Dodaj do ulubionych

wsadze kij w mrowisko ...

04.11.14, 12:51
Taki artykul wlasnie podczas przerwy w pracy czytam i sie zastanawiam jak to jest. Niby zielona wyspa, niby kazda ematka to specjalistka w waskiej dziedzinie z pensja na poziomie minimum dwoch srednich krajowych a tu wypisuja, ze az 40% nie ma zadnych oszczednosci. To juz nie margines tylko polowa spoleczenstwa. Jedynie 2% jest w stanie regualrnie oszczedzac.

No wiec jak sie zyje na zielonej wyspie?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 12:55
      A ile procent ludzi nie ma żadnych oszczędności w kraju w którym przebywasz?
      • black_halo Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 12:59
        30%. Ale rozumiesz, ze inna jest sytuacja osoby, ktora dostaje wystarczajacy na praktycznie wszystko zasilek/zapomoge itd a inna w Polsce gdzie zasilki to jalmuzna nie wystarczajaca nawet na minimum potrzebne do przetrwania trudnej sytuacji typu utrata pracy (950 brutto zasilku?) w porownaniu do 1600 euro miesiecznie netto?
        • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:00
          Czyli nie drastycznie więcej (zwłaszcza że kraj jednak dużo bogatszy) niż w Polsce, prawda? Moim zdaniem to wstyd aby w tak zamożnym kraju ledwie o 10% było mniej ludzi bez oszczędności w porównaniu do dużo biedniejszego kraju postkomunistycznego.
          Powiedziałabym nawet, że wstyd.
          • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:01
            Drastycznie mniej miało być, reszta się zgadza.
          • black_halo Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:04
            Oczywiscie, ze wstyd. Tylko wez pod uwage skale bardzo biednej emigracji z krajow afryki i arabskich (10% calego spoleczenstwa). Nie wszyscy ale spora czesc to wlasnie ta czesc na zasilkach. W Polsce emigracji na taka skale nie ma.

Poza tym sie zgadza. Po prostu troche mnie dziwi, niby jest tak dobrze, niby tylko margines nie oszczedza ale jeszcze nie widzialam marginesu na 40% strony.
            • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:11
              Porównajmy ile ludności nie ma oszczędności w innych krajach postkomunistycznych (tam najczęściej również nie ma większej emigracji z innych krajów) tj. Słowacji, Czechach, na Węgrzech, Litwie itp.?
              Co Ty na to?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 14:20
            gazeta_mi_placi napisała:

> Czyli nie drastycznie więcej (zwłaszcza że kraj jednak dużo bogatszy) niż w Pol
            > sce, prawda? Moim zdaniem to wstyd aby w tak zamożnym kraju ledwie o 10% było m
            > niej ludzi bez oszczędności w porównaniu do dużo biedniejszego kraju postkomuni
            > stycznego.
            > Powiedziałabym nawet, że wstyd.

Ja Ci to wytłumaczę, ponieważ widzę, że nie ogarniasz.

Zadajmy sobie pytanie na co Ci ludzie mają oszczędzać? Stracą pracę - dostaną zasiłek za który spokojnie przeżyją na wyższym poziomie niż nie jeden pracujący Polak, urwie im nogę - dostaną rentę spokojnie wystarczającą na spokojne życie oraz rehabilitację za freee, często także przebudowę mieszkania za freee, żeby dostosować je do nowych okoliczności.

A Polak w takich przypadkach? Dostanie kopa w du*ę od ZUSu, a na rehabilitację się będzie mógł zapisać za 100PLN za godzinę. Dlatego Polak, ten który może, sępi na czarną godzinę ile się da, bo wie, że znikąd pomocy w trudnych chwilach....

Ksiadz Anatol
    • ciezka_cholera Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 12:57
      black_halo napisała:

Niby zielona wyspa, niby kazda ematka to specjalistka w waskie
      > j dziedzinie z pensja na poziomie minimum dwoch srednich krajowych a tu wypisuj
      > a, ze az 40% nie ma zadnych oszczednosci.

Ale tam chyba stoi napisane, ze 40% Polakow nie ma oszczednosci, a nie 40% ematek. Skoro zakladamy, ze ematka zarabia minimum dwie srednie krajowe to nie ma prawa byc ona dobra reprezentacja dla calej populacji Polakow.
    • ichi51e Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:01
      Mysle ze te 60% wlasnie na necie siedzi...
    • kota_marcowa Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:03
      My odkładamy pewną kwotę co miesiąc, ale znam rodziny z wyższymi niż nasze dochodami, które nie odkładają, bynajmniej nie z biedy, tylko po prostu rozpieprzają całą kasę.

Że już nie wspomnę o tych żyjących ponad stan.

Moim zdaniem, to raczej stan umysłu, pomijając oczywiście całkowitą biedę, to jeden z niskich dochodów odłoży chociaż parę złotych miesięcznie, a drugi zarabiający kokosy będzie jechał na kredytach.
      • dlania Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:33
        Kota, spójrz na sprawę z drugiego punktu widzenia: Twoi znajomi nie rozpieprzają, tylko wydają na przyjemne życie, za Ty nie oszczędzasz, tylko sknerzyszwink
        Czemu ludzie nie chcą pojąc, że są różne modele zycia?
      • araceli Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 20:04
        kota_marcowa napisała:
        > ale znam rodziny z wyższymi niż nasze dochodami,
        > które nie odkładają, bynajmniej nie z biedy, tylko po prostu
        > rozpieprzają całą kasę.

Autorka wątku od lat siedzi na forum 'Oszczędzamy' i doskonale wie jak to działa. Wielokrotnie poruszała i tu i tam tę kwestię. Ten wątek jest kolejną złośliwością z jej strony.
        • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 21:46
          Mogłaby by tak która napisać na tym forum by mnie tam odblokowali?
    • pederastwa Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:04
      Ale jakiż to kij w mrowisko? Przecież to forum, to nie jest reprezentatywna próbka polskiego społeczeństwa. Zdecydowana przewaga tu wykształciuchów z dużych miast. Nawet jeśli nie same wąskie specjalistki, to klasa średnia: nauczycielki, urzędniczki, pielęgniarki. To i poziom życia statystycznie wyższy. Żadna sensacja.
    • barbara.borowiec Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:12
      Nie oszczędzam, to moja wada. Skupiam się na tym, żeby nie wydawać więcej niż zarabiam. Jak dzieci wyjdą z domu może uda mi się coś więcej odłożyć na stare lata... A jak nie - trudno, najwyżej na starość wezmę kredyt z odwróconą hipoteką.
    • afro.ninja Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 13:14
      Czytalas ostatnio watek na jakim metrazu zyje ematka?
      To chyba nie temat na to forum.
    • triss_merigold6 Naiwna 04.11.14, 14:07
      Naiwna. Sądzisz, że ludzie tak chętnie będą przyznawać się do posiadania oszczędności nawet w teoretycznie anonimowym badaniu? Instynkt samozachowawczy nakazuje absolutnie się nie przyznawać.
    • lafiorka2 Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 19:23
      nie jestem ematką,nie jestem wąską specjalistką,moja pensja nie jest pensją"ematkową" a odkładam3/4 swojej wypłaty.Albo i całą.

I mam kredyty.

mam oszczędności...ale nie w banku tongue_out
    • lola211 Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 19:31
      Ale to nie znaczy,ze nie ma z czego oszczedzac.
      Spora rzesza ludzi nie ma nawyku oszczedzania, ile zarobi tyle wyda, zyje od wypłaty do wypłaty.
      • demodee Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 19:45
        Jeśli ludzie pieniądze wydają, to znaczy, że napędzaja gospodarkę. A to chyba dobrze, nieprawdaż?
    • a1ma Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 19:53
      Mam oszczędności, mniej wiecej wysokości rocznych przychodów. Ale dojście do tego poziomu zajęło mi 10 lat pracy. Pewnie mogłabym osiągnąć to wcześniej, ale ja kompletnie nie umiem oszczędzać i lubie podróżować wink
    • araceli Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 19:57
      Kolejny raz emigranteczka musi się dowartościować. W Polsce biednym kraju oszczędności nie ma 40% ludzi. W bogatej Belgii 40%. Jest powód do wyżycia się big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 21:48
        A ja serio jestem ciekawe jak to wygląda w innych krajach, ale postkomunistycznych czyli startujących mniej więcej z tego samego pułapu co Polska.
        Czemu znowu nikt porównuje Polski, ale do krajów byłego bloku wschodniego? Czemu tak?
    • nickbezznaczenia Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 21:50
      Źle się żyje.
    • sko.wrona Re: wsadze kij w mrowisko ... 04.11.14, 22:51
      Ale to nie jest tak, że oszczędzanie wotum przypadku to kwestia stylu życia, mentalności czy co tam jeszcze?

Kiedyś widziałam takie porównanie. Przeciętny Anglik spłaca kredyt hipoteczny, ale oszczędza niewiele. W Niemczech 70% ludzi żyje w wynajmowanych mieszkaniach/domach, ale większość odkłada sporą część dochodów (jeden z największych wskaźników w Europie, chyba).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka