alfa36 20.11.14, 15:14 Endokrynolog zasugerowała, bym zbadała wit. d. Tyle, ze jak przeglądam artykuły, to okazuje się, ze można zbadać: d3 25 i d3 1,25. Kto wie, którą w takim razie? Jedną i drugą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa36 Re: Witamina d 20.11.14, 19:12 Dzięki. swoją drogą, czy listopad to dobry czas na badanie? Podejrzewam, ze większość z nas w tym czasie ma wit. D mało. Czy wynik robiony tuż po lecie nie wskazywałby rzeczywistego wchłaniania wit. D? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Witamina d 20.11.14, 19:22 No ja miałam pierwsze badania robione chyba w maju. Wykazały znaczny brak wit. d3. Dostałam pięciomiesięczną kurację, po której nastąpiła poprawa (dwa tygodnie temu robione badanie), choć do minimalnego poziomu nie doszło, choć widzę i po swoim samopoczuciu i po swojej skórze naprawdę duże postępy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: Witamina d 20.11.14, 19:38 Znalazłam coś takiego: "Witamina D krąży w organizmie głównie w postaci 25(OH)D3. Najbardziej aktywną biologicznie formą jest 1,25(OH)2D3, której poziom jest regulowany hormonalnie[23]. Z tego względu bardziej wiarygodne jest oznaczanie poziomu 25(OH)D3. W umiarkowanym niedoborze witaminy D, a także w trakcie leczenia stężenia 1,25(OH)2D3 mogą być fałszywie wysokie i wprowadzać w błąd, zaś w przypadku przedawkowania pozostawać w normie." Ja robiłam właśnie 25(OH). Odpowiedz Link Zgłoś
agra1 Re: Witamina d 20.11.14, 20:34 Mi też endo kazał sprawdzić wit. d3, właśnie 25. Wiosną miałam niedobór, dostałam końską dawkę i teraz już wskoczyłam na dolną granicę normy... ale do maja jeszcze kazał brać 4000 jednostek dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Witamina d 20.11.14, 22:16 A jak często trzeba to badać w przypadku niedoboru? Kto może zapisać witaminę? Lekarz rodzinny czy endokrynolog (u niego mam wizytę dopiero za 5 miesięcy). Odpowiedz Link Zgłoś
ulas123 Re: Witamina d 20.11.14, 22:34 Rodzinny też może wypisać, w przypadku niedoboru to się długo bierze i dużo zanim jest różnica w badaniach. Co ile robić badanie to lepiej endokrynolog określi, u mnie po 3 m-cach brania ledwie drgnął poziom, trzeba było zwiększyć dawkę, od zwiększenia dawki też za jakieś 3-4 m-ce mam zrobić badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Witamina d 20.11.14, 23:12 Dzięki. A to tabletki/ zastrzyki? Zaproponowała mi to badanie endokryolog, kiedy poskarżyłam się na brak energii. A ponieważ jest coraz gorzej (choć i lenistwem można to nazwac), to jutro robię badania. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Witamina d 21.11.14, 09:47 jak bierzecie wit D3 badajcie rowniez wapn we krwii. kazdy kij ma 2 konce, a lekarze dopiero ucza sie suplementacji tej witaminy, a endo juz na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
beeranek Re: Witamina d 22.11.14, 08:03 A to badanie jest refundowane? Wydaje mi się że jakiś czas temu dla dzieci nie było (a co jak co, one są zagrożone krzywica) Odpowiedz Link Zgłoś
purple.sky Re: Witamina d 21.11.14, 10:26 bada sie 25 OH d3. przy suplementacji d3 trzeba koniecznie suplementowac witamene K2 w ilosci 100 mikrogramow dzienniel-najlepiej w formie MK7. Poprawia to wchlanialnosc.nie wiem dlaczego lekarze tego nie mowia. jest to wazne bo gdy suplementujemy D wapn jest lepiej wchlanialny ale jednoczesnie im wiecej wapnia ktory nie umie trafic do kosci to odklada sie w tetnicach i tkankach miekkich.witamina k2 pomaga temu zapobiec i pomaga lokowac wapn do kosci i zebow tam gdzie jego miejsce. dlatego k2 jest tak wazna przy suplementacji D3 bo inaczej mozna sobie narobic tylko krzywdy. .. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Witamina d 21.11.14, 12:28 Dzięki za informacje. Którzy lekarze powinni to wiedzieć? Rodzinni? Dziś zrobiłam to badanie i laborantka zwróciła mi uwagę, ze są lekarze, którzy nie każą brac syntetycznej wit. d, ponieważ "organizm się przyzwyczaja". Pewnie chodzi o przyswajanie... Odpowiedz Link Zgłoś
purple.sky Re: Witamina d 22.11.14, 07:42 wiedziec powinien kazdy, wie malo ktory! Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Witamina d 22.11.14, 08:36 Kiedyś człowiek wyszedł w polu popracował i było git a teraz wszyscy niedobór mimo tunezyjskich wojaży Odpowiedz Link Zgłoś
purple.sky Re: Witamina d 22.11.14, 20:56 a mi sie wydaje ze kiedys czlowiek pracujacy w polu mial w nosie badanie sobie poziomu D3.... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 wynik 24.11.14, 23:30 Odebrałam wynik. Wartość niska, tj. 21 a norma (ta niska) od 20 do 30, a prawidłowa od 30 do 50. Czy to znaczy, że mam coś działać? Czy odpuścić? Te normy to się jakoś pozmieniały chyba ostatnio... Odpowiedz Link Zgłoś
agra1 Re: wynik 25.11.14, 10:12 moim zdaniem powinnaś brać, zwłąszcza, żę w naszej szerokości geograficznej większość ludzi ma za nisko, a zima idzie i ciemno bedzie... Ale zapytaj lekarza co on na to, jak będziesz u jakiegokolwiek, to powinien ci powiedzieć, jaka dawka. Dla porównania, ja miałam wiosną 9 - czyili niedobór, po pół roku łykania najwpierw w dawce 2000 dziennie (jednostek, nie tabletek , a po zakończeniu laktacji - 4000 doszłam do 31, ale endo kazał mi łykać co najmniej do maja jeszcze, nadal po 4000. Norma ponoć obecnie jest 30-100 - tak mi napisali przynajmniej na wynikach... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 normy? 25.11.14, 10:22 U mnie norma jest od 20. Jest jeszcze napisane, ze od któregoś czerwca normy ( i cos jeszcze, nie mam przy sobie wyniku) zostały zmienione. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: wynik 25.11.14, 12:53 Szczęśliwie trafiłaś na dobrego lekarza, który zalecił odpowiednią dawkę, moja była endokrynolog, przy wyniku koło 20 kazała mi brać 400 jednostek, brałam 800 i po trzech miesiącach wynik miałam 21. Później brałam przez jakiś czas 4000jednostek i wynik poprawił się na 30 a teraz biorę 2000 jm. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Witamina d 26.11.14, 09:34 Się zastanawiam... hematolodzy się znają? Jestem pod stałą opieką hematologa a do endokrynologa chodzę prywatnie i nie wiem, czy lecieć z tą witaminą czy odpuscic. Wszędzie czytam, ze okolice 20, to jednak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: Witamina d 26.11.14, 13:39 Moja lekarka rodzinna zbadała poziom wit. D3 u 400 pacjentów. Tylko 20% z nich miało poziom dochodzący do dolnej normy, reszta duże niedobory. Teraz u nikogo nie bada, tylko zaleca suplementację. Poczytaj o normach www.unipharm.pl/Witamina-D3-w-codziennej-diecie-i-synteza-skorna Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Witamina d 26.11.14, 22:26 Dzięki za linka. Pytanie tylko, czy jeśli wynik mieści się w dolnej granicy normy to należy suplementować, czy nie. No i jak w tymi normami. Jak czytam, to wszędzie jest, ze norma to od 30-50, a na moim wyniku niedobór jest przy wartościach mniej niż 20 a do 20 to wynik niski ale jednak prawidłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Witamina d 27.11.14, 09:46 mnie endokrynolog poleciła brać w zimie 2000mg dziennie, w lecie 1000mg poza dniami bardzo słonecznymi, ale ja na początku miałam tylko 16 jednostek, teraz mi wzrosły.... Odpowiedz Link Zgłoś