mozambique
07.10.14, 13:41
wiadomo ze to niesamowicie sieriozna nagroda
w tym roku sie dostalo :
ZDROWIE PUBLICZNE: Jaroslav Flegr z Uniwersytetu Karola w czeskiej Pradze, wraz z zespołem – za badania mające ustalić czy posiadanie kota może stanowić zagrożenie dla zdrowia psychicznego człowieka. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
100/100/100
dziedzina PSYCHOLOGIA: Peter Jonason z University of Western Sydney w Australii, wraz z zespołem – za zebranie dowodów na to, że osoby siedzące po nocach popadają częściej w samouwielbienie, manipulują innymi i mają psychopatyczne tendencje w porównaniu do ludzi wstających wcześnie rano.
zapewne wieszkosc emtaek byla materialem badawczym
no i taka tam reszta m.in
MEDYCYNA: Ian Humphreys z Michigan State University w USA, wraz z kolegami – za tamowanie trudnych do opanowania krwotoków z nosa za pomocą plastrów wędliny wieprzowej.
to akurat moze sie okazać wstępen do dosc powaznych odkryc
ODŻYWIANIE: Raquel Rubio z IRTA w Hiszpanii, wraz z kolegami – za badania pt. Charakterystyka bakterii kwasu mlekowego wyizolowanych z niemowlęcego kału jako potencjalny inicjator kultur probiotycznych w fermentującej kiełbasie.
NEUROLOGIA: Kang Lee z Uniwersytetu Toronto w Kanadzie, wraz z zespołem – za próbę zrozumienia, co dzieje się z mózgiem, gdy człowiek widzi twarz Jezusa na grzance.
FIZYKA: Kiyoshi Mabuchi z Uniwersytetu Kitasato w Japonii, wraz z zespołem – za zmierzenie siły tarcia pomiędzy podeszwą a skórką od banana i pomiędzy skórką od banana a podłogą w momencie nastąpienia na skórkę od banana leżącą na podłodze