Dodaj do ulubionych

Zupy świąteczne.

21.11.14, 16:08
Jakie zupy się jada u Was w domu na święta i jaki to region? U mnie w domu rodzinnym na Kaszubach robi sie zupę grzybową z leśnych grzybów, nie z pieczarek. Zupa jest pyszna smile mama opowiadala ze jej babcia robiła zupę rybną(okolice Pucka,czyli tez Kaszuby ale calkiem blisko morza). A w Waszych regionach?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:13
      barszcz czerwony
      u mamy czysty z pasztecikiem
      u tesciowej z uszkami
      sama tez robie czerwony czysty, bardzo aromatyczny z duza iloscia grzybow i korzenny w smaku
      dodatki wg upodoban, to sie zmienia
      • nitka111 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:15
        grzybowa ( z leśnych grzybów), gęsta z makaronem typu łazanki - małopolska
    • zona_mi Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:20
      Barszcz z uszkami z prawdziwych grzybów.
    • butch_cassidy Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:24
      Centralna Polska: Moja mama robiła grzybową z kaszą z suszonych grzybów leśnych; teściowa - barszcz z uszkami (teściowa pochodzi z Wielkopolski).
      • capa_negra Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 23:12
        U mnie się robi obie smile
    • cosmetic.wipes Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:24
      Grzybowa z leśnych grzybów z kluskami typu łazanki, barszcz czerwony czysty z uszkami. Kraków.

Natomiast odkąd dowiedziałam się, że w okolicy Chrzanowa jada się "zupę" w postaci fasoli jaś zalanej kompotem z suszu, to mój świat juz nigdy nie będzie taki sam big_grin
      • bei Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:45
        Zawsze czysty barszczyk, z uszkami (farsz z grzybów leśnych),
        jako druga zupa grzybowa- z lesnych grzybów z łazankami, albo rybna, albo migdałowa.
        ze dwa razy mam dla odmiany jako drugą podała rakową.
        Gdy poznałam rodzinę szwagierki partnera zachwyciłam się intensywnie grzybową zupą gotowaną przez jej mamę.
        Jak się okazałojej baza to wywar po gotowaniu grzybow do uszek i pierogów, przyprawiony solą i pieprzemsmile Co za esencjonalnośćsmile!
        Zeszłego roku szwagierka przywiozła na Wigilię żurek z wielką ilością grzybów lesnych- MIODZIO!smile
        • zona_mi Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 23:16
          Ja daję wywar z grzybów do barszczu, pycha + zapach.
    • nanuk24 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:48
      U mnie barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa.
      Natomiast u znajomych jadlam zurek grzybowy.
    • mondovi Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:49
      Barszcz z kiszonych buraków lub grzybowa.
    • slonko1335 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:56
      Czysty barszcz z uszkami - zachodniopomorskie.
    • emily.1 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:58
      Barszcz biały z grzybami leśnymi- to tak tradycyjnie. Od kilku lat robimy też barszcz czerwony z uszkami, ale to raczej przez to, że wszędzie w koło o tym barszczu z uszakami trąbiąwink Ale tradycyjnie jemy biały. U teściowej również je się barszcz biały z rodziną. Z Rzeszowa jesteśmy.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:02
        > U teściowej również je się barszcz biały z rodziną

biedny barszcz, nawet rodzinę mu zjedza...
        sad
        • emily.1 Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 18:12
          Upssmile Barszcz z grzybami miał bycwink
    • sfornarina Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 16:58
      Mama robi barszcz z uszkami (pochodzi z Wielkopolski).

Natomiast w swoim domu jedyny wigilijny plyn, jaki uznaje, to piwo pszeniczne. Idealne do kaczki wypchanej jablkami i upieczonej w piwie smile
      • ichi51e Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:28
        Kaczke na wilie jecie?
        • sfornarina Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:33
          Jemy - z czerwona kapusta, duszonymi ziemniakami z masa galki oraz obowiazkowym piwem smile
        • cosmetic.wipes Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:05
          A co?
          24 grudnia kaczka jest jadowita?
          • sfornarina Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:20
            Jadowita, i do tego jeszcze gada tongue_out
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:04
      zupa migdałowa-obowiązkowo. poza tym barszczyk z uszkami i grzybowa.
      północno-wschodnia Polska.
    • motylek.polny Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:15
      A u nas nie nigdy nie było tradycji zup świątecznych.
      Chyba już najczęściej u znajomych i na przyjęciach widywałam barszcz z uszkami.
      Warszawa
    • ichi51e Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:26
      U mnie byl mix - grzybowa bo u taty byla grzybowa (wielkopolska) i barszcz po mamie (kresowcy).
      Wiem ze ludzie tez rybna jedza - ale mnie kusi ta migdalowa - jak ona smakuje?
      • ichi51e Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:29
        Oczywiscie uszka i lazanki - pasztecika do barszczu nie znalam dopoki nie pojawila sie w moim zyciu garmazerka wink
    • olewka100procent Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 17:37
      u nas tylko tradycyjny wigilijny barszcz z uszkami
    • helufpi Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 18:00
      Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby domową zupę pieczarkową nazywać "grzybowa", to raczej chwyt marketingowy tańszych restauracji. Grzybowa to u nas zawsze z grzybów leśnych. Takie samo nazewnictwo obowiązuje u nas przy sosach.
      Na Wigilii zawsze są 2 zupy. Bywały 3, ale to już trochę przesada, człowiek nie ma potem miejsca na drugie danie. Zwykle jest to grzybowa, najczęściej z podgrzybków i prawdziwków albo z samych prawdziwków oraz rybna z głów i ogonów karpi na wywarze warzywnym. Barszcz jest niestety rzadko, a jak już jest to jest to barszcz czerwony z kiszonych buraków na wywarze warzywno-grzybowym, bez octu i cytryny.
      Też uważam, że grzybowa jest pyszna, barszcz również. Ale dzieci najbardziej lubią rybną, więc rybna jest obowiązkowa. Raz jadłam w Wigilię rybną z ryb morskich, głównie z łososia - de gustibus, ale mnie nie smakowało, pewnie dlatego, że to nie moja tradycja.
      • ponis1990 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 18:11
        Zupa rybka z grzankami na maśle, mniam, już sie nie umiem doczekaćsmile
    • fadilla Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 18:19
      Barszcz z uszkami, tez Kaszuby smile
    • tatrofanka Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 18:31
      Wigilia- barszcz czerwony z uszkami (nadzienie grzybowe)
      oraz zupa grzybowa z grzybów lesnych z makaronem łazankowym lub z całymi ziemniakami

Mieszkam 17 km od Krakowa
    • jola-kotka Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 18:39
      Barszcz i smierdzaca zupa z suszonych owoców z makaronem dla mnie nie jadalna. Wigilię spędzam w warszawie i z tamtad te zupy.
    • dziennik-niecodziennik Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:00
      u nas (Pomorze) barszcz z uszkami wyłącznie.
    • kakony Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:35
      zupa rybna z grzankami, pyyyyyyyychota, już nie mogę się doczekać! Śląsk
    • beata7305 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:40
      Śląsk
      zupa pieczarkowa lub barszcz z uszkami lub zupa rybna
      • karme-lowa Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 19:43
        Śląsk Cieszyński - zupa rybna. Mniaaam.
    • inguszetia_2006 Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 21:36
      Witam
      W Warszawie - grzybową. U mojego męża kroi się grzyby na paseczki drobne, a w mojej rodzinie niczego się nie kroi. Występują w pełnej krasie. Pycha. Oczywiście, borowiki i podgrzybki. Pieczarkową je się na co dzień. Czasami ktoś tam rzuci hasło, że może barszcz z buraków... ale tego dzieci nie lubią, więc grzybowa rządzi. Aha, u męża mojego miksują też grzybową i podają z groszkiem ptysiowym, ale ja tej formy nie uznaję. Musi być klucha i grzyb z kapeluszem.
      Pozdrawiam z Mazowsza;-D
      Ing
    • loola_kr Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 21:44
      barszcz czerwony z uszkami, u męża (małopolska) wywar z grzybów na zakwasie żurkowym.
      • capa_negra Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 23:22
        U mnie właśnie te obie.
        Barszcz czerwony z uszkami z leśnych grzybów
        Do barszczu grzybowego - wywar z prawdziwków suszonych, z tymi prawdziwkami, zakwaszony żurem, dodajemy kaszę jaglaną.
        Rodzina z rożnych stron, głownie z Mazowsza i kresów, aktualnie podkarpackie
        • loola_kr Re: Zupy świąteczne. 22.11.14, 15:35
          u nas teśc gotuje kapelusze prawdziwków do tego wywaru a potem obtoczone w mące smaży na maśle. Dla mnie na wigilie mógłby być tylko ten barszcz grzybowy i smażone grzyby.
    • tomelanka Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 22:03

Pomorze-czysty barszcz czerwony, u nas w kubkach i uszka z grzybami leśnymi
    • katklos Re: Zupy świąteczne. 21.11.14, 22:10
      Rybna - południe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka