dłuższe badanie ginekologiczne. Gorzej zaczęłam się czuć jakąś godzinę po, przez kilka godzin. Żadnego tycia, trądziku etc
      • rosapulchra-0 Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 16:22
        I zero okresu, przynajmniej u mnie.
    • rosapulchra-0 Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 16:21
      Mam. Polecam.
    • enoma Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 17:09
      Mam od maja tego roku. Zakładanie nie bolało nic. Niestety okres mam do dziś (liczyłam na to, że zaniknie). Pojawia się jak w zegarku co 2,5 tygodnia i trwa 1,5 tygodnia. Jest coraz mniej obfity więc mam nadzieję, że niedługo go nie będzie wcale.
      Samopoczucie mam super. Pryszcze 3-4 dni przed okresem.
      • elske Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 17:47
        Mam juz 3 lata i jestem zadowolona. Okres mi nie zanikl ( za to kolezanka okresu nie ma od kiedy zalozyla wkladke ).
        Kiedy ja szlam zalozyc spirale , moja lekarka kazala mu wziasc tabletki przeciwbólowe 2godz przed wizyta (w sumie wyszlo 2g paracetamolu ). Nic nie czulam w czasie wizyty .Pozniej w ciagu dnia tez nic mnie nie bolalo. Spirale zakladala mi moja lekarka rodzinna. Ma gabinet w budynku obok mojej pracy. Na wizyte wyskoczylam w czasie przerwy sniadaniowej. Wrocilam do pracy po 15 min.
    • loola_kr Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 18:31
      Zakładanie nie bolało, lekki dyskomfort czułam. Potem tez nie. Okresu nie mam w ogóle. Jestem zadowolona.
      W grudniu wyciągam i zakładam nową.
    • spalona_gora Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 19:09
      Jak miałam to byłam zachwycona. Okresu brak całkowicie, innych dolegliwości brak. A nie! Przepraszam - candida mnie męczyła dość często jak miałam mirenę, jak wyjęłam to przeszło jak ręką odjął. Zakładaną miałam w pełnym znieczuleniu (ale byłam jeszcze nieródka, może dlatego).

A ceny może nie przemilczaj, bo już tu były takie wątki, z których wynikało, że rozbieżności w cenie są kosmiczne. Ja zakładałam 12 lat temu, więc cena już nieaktualna.
      • scarlett.o-hara Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 19:11
        Cena u mojego lekarza to 1000 zł tj. 700 spirala, 300 założenie.
        • spalona_gora Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 19:25
          To ja tyle zapłaciłam z pełnym znieczuleniem (i opieką anestezjologiczną). A dziewczyny tu podawały znacznie niższe ceny (ale bez znieczulenia). "Tu" czyli na którymś z gazetowych forów (chyba też na emamie), "znacznie" czyli mniej więcej o połowę.
          • koronka2012 Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 23:28
            spalona_gora napisała:

> To ja tyle zapłaciłam z pełnym znieczuleniem (i opieką anestezjologiczną). A dz
            > iewczyny tu podawały znacznie niższe ceny (ale bez znieczulenia). "Tu" czyli na
            > którymś z gazetowych forów (chyba też na emamie), "znacznie" czyli mniej więce
            > j o połowę

Nie bardzo wierzę, że Mirenę da się kupić taniej, bo ja kupowałam sama, po przeszukaniu rynku i taniej się nie dało.
            • beata985 Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 08:18
              niektórzy mylą mirenę ze zwykłą wkładką miedzianką......
              • spalona_gora Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 09:39
                Nie mogę teraz tego znaleźć, ale pamiętam, że był taki wątek z cenami i były dla mnie zaskakująco niskie. Z kolei na miedziankę to te ceny były zdecydowanie za wysokie.
            • dziennik-niecodziennik Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 10:08
              Mirena obecnie cena brutto w hurtowni minimum 640zł. pewnie da się wyhaczyc jakąś niższą, ale w niższą o połowę nie wierzę.
              • ania.mierzejek Re: Mirena - ma któraś? 07.12.14, 22:48
                wkladka mirena kosztuje w aptece dr max w ostrodzie ok 550zl
    • beata985 Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 19:16
      ja polecam, mam już drugą, było tu już parę razy więc może poszukaj w wyszukiwarce....
    • princess_yo_yo Re: Mirena - ma któraś? 06.10.14, 22:44
      najlepszy rodzaj antykoncepcji jaki mialam, zaluje ze tak pozno sie zdecydowalam na ten wynalazek. zalozenie mialam w znieczuleniu bylo do zniesienia. mimimalne plamienie przez pierwszych kilka tygodni, nie potrzebowalam zadnych srodkow higienicznych, i zero okresu od dwoch lat. piekna sprawa.
      zero skutkow ubocznych w moim przypadku, kompletna pewnosc i zero myslenia o antykoncepcji do wymiany za rok.
      • joxanna1 Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 09:25
        Ale brak okresu to nie jest problem? Bo mnie to właśnie powstrzymuje przed założeniem Mireny. boję się, że okres zniknie i nigdy nie będę miała pewności, że wszystko jest w porządku. Chciałabym i Mirenę i pewność, że jakiś tam okres jednak regularnie jest.
        • princess_yo_yo Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 10:10
          dla mnie to nie jest zaden problem, nie bardzo rozumiem w jaki sposob okres jest wyznacznikiem bycia 'w porzadku' ale jesli dla ciebie jest to rzeczywiscie mirena nie jest najlepszym wyjsciem
    • bella_roza Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 09:15
      miałam i nie polecam, u mnie powodowała długotrwałe krwawienia i plamienia, wyjęłam po 2,5r.
      ból przy wkładaniu do przejścia, potem trochę pobolewa brzuch (skurcze)
    • dziennik-niecodziennik Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 10:25
      zakładanie było meganieprzyjemne, nawet nie to ze bolesne bo mi lekarz szyjkę znieczulil, ale po prostu nieprzyjemne. bardzo.
      samo noszenie jest git. nie mam krwawien, antykoncepcja spoko, libido spoko. jedyna nieprzyjemnosc to to że wrociły mi przedpigułkowe problemy z cerą. no ale cos za cos...
    • meresanch Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 10:32
      mam już prawie 4 lata i za chwile będę myślała o kolejnej
      zakładanie długie badanie ginekologiczne i 10 sek mocniejszego bólu ale nie takiego że nie można wytrzymać
      nie tyję, nie mam problemów z cerą, nie mam okresu - czasem lekkie plamienie ale ono i tak coraz rzadziej raz na 3-5 mies
    • depompadur Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 11:16
      Jak dla mnie bomba. Zakładanie w sedacji - razem z wkładką koszt 1000zł (Górny Śląsk). Od dwóch lat brak okresu, brak problemów z cerą, nie przytyłam.
    • katia.seitz Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 12:30
      Ja mam od roku i niestety nie jestem zadowolona.
      3-4 miesiąca od założenia zrobiła mi się na jajniku duża torbiel (8 cm) i druga mniejsza na drugim. Zaleczyłlam ją hormonami, których przyjmowanie znosiłam fatalnie. Po paru miesiącach, torbiel się odnowiła sad Dodatkowo, mam wprawdzie skąpe, ale całkowicie nieregularne plamienia. Lekarze mówią, iż to (zarówno torbiele, jak i nieregularne krwawienia) zdarza się przy Mirenie całkiem często.
      • bominka Re: Mirena - ma któraś? 07.10.14, 12:47
        Mam od poltora roku i bardzo sobie chwale. Zero okresu. No plamienie jednodniowe raz na pol roku to nie okres. Jak cudownie,ze nie musze pilnowac czy mam podpaski w zapasie czy nie...
        Samo zalozenie to w ogole nie jest tematem do rozkminania w kat bolu. Czynnosc nie nalezaca do przyjemnych. Powiedzmy,ze troche bardziej odczuwalna od badania cytologicznego.
        Po zalozeniu 2-3 h czulam siej jakby grypa chciala mnie zlapac. Warto wygospodarowac sobie ten czas dla siebie.
        Zadnych humorow,burzy hormonalnej nie odczuwam,tradziku brak. Naprawde dobrze sie funkcjonuje. No i nieplanowanej ciazy brak ma sie rozumiecsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka