Dodaj do ulubionych

Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to...

03.11.14, 21:19
co byś zmienił (wprowadził/zlikwidował) w polskiej rzeczywistości?
Od 1 do 3 rzeczy

Moja propozycja:

- konfiskata auta dla pijanych kierowców - czasowo, a dla pijanych kierowców sprawców wypadków - długoterminowo (wypadków ze skutkiem śmiertelnym - bezterminowo)
- większe kompetencje dla szkół w sprawie pomocy dzieciom sprawiającym problemy wychowawcze

Tak, pijani kierowcy też mnie drażnią.

Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:24
      1. Likwidacja ZUS-u
      2. Podatek dochodowy (liniowy) dla wszystkich
      3. Kara śmierci
      • krejzimama Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:28
        W jaki sposób chcesz konkretnie przeprowadzić likwidacje ZUS?
        • cosmetic.wipes Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:42
          Najlepiej szybko tongue_out
          • dziennik-niecodziennik Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 00:09
            ok, ale co dalej?
            • totorotot Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 00:44
              to co z zusem-czyli brak emerytury
              • dziennik-niecodziennik Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 00:48
                nasi 60-70letni rodzice tez by jej nie dostali? no bo skad by mieli, gdybysmy nie płacili składek?
                • ichi51e Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 07:34
                  Sprzedaloby sie majatek zus a zdobyte pieniadze podzieliloby sie miedzy tych co obecnie pobieraja swiadcznia. Ludzi w wieku 50+ ktorzy by sie pultali zabiloby sie i przerobilo na mielonke- rozwiazujac problem zusu bezrobocia i glodu w Afryce
            • 7dosia Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 09:32
              eutanazja starychsmile
              a w łagodniejszej wersji wygrzebywanie żarcia ze śmietnikówsmile
          • regin.a1974 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 10:09
            cosmetic.wipes napisała:

> Najlepiej szybko tongue_out
            >
            >
            wysadzićsmile
        • totorotot Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:20
          >W jaki sposób chcesz konkretnie przeprowadzić likwidacje ZUS?

Zdaje sie trzeba zmieszać uran z trotylem
    • manala Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:34
      1. Rozdział państwa/kościoła. (Doskwiera mi to w mieście rządzonym przez PiS i biskupa).
      2. Kontrola prywatnych pracodawców i wymuszenie na nich przestrzegania prawa.
      3. Bezpłatne leczenie stomatologiczne dla dzieci.
      • konsta-is-me Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 05:53
        Przeciez bezplatnae leczenie stom. dla dzievi istniejen
        Teoretycznie kontrola przedsiebiorcow tez.
        • manala Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 06:52
          Tia, tylko w praktyce wygląda to tak, że np. mój mąż nie mógłby wziąć zwolnienia tylko urlop, który w dodatku jest bezpłatny bo premię ma chłop wypłacaną od sprzedaży. Dodatkowo już od roku ma tą premię odcinaną za "dłużników firmy" (kuźwa co to za firma, która zamiast zwrócić się do windykatora odcina kasę pracownikom - mój mąż nie jest tu wyjątkiem). Nikt nie płaci mu za nadgodziny a bywa, że tyra po 12 godzin i dłużej.
          Leczenie stomatologiczne powinno być dostępne dla wszystkich dzieci - kiedyś były gabinety w szkołach i tam kontrole dla dzieci, których rodzice nie mają na stomatologa prywatnego i na właściwą profilaktykę. A uwierz, widać, że jest taka potrzeba...Moje dziecko szczęśliwie ma wszystkie zęby zdrowe ale naoglądałam się już w przedszkolu i na placach zabaw.
      • maadzik3 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 07:21
        aha, a kontrola państwowych gdzie bywa że mobbing jest znacznie większy?
    • mai-ra3 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:36
      - ułatwiłabym prowadzenie małej dzialalności gospodarczej - jakiś mini ZUS w stylu 50 -100 zł i prowadzenie zestawienia sprzedaży w zwykłym zeszycie .
      - konfiskata auta dla pijanych kierowców
      - rodzinne dla wszystkich a nie tylko dla najbiedniejszych (albo raczej często dla tych, któzy kombinuja żeby się załapać). W końcu koszty utrzymania dziecka ponosi każdy rodzic smile a więc dlaczego z moich podatków mam dokładać innym skoro sama też mam dzieci.
    • klubgogo Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:44
      1. Zaostrzyłabym prawo karne - kara śmierci, kastracja, może nawet lincz dla zwyrodnialców.
      2. Wprowadziłabym rozdział państwa od kościoła - taki definitywny.
      3. Zmieniłabym opiekę nad zwierzętami - przez wprowadzenie wysokich kar pieniężnych i ciężkich robót publicznych dla osób, które znęcają się nad zwierzętami i nie sprzątają po swoich burkach, wprowadziłabym regulacje pozwalające w ogóle na zakup zwierzęcia, zwiększylabym wydatki na bezdomne i schroniskowe zwierzęta.
    • peggy_su Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:48
      1. Wprowadziłabym jednomandatowe okręgi wyborcze.
    • solejrolia Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:51
      -na pewno coś bym zrobiła z zus-em, może nie całkowita likwidacja, ale zmniejszyłabym na pewno składki,
      ( chodzi mi o małe przedsiębiorstwa, zwłaszcza pracujące sezonowo, chciałabym, żeby małe przedsiębiorstwa miały łatwiej, żeby nie były zarzynane przez ten haracz dla zus)
      i dała jakiś wybór i różne opcje opłacania tegoż- cos jak ubezpieczenie samochodu- oc jest obowiązkowe, ale dalej można sobie wybrać, czy chcę opłacić ubezpieczenie ac, czy chcę albo raczej czy stać mnie by wykupić dodatkową polisę na szyby, lusterka i kołpakiwink tak samo chciałabym żeby było w zus.

-rozdział kościoła od państwa. i ukrócenie kościołowi przywilejów.

- więcej ulg dla rodzin z dziećmi, także dla rodzin z jednym dzieckiem,np dostęp do basenów i do nauki pływania, dopłaty do wypoczynku letniego, tak by wszystkie dzieci mogły choć na 2tygodnie w roku zmienić klimat, czy zasiłki celowe, np. na zakup podręczników, że nie wspomnę o mleku modyfikowanym, pampersach, szczepieniach albo lekach.
    • hermenegilda_zenia Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 21:55
      1. Likwiduję KRUS i przywileje ubezpieczeniowe dla rolników, oraz wszelkie przywileje emerytalne dla mundurówek
      2. Wywalam religię ze szkoły
      3. Bezpłatny dentysta i higienistka w szkołach, jak to drzewiej bywało.
      • ainafets Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:05
        1. Dałabym pracę wszystkim, którzy chcieliby pracować i pensje za które można by normalnie żyć.
        2. Chciałabym żeby eutanazja i aborcja były legalne.
        3. Zlikwidowałabym kolejki w służbie zdrowia, wysokość zasiłków pielęgnacyjnych podniosłabym mocno w górę.
        4. Młodych emerytów (takich co mają czterdzieści kilka lat życia, a nie pracy) wygoniłabym do pracy lub chociaż zakazałbym im pracy. Albo emerytura albo praca.
    • koronka2012 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:07
      Wprowadziłabym nakaz uzyskiwania zgody sąsiadów na trzymanie zwierząt
      • amoreska Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:09
        Wszystkich, czy tylko tych sąsiedzko uciążliwych?
        • koronka2012 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 21:25
          amoreska napisała:

> Wszystkich, czy tylko tych sąsiedzko uciążliwych?

Ci sąsiedzko nieuciążliwi nie mieliby problemu, ale wyrugowałoby się właścicieli-debili.
          Właśnie jacyś wywalili psa na taras, jazgocze od pół godziny...
          Jedni tacy sprawili sobie pieska, tylko czasu nie mają, rano spacerek dookoła bloku i do pracy, wieczorem to samo. Pies sam cały dzień dostaje świra - zaczął niszczyć, to troskliwi opiekunowie wsadzają go do klatki. Pies szczeka do 17tej... a właściciele rozkładają bezradnie ręce twierdząc, że musi się przyzwyczaić. Przyzwyczaja się bez większych efektów od paru miesięcy.
      • mid.week Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 07:00
        na dzieci też...?
    • krejzimama Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:11
      Zakaz wyznawania jakiejkolwiek religii.
      Duchowni zostali by zamknięci w obozach reedukacyjnych gdzie pracowaliby fizycznie 14 godzin na dobę.
      Każdy kogo schwytano by na probie czczenia bogów byłby deportowany do rezerwatu.
      Rezerwat zostałby założony na terenie obecnego województwa podkarpackiego.
      • cosmetic.wipes Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:42
        #§rwa! A ty się mnie pytasz, jak chce ZUS zlikwidować big_grin
      • mid.week Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 07:01
        juz wiemy kto rąbnął bramę z Dachau....
    • totorotot Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:19
      -likwidacja konkordatu, co wiązało by sie z wyprowadzeniem religii z urzędów publicznych i szkół, ze zrównaniem statusu kobiet i mężczyzn, co za tym idzie wprowadzenie bardziej kobiecych metod zarządzania-i tu na pewno szybciutko by kobiety pijanych za kółkiem zredukowały. No ale Polską rządzą wąsate Janusze, na których same głosowałyście

-wspieranie wielodzietności - ale nie modlitwami i pikietami pod szpitalami, a konkretnie, nie mam czasu tu sie rozpisywac

-promocja polskiej gospodarki, nacisk na eksport i niekozakowanie -nieeskalowanie niepotrzebnych nam konfliktów, bo jak zwykle PL lata z szabelką, traci na tym wymiernie, inne kraje oczy w słupek, a swoich portfeli pilnują
    • baltycki Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 22:43
      1.
      a) Do ustawy o ochronie danych osobowych wprowadzilbym art.x Nie dotyczy dluznikow alimentacyjnych.
      b) Stworzylbym ogolnopolski, ogolnodostepny wykaz dluznikow alimentacyjnych.
      c) Wprowadzilbym premie, np. 10% kwoty uzyskanej za pomoc (donos?) w ujawnieniu dochodow/majatku dluznika alimentacyjnego.
      2. Wprowadzilbym zasade, ze przekroczenie dochodu na osobe w rodzinie/rodziny powoduje zmniejszenie swiadczen o kwote przekroczenia, a nie calkowite ich pozbawienie. Obecnie jest taka sytuacja, ze np. podwyzka wynagrodzenia za prace o 30 zl moze powodowac utrate 200 zl zasilkow rodzinnych lub 500 zl swiadczenia alimentacyjnego.

• thea19 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 23:38
      jak zostane dyktatorem to czesc Polakow mnie pokocha a czesc znienawidzi:
      wywale krus, zmienie zus
      skladki obowiazkowe dla wszystkich, koniec z grupami uprzywilejowanymi
      wywale kosciol z publicznych instytucji oraz mediow, zero finansowania, zwracania czy sprzedazy za grosze nieruchomosci
      nie bedzie zadnego finansowania partii, politykow, komisji specjalnych, instytutow do badan wyzszosci parowki nad serdelkiem i innych bzdur, senat rozwiaze, sejm ogranicze do max kilkunastu osob
      bedzie calkowity zakaz palenia
      przymusowe roboty publiczne dla dluznikow, narkomanow i pijakow
      zero zasilkow dla patologii
      kastracja wszystkich psow i kotow nierodowodowych
      budowa drog i autostrad tylko takich jak maja niemcy - czyli nie wygrywa cena a jakosc
      kastracja patologii, pedofilow i gwalcicieli

wszelakie zyskane oszczednosci pojda na zdrowie, edukacje i infrastrukture oraz promowanie polskich produktow za granica
      • elle.hivernale Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 01:21
        Mam nadzieję, że nie będziesz nigdy jednoosobowym decydentem.
        • thea19 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 08:51
          dlaczego?
          • elle.hivernale Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 10:25
            Sporo kastracji w tych twoich planach.
            • thea19 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 16:01
              Zapytaj zgwalconych, molestowanych i ich rodzicow co o tym sadza. Ja mysle, ze nawet dalej by poszli. Kastracja to nie paraliz, mozna normalnie funkcjonowac i nie miec popedu, przez ktory cierpia niewinne osoby. Patologiczne osoby mnoza sie jak kroliki i z tego sa dzieci, ktore cierpia a pozniej tez staja sie takie, jak rodzice. Dzieci utrzymuje panstwo i na inne potrzeby pieniedzy nie ma a ci, ktorzy powinni pomoc otrzymac, to jej nie dostana, bo przekraczaja dochod o 2zl. Moja sucz jest wykastrowana i ma sie swietnie, pare chorob ja ominie i zyc bedzie dluzej. Dla zwierzat to same zalety. Ani ja ani ona nie czujemy, ze zostala skrzywdzona.
              Hitler i stalin byli szurnieci, mordowali jak leci. Ja nie chce mordowac a wspomoc zwyklych ludzi.
    • solejrolia Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 03.11.14, 23:41
      i jeszcze, bo zapomniałamwink:

4. likwidacja religii w szkołach
      oraz
      5. lepszy dostęp do badań prenatalnych oraz możliwość legalnej aborcji, gdyby dziecko okazało się chore
    • elle.hivernale Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 01:19
      Większość z wyżej wymienionych plus likwidacja gimnazjów.
    • elle.hivernale Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 01:23
      Aha, i odebranie praw wyborczych osobom przebywającym stale za granicą.
    • atena12345 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 06:05
      1. wprowadzenie podatku liniowego
      2. sprywatyzowanie służby zdrowia i likwidacja obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego
    • maadzik3 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 07:17
      - znacznie podnieść i wprowadzić automatyczną waloryzację kwoty wolnej od podatku oraz progów podatkowych,
      - znieść państwowe egzaminy na każdym możliwym stopniu edukacji (po 6 klasie w szczególności) zostawiając tylko maturę (jakoś bez tych egzaminów gdzie indziej edukacja dobrze funkcjonuje),
      - znieść KRUS
      • imsad Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 08:02
        1/natychmiastowe zerwanie konkordatu i odebranie KK majątkow i wszelakich przywilejow w tym kraju
        2/ przywrocenie kary smierci
        3/ likwidacja zus i krus
        i wiele innych
    • feel_good_inc O borze i kniejo! 04.11.14, 08:16
      Najpierw mnie wątek rozbawił, a następnie przeraził, gdy przypomniałem sobie, że osoby tu piszące mają czynne prawo wyborcze...
      • sarah_black38 Teraz wiadomo 04.11.14, 08:37
        skąd się biorą psychopatyczni dyktatorzy ... niech pomyślę ... Hitler, Stalin , Pinochet i jeszcze długo można byłoby wymieniać. Dobrze ,że większość może sobie tylko pomarzyć tongue_out
        • thea19 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 08:51
          nie wszyscy dyktatorzy byli pokroju ww wymienionych. historia zna takich, co narod ich wielbil i zmarli naturalnie a nie ukatrupieni
          • sarah_black38 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 09:00
            Twoje pomysły zwłaszcza noszą znamiona psychopatycznych. Chociażby kastrowanie nierodowodowych kotów i psów ... Wiem, wiem ... na forum to każda piękna, inteligentna i po czterdziestce dowód w monopolowym pokazuje , śnić na jawie piękna rzecz big_grin
            • thea19 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 09:17
              a malo to mamy zwierzat w schroniskach? malo poprzywiazywanych w lasach, topionych, glodzonych, uwiazanych na metrowych lancuchach? mi jest zal zwierzat, dzieci i niepelnosprawnych. nad reszta litowac sie nie trzeba. normalnym, czyli przecietnym ludziom wystarczy ulatwic zycie i dadza sobie rade.
              nie podoba mi sie tez islamizacja europy i mordowanie ludzi. jesli to jest psychopatia, to niech bedzie. tylko widzisz, psychopata nie odczuwa empatii.
              • beataj1 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 09:35
                Wszystko ładnie pięknie. Założenie urocze. Ale zakładając że wysterylizujesz wszyskie nierodowodowe zwierzęta to za 20 lat będą dostępne tylko rodowodowe.
                A może ja nie mam ochoty napędzać interesu hodowcom i bulić za zwierzta gruba kasę. Może ja uważam że płacenie za zwierzęta jest niemoralne. Dlaczego chcesz mnie zmuszać bym kupowała zdegenerowane wydziwione przez wielopokoleniowy chów wsobny zwierzęta?

Ograniczenie populacji pewnie. Ale kastracja wszystkich?
                • thea19 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 16:09
                  Nie wszystkie rasy sa zdegenerowane. Zrealizowanie planu w 100%nie jest mozliwe. Zwierzat rasowych nie trzeba kupowac, mozna wziac na warunkach hodowlanych. Plan jest taki, by schroniska nie byly potrzebne, zwierzeta nie byly mnozone do upadlego na handel a pozniej porzucane.
          • bi_scotti Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 13:16
            thea19 napisała:

> nie wszyscy dyktatorzy byli pokroju ww wymienionych. historia zna takich, co na
            > rod ich wielbil i zmarli naturalnie a nie ukatrupieni

Like who? Stalin? Mao?
            • totorotot Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 13:21
              JP2
              • bi_scotti Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 13:30
                totorotot napisała:

> JP2

big_grin
                No ale on nie mial wiezien do dyspozycji - bylo mu latwiej tongue_out
            • thea19 Re: Teraz wiadomo 04.11.14, 16:04
              Byl taki jeden grecki dawno temu. Kiedys zglebialam temat i pytalam historykow o dyktatorow czy wszyscy byli szurnieci i jednak nie wszyscy.
    • erynia73 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 09:08
      -podatek liniowy
      -przywrócenie kary śmierci
      trudno mi zdecydować się na 3 pkt bo zbyt wiele chciałabym zmienić
    • beataj1 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 09:31
      Zrobiłabym dwie rzeczy.

Po pierwsze i najważniejsze całkowicie zmieniłabym system prawno sądowniczy. Tak by prawo było spójne i czytelne. By nie zmieniało się co chwila. By interpretacje były obowiązujące i nie zmieniały się.
      By ewentualne spory sądowe były załatwiane szybko i sprawnie. By sędziowie/prokuratorzy/komornicy/US itd byli zmotywowani do dobrej,sprawnej i uczciwej pracy i by byli sprawdzani że nie popełniają błedów. A jeśli błedy by się pojawiały by były machanizmy do ochrony zwykłego człowieka przed nimi i by winni byli ukarani (realnie ukarani). Zlikwidowałabym korporacje w dzisiejszym kształcie.
      Uważam że jesteśmy jako naród bardzo przedsiębiorczy ale to co sie dzieje w przepisach i sądownictwie sprawia że część ludzi w ogole nie zaczyna prowadzić biznesów w obawie przed całym tym syfem prawnym. Plus wszellkie nieprawidłowości i brak realnej chęci rozwiązania problemów sprawia że ludzie sie boją własnego państwa.

Druga rzecz to likwidacja konkordatu i rozmontowanie całej tej konstrukcji na styku kościół- państwo - tu ideałem byłby model czeski.
    • rhaenyra Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 09:41
      dozywotnie finansowanie z budzetu panstwa funduszy rhaenyrowskiego czyli kasy na moje fanaberie ( z zapisem w konstytucji)
      całkowity zakaz zawracania mi doopy pod kara chłosty ( rozniez wpisany do konstytucji)
    • feel_good_inc Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 09:47
      1. Kary śmierci dla wszystkich wywołujących u nich lęk.
      2. Likwidacji ZUS i KRUS bez żadnego pomysłu na system ubezpieczeń społecznych.
      3. Usunięcia religii ze szkół, ewentualnie darmowego dentysty jak się nie uda.
      • elle.hivernale Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 10:19
        Może nie histeryzuj. Poza kilkoma odjechanymi pomysłami, większość jest umiarkowana.
        • riki_i Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 10:39
          Niestety, większość jest skrajnie populistyczną głupotą i potwierdza zdanie jakie miał o ludzkości menadżer Abby Stig Andersson. A mianowicie , że ludzie w swej masie mają inteligencję stada świń. sad
          • elle.hivernale Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 10:55
            Jeżeli traktować ten wątek na serio to pewnie tak. Ale dla mnie to takie gdybanie w oderwaniu od rzeczywistości, więc jeszcze się nie pakuję.
          • totorotot Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 12:09
            tez jestes w tej masie
          • d.o.s.i.a Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 13:27
            >> Niestety, większość jest skrajnie populistyczną głupotą i potwierdza zdanie jakie miał o ludzkości menadżer Abby Stig Andersson. A mianowicie , że ludzie w swej masie mają inteligencję stada świń. sad

Niestety, lektura forum emama utwierdza mnie w tym przekonaniu od wielu juz lat.
      • cosmetic.wipes Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 10:24
        > 1. Kary śmierci dla wszystkich wywołujących u nich lęk.

Dlaczego lęk? Ja mam na myśli raczej ekonomie - po uj utrzymywać przez kilkadziesiąt lat chwasty?

> 2. Likwidacji ZUS i KRUS bez żadnego pomysłu na system ubezpieczeń społecznych.

Pytanie brzmiało "co". Jeśli byłoby "jak", to może bym się pokusiła o jakąś rozprawkę.

> 3. Usunięcia religii ze szkół, ewentualnie darmowego dentysty jak się nie uda.

Akurat to nie moje postulaty, ale chyba usuniecie religii ze szkół byłoby tylko ze szkodą (finansową i propagandową) dla kleru. Innych szkód nie widzę.
      • maadzik3 Re: Podsumowując wątek, ematki chciałyby: 04.11.14, 12:21
        ad. 2 - nie było pytania jak tylko co smile Ale jak też da się napisać. Jest kilka możliwości. Nasze państwo jest w trakcie realizacji tej najgorszej metody: ściągać pieniądze na zus dopóki coś wypłaca, jak wypłacać przestanie miejmy nadzieję że już będziemy poza zasięgiem rewolucji (tok myślenia rządzących). Przecież wiadomo że nikt z nas nie dostanie emerytury (chyba że w wysokości równowartości dzisiejszych 100 zł. ok 75 roku życia) bo zanim dojdziemy do wieku emerytalnego system zbankrutuje. Jednym słowem ZUS jest w trakcie likwidacji ale najgorszą metodą (a dane są tak wiarygodne jak GUS mówiący że jest nas 38,2 miliona z czego 2,5 miliona chwilowo za granicą wink)
    • redheadfreaq Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 10:05
      Szkoda, że tylko trzy rzeczy i dobrze, że nie muszę pisać, jak bym to zrobiła (bo nie mam pojęcia) tongue_out

1. Całkowita reforma publicznej opieki zdrowotnej, m.in. odpapierkowanie, wprowadzenie zintegrowanego systemu informatycznego, który uniemożliwiłby zapisanie się w 5 szpitalach na jeden zabieg, co dramatycznie wydłuża kolejki, możliwość zapisów do lekarzy również przez internet, w ten sam sposób można by było uzyskać receptę (a najlepiej - recepty na stale przyjmowane leki przedłużałyby się z automatu, dopóki lekarz prowadzący nie zarządzi inaczej).

2. Kwestie światopoglądowe tu i teraz odmaszerowują z urzędów i miejsc publicznych. Klauzula sumienia? Proszę bardzo - w prywatnej placówce. Krzyżyk może sobie wisieć nad kominkiem u nauczyciela - nie musi nad drzwiami klasy. Lekcje religii mogą się odbywać, a jakże - w salkach katechetycznych przy kościołach i tylko tam, chyba, że placówka jest prywatna, tam mogą sobie klepać różańce na każdej lekcji i przerwie. Z KK znika artykuł 196. Kościół Katolicki płaci normalne podatki, a jeżeli ktoś chce, by ksiądz pokropił mu nową flotę taksówek, czy inne klapy od kanalizacji, to może za to zapłacić z własnej kieszeni. Finansowanie takich szopek z pieniędzy podatników? No way.

3. Usprawnienie ściągania wierzytelności wszelkiej maści - od alimenciarzy po osoby zalegające z wszelkimi grzywnami. Koniec z cudowaniem "nie mam nic, bo pracuję na czarno a samochód jest na ciotkę". Zamiast sadzać ludzi do pierdla za gram trawy - skoro już musimy ich karać (absurd), zarządźmy bezwzględnie egzekwowane prace społeczne przy pracach porządkowych (zrywanie ulotek, zamiatanie ulic, mycie szyb, prace społeczne).

Ot, taki wycinek mojej małej utopii tongue_out
      • wioskowy_glupek Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 10:10
        1. Kara śmieci
        2. Likwidacja Konkordatu
        3. Kastracja pedofilów, chemiczna i fizyczna
      • kozica111 Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 10:21
        Ja w ramach prac społecznych wprowadziłabym zamalowywanie graffiti,a na złapanego graficiarza z automatu na 3 dni do jednostki wojskowej żeby go przeczołgali, tor przeszkód i te sprawy tak żeby energię spożytkował właściwie.
        • aurinko A za co to wszystko? 04.11.14, 10:30
          Ciekawa jestem skąd byście wzięli pieniądze na wprowadzenie tych wszystkich zmian?
          • anel_ma Re: A za co to wszystko? 04.11.14, 11:04
            ze sprzedaży tych aut skonfiskowanym pijanym kierowcom wink

a tak serio
            1. pijanym kierowcom natychmiastowe zabranie auta i prawa jazdy + prace społeczne w dużym wymiarze
            2. odcięcie państwa od Kościoła, wywalenie religii ze szkół, zamiast niej zwiększenie liczby lekcji matematyki i fizyki, plus nauki o zdrowym odzywianiu i biologii człowieka
            3. delegalizacja papierosów i wysokie kary za palenie wszędzie wink a co!
        • bi_scotti Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 13:19
          kozica111 napisała:

> Ja w ramach prac społecznych wprowadziłabym zamalowywanie graffiti,a na złapane
          > go graficiarza z automatu na 3 dni do jednostki wojskowej żeby go przeczołgali,
          > tor przeszkód i te sprawy tak żeby energię spożytkował właściwie.

Banksy tez bys tak potraktowala?
          https://ih1.redbubble.net/image.8291601.5157/fc,220x200,baby_blue.u3.jpg
    • priszczilla Re: Gdybyś był/a jednoosobowym decydentem, to... 04.11.14, 11:52
      - zmiana ustroju państwa na coś na kształt demokracji bezpośredniej, znaczące zredukowanie liczby parlamentarzystów
      - rozwiązanie konkordatu i zakończenie dotowania wszelkich instytucji religijnych przez państwo,
      - legalizacja marihuany i wprowadzenie uregulowań pozwalających na rozwijanie w Polsce produkcji i handlu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka