Dodaj do ulubionych

EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły-pyt.

31.10.14, 15:09
Macie problem z wejściem z wózkiem na teren szkoły? Moja 6 latka umie już sama wejść i dojść do klasy, przebrać się, więc zostawiam ją od 2 dni pod szkołą i wchodzi sama. Za pierwszym razem poszłam pod okna klasy i prosiłam, aby mi pomachała, czy dotarła. Teraz dyrekcja wprowadziła zarządzenie, które nie ma żadnej podstawy prawnej, że rodzice nie mogą wejść na teren szkoły i dzieci mają zostawiać/odbierać w holu. Jeśli chodzi o klasy starsze, nie widzę problemu, ale co z pierwszakami? Zasada jest taka, że jak pani wychodzi po lekcjach z dziećmi i nie ma rodzica pod klasą to dziecko idzie na świetlicę, więc i tak muszę wejść. W tym durnym zarządzeniu nie ma nic o mamach wózkowych, ale od paru dni muszę się ciągle tłumaczyć, dlaczego wchodzę z wózkiem i zaglądają czy dziecko śpi. Jak śpi, to warunkowo mogę wejść. Nosz kuźwa. Rozumiem względy bezpieczeństwa, ale raz wzięłam małego na ręce i omal nie zostałam walnięta workiem gimnastycznym, bo akurat jakiś dzieciak przez moim nosem zaczął sobie nim solidnie kręcić. Dla niemowlaka najbezpieczniejszy jest właśnie wózek i nie rozumiem zakazu. Do urzędu wejść mogę, do sklepu też, a do instytucji publicznej jaką jest szkoła nie? To jak mam dziecko odebrać? Panie póki co na dół nie sprowadzają, zresztą skąd będą wiedzieć, że ja już czekam na dole?
Poczytałam w necie, że to nie jest tylko problem mojej szkoły i że jest to bezprawne. Mam dosyć stresów czy jak dziś przyjdę po córkę to wejdę do szkoły czy nie, czy uda mi się ją odebrać czy nie. W dodatku to jest szkoła integracyjna i jest też winda dla osób niepełnosprawnych i dla... matek z wózkami. Jakbym miała z kim Małego zostawić, to na pewno bym go nie brała, aby wąchał te szkolne zarazki. Koło się zamyka. Dziś mąż złożył oficjalne pismo przedstawiając swoje argumenty w imieniu matek wózkowych. Ile tych wózków w ciągu dnia z niemowlakami przejedzie? 10? Wiem, że szkoła to prawie 1000 uczniów, ale trzeba podejść do tego zdroworozsądkowo, bo ja w szkole jestem 10 minut łącznie i nie waruję podklasą godzinę przed końcem zajęć, a ostatnio czekałam aż przerwa się skończy, aby nie robić tłumu wózkowego. Ogólnie chodzi mi też o to, że jestem teraz ma macierzyńskim i nie widzę potrzeby, aby córka siedziała od 8-16.30 na świetlicy, aby mąż ją mógł odebrać po pracy, a rano zawieźć, tym bardziej, że dwa razy w tygodniu ma na 11.30.
Tylko nie piszcie mi jakie to matki wózkowe są pyskate, bo wg mnie to jawna dyskryminacja. Ot, polityka prorodzinna po polsku uncertain

Pogadałam sobie...
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:17
      w naszej takie info wisi od dawna. Niestety nie wszystkie mamy się stosują i jest masakryczny tłok kiedy kilka takich wozów zatarasuje przejście. Też byłam wózkową , ale oprócz siebie widziałam innych i nie epatowałam swoim uświęconym macierzyństwem.
      • scarlett.o-hara Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:25
        Jakie epatowanie i uświęcone macierzyństwo? Poza tym szkoła ma duże korytarze i hole, a klasy I mają wydzieloną część budynku. W całej szkole podczas odbierania córki widziałam może ze 3 wózki i nigdy tłoku nie było. Poza tym mam na uwadze, że nie jesteśmy jedyne w szkole.
      • eve-lynn Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:26
        No dobra: widziałaś i nie epatowałaś więc poradź jak koleżance - jak rozwiązałaś problem. Zostawiałaś malucha w domu? Przed szkołą w wózku? Pani woźnej do pilnowania? Skoro w szkole jest zasada, że rodzic czeka pod klasą to czeka pod klasą i tyle. Chyba, że zmienią zasady i pani będzie prowadziła dzieci do szatni - to rodzice będą czekać w szatni.
        • mx3_sp Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:28
          brać ze sobą.wózek może poczekać w miejscu przeznaczenia.
        • scarlett.o-hara Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:40
          Ja naprawdę wolałabym nie wchodzić do szkoły, bo dla mnie to żadna atrakcja. Jeśliby pani sprowadzałaby dzieciaki na dół, byłoby super, tym bardziej że tych nie świetlicowych jest tylko ok. 6 na całą klasę.
    • moofka Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:20
      ja bym olala i wchodzila, bez tlumaczenia
      dziecko moje, jedno i drugie
      ja decyduje jak sobie organizuje
      obiecac moge ze w porze blotnistej syfic nie bede i kola solennie wycierac jesli tego sie boja
      zreszta, czeka mnie to niebawem i szczerze chyba wybiore chuste na szybkie przebizki po sredniego

Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.j nie na
    • szmytka1 Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:29
      Kupić chustę kółkową, na 10 minut idealna. dziecko w chustę, wózek przed szkołą i sprawa załatwiona.
    • guderianka Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:32
      U nas do szkoły można wejść z wózkiem-ale do szatni i na teren szkoły już nie, wózki zostają w przedsionku.
      Chustuj malucha
      • scarlett.o-hara Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:37
        Kręgosłup mam w strzępach, chusta odpada...
      • scarlett.o-hara Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:41
        U nas szatni nie ma, odzież trzyma się w szafkach na kluczyk, które są przy klasie lekcyjnej.
    • run_away83 Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 15:59
      Taki sam problem miałam jak syn chodził do zerówki. Chodziłam po niego z niemowlaków w chuście, ale w zimie to był koszmar, bo w szkole było gorąco, jak zajęłam kurtkę, to nie miałam co z nią zrobić, w szkole na przerwie jazgot jak w piekle, więc mlody w chuscie zazwyczaj sie budzil i wył, a zanim odebrałam dziecko z klasy, zanim dziecko przebiło się do szatni po swoje rzeczy, zmieniło buty (w kucki pod ścianą - 3 krzesełka na 200 dzieci z klas 0-III) i ubrało się, miało lekką ręką 30-40 minut. Jak syn się ubierał, ja stałam obok, z niemowlakiem w chuście, swoją kurtką, plecakiem i workiem syna w garsci i walczyłam, żeby nikt nie przyealil niemowlakowi w łeb ani nie rozdeptał mojego przebiegające go się dziecka.

Dlatego jak pierwszy raz po przeprowadzce do UK przyszłam odebrać syna ze szkoły, byłam w szoku - tutaj odbiera się dziecko z boiska, gotowe i ubrane, bez problemu można wejść z wózkiem. Tak samo odbieram drugie dziecko z przedszkola. Zajęcia kończą się o 15 15, o 15.20 mam już jedno i drugie dziecko i wychodzę.

Aha - rano tak samo, wpuszcza się dziecko na boisko, dziecko ma znaleźć swojego nauczyciela i kolegów, dzieci ustawiają się parami i pod opieką nauczycieli wchodzą do budynku i idą do klas. Przedszkolaka wpuszcza się na przedszkolny plac zabaw i wrzuca do pudełka kartkę z imieniem i nazwiskiem dziecka (odpowiednik listy obecnosci) , a gdy jest komplet, panie zamykają furtkę i dopiero wtedy dzieci wchodzą do środka.
    • oqoq74 Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 16:02
      Pogadaj z wychowawczynią jak sprawa wygląda i napisz oświadczenie, że dziecko ma samo schodzić do wyjścia.
      • scarlett.o-hara [...] 31.10.14, 16:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • zona_mi scarlett.o-hara 31.10.14, 16:08
      Zmniejsz, proszę, sygnaturkę - jej wysokość nie powinna przekraczać 70 pikseli - ok. 4 wersów.
    • niktmadry Re: EmatkiWózkoweOdprowadzająceStarszakaDoSzkoły- 31.10.14, 16:17
      Zazdroszczę dopilnowania dzieci. U nas po skończonych zajęciach nauczyciel sprowadza klasę do szatni (która jest w piwnicy) i wraca do pokoju nauczycielskiego. Nie szuka rodziców, nie odprowadza dzieci do świetlicy... dziecko, które ma isc po zajęciach do świetlicy ubiera się (swietlica jest w innym budynku) i idzie (ale jeśli nie dojdzie to nikt nie będzie o tym wiedział). Moje dzieci już wyrosły z edukacji wczesnoszkolnej - samodzielnie wracają do domu więc i ja temat odpuściłam ale tak - był czas, że mnie to wk....o.
      Co do wózków - u nas do piwnicy (szatni), może wejść każdy nikt nie robi problemu z wózka Ale matki i tak najczęściej zostawiają wózki przed szkołą i do szatni wchodzą z dzieckiem na ręku, zeby nie wnosić/znosić wózka ze schodów.
      • scarlett.o-hara [...] 31.10.14, 16:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka