Dodaj do ulubionych

AntyNoble 2014

07.10.14, 13:41
wiadomo ze to niesamowicie sieriozna nagroda
w tym roku sie dostalo :

ZDROWIE PUBLICZNE: Jaroslav Flegr z Uniwersytetu Karola w czeskiej Pradze, wraz z zespołem – za badania mające ustalić czy posiadanie kota może stanowić zagrożenie dla zdrowia psychicznego człowieka. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

100/100/100

dziedzina PSYCHOLOGIA: Peter Jonason z University of Western Sydney w Australii, wraz z zespołem – za zebranie dowodów na to, że osoby siedzące po nocach popadają częściej w samouwielbienie, manipulują innymi i mają psychopatyczne tendencje w porównaniu do ludzi wstających wcześnie rano.

zapewne wieszkosc emtaek byla materialem badawczym

no i taka tam reszta m.in
MEDYCYNA: Ian Humphreys z Michigan State University w USA, wraz z kolegami – za tamowanie trudnych do opanowania krwotoków z nosa za pomocą plastrów wędliny wieprzowej.

to akurat moze sie okazać wstępen do dosc powaznych odkryc

ODŻYWIANIE: Raquel Rubio z IRTA w Hiszpanii, wraz z kolegami – za badania pt. Charakterystyka bakterii kwasu mlekowego wyizolowanych z niemowlęcego kału jako potencjalny inicjator kultur probiotycznych w fermentującej kiełbasie.

NEUROLOGIA: Kang Lee z Uniwersytetu Toronto w Kanadzie, wraz z zespołem – za próbę zrozumienia, co dzieje się z mózgiem, gdy człowiek widzi twarz Jezusa na grzance.

FIZYKA: Kiyoshi Mabuchi z Uniwersytetu Kitasato w Japonii, wraz z zespołem – za zmierzenie siły tarcia pomiędzy podeszwą a skórką od banana i pomiędzy skórką od banana a podłogą w momencie nastąpienia na skórkę od banana leżącą na podłodze
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 13:44
      No ten z neurologii to wcale nie taki bez sensu big_grin
      • mozambique Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 13:46
        no wlasnie , smichy chichy ale częsc z nich moglaby stanowić konkretne badania podstawowe

np. surowym mięsem okladano rany juz w sredniowieczu , zapewne nie bez powodu
    • cosmetic.wipes Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:04
      dziedzina PSYCHOLOGIA: Peter Jonason z University of Western Sydney w Austra
      > lii, wraz z zespołem – za zebranie dowodów na to, że osoby siedzące po no
      > cach popadają częściej w samouwielbienie, manipulują innymi i mają psychopatycz
      > ne tendencje w porównaniu do ludzi wstających wcześnie rano.

Takie mnie naszło luźne skojarzenie, ze sporo postów po nocy piszą jolka i rosa big_grin
    • eve-lynn Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:11
      A nagroda z ekonomi: Nagrodzeni: (Włochy) Włoski rządowy Urząd Statystyczny big_grin
    • mdro Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:29
      Ale wiesz, że obecnie niektórzy naukowcy formułują temat swoich prac badawczych "pod" IgNobla? Mogę się założyć, że np. ci z Toronto mogli inaczej to ująć, a Japończycy badać jakiś inny obiekt wink.
    • gazeta_mi_placi Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:31
      Ale jaki był wynik tych badań nad kotem?
      • mozambique Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:32
        mi wystarczy ze sobei na tym forum poczytam niektóre kociarysmile
      • mozambique Re: AntyNoble 2014 07.10.14, 14:34
        a to jest ta praca :
        • aurita Re: AntyNoble 2014 08.10.14, 09:36
          PlosOne to calkiem fajne pismo naukowe...smile ale fakt , ze publikuja wszystko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka