Dodaj do ulubionych

Ktora z was dowozi

22.10.14, 11:04
Dziecko do szkoly dalej niz 2km?
Juz kiedys pisalam,ze przede mna stoi wybor podstawowki dla syna.Po obejrzeniu pobliskich,stwierdzilam,ze nie bardzo mi odpowiadaja.Ostatnimi czasy ta ktora mialam na oku b.sie pogorszyla i zostala nam odradzona.Spedzilismy z polowkiem dlugie godziny na studiowaniu oferty szkol w okolicy i pozostaly nam 3.
2katolickie,jedna panstwowka.W wszystkich trzech ilosc dzieci Emigrantow nie jest zbyt wysoka.Jedna ma zajecia tylko do 13,problematyczne.Dwie pozostale do 16.30.Niestety obie nie sa blisko na tyle,by syn mogl z nich wracac na piechote.Polowek stanowczo opowiedzial sie przeciw szkolom w poblizu,niestety dojazd ze wzgledu na prace bylby tylko na mojej glowie.Obie oferuja bogata game zajec,jedna prowadzi rowniez zajecia dla wybitnie uzdolnionych.Jestem w kropce,gorzej,w czarnej d...jestem.Uwiera mnie mysl o ponownych dojazdach.Woze juz do przedszkola i mam serdecznie dosctongue_out z drugiej strony po co dziecku szkola w której jest kiepski poziom.Kwestia gdzie ida koledzy nie istnieje.Pomocy.
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:14
      Woziliśmy syna przez sześć lat podstawówki. Odległość od domu około 12 km. Dojazd w dużej części przez najbardziej zakorkowane ulice Krakowa.
      Co chcesz wiedzieć?
    • guderianka Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:14
      Dowoziliśmy Starszą do szkoły integracyjnej-ja autobusem z Młodszą w wózku, M -autem. Kilka razy w tygodniu (pozostałe była dowożona busem) - 5,5 km
      Jeździsz autem, nie masz z tym problemu , zaakceptuj i wbij sobie w codzienny grafik, jak normalną rzecz, jak umalowanie rzęs i czas na ubranie się.
      Jeżdzą tam autobusy, tak by za kilka lat mógł sam dojeżdżać ?
      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:29
        Autobusy jezdza,mam przystanek niemal pod domem i autobus jedzie prosto pod szkole,wiec syn moglby zaczac po 1klasie sam dojezdzac.Problem w tym,ze do pracy musze jechac w drugim kierunku,wiec codziennie czekalaby mnie wyprawa zycia z jezdze na wierzchutongue_out powiem szczerze mecza mnie dojazdy do przedszkola,ostatnio wszystko jest zakrokowane.Szybciej wychodzi metrem.Do przedszkola möge sie spoznic,do szkoly nie,wiec pewnie na wszelki wypadek musialabym wychodzic godzine wczesniej.Tak sie cieszylam,ze odpadna dojazdy,a tu kichatongue_out
    • volta2 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:15
      ja woziłam, czas dojazdu wynosił dobre pół godziny w jedną stronę, z powrotem nawet do 40 minut. po zmianie miejsca zamieszkania mniej więcej 20 minut w jedną i pół godziny powrót do domu(mieszkałam w ścisłym centrum, więc jak wracałam to ludzie jechali do pracy na 10 i stąd korki)
      wychodziłam z dziećmi o 8.15 a wracałam ok. 9.15-50(gdy nie zostawałam w szkole na pogawędki)

potem wychodziłam ok. 15 tej i wracaliśmy ok. 16 tej do domu.(gdy nie było dodatkowych zajęć, jak były to wychodziłam i wracałam odpowiednio później)

różnica:
      nie bardzo był inny wybór a jeśli był to z podobnym czasem dojazdu
      nie pracowałam, więc to był oprócz ugotowania obiadu mój jedyny obowiązeksmile więc raczej nie możesz tego przełożyć na swoją sytuację, no chyba że zdecydujesz się na kierowcę dla dziecka. wtedy się go tylko pakuje rano i odbiera pod domem po południu a jak starsze to do mieszkania sam wejdzie.
    • joanna_poz Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:18
      ja dowożę ok 10 km (15 min jazdy).
      mieszkamy pod miastem, szkoła w mieście.

nasza wiejska szkoła woła o taką pomstę do nieba, że dowoziłabym i dalej, jak było trzeba.

w klasach I-III dowoziliosmy w obie strony.
      od IV klasy - rano wiozę, a syn wraca już sam autobusem (pol godziny jazy).
    • mondovi Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:22
      Ja woze 16 km, zabiera to ok. 40 minut. Kwestia wdrożenia się. Jeździmy 3. rok. Dziecku to nie przeszkadza i przeniesienie go do pobliskiej podstawówki byłoby karą.
    • gazdzinazdaleka Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:22
      Ja dowoziłam ok. 50 km w jedną stronę. W podstawówce mieszkaliśmy nieco bliżej, więc to było jakieś 10 km w jedną stronę, potem wyprowadzliśmy się na Dalekiezadupiegdziepsyd...szczekają, więc kilometrów zrobiło się więcej, ale na szkole nam zależało, toteż zacisnęliśmy zęby. Dzieciaki dorosły, same do szkoły jeździły pociągiem. Lekko nie było, ale dało się przeżyć.
    • gaskama Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:22
      U nas nie było wyjścia. Na mojej ulicy jest tylko szkoła katolicka, ma doskonały poziom, ale szkoła wyznaniowa dla mnie nie wchodziła w grę. do rejonowej jest dobry kilometr, ale tak z okładem. Wybraliśmy społeczną, 2-3 kim od domy. Dowozimy młodego jadąc do pracy. W klasach 1-3 był odbierany przez studenta. Teraz wraca sam.
    • clio_1 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:23
      My wozimy, już 3 rok. Wcześniej 2 lata woziliśmy Starszego do przedszkola, teraz najpierw wieziemy Starszego do szkoły, a potem Młodszego do przedszkola (tego samego do którego wcześniej chodził Starszy). Odległość do szkoły - 4 km, do przedszkola 8 km (od domu) - dojazd komunikacją - bardzo średni, może jak skończą się remonty dróg to będzie lepiej.
      Czasem, jak jest dobra pogoda - jeździmy na rowerach.
    • loola_kr Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:24
      dowozimy 6 km. Tragedii nie ma ale też wygodne nie jest. Na szczęście po drodze do pracy.
    • lilly_about Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:26
      My będziemy wozić, bo nie mamy wyjścia, budujemy się na obrzeżach miasta. W porównaniu z tym, ze teraz mam przedszkole pod domem to będzie pewnie na początku sajgon.
    • bambzgrozja Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:28
      Wozimy 17 km. Mąż rano zawozi, ja po południu odbieram. Masakra. Na szczęście w gimnazjum, które jest przy szkole podstawowej, będzie już wracał sam pekaesem.
    • zazou1980 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:33
      ja dowożę na razie do zerówki, mamy 4 przystanki autobusem miejskim. szkoła jest kiepska, ale i tak o niebo lepsza niż nasza rejonowa.
      od pierwszej klasy zastanawiam się, czy jednak nie posłać młodej do dobrej szkoły do śródmieścia, ale stamtąd wrócić będzie jeszcze trudniej...
    • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:36
      Czy Które z was puszczaly dziecko same do szkoly komunikacja miejska?
      • gazdzinazdaleka Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:56
        Tak. Jak miały ok. 9 lat (jedno wcześniej, inne później), zaczęły jeździć szkolnym autobusem. A potem zwykłą wiejsko-miejską komunikacją, z przesiadkami.
      • loola_kr Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:00
        tak, pod koniec 1 klasy gimnazjum raz w tygodniu sam powrót.
      • joanna_poz Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:02
        od IV klasy wraca ze szkoły autobusem.
      • prochottka1 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:05
        Czy Które z was puszczaly dziecko same do szkoly komunikacja miejska?

ja jezdze do pracy autobusem i widze bardzo duzo dzieci w wieku szkolnym
        jest to trasa gdzie sa dwie podstawöwki
        w szkole dyrekcja i nauczyciele nawet namawiaja aby dzieci jezdzily autobusem
        jest to bezpieczniejsze bo nie ma tyle aut, przystanek pod szkoła
        przy swiatłach stoi nauczycielka w odblaskowej kamizelce i patrzy aby dzieci
        dotarły bezpiecznie do szoły.

wiec nie panikuj smilesmile
        dzieci sobie poradza, trzeba im tylko na to pozwolicsmile
      • mondovi Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:16
        Mój ma 8 lat, a musiałby jechać autobusem podmiejskim plus pełna trasę tramwaju. Gdyby autobus się spóźnił, musiałby kombinować z przesiadkami. Dodatkowo podmiejski wyjeżdża grubo przed 7 rano, więc na razie woze. Gdy będzie miał 10 lat (o ile będzie wystarczająco ogarniety) mam zamiar podrzucac go tylko do miasta na tramwaj. Ale to melodia przyszłości.
    • valtho Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:38
      Dowożę 25 km - 45-50 min w jedną stronę. Na szczęście tylko odbieram, ale i tak jest to masakryczne i robię co mogę, żeby się przeprowadzić bliżej szkoły. Wg mnie do 15 minut jest ok, potem zaczyna robić się problem.
    • kanna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:54
      Dowoziłam do przedszkola - przez 5 lat - 9 km, niby blisko, ale jeśli autobusem, to h. Jeśli taksówką - to niebotyczne stawki, bo II strefa.
      Póki samochód był - to ok.

Na szkołę zdecydowałam się najbliższą, to jest 1,5 km. Można rowerem, można na piechotę, można z innymi dziećmi, można do nich iść po szkole, lub dzieci mogą przyjść do nas.

Bardzo sobie chwalę tą zmianę. I ciesze się z samodzielności moich dzieci.
    • mid.week Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 11:58
      Ja. Woziłam do przedszkola i woże do podstawówki. Wokól miejsca zamieszkania same molochy. Podstawówka połaczona z gimnazjum, na dodatek poziom poniżej średniej. Przedszkole i szkołe wybierałam wśród tych w okolicy mojej pracy, żeby bez sensu po mieście nie jezdzić.
    • hanti Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:12
      ponieważ nasz rejonówka jest szkołą specjalnej troski, nic tam nie działa jak powinno dowożę dzieci. Starszaki 5 km w jedną stronę, potem przejeżdżam pod domem i dwa km w drugą młodsze. Czasami mam dość, szczególnie teraz kiedy moje autko stoi u mechanika a ja przemieszczam się malutkim pierdzipołkiem, ale ze względu na to że są to świetne szkoły, o wysokim poziomie i ogromnymi możliwościami zajęć dodatkowych nie żałuję tej decyzji.
    • run_away83 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:45
      Szkoła i przedszkole moich dzieci jest ok 3 km od domu. Zazwyczaj jest tak, że rano mąż zawozi dzieci samochodem, a ja po południu idę po nich na piechotę; chyba że mam w międzyczasie jeszcze coś do zalatwienia, albo pogoda paskudna, to wtedy jadę autem. Nie narzekam, ale ja nie pracuję, więc nie muszę lecieć po dzieci do szkoły zaraz po pracy.

Ahha - u nas trzeba dziecko zaprowadzać i odbierać ze szkoły do końca podstawówki. Dopiero w secondary school, którą dzieciaki zaczynają jako jedenastolatki, mogą chodzić do szkoły i ze szkoły same.
    • ailia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:48
      Jeszcze masz czas na wybory? U nas już są zapisy w tym tygodniu.

Szkoła w pierwszym roku będzie się kończyć ze 3 razy w tyg o 11.45.
      świetlica do 13 jest zazwyczaj bez obiadu, ale za to dzieciak ma czas po południu na rozrywki i bieganie po podwórku.

Szkoła do 16.30 może być zamknięta albo otwarta, zamknięta - wszyscy kiblują do tej 16.30 i co by kto ci nie powiedział, jakie to twórce i wspaniałe - taka szkoła nie jest dobrą dla ciebie szkołą. Wiesz dlaczego? Bo to koncept wyrównywania szans, zazwyczaj w dzielnicach, w których to wyrównywanie szans dzieciom jest potrzebne. A z tego, co piszesz na forum zasypałabyś nas póżniej wątkami o dzieciach i ich rodzicach w klasie syna wink
      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 13:07
        Tylko szkola do 11.35mnie nie urzadza.Musialabym zrezygnowac z pracy.Te Które wybralam nie biora udzialu.
        • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 14:55
          A siwetlica? my dowozimy codziennie 25 km do przedszkola, dobrze, ze chlop 3 kmza przedszkolem pracuje/. Nie ma to jak przeprowadzkapo terminie zapisow w lutym - a i tak w lutym nic by nam nie dalo, bo przeciez zapisy sa na wrzesien sad.
    • ailia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:54
      a i jeszcze podoba mi się tekst

>ilosc dzieci Emigrantow nie jest zbyt wysoka

Znajomy zapisał dzieciaka rok temu do szkoły, na liście 5 obcobrzmiących nazwisk.
      A w klasie okazało się, że jest...10 Polaków z niemieckim paszportem. Oczywiście inne narodowości też. Także ten wink
      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 13:13
        Mialo twoje dziecko test przy zapisie?
        • ailia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 14:35
          To nie jest test, dzieciak dostaje papierki do wypełnienia, ale nie ma to wpływu na to, czy przyjmą czy nie. Patrzą, czy jest kontaktowy, czy rodzice kumaci. Niby nie ma rejonizacji, ale każda szkoła co roku jakieś swoje kryteria ma - i często jest to mieszkanie w pobliżu. Więc jeśli macie kogoś znajomego w danej szkole,możecie powiedzieć, że chcielibyście żeby dziecko chodziło z X do szkoły, bo np. możecie się razem odwozić.

IMO najbardziej optymalna jest świetlica do 13.30. Zawsze się można z kimś dogadać na odbieranie, a po jesiennych feriach pierwszaki często już pomykają z kluczem. Nie zapisałabym do GGS, bo to jest ta opcja z obowiązkową szkołą do 16.30 dla wszystkich.

• edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 14:48
            Te szkoly Które wybralam maja OGS.
            Dla mnie swietlica do 13.30nie urzadza.O 13.30to ja w pracy jestem i to jeszcze dlugo.
            • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 14:57
              Czy rodzice kumaci, to istotne przey kierowaniu dzieciaka do szkoly II stopnia. Przy watpliwosciach do gimnazjum dzieciaka od niezintegrowanych albo zle wyksztalconychrodzicow nie posla.
              • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:09
                To dosc interesujace.Znam dziewczyne,ktorej matka po niemiecku mowi slabo.Mega wyksztalcone nie jest.Corka konczy gimnazjum.
                • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:31
                  Widac albo corka nie byla na granicy zalapywania sie do gimnazjum , albo ojciec dobrze wyksztalcony.
                  • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:32
                    Aha. I to nie jest moa teoria, tylko wiadomosci z pierwszej reki.
                    • ailia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:42
                      To chodzi o to, czy dziecko ma wsparcie w domu rodzinnym. Niewyksztalceni rodzice za bardzo nie pomoga w razie czego. Tak to tutaj tlumacza. Ale ta sprawa sie rozstrzyga subtelnie - juz na etapie swiadectwa z podstawowki. Dziecko, u ktorego nie widac przeznaczenia gimnazjalnego, a ma "wspierajacy" dom dostanie zielone swiatlo z podstawowki. Jesli jest slabe w nauce, malo aktywne, a do tego rodzice slabo wyksztalceni, to nie dostanie listu polecajacego do gimnazjum, ew ograniczone polecenie. Oczywiscie co zrobia rodzice, to ich sprawa - jak sie upra na gimnazjum, to moga sprobowac tam wcisnac.

O rozmowie w podstawowce mialam na mysli, ze w ten sposob czesto dobieraja klasy. Albo wg ulic, zeby razem mogly chodzic. Albo wg tego, na jaka swietlice zdecydowali sie rodzice. Albo z ktorego przedszkola ida.

Do jakiej dzielnicy chcesz dowozic?
                      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:06
                        Unterbach typuje,jeszcze myslalam o oberkassel.
                        • ailia Re: Ktora z was dowozi 23.10.14, 09:55
                          niezly rozstrzal wink

u nas juz po zapisach, pytanie z kim bedzie w klasie

zapisujesz do polskiej szkoly?
                          • edelstein Re: Ktora z was dowozi 23.10.14, 10:14
                            Nie,nie zapisuje.Mlody musi najpierw wdrozyc sie w trybu w normalne szkole.Do tego dochodzi trening dwa razy w tygodniu.Jesli przy takim planie bedzie mial ochote i czas pozwoli to pomysle.
                  • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:39
                    Ojciec slabo wyksztalcony,z reszta nie mieszka z corka i nie ma praw.Poza tym syn znajomej,ona nawet bez ausbildungu,zajmuje sie domem,ojciec tylko Ausbildung dziecko w gimnazjum.I w druga strone,rodzice wyksztalceni dziecko do gimnazjum sie nie nadawalo.Z reszta to nie jest tak,ze tylko po gimnazjum mozna isc na studia.
                    • ailia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 15:44
                      jasne, ze nie tylko po gimnazjum - tyle ze po gimnazjum logiczne jest, ze sie na te studia idzie. Corka twoich znajomych musiala byc dobra z niemca, aktywna na lekcjach i samodzielna w mysleniu. No i raczej bez trojek (jesli to u nas w miescie i w ciagu ostatnich kilku lat).Tylko tyle.
                      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:45
                        Tylko to przeczy opinii,ze tylko dzieci wyksztalconych moga isc do gimnazjum.
                        • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:46
                          Takiej opinii nikt tutaj nie glosil. Na pewno trzeba umiec czytac ze zrozumieniem, by moc ukonczyc gimnazjum wink.
                          • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:53
                            Warto pisac tak,by mozna bylo zrozumiectongue_out przy czyich watpliwosciach niby?bo znane mi nauczycielki pisza polecenia do gimnazjum jesli rodzice sobie tego zycze i tyle.Najwyzej dzieciak wyleci.
                            • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:06
                              Ok. Skoro wiesz lepiej wink.
                              • viviene12 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:28
                                o czym wlasciwie ta dyskusja?

Prawie kazdy Land ma wlasne kryteria przyjecia do Gymnasium

Bayern bierze pod uwage srednia D + M + S

a w Hessen jest Empfehlung a i tak rodzice decyduja, dokad posla dziecko.
                                • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:34
                                  Rodzice razem z dzieckiem zawsze moga sie zdecydowac na szkole "nizsza" - chocby Realschule zamiast gymnazjum. Inna srawa, czy to zawsze sluszne.
                                  • viviene12 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 18:20
                                    no moga

ale chyba nie w tym byl "problem"?
                                • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:39
                                  Poczatku wo bylo o tym ktora sie poswieca i dowozi,ale jak wpadlam Anna to znow zaczal sie watek o wyksztalceni rodzicow.Ona ma na tym punkcie fizia.
                                  • viviene12 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 18:19
                                    achasmile

szczerze powiedziawszy, robilabym tak, jak mi wygodniej

no chyba ze Grundschule bylaby naprawde kiepska

ale w kazdej innej inteliegentne dziecko spokojnie sobie poradzi
                    • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:10
                      Widac dziewczyna byla zdolna i super, ze sie uczy (choc w Niemczech niekoniecznie sie to oplaca, biorac pod uwage, kogo szukaja pracodawcy). A w drugim przypadku widac dzieko malo zdolne, mimo w2yksztalconych rodicow. Napawde nie zrozumialas, o czym ja pisze?! TPisalam o przypadkach na granicy przyjmowania do gimnazjum, nie o zdolnych dzieciakach i do tego pracowityc. Drugie kryterium dzieci na granicy gimn/Realschule to to, czy duzo i z checia czytaja.
                      • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 16:50
                        Ja uwazam,ze dziecko pracuje 4lata,jesli nie stara sie by bez problemu dostac do gimnazjum to znaczy,ze mu nie zalezy i ja go firmowac moim wyksztalceniem nie bede.Inna sprawa jesli powinie mu sie z czegos noga.Swoja droga to tylko polecenie i wiem,ze nauczycielki same mowia,ze one nikomu drogi zamykac nie beda i poleca gimnazjum.
                        • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:05
                          Kochana, zupelnie nie zrozumialas, o czym pisalam. Zreszta moznabyc formalnie wyksztalconym, a i tak byc...bez wyksztalceniawink.
                          • edelstein Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:39
                            To o tobie?
                            • annajustyna Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 19:40
                              Tak, dokladnie tak big_grin
          • ola33333 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 19:14
            aha i goraco polecam swietlice, u nas jest na prawde swietna, super zajecia.
            Od innych slysze, ze tez sa zadowoleni. Mysle, ze w innych szkolach jest podobnie.
            U nas OGS jest otwarte do 16:00 i to na pewno nie jest za dlugo jak dla mojego dziecka.
    • mary_lu Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 12:59
      Wożę dokładnie z jednego końca miasta na drugi, przez najgorsze korki i remonty. Niby to tylko kilkanaście kilometrów, w środku nocy do przejechania w dwadzieścia minut, ale w godzinach szczytu można jechać i dwie godziny. Zdarza mi się skracać dojazd przez rajdy po dziurach przez tereny przemysłowe i jeszcze zaliczam jazdę promem. Odstawiam te cyrki tylko dlatego, że za kilka miesięcy będzie nowa droga i dojazd skróci mi się do niecałego kwadransa. Będzie też autobus, niemal spod drzwi domu pod szkołę, w zależności od tego, gdzie dokładnie te przystanki staną, to mały będzie jeździł sam, ale pewnie nie szybciej niż za dwa/trzy lata.

Czy warto? Uznałam, że tak, bo szkoła miała być rewelacyjna. Jak na razie przerasta nawet moje oczekiwania, oby tak dalej.
    • solejrolia Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 13:08
      nasza szkoła - 2km z małym haczykiem.
      można iść na pieszo- bez przesady, że nie można. droga do szkoły zajmuje 25-30minut, a ze szkoły wraca się godzinę, albo i lepiej big_grin ja tak chodziłam i mojej córce też na pieszo tyle czasu droga zajmuje.
      ale my to rozwiązaliśmy inaczej- młoda dojeżdża rowerem (7-10 minut) i 3/4 szkoły w ten sposób dojeżdża, parking rowerowy jest mega wielki!
      dopiero jak pada intensywny deszcz, no i zimą, zawozimy do szkoły, a najczęściej wraca jednak samodzielnie (to znaczy nie sama, bo w większej grupie koleżanek).
      • zuzanna56 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 13:14
        Dowoziłam prawie 6 lat z powodu przeprowadzki. 10 km. Ale było to po drodze do mojej pracy, blisko szkoły 2 babcie. No i potem dziecko samo wracało.
        • bei Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 14:48
          Dowoziliśmy, jedno dziecko przez 6 lat ponad 25 km w jedną stronę ( i to przez korki), seugie dziecko niecałe 20 km.
          Teraz komfort 8 minutowego spacerku, ale tylko odbieram, rano podrzuca go mąż.
    • atena12345 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:23
      dowożę 3 km smile
      a drugie 30 km
      w jedną stronę
    • najma78 Re: Ktora z was dowozi 22.10.14, 17:56
      Mam w okolicy (rejonie) 6 szkol podstawowych, najblizsza 0.6km od domu. Syn (7) chodzi do oddonej 1.6 km. Corka tam chodzila ale skonczyla. Dowozeniem tego bym nie nazwala bo to po drodze prawie, no I zajmuje autem ok 3-4min. Zaden problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka