Dodaj do ulubionych

wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć

09.10.14, 07:34
polska.newsweek.pl/episkopat-polski-krytykuje-rzadowy-elementarz-newsweek-pl,artykuly,349410,1.html
Wartości chrześcijańskie... To ŚWIECKI podręcznik, do k...nędzy!!!
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 08:00
      część wartości chrześcijańskich jest uniwersalna nawet dla ateistów. nie zauważyłam, żeby biskupi nawoływali do zamieszczenia w nim katolickich modlitw czy innych rzeczy związanych bezpośrednio z wiarą. no ale przywoływanie wartości rodziny chyba nie jest niczym złym.

aż sprawdzę, czy rzeczywiscie nie ma w podręczniku rodziny, a pieski przy stole, bo to jest dość ciekawy temat smile

oczywiście, nie ze wszystkimi argumentami się zgadzam, ale jedno jest faktem - ten podręcznik to straszny gniot, i rzeczywiście, jest bardzo infantylny. pani minister jak wiadomo, zna się na edukacji, jak nikt inny - i to jest kolejny żarcik z gruntu kawałów z 1 kwietnia uncertain
      • iskierka3 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 08:50
        Wydaje mi sie, ze jesli minister edukacji nie jest kompetentny to biskupi tym bardziej? A juz przyczepianie sie, ze w podreczniku przedstawiony jest krzatajacy sie po domu i odrabiajacy z dziecmi lekcje ojciec jest totalnie zenujace. Ciekawa jestem czy biskupi nie widza, ze zrazaja do kosciola katolickiego jako instytucji coraz wiecej myslacych osob, czy robia to specjalniewink
        • ortruda Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 08:59
          NO ale to po linii programowej - chłopców NIE MOŻNA UCZYĆ SPRZĄTAĆ, bo to GENDER. Słyszałyście, jak rzecznik episkopatu to tłumaczył? Gądecki mówiąc w ten sposób twierdził, że chłopców właśnie trzeba uczyć sprzątać, to my jesteśmy idiotami i nie zrozumieliśmy tak mądrego przekazu.
          • nenia1 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:23
            ortruda napisała:

> Słyszałyście, jak rzecznik episkopatu to tłumaczył? Gądecki mówiąc w ten spo
            > sób twierdził, że chłopców właśnie trzeba uczyć sprzątać, to my jesteśmy idiota
            > mi i nie zrozumieliśmy tak mądrego przekazu.

Ha, ha, ha big_grin słyszałam, to był prawdziwy komunikacyjny "majstersztyk" grubymi nićmi szyty.
            I pomyśleć, że to z tej samej frakcji pochodzi: „Niech mowa wasza będzie tak, tak, nie, nie”.
      • feel_good_inc Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 09:07
        solaris31 napisała:
        > część wartości moralnych jest uniwersalna nawet dla katolików

Poprawiłem to dla ciebie.
      • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 09:56
        no czepianie się, że nie ma opłatka - to faktycznie nie jest związane z wiarą bezpośrednio ...
        macie dwie godziny tygodniowo katechezy, jeszcze na lekcjach chcecie indoktrynację prowadzić? Jesteście rodzicami, uczcie swoje dzieci czego tam chcecie, ale w domu, prywatnie, podobno wiara to intymna i delikatna sprawa (tak łatwo ją obrazić przecież)
        • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:52
          nie pisałam nic o opłatku wink

ale wartość rodziny samej w sobie jest dla mnie ważna, i powinna być ważna dla każdego człowieka, niezależnie od jego poglądów na życie i wiarę lub jej brak. to jest wartość uniwersalna zdecydowanie, i powinna być promowana.
          • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:12
            aha - i jeszcze jedno - opłatek to nie jest element wiary katolickiej smile to tradycja bożonarodzeniowa, podobnie jak prezenty czy choinka lub szopka.
            • araceli Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:22
              No nie bądź śmieszna smile 'Ciało Chrystusa' nie jest elementem wiary katolickiej smile Hahahahaha big_grin
              • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:29
                widać, jak umiesz czytać tekst ze zrozumieniem.

to Ci przetłumaczę z polskiego na Twój - choć nie wiem, po co - chodzi o opłatek, którym niektórzy ludzie wierzący i niektórzy niewierzący dzielą się ze sobą składając sobie życzenia przy wigilijnym stole.

a Ciało Chrystusa nie jest opłatkiem.
                • araceli Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:37
                  Solaris - proszę Cię - nie rób z nas debili. Niewierzący między sobą chlebem się nie dzielą, bo po co. Możesz tego nie wiedzieć jako katoliczka.
                  • ichi51e Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 13:11
                    Potwierdzam - nie dzielimy sie. Chyba ze swieckim z tesco ale raczej tak go sibie po prostu zjadamy...
                    • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 10:59
                      to ja dla równowagi znam takie osoby - ateiści od urodzenia, dzielą się opłatkiem z powodu rodzinnej tradycji-dziadkowie byli wierzący, i mimo, że już wiele lat nie żyją i nie ma wspólnych kolacji świątecznych, ta tradycja u nich przetrwała. składają sobie zyczenia - nie z okazji świąt, bo w nie nie wierzą i nie obchodzą, ale zwyczajnie i po prostu.

moja przyjaciółka jest córką tych ludzi wink stąd wiem. mówiąc nawiasem - kiedyś poszukująca, teraz także ateistka.

pewnie to jest mniejszość wśród ateistów, co nie zmienia postaci rzeczy, że opłatek i dzielenie się nim nie jest obrzędem katolickim związanym z wiara, a raczej polską tradycją związaną z wiarą. z tego, co wiem, katolicy na innej półkuli opłatkiem się nie dzielą w czasie świąt.
                      • nowabiala1 nawet general Jaruzelski 10.10.14, 12:17
                        dzielil sie oplatekiem. I to nie tylko na Syberii, ale w czasach, gdy zajmowal Odpowiedzialne Stanowisko.

www.dzienniklodzki.pl/artykul/3414119,lodz-bedzie-w-elementarzu-dla-pierwszoklasistow-men-naprawi-blad,id,t.html?cookie=1

A kto to był Kopernik ? Król !
                        A co nam Śląsk daje ? Sól !
                        A Szczecin, gdzie leży ? Nad Wartą !

A uczyć się warto ? ....
                      • araceli Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 16:17
                        A od kiedy składanie sobie życzeń jest zwyczajem tylko katolickim?
                        • grrrrw Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 16:29
                          On nie tylko skladal zyczenia, on lamal sie oplatkiem, co jest zwyczajem polsko-katolickim.

Wacław Lieder-Rolicz

DO TEGOŻ POSYŁAJĄC OPŁATEK

Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
                          Przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
                          Ludzie gniazda spólnego łamią chleb biblijny,
                          Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.

Kiedy ojciec z talerza podnosi chleb biały,
                          Zbierając w krąg domowych, na ten rozkaz niemy,
                          Wszyscy się podnosimy, i duży, i mały,
                          Wszyscy się obręczamy i wszyscy płaczemy.

Bo w tej patriarchalnej, uroczystej chwili
                          Przeróżne wsteczne rzeczy wspominamy sobie,
                          Myślimy o tych, którzy niegdyś z nami byli,
                          A dzisiaj, jak dzieciństwo nasze, leżą w grobie.

Posyłam ci ułamek rodzinnego chleba,
                          O ty, który mi jesteś bratem i czymś więcej!
                          A w chlebie tym uczucia tyle, ile trzeba,
                          Aby ludzie ze ziemi byli wniebowzięci.

Obręczami cię, pieśniarzu! gdy w wieczór gwiazdkowy
                          Będziesz chleb ten spożywał, zwróć głowę w me strony,
                          A może będziesz słyszeć mógł mój głos echowy
                          Dolatujący do cię mimo gór korony.
                          • araceli Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 19:45
                            grrrrw napisała:
                            > On nie tylko skladal zyczenia, on lamal sie oplatkiem, co jest zwyczajem
                            > polsko-katolickim.

Ale ja też się dzielę opłatkiem z katolikiem, który mnie do tego zaprosi. Tak jak i biorę udział w innych obrzędach innych religii. Z ateistą opłatkiem nigdy się nie dzieliłam (z wyjątkiem tak samo zaproszonego jak ja).
            • lafiorka2 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:42
              solaris31 napisała:

> aha - i jeszcze jedno - opłatek to nie jest element wiary katolickiej smile to tr
              > adycja bożonarodzeniowa, podobnie jak prezenty czy choinka lub szopka.

taaa wiemyyy.
            • attiya Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 19:43
              oh, realy? a ja myślałam, że ciało Jezusa pod postacią opłatka to czysty dogmat katolicki, no pacz pani - ileś tam lat wpierania tego ludziom do głowy poszło się właśnie bujać z odkryciem Solaris.
              Dla mnie nie ma żadnego opłatka, żadnego BŻ, tylko okres przesilenia zimowego bądź święto światła. Więc super, że opłatka nie ma.
              • plater-2 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 19:12
                Polski zwyczaj łamania sie opłatkiem a sakrament eucharystii to nie to samo aczkolwiek podobne.
          • aandzia43 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:57
            Ale o co ci chodzi.właściwie z tą rodziną? Czy w podręcznikurzeczywiście nie ma rysunków przedstawiających rodzinę? Nie ma tekstów z rodziną w tle czy ma pierwszym planie? Jest Boze Narodzenie jako święto powiedzmy rodzinne, jako element kultury i tradycji, więc czego jeszcze chcesz?
            • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 20:25
              no bo straszne jest, że jest obrazek ze zwierzakami siedzącymi przy stole suspicious
              coś tam biskupa uraziło, bo UWAGA: LUDZIE NIE SĄ ZWIERZĘTAMI
              OMG
              • mirmunn Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 20:34
                To byął jakaś baeczka chyba- w każdym razie przy stole siedziały tylko zwierzątak- jakieś owady, piesek, inne. Ludzi w ogóle nie było.

Zgaduję, ze w czytance pewnie chodziło o przyjaźń.
                A te komentarze do roli ojca- żenujące.
                Przyczepili sie tez do smoka smile jako krakuska będę smoków bronic jak niepodległości- poza tym od dzieciństwa je lubięsmile

A biskupi- cóż, nie po raz pierwszy zrobili z siebie idiotów
                • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 20:38
                  tak tak, dlaego ten komentarz, że ludzie nie są zwierzętami jest tak totalnie od czapy wink
                  abstrahując uważam zresztą, że czasem zwierzęta mają nad nami przewagę "moralną" - one nie zabijają dla przyjemności na przykład ...
                  • ichi51e Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 21:13
                    Po za kotami suspicious
                    • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 21:16
                      fakt. koty nas przerosły w wielu apektach wink
            • solaris31 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 11:01
              ja? zupełnie niczego smile

tatuś odrabiający lekcje z dziećmi bardzo mi sie podoba wink
        • nowabiala1 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 11:51
          Skoro juz zdecydowano sie przedstawic w podreczniku kosciol(budynek) - to dlaczego zlikwidowano z wiezy krzyz ? W podreczniku Falskiego był widok miasteczka, do ktorego ida dzieci do szkoly ale budynkow sakralnych w tym miasteczku po prostu nie bylo.

poznanbicyclechic.blogspot.com/2013/03/elementarz-falskiego-narzedziem.html
          • araceli Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 19:47
            nowabiala1 napisała:
            > Skoro juz zdecydowano sie przedstawic w podreczniku kosciol(budynek) - to
            > dlaczego zlikwidowano z wiezy krzyz ?

Na której stornie podręcznika masz wieżę kościelną bez krzyża?
      • maslova Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 17:23
        aż sprawdzę, czy rzeczywiscie nie ma w podręczniku rodziny,

na stronie z nauką cyfry 1 jest piękna ilustracja rodziny przy stole
      • maslova Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 17:27
        Mendyk zaznaczył też, że elementarz sprawi problemy katechetom, którzy będą musieli "przygotować materiał, który będzie pokazywał prawdziwy, nie idealizowany, obraz rodziny". - Trzeba uwrażliwiać katechetów, żeby podejmowali zadania, które będą uzupełniały to, czego zabrakło na tym pierwszym etapie edukacyjnym - stwierdził biskup.

Ależ Mendyk ma pole do popisu, może uzupełnić tymi treściami katechizmy.
    • mondovi Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 09:00
      A skąd, jaki świecki, OKULTYSTYCZNY, muahahaha...
      • aquella Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 17:22
        Okultyzmu to wymaga ćwiczenie w podręczniku do Religii dla zerówki o treści : "Narysuj szum wiatru"
        • raszefka Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 17:41
          Akurat dziecko w zerówce poradzi sobie z takim zadaniem.
          • aquella Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 00:52
            bo narysuje wiatr a nie szum, którego się nie da narysować
            • blaszany_dzwoneczek Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 12:03
              A wiatr da się narysować?
              • plater-2 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 12:25
                Jezus odpowiedział: ?Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. To, co się z ciała narodziło, jest ciałem, a to, co się z Ducha narodziło, jest duchem. Nie dziw się, że powiedziałem ci: Trzeba wam się powtórnie narodzić.Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha?.

Czyli w ćwiczeniu chodziło o to, że nie da się narysować rzeczywistości niematerialnej.
                • mgla_jedwabna Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 15:55
                  Czyli dzieci z rozwiniętym myśleniem abstrakcyjnym, uzdolnione plastycznie, znające w praktyce pojęcie "synkretyczny" oraz "przenośnia" mają na religii przerąbane.

Jeszcze jeden powód, by dziecka na religię nie posyłać.
                • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 16:07
                  <Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. >

same bzdury suspicious oczywiście, że wiatr nie wieje tam gdzie chce i wszyscy wiemy skąd przychodzi i dokąd podąża tongue_out dzieci 6-letnie też
                  wiem, wiem, wiem że nie należy czytać tego dosłownie pewnie wink
                • raszefka Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 16:11
                  Albo to, że Boga nie ma w wichrze, w trzęsieniu ziemii i w ogniu, lecz jest w łagodnym powiewie smile
                • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 16:18
                  <Czyli w ćwiczeniu chodziło o to, że nie da się narysować rzeczywistości niematerialnej. >

OoO big_grin i Ty to na serio wydedukowałaś z fragmentu powyżej?
                  <Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha?.> to znaczy jak? że wiele tam gdzie chce i nie wie, skąd przychodzi i gdzie podąża?
    • chipsi Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:10
      Rozbawiła mnie wypowiedź dotycząca magii:
      "dzieci są oswajane z postaciami, które mają magiczną moc, spełniają życzenia w każdej chwili, pomagają w byciu dobrym, życzliwym, rozwiązują problem zła w świecie(...)"
      Czyli np. taki Jezus, Bóg, aniołki?
      • chipsi Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:14
        I to też: "prawdziwy, nie idealizowany, obraz rodziny" - czyli taki gdzie ojciec nie pomaga dzieciom, nie bawi się z nimi. No tak, trzeba pokazać jak to wygląda w rodzinie prawdziwie chrześcijańskiej ;>
        • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:30
          ciekawe właśnie, mógłby w sumie bardziej szczegółowo opisać - jaki jest według niego ten nieidealizowany obraz rodziny wink jak ojciec na kanapie leży z piwem i się po brzuchu drapie? wink
        • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:41
          to nas czeka wink
          https://www.facebook.com/sarkazmer/photos/a.131241226983314.27665.131239333650170/670467886393976/?type=1&theater
          • chipsi Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:43
            Nie działa sad
            • kama265 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 20:31
              TUTAJ
        • kannama Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 17:46
          Ja wprawdzie jestem "kościelna"ale też się zastanawiam co tam miałoby być o tym ojcu więcej/inaczej. Jakie to jego ważne role powinny być opisane?
          • szamanta Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 22:23
            kannama napisał:

> Ja wprawdzie jestem "kościelna"ale też się zastanawiam co tam miałoby być o tym
            > ojcu więcej/inaczej. Jakie to jego ważne role powinny być opisane?

brak mu pasa w ręku zgodnie z chrześcijańską tradycją wychowania dzieci przez ojca karcącego - bo najwyraźniej taka jego rola w tradycji chrześcijańskiej , jak zabawy, pomoc w lekcjach to jest cos sprzecznego z chrześcijańską rola ojca.
            Biskup wypowiadający się o roli ojca jaki jest ok ,a jaki nie jest ok jak w tym wypadku śmiech na sali . Doświadczeni w każdej dziedzinie życia

Niezliczony raz KK wtrąca się do nauczania w szkołach publicznych i wszystko pod swoja wiarę chce podpiąć. Kiedy w końcu jasno i wyraźnie zakomunikuje się ,aby w swoich chrześcijańskich szkołach swoje fanaberie realizowali, a nie świeckich żądając programu zgodnie z ich wiarą
            • kannama Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 11.10.14, 14:25
              No niestety, z punktu widzenia katolika powiem ci tak- jak ludziom czasem wstyd za rządzących, tak mi coraz częściej wstyd za biskupów...
      • mondovi Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 11:42
        Raczej złota rybka to zło i nie ważny morał, kontekst. Taka "zdrowa woda", która uleczyła matkę, nie istotne, że to opowieść o poświęceniu, miłości itd., to szatański wymysł... Ale to wpisuje się ogólnie w styl myślenia przedstawicieli KK. W zerówce mojego syna katechetka powiedziała dzieciom, że Św. Mikołaj nie istnieje, bo skoro wierzą w Jezusa, to nie mogą wierzyć w Św. Mikołaja. Dzieciaki się poryczały, rodzice się wściekli, ale cóż, mleko się wylało.
        • arwena_11 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 11.10.14, 15:55
          Bo święty Mikołaj jako krasnal w czerwonym ubranku nie istnieje. Istnieje św Mikołaj biskup rozdający prezenty. I moje dzieci wiedzą o tym od przedszkola. W przedszkolu przychodził do nich biskup.
    • nowi-jka Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 10:11
      robia wszystko zeby ten "wahający sie" chciał miec jak najmniej z nimi wspólnego
      ktos tu madrze napisał, niech dopowiadają swoje na religii, a nie każda minuta w życiu to wielka religia nawet jeśliś niewierzący
    • fnutaki Z czym masz problem? 09.10.14, 10:27
      Każdy sobie może komentować co chce. Ty też komentujesz i "nochal wtykasz", choć się kompletnie na temacie nie znasz tongue_out
      • chipsi Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:30
        Skoro każdy może komentować co chce to z czym masz problem? tongue_out
        • fnutaki Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:35
          ja z niczym, pytanie z czym autorka ma problem?tongue_out
          nie ma "zakazu wypowiadania się na temat" , to kto chce, to się wypowiada. więc jacyś tam biskupi też mogą, czy się to komu podoba czy nie tongue_out
          • chipsi Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:37
            To też komentujemy ichniejsze komentarza smile
            • fnutaki Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:38
              no i się kręci wink
      • mia_siochi Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:33
        Z racji wykształcenia pedagogicznego i faktu posiadania dziecka-śmiem twierdzić, że się znam bardziej niż bezdzietny starzec tongue_out
        • fnutaki Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:42
          nie wiesz czy dzieci nie ma tongue_out
          nie wiesz ile wiedzy ma o dzieciach i ich szkoleniu - z długiej listy żali wylewanych do jego ucha przez gospodynie miejskie i wiejskie w konfesjonale tongue_out

a ma prawo komentować. jak każdy inny obywatel. i kropkasmile Kulczyk też może. nie tylko na temat cen gazu. Pytanie co pozostali z tym robią i dlaczego. Więc czep się tych drugich, co robią, a nie tych co se gadają. tongue_out

• kama265 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:03
            <a ma prawo komentować. jak każdy inny obywatel.> - hehe, on akurat to jest chyba obywatelem państwa watykańskiego, bo podatków nie płaci w Polsce tongue_out
          • mgla_jedwabna Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 13:07
            Wiesz, ja też wysłuchuję długiej listy żali od dzieciatych koleżanek albo np. bab w kolejce do lekarza. I to listy zróżnicowanej, nieokrojonej do "jak zgrzeszyłam". Czy to czyni mnie ekspertką od wychowania?

Poza tym biskup ma od lat "ważniejsze" sprawy na głowie, niż spowiadanie szarego człowieka. Szłabym o zakład, że już więcej kontaktu z tematem ma przeciętny wikary...
      • kama265 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:34
        z tym, że ja na przykład nie uzurpuję sobie wpływu na decyzje na poziomie rządowym tongue_out
        • fnutaki Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:38
          to niedobrze, że jako obywatel tego państwa i podatnik świadomie popadasz w bierność i olewasz co robi rząd tongue_out
          nie miej potem pretensji, że w ustawach są głupoty, jeśli nie chcesz mieć wpływu na rząd.

przejawiasz postawę aspołecznątongue_out
          • iskierka3 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:32
            A to jest demagogiasmile w cywilizowanym spoleczenstwie obywatele wywieraja wplyw poprzez udzial w wyborach. Nie wiesz czy Twoja interlokutorka głosuje wiec nie mozesz zarzucac jej aspolecznej postawy. Chyba ze Twoja definicja postawy spelecznej jest anarchia.
            • kama265 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 20:33
              głosuję smile zawsze
      • iskierka3 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 10:55
        Autorka sobie komentuje prywatnie i kazdy moze zalozyc wątek pt " ale beznadziejny podrecznik", biskup tezwink ale oficjalne wystapienie z wysokosci stanowiska i poczuwanie sie do prawa ingerowania w treść panstwowego podrecznika to zupelnie co innego. Nie slyszalam zeby premier krytykowal jakis wewnetrzny dokument koscielny i roscil robie prawo do wprowadzania w nim zmian.
        • kama265 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:02
          otóż to smile
          • solaris31 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:03
            wszystko się zgadza - ale podręcznik naprawdę jest debilny wink nawet biskupi to zauważyli wink
            • kama265 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:05
              jest napisany na kolanie, ale ma gorsze wady, niż brak opłatka w opisie świąt smile
              • solaris31 Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:09
                zgadzam się w całej rozciągłości.

ja uczyłam się najpierw z Falskiego w domu, potem w szkole z jakiegoś innego, w którym także opłatka sobie nie przypominam / komuna wink /, żyję, i mam się dobrze.

a jeśli już o opłatku mowa - chrześcijański zwyczaj to dzielenie się chlebem - do dzisiaj przetrwał w kościołach wschodnich - wschodni chrzescijanie dzielą się prosforą, czyli pszennym chlebem.

opłatek to jest tradycja, a nie dogmat religijny - przynajmniej dla mnie. nienawidzę dzielenia się opłatkiem, i nie czuję się z tego powodu gorszą katoliczką.

ale te pieski to sobie sprawdzę, jak tylko córka ze szkoły wróci wink

• maslova Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 17:21
              Biskupi zwrócili uwagę na brak wartości chrześcijańskich w elementarzu i dla nich właśnie TO jest "debilne", jak to określiłaś.
            • attiya Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 19:36
              gdyby był opłatek, tatuś bijący mamusię a w niedzielę kornie klęczący u ołtarza oraz mamusia usuwająca każdy pyłek spod nosa syneczka oraz siostrzyczka sprzątająca po braciszku, wtedy Episkopat nic nie musiałby zauważać
              ten ojciec czytający książkę - no skandal po prostu
              mój mąz od jutra ma zakaz czytania dziecku książek suspicious
              a podręcznik jak podręcznik - ani lepszy ani gorszy
              • solaris31 Re: Z czym masz problem? 10.10.14, 11:03
                >a podręcznik jak podręcznik - ani lepszy ani gorszy

tu zupełnie się nie zgadzam- jest fatalny. dużo gorszy od poprzednich wynalazków, które tez mi się nie podobały specjalnie - i bynajmniej nie mam na myśli piesków czy tatusiów z książkami wink
        • nowabiala1 Re: Z czym masz problem? 10.10.14, 11:54
          A problem "wypisywania z ksiegi ochrzczonych" ? A zakaz udzielania slubow koscielnych parom, ktore nie maja slubu cywlnego ?
          • nowabiala1 Re: Z czym masz problem? 10.10.14, 11:56
            To o GIODO mialo byc do iskierki, ale zle mi sie wkeilo.
      • araceli Re: Z czym masz problem? 09.10.14, 11:31
        fnutaki napisała:
        > Każdy sobie może komentować co chce. Ty też komentujesz i "nochal wtykasz", cho
        > ć się kompletnie na temacie nie znasz tongue_out

Autorka wątku nie 'wtyka nochala' w sprawy KK - nie dyktuje np. KK co powinno być w katechizmie.
    • woman_in_love k. anglikański w UK walczy z Wongą i oszustwami 09.10.14, 10:50
      pożyczkowymi. Nasz KK walczy z genderem, sprzątającymi mężczyznami i podręcznikami.

"Wonga i inne firmy pożyczkowe są od roku obiektem ostrych ataków ze strony Kościoła anglikańskiego i brytyjskiej prasy za wciąganie ludzi w spiralę długów."
      www.biztok.pl/biznes/zakaz-reklamy-wongi-w-wielkiej-brytanii_a18045?utm_source=o2_SG&utm_medium=Biznes&utm_campaign=o2
    • laquinta a mnie zadziwilo to: 09.10.14, 12:58
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16774434,_La_Repubblica___Papierosy_i_benzyna_ze_znizka_dla.html#BoxSlotI3img
      200 paczek papierosow miesiecznie?
      • iskierka3 Re: a mnie zadziwilo to: 09.10.14, 13:05
        Jako prezenty rozdaja??? Fajny prezent od kardynała - paczka fajekwink
    • latarnia_umarlych Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 13:57
      Ne umiem wziąć tego na poważnie, brzmi jak tekst satyryczny.
      Przekroczyli granicę absurdu swoimi uwagami.
    • blue_meerkat Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 09.10.14, 17:30
      No nie, ten tekst w Newsweeku jest fenomenalny, i kto mowi ze Kosciol nie ma poczucia humoru? big_grin

• lauren6 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 10.10.14, 17:56
      Już widzę te komentarze jakby ateiści się wzięli za krytykowanie biblii big_grin Wstyd, że w drugą strone to u nas przechodzi.
    • plater-2 kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 19:28
      Uwazam, ze biskup Marek Mendyk ma pełne prawo mówic co mu sie podoba na dowolny temat do innych biskupów na zebraniu plenarnym Episkopatu Polski.

Biskup bowiem zwrócił uwage innym biskupom na kwestie duszpasterskie i katechetyczne zwiazane z wydaniem nowego podrecznika.

Zdaniem biskupa legnickiego w podręczniku mamy do czynienia z propagowaniem konsumpcjonizmu, hedonizmu i wyraźnym eliminowaniem wartości kultury chrześcijańskiej -magia.

Uwazam, ze biskup Mendyk ma pełne prawo tak uwazac i zapowiedziec przygotowanie nowych katechizmow, które są już przygotowywane przez Komisje KEP ds. Wychowania.

ekai.pl/wydarzenia/ostatnia_chwila/x82622/bp-mendyk-o-naszym-elementarzu/
      • kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 19:38
        <Uwazam, ze biskup Mendyk ma pełne prawo tak uwazac i zapowiedziec przygotowanie nowych katechizmow, które są już przygotowywane przez Komisje KEP ds. Wychowania. >

i z tym się zgadzam, ma do tego prawo, powiem więcej, może sobie tam umieścić wszystko, czego zapragnie, zwłaszcza te brakujące role tatusiów tongue_out
        • plater-2 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 20:05
          Na rodzicach spoczywa poważna odpowiedzialność za dawanie dobrego przykładu swoim dzieciom.

Na pewno znajdzie sie tam cos o tym, ze ojciec ma za zadanie nie tylko czytac dziecku ksiazeczki, ale zaradzic jego potrzebom materialnym i duchowym. Zaradzanie potrzebom duchowym polega na wychowaniu moralnym czyli "nauczenia wyrzeczenia, zdrowego osądu, panowania nad sobą, które są podstawą wszelkiej prawdziwej wolności" (KKK).

• kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 20:10
            świetnie. Nie interesuje mnie, czego uczycie swoje dzieci w ramach katechezy, natomiast oczekuję, że ograniczycie to tylko do katechezy. Pozwólcie, żebym swojemu dziecku dawała dobry przykład SAMODZIELNIE. Mam to zagwarantowane konstytucją
            • plater-2 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 20:18
              Rozumiem, ze przeciwna jestes , zeby ojciec twojego dziecka mial za zadanie nie tylko czytac dziecku ksiazeczki, ale zaradzic jego potrzebom materialnym i duchowym ???

Nie chcesz, zeby wychowywal je moralnie ???

Nie zyczysz sobie, zeby zwiazane z tym tresci byly w "naszym Elementarzu" ?????

• kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 20:25
                zgadłaś, nie uważam, żeby to, że ojciec ma za zadanie, oprócz czytania książek dziecku, również zarabianie na dom oraz wychowywanie - koniecznie musiało być zawarte w elementarzu tongue_out
                moje dziecko dowiedziało się o tym w DOMU - nie musiało się o tym uczyć w szkole
                • plater-2 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 21:00
                  W takim razie powinnas sprzeciwic sie czytaniu w szkole "Trenow" (Jana Kochanowskiego) i Ojca Goriot wink
                  • kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 21:11
                    nie zauważyłaś, zdaje się, że ja się niczemu nie sprzeciwiam, napisałam tylko, że nie jest to konieczne
                  • kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 21:13
                    poza tym, to jest demagogia - głównym celem czytania Trenów jest nauczenie dzici, że ojciec ma uczucia? nie sądzę
                    • plater-2 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 21:17
                      W tresciach programowych ksztalcenia jezykowego jest tez przypowiesc o synu marnotrawnym...
                      • kama265 Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 21:23
                        no i?
              • araceli Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 10.10.14, 20:31
                No tak - jakim geniuszem trzeba być, żeby po 1/4 podręcznika dla jednego roku (używanego przez jakieś 2-3 miesiące) wydedukować jaką rolę przewiduje się dla ojca smile
                • plater-2 uzupelnienie 10.10.14, 21:53
                  Poza tym uwazam, ze biskup Mendyk ma pelne prawo - jak kazdy z nas - wypowiadac na dowolne tematy publicznie w radio, internecie, prasie, sejmie i senacie...

Oraz ma prawo poszanowania tych wypowiedzi przez innych.

Nikogo nie obrazil, nie odwołuje się do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, nie szerzy nienawiści rasowej i narodowościowej, nie nawołuje do stosowania przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.... bla-bla-bla.
              • attiya Re: kto komu nocha wpycha to ja nie wiem ... 11.10.14, 13:32
                nie, ponieważ elementarz ma spełniać zupełnie inne zadania
                chcesz się uczyć o wątpliwych, katolickich elementach wychowania moralnego? Poślij je na katolicką religię.
    • fiu-bzdziu2010 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 11.10.14, 15:24
      kurde, państwo się nie wtrąca co jest w podręczniku do religii, i na zasadach wzajemności oraz rozdziału kościoła od państwa biskupi nie powinni wsadzać nosa co jest w ELEMENTARZU

i czy tatuś powinien pomagać w lekcjach swoim dzieciom, czy też nie, to mogą ogłaszać z ambon

a jeśli chodzi o opłatek to prawosławni i muzułmanie się nim nie dzielą , a ich dzieci też chodzą do polskiej szkoły
      • plater-2 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 11.10.14, 18:13
        Kurde, czy nie rozumiesz, ze:

1. biskup Mendyk wypowiadał sie na konferencji episkopatu do biskupów ?
        2. ze krytykowac moze kazdy ?
        3. ze biskupi nie żądaja zmian w "naszym Elementarzu" ?
        4. ze dokonuja tej oceny w zwiazku z zadaniami jakie czekaja katechetów ?

Wolno im to robic, nawet powinni, za to im płacą .

• fiu-bzdziu2010 Re: wszędzie te swoje nochy muszą wetknąć 12.10.14, 13:44
          używając dziecinnie głupich argumentów typu: dziadek kwiatki podlewa albo tata czyta dziecku, czy też brak opłatka ?????
          niech się dalej ośmieszają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka