wredna1zmija 13.11.14, 17:05 Nie rozumiem czemu w ćwiczeniówkach co drugą kartkę jest polecenie "pokoloruj", "narysuj" "uzupełnij rysunek" i to dostają dzieciaki na zadanie a literek cztery linijki. Kolorowanki to moje dziecko robiło w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mx3_sp Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 17:09 a pierwszak 6 czy 7 letni? To jest właśnie rownie w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 07:38 pierwszak 6letni też robił kolorowanki w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 17:27 Nauczycielka stosuje się do zaleceń podstawy programowej, ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 07:41 a wiesz, że w podstawie programowej ćwiczenia do pisania z zerówki przy np. literce "J" mają od razu do napisania wyraz "tramwaj" a przy "J" w ćwiczeniach dla pierwszej klasy jest do napisania "jajo" - ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:44 aquella napisała: > a wiesz, że w podstawie programowej ćwiczenia do pisania z zerówki przy np. li > terce "J" mają od razu do napisania wyraz "tramwaj" a przy "J" w ćwiczeniach dl > a pierwszej klasy jest do napisania "jajo" - ciekawe Podstawa programowa zerówki nie wymaga ćwiczeń z pisania, w szczególności pisania słowa tramwaj. Słowo "jajo" przy pisaniu w listopadzie w klasie I jak najbardziej jest na miejscu: litery a i o prawdopodobnie już poznali. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 16:31 nie wymaga bo nie powinna, w takim razie po co takie ćwiczenia w ogóle wydawali dla zerówki ( seria:Razem w przedszkolu 2, zeszyt : Zaczynam pisać ,autor: Anna Sowińska) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 17:24 aquella napisała: > nie wymaga bo nie powinna, No właśnie , podstawa programowa klasy I przewiduje , że dzieci mogą nie znać liter, uczą się dopiero i po poznaniu kilku liter na krzyż jest do pisania słowo jajo , a nie np. konstantynopolitańczykowianeczka > w takim razie po co takie ćwiczenia w ogóle wydawali > dla zerówki Bo mogą ? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 22:42 U nas nie ma kolorowania, same literki. Ewentualnie rysowanie po śladzie. Klasa sześciolatków, korzystają z lokomotywy + kserówki. Młody przeszczęśliwy, bo już w zerówce rzygał kolorowankami. Chętnie kolorował mając lat 3-4. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 22:58 Mojemu młodsza siostra kolorowała. A moje wyjaśnienie tego fenomenu kolorowanek jest takie: książki do nauczania początkowego piszą - w przeważającej mierze - kobiety. I one pamiętają, jak będąc 6,7-o letnimi dziewczynkami lubiły kolorować. Bo takie dziewczynki (statystycznie) lubią kolorować, rysować itp. A chłopcy (statystycznie) mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 13.11.14, 23:42 Brrr, wkurzajace to faktycznie byc musi. Moja corka chodzi do szkoly jez. polskiego , kl 1 w USA i to samo, wszystko ma kolorowac, po co? W jej angielskojezycznej szkole pisza slowka , krotkie zdania, pisza fonetycznie na wyczucie ale nie koloruja wyrazow, listkow, kotkow na zajeciach z jezyka. W domu czasami maja narysowac jakias sytuacje i napisac 2 zdania . Maja zajecia z art i tam wyzywaja sie artystycznie Na matematyce wlasnie robia dzialania na odejmowanie do 20, zadania z trescia tego typu, miala kilka razy pokolorac jakies dzialania w sensie na zielono gdy wychodzi 12, a rozowo gdy 15 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 08:44 Taka uroda pierwszej klasy. Koloruje się wszędzie: na wczesnoszkolnym, na angielskim, religii, informatyce, muzyce...... Trzeba przezyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:11 No cóż, ktoś widać stwierdził, że pisanie całej strony dużego A i drugiej strony małego A nie jest rozwijające, jest nudne i brak w tym kreatywności. Stąd kolorowanie obrazków - jako szaleeenie kreatywne. Choc i kolorowanki mogą być też niekoniecznie głupie, np. obrazki złożone z małych kawałeczków, a na nich np. działania dodawania, odejmowania i polecenie - fragmenty, gdzie wynik będzie 6 - pokoloruj na niebiesko, 8 - na czerwono itp. I wychodzi obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 09:43 a niby co Twoim zdaniem powinny robić pierwszaki? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 10:30 kolorowanki to zmora polskiej szkoły. jeszcze w 3 klasie są nagminne a i w 6 się zdarzają! niestety to sama prawda: wiersze.doktorzy.pl/drwal.htm Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 11:04 Jakie wy macie te ćwiczenia? Mój tez w pierwszej klasie ale u niego w ćwiczeniach czegoś takiego nie ma, owszem co któraś strona mały obrazek do pokolorowania, uzupełnienia, a tak to pisanie po śladzie, pisanie liter, przepisywanie wyrazów, układanie zdań z podanych wyrazów. Za to na angielskim nic tylko kolorowanie, strona po stronie ten sam schemat ćwiczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 13:32 U nas jest lokomotywa i w zasadzie nie ma kolorowania. Co jakiś czas mozaika, gdzie do pokolorowania są pola z jakąś literką lub sylabą i to na tyle. Młodemu zbrzydło kolorowanie po 3 latach przedszkola, a na te mini obrazki nie narzeka, robi je błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 21:29 To rządowy podręcznik i te ćwiczenia nie są obowiązkowe? Mój też idzie Lokomotywą, ale on w drugiej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 14:02 U córki tez tego kolorowania dużo nie ma, trochę jest, ale nie tak zupełnie bez sensu (np. trzeba pokolorować wśród różnych figur tylko trójkąty, i wyszła z tych trójkatów jedynka, albo pokoloruj jakieś małe elementy w taki sposób aby odtworzyć konkretny wzór, albo pokoloruj kółeczka które odpowiadają jakiejś tam głosce w wyrazie). Raz na kilka stron małe ćwiczenie z kolorowaniem. Dużo więcej jest pisania po śladzie, pisania liter, wyrazów itp. "Ćwiczenia z pomysłem" WSiPu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 15:46 No właśnie mój też ma te "Ćwiczenia z pomysłem" i jeszcze raz dzisiaj przejrzałam nie ma kolorowania za wiele, ćwiczenia są dosyć róznorodne, mam porównanie jedynie do tego co było w zerówce i tam była masakra, te ćwiczenia moim zdaniem są całkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 20:51 U nas Gra w kolory. I jakos tez nie widzę by bylo tylko kolorowanie. Poza tym córka przynosi kserowki z literkami, wyrazami i sylabami. Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 20:35 Moja córka ma kolorowania po kokardy i patrząc w książki wcale się nie dziwię, ostatnio zażądała wypisania jej z religii bo tam tylko kolorować trzeba W ćwiczeniach z angielskiego też sporo kolorowania ale tam pani dała dzieciom wybór - koloruje kto chce. A z edukacji wczesnoszkolnej praktycznie kolorowania nie ma poza poleceniami typu: pokoloruj wszystkie kwadraty itp., dzieci korzystają z podręcznika rządowego + kserówki różniste Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierwsza klasa. ćwiczenia 14.11.14, 21:03 A potem będzie jak u mojego IV- klasisty. Cała klasa dzieci, które poszły jako 6-latki. Wychowawczyni (od polskiego) na zebraniu opowiada, że cała klasa ciągle rysuje. Siedzą na lekcji i jak tylko nie mają nic do napisania to wyciągają kartki i rysują. Chłopcy też. To samo potwierdza matematyczka. Tłumaczą coś przy tablicy,odwracają się a tam cała klasa Kossaków Zakazały im trzymać cokolwiek do rysowania na ławkach bo nie słuchają tylko rysują. Podobno jedynym zachwyconym jest pan od plastyki. Twierdzi, że to bardzo uzdolniona plastycznie klasa Odpowiedz Link Zgłoś