Dodaj do ulubionych

Pierwsza klasa. ćwiczenia

13.11.14, 17:05
Nie rozumiem czemu w ćwiczeniówkach co drugą kartkę jest polecenie "pokoloruj", "narysuj" "uzupełnij rysunek" i to dostają dzieciaki na zadanie a literek cztery linijki. Kolorowanki to moje dziecko robiło w przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 17:09
      a pierwszak 6 czy 7 letni? To jest właśnie rownie w dół.
      • aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 07:38
        pierwszak 6letni też robił kolorowanki w przedszkolu
    • anika772 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 17:27
      Nauczycielka stosuje się do zaleceń podstawy programowej, ot i cała tajemnica.
      • aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 07:41
        a wiesz, że w podstawie programowej ćwiczenia do pisania z zerówki przy np. literce "J" mają od razu do napisania wyraz "tramwaj" a przy "J" w ćwiczeniach dla pierwszej klasy jest do napisania "jajo" - ciekawe
        • jakw Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:44
          aquella napisała:

> a wiesz, że w podstawie programowej ćwiczenia do pisania z zerówki przy np. li
          > terce "J" mają od razu do napisania wyraz "tramwaj" a przy "J" w ćwiczeniach dl
          > a pierwszej klasy jest do napisania "jajo" - ciekawe
          Podstawa programowa zerówki nie wymaga ćwiczeń z pisania, w szczególności pisania słowa tramwaj.
          Słowo "jajo" przy pisaniu w listopadzie w klasie I jak najbardziej jest na miejscu: litery a i o prawdopodobnie już poznali.
          • aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 16:31
            nie wymaga bo nie powinna, w takim razie po co takie ćwiczenia w ogóle wydawali dla zerówki
            ( seria:Razem w przedszkolu 2, zeszyt : Zaczynam pisać ,autor: Anna Sowińska) ??
            • jakw Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 17:24
              aquella napisała:

> nie wymaga bo nie powinna,
              No właśnie , podstawa programowa klasy I przewiduje , że dzieci mogą nie znać liter, uczą się dopiero i po poznaniu kilku liter na krzyż jest do pisania słowo jajo , a nie np. konstantynopolitańczykowianeczka wink

> w takim razie po co takie ćwiczenia w ogóle wydawali
              > dla zerówki
              Bo mogą ?
    • rulsanka Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 22:42
      U nas nie ma kolorowania, same literki. Ewentualnie rysowanie po śladzie. Klasa sześciolatków, korzystają z lokomotywy + kserówki. Młody przeszczęśliwy, bo już w zerówce rzygał kolorowankami. Chętnie kolorował mając lat 3-4.
    • kanna Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 22:58
      Mojemu młodsza siostra kolorowała. wink

A moje wyjaśnienie tego fenomenu kolorowanek jest takie: książki do nauczania początkowego piszą - w przeważającej mierze - kobiety. I one pamiętają, jak będąc 6,7-o letnimi dziewczynkami lubiły kolorować. Bo takie dziewczynki (statystycznie) lubią kolorować, rysować itp.

A chłopcy (statystycznie) mniej.
      • paliwodaj Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 23:42
        Brrr, wkurzajace to faktycznie byc musi. Moja corka chodzi do szkoly jez. polskiego , kl 1 w USA i to samo, wszystko ma kolorowac, po co?
        W jej angielskojezycznej szkole pisza slowka , krotkie zdania, pisza fonetycznie na wyczucie ale nie koloruja wyrazow, listkow, kotkow na zajeciach z jezyka. W domu czasami maja narysowac jakias sytuacje i napisac 2 zdania . Maja zajecia z art i tam wyzywaja sie artystycznie
        Na matematyce wlasnie robia dzialania na odejmowanie do 20, zadania z trescia tego typu, miala kilka razy pokolorac jakies dzialania w sensie na zielono gdy wychodzi 12, a rozowo gdy 15
    • ewa_mama_jasia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 08:44
      Taka uroda pierwszej klasy. Koloruje się wszędzie: na wczesnoszkolnym, na angielskim, religii, informatyce, muzyce...... Trzeba przezyć.
      • ailia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 09:31
        Uroda...ale to bezsęsu!
        • ewa_mama_jasia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:11
          No cóż, ktoś widać stwierdził, że pisanie całej strony dużego A i drugiej strony małego A nie jest rozwijające, jest nudne i brak w tym kreatywności. Stąd kolorowanie obrazków - jako szaleeenie kreatywne. Choc i kolorowanki mogą być też niekoniecznie głupie, np. obrazki złożone z małych kawałeczków, a na nich np. działania dodawania, odejmowania i polecenie - fragmenty, gdzie wynik będzie 6 - pokoloruj na niebiesko, 8 - na czerwono itp. I wychodzi obrazek.
    • jagienka75 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 09:43
      a niby co Twoim zdaniem powinny robić pierwszaki?
    • swiecaca Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:30
      kolorowanki to zmora polskiej szkoły. jeszcze w 3 klasie są nagminne a i w 6 się zdarzają!
      niestety to sama prawda:
      wiersze.doktorzy.pl/drwal.htm
    • magdalenka79k Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 11:04
      Jakie wy macie te ćwiczenia? Mój tez w pierwszej klasie ale u niego w ćwiczeniach czegoś takiego nie ma, owszem co któraś strona mały obrazek do pokolorowania, uzupełnienia, a tak to pisanie po śladzie, pisanie liter, przepisywanie wyrazów, układanie zdań z podanych wyrazów. Za to na angielskim nic tylko kolorowanie, strona po stronie ten sam schemat ćwiczeń.
      • rulsanka Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 13:32
        U nas jest lokomotywa i w zasadzie nie ma kolorowania. Co jakiś czas mozaika, gdzie do pokolorowania są pola z jakąś literką lub sylabą i to na tyle. Młodemu zbrzydło kolorowanie po 3 latach przedszkola, a na te mini obrazki nie narzeka, robi je błyskawicznie.
        • demonii.larua Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 21:29
          To rządowy podręcznik i te ćwiczenia nie są obowiązkowe? Mój też idzie Lokomotywą, ale on w drugiej klasie.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 14:02
        U córki tez tego kolorowania dużo nie ma, trochę jest, ale nie tak zupełnie bez sensu (np. trzeba pokolorować wśród różnych figur tylko trójkąty, i wyszła z tych trójkatów jedynka, albo pokoloruj jakieś małe elementy w taki sposób aby odtworzyć konkretny wzór, albo pokoloruj kółeczka które odpowiadają jakiejś tam głosce w wyrazie). Raz na kilka stron małe ćwiczenie z kolorowaniem. Dużo więcej jest pisania po śladzie, pisania liter, wyrazów itp. "Ćwiczenia z pomysłem" WSiPu.
        • magdalenka79k Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 15:46
          No właśnie mój też ma te "Ćwiczenia z pomysłem" i jeszcze raz dzisiaj przejrzałam nie ma kolorowania za wiele, ćwiczenia są dosyć róznorodne, mam porównanie jedynie do tego co było w zerówce i tam była masakra, te ćwiczenia moim zdaniem są całkiem ok.
          • melancho_lia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 20:51
            U nas Gra w kolory. I jakos tez nie widzę by bylo tylko kolorowanie. Poza tym córka przynosi kserowki z literkami, wyrazami i sylabami.
    • maltry Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 20:35
      Moja córka ma kolorowania po kokardy i patrząc w książki wcale się nie dziwię, ostatnio zażądała wypisania jej z religii bo tam tylko kolorować trzeba wink W ćwiczeniach z angielskiego też sporo kolorowania ale tam pani dała dzieciom wybór - koloruje kto chce. A z edukacji wczesnoszkolnej praktycznie kolorowania nie ma poza poleceniami typu: pokoloruj wszystkie kwadraty itp., dzieci korzystają z podręcznika rządowego + kserówki różniste
    • heca7 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 21:03
      A potem będzie jak u mojego IV- klasisty. Cała klasa dzieci, które poszły jako 6-latki. Wychowawczyni (od polskiego) na zebraniu opowiada, że cała klasa ciągle rysuje. Siedzą na lekcji i jak tylko nie mają nic do napisania to wyciągają kartki i rysują. Chłopcy też. To samo potwierdza matematyczka. Tłumaczą coś przy tablicy,odwracają się a tam cała klasa Kossaków big_grin Zakazały im trzymać cokolwiek do rysowania na ławkach bo nie słuchają tylko rysują. Podobno jedynym zachwyconym jest pan od plastyki. Twierdzi, że to bardzo uzdolniona plastycznie klasa big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka