Dodaj do ulubionych

podróż autokarem

13.10.14, 13:39
zastanawiamy się nad rodzinnym wyjazdem z podróżą autokarem. miejsce niestety takie że samoloty tam nie latają, ew lot + dojazd zająłby dużo czasu, pieniędzy i kłopotu. więc mamy wyjście jazda samochodem (ok 15 godzin) lub autokarem (ok 19 godzin w tym noc). samochodem pewnie jechalibyśmy z noclegiem. prowadzimy oboje ale przeważnie więcej mąż. on jest za autokarem, ja jestem mocno przerażona tym pomysłem. czy to się da przeżyć? z dziecmi w wieku szkolnym. dodam że ja pewnie nie zmrużę oka, nie umiem spać na siedząco. ale po powrocie będę miała 2 noce na odpoczynek przed pracą.
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: podróż autokarem 13.10.14, 13:43
      Też bym była przerażona...
      Zbyt wiele wypadków, kierowcy często są przepracowani... Ja się na takie podróże nie piszę, ale może to mój osobisty skręt...
    • joanna_poz Re: podróż autokarem 13.10.14, 13:46
      jak dla mnie pomysł z kategorii - za żadne skarby..
    • lola211 Re: podróż autokarem 13.10.14, 13:47
      Mam za soba kilka takich podrózy, w tym z dzieckiem w wieku szkolnym.Dało sie przezycsmile.Czesc nocy przesypiałam.Zawsze dłuzyły mi sie ostatnie 3 godziny.
    • mid.week Re: podróż autokarem 13.10.14, 15:06
      Wolałabym nie jechac wcale niz spędzić 19h w autokarze.
    • girl.anachronism Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:04
      Żadna tragedia, kwestia przewoźnika, ale większość autokarów teraz jest w porządku. Da się przeżyć, na pewno lepiej podczas jazdy się czymś zająć i spać niż jechać tylko 4 godziny krócej i skupiać na drodze. Ja bym jechała autokarem.
    • kkalipso Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:12
      W życiu-chyba że bym musiała. Samochodem można zatrzymać się gdzie chcesz, przespać zjeść na trawce rozprostować kości ...W autokarze nie wiesz kto obok będzie siedział kiedy jadł kiedy dyskutował o pierdołach zakłócając spokój i te przystanki na papierosa ble.
      • lola211 Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:22
        No wlasnie w autokarze te kosci rozprostowujesz czesciej, bo musza robic przerwy.Mozesz sobie spokojnie spac.Jak jedziesz z dzieckiem to nikt kolo ciebie nie siada, bo oboje zajmujecie fotele.Co do gadania to wiekszosc trasy ludzie spią.
        Dla mnie problemem jest tylko i wyłacznie brak miejsca na swobodne ułozenie nóg,przez co cierpną.
    • cosmetic.wipes Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:30
      Wybrałabym samochód z opcją prowadzenia na zmiany.
      • zuzanna56 Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:42
        Jechałam tak 15 lat temu z mężem i prawie 3 latkiem do Londynu. Inne czasy były, tuż przed Bożym Narodzeniem, loty były drogie a jechałam do bliskiej osoby, której długo nie widziałam. Ciężko było, co tu dużo mówić. Raczej bym już tak nie jechała.
    • aurinko Re: podróż autokarem 13.10.14, 16:38
      Jechałam kiedyś autokarem z dzieckiem 4lata, zamiast 17 godzin wyszło w sumie 32, bo przez "włoski" strajk spędziliśmy całą noc i pół dnia na granicy uncertain Nigdy więcej! Max na ile bym się zdecydowała teraz to 10-12h, jechałam w weekend z 7 latką 5h polskim busem i był luzik, ale nie zdecydowałabym się teraz na 19h jazdy w autokarze nawet jakby był nie wiem jak wypasiony. Tyle godzin to nie tylko udręka dla dzieci ale i dorosłych a także współpasażerów, bo sorry ale nie ma opcji, żeby dzieciak przez 19h był wzorem grzeczności i zadowolenia.
    • beverly1985 Re: podróż autokarem 13.10.14, 20:01
      A musicie jechac akurat tam?
      Jeśli tak to poleciałabym samolotem, nawet gdyby dojazd zajał duzo czasu, pieniędzy i kłopotu. Wole długą podróż z kilkoma przesiadkami niz 19 godzin ciurkiem w autokarze.
    • gustew Re: podróż autokarem 13.10.14, 20:36
      Dla mnie żaden problem. Miesiąc temu jechałam autokarem 18 godz w jedną stronę. Wsiadamy po południu, co kilka godzin autokar staje na stacjach benzynowych gdzie można umyć zęby, rozprostować nogi, toaleta też jest w środku, jedzie się w wygodnych ciuchach + dobrze sobie wziąć małą poduszkę pod głowę i kocyk do przykrycia (lub mieć polar/sweetr którym w nocy się człowiek otuli i luźne ciepłe skarpetki) .
      Wyjeżdżając byłam zmęczona więc jak zasnęłam wieczorem to ledwie mnie dobudzili na kontrolę paszportową. Rano obudziłam się wypoczęta.
      Do autokaru wziąć picie, jakieś kanapki na kolację i śniadanie, owoc, ciastko, miętusa, aviomarin dla dzieciaków. W autokarze pewnie będzie można też zamówić kawę i herbatę oraz zimne napoje.
      • gustew Re: podróż autokarem 13.10.14, 20:40
        JEśli autokar piętrowy, to postarajcie się o miejsca na dolnym pokładzie, jest tam więcej miejsca na nogi i nie trzeba po schodach chodzić sikać.
    • jola-kotka Re: podróż autokarem 13.10.14, 21:11
      Skoro obydwoje prowadzicie samochód to czemu nim nie pojedziecie co to jest dla dwóch osób 15 h sama jeżdżę ze szczecina do wawy w nocy z może trzema przerwami na kawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka