Dodaj do ulubionych

Zupy świąteczne.

• bleuet Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 22:27
      Barszcz czerwony z uszkami i/lub jaśkiem i zupa grzybowa, taka esencjonalna bez grzybów w środku (bo grzybki w łazankach) z makaronem typu łazanki - tradycje przywiezione pod Kraków z jeszcze głębszego południa
      • 3-mamuska Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 22:42
        Zupa z suszonych owoców, długo gotowana i przeciera sie owoce. Taka gest uwielbiam.
        Teściowa robiła jagodowa z makaronem.
        Jej siostra grzybowa.
        Oprócz tego barsz pity w szklance do uszek grzybów czy krokietów z kapusta.
    • triismegistos Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 09:01
      U mnie (wrocław) barszcz czysty, czasem z uszkami, czasem z pasztecikami, czasem z paluchami z półkruchego ciasta z kminkiem (w zależności od chęci do pracy). W tym roku planujey zrobić grzybową, bo wprowadzamy elementy tradycji z rejonu konkubina (wielkopolska)
    • ruscello Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 09:14
      Czysty barszcz z uszkami - wschdnia Polska, a korzenie jeszcze bardziej wschodnie wink Na Wielkanoc tez barszcz czerwony, ale ze swieconka - chlebem, jajkiem i wedlina/kielbasa.
    • kropkacom Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 09:23
      Mój mąż robi zupę z suszonych owoców, śliwek.
      • kropkacom Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 09:25
        U mnie w domu był barszcz.
      • wielkanocnaniespodzianka Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 15:47
        oo,a u nas robi się na Wigilię kisielek z suszonych żurawin. jest to kisielek całkowicie domowy, nie kupnysmile
      • kadfael Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 15:52
        U mnie też się robi taką zupę ze śmietaną i kluseczkami. A skąd jest Twój mąż? Bo to chyba rzadka zupa, a w każdym razie nie znam osoby, która by - poza moja rodziną - tę zupę jadła. My pochodzimy - pogranicze Pomorza i Kociewia.
    • jolie Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 18:07
      W moim domu rodzinnym (Galicja Zachodnia) - grzybowa na borowikach
      U teściów (rodzina kresowa, Lwowskie) - barszcz czerwony, uszka z grzybami, czasem też zupa migdałowa
    • tryggia Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 18:42
      Region? Wileńszczyzna, bo taka wigilia jest u naszej rodzinie od wieków.
      Bardzo oszczędna i postna, mąż był z lekka wstrząśnięty i...głodny.
      Zupa? Cienki czysty barszcz z uszkami pieczonymi.
    • mellona Re: Zupy świąteczne. 23.11.14, 18:57
      zupa z grzybów leśnych na wywarze rybnym, b ostra,
      barszcz czysty z uszkami drożdżowymi nadziewanymi pieczarkami
      zupa z suszu owocowego z migdałami
      bulion rybny z ziemniakami zabielany śmietaną

miks Wielkopolski i Grodna
    • mas.uka Re: Zupy świąteczne. 23.11.14, 19:02
      barszcz z uszkami z farszem z prawdziwków, cebuli i jajek
      kwas na bazie kwasu i wywaru z prawdziwków podawany z posiekanymi podgrzybkami i kaszą gryczaną- świetnie przyjmuje się jej kwaśny smak po słodkim barszczu
    • beverly1985 Re: Zupy świąteczne. 23.11.14, 19:02
      Barszcz z uszkami. W uszkach leśne grzyby.
      Naprawde tyle osob robi 2 zupy na jedną kolację? jak wy to wszystko zjadacie?
      • capa_negra Re: Zupy świąteczne. 23.11.14, 19:16
        Starsze pokolenie tradycyjnie pości, młodsze tez się nie przejada, a zupy są cienkie i postne.
        I nikt przy stole nigdzie się nie spieszy
    • gauad Re: Zupy świąteczne. 23.11.14, 19:17
      u moich rodzicow poludnie polski na wigilie barszcz z uszkami i kapusta z grochem która czasem bywa z wiekszą ilością płynu i przypomina zupę, na koniec jest wywar z suszu owocowego ale to nigdy nie jest podawane jako zupa tylko jako kompot.

a na kolejy dzień świąt oczywiście rosół rosół i rosół tongue_out najlepiej z lanym ciastem lub zrobionym własnoręcznie makaronem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka