Dodaj do ulubionych

Być dawcą szpiku

26.11.14, 22:22
Ematki, jesteście zarejestrowane jako potencjalni dawcy szpiku kostnego?

U mnie jutro można zrobić wymaz. Zamierzam iść, ale nie wiem, czy do tego trzeba się jakoś specjalnie przygotować? Iść na czczo? Dają zestaw do domu? Jak to przebiega?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Być dawcą szpiku 26.11.14, 22:28
      A gdzie się rejestrujesz? DKMS przysyła patyczek do domu, odsyłasz go pocztą, nie musisz być na czczosmile No i nie ma jakiegoś specjalnego terminu na wymaz, można go zrobić kiedykolwiek
    • slonko1335 Re: Być dawcą szpiku 26.11.14, 22:28
      Pobrano wymaz z policzka i tyle, nie musiałam być na czczo.
    • hermenegilda_zenia Re: Być dawcą szpiku 26.11.14, 23:53
      Jestem, do rejestracji w bazie pobierają wymaz patyczkiem między dziąsłem a wewnętrzną stroną wargi. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać, ja umyłam zęby trochę wcześniej, żeby ograniczyć ewentualność pobrania niewartościowej próbki.
    • zona_mi Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 00:09
      Tak, od dość dawna.
    • gretchen184 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 06:17
      tak, od dawna
    • depompadur Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 07:52
      Tak, od dawna. Nie trzeba żadnych przygotowań do pobrania wymazu.
    • cosmetic.wipes Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 07:56
      Jestem od kilku lat zarejestrowana w DKMS. Przysłali do domu patyczek, sama pobierałam wymaz. Nie trzeba się w żaden sposób przygotowywać.
    • tryggia Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 08:20
      Od bardzo dawna, ale jakos nie pasuje do nikogo sad
    • oqoq74 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 08:25
      Chcesz się zarejestrować, to dobrze. Jak pisały dziewczyny, nie trzeba się przygotowywać. Nawet przy pobraniu krwi nie trzeba być na czczo.

Ja radziłabym poczytać o byciu dawcą. O tym jak wygląda pobranie szpiku różnymi metodami.
      I zastanowić się, czy jesteś pewna, że w razie konieczności, gotowa jesteś rzucić wszystko, pracę, rodzinę, by komuś pomóc.
      Były tu wątki o tym, jak często zdarza się, że ludzie rejestrują się, a potem odmawiają, gdy konieczna jest ich pomoc, bo akurat mają wyjazd, bo dostali wymarzoną pracę, bo trzeba zostać przy chorym dziecku. Co oczywiście jest ich prawem, ale co ogranicza szansę na wyzdrowienie tych, którym ta pomoc jest potrzebna.
      • turzyca Re: Być dawcą szpiku 29.11.14, 15:59
        > I zastanowić się, czy jesteś pewna, że w razie konieczności, gotowa jesteś rzuc
        > ić wszystko, pracę, rodzinę, by komuś pomóc.
        > Były tu wątki o tym, jak często zdarza się, że ludzie rejestrują się, a potem o
        > dmawiają, gdy konieczna jest ich pomoc, bo akurat mają wyjazd, bo dostali wymar
        > zoną pracę, bo trzeba zostać przy chorym dziecku. Co oczywiście jest ich prawem
        > , ale co ogranicza szansę na wyzdrowienie tych, którym ta pomoc jest potrzebna.

Moim zdaniem to kontraproduktywne podejscie. Nie da sie przewidziec calego swojego zycia, odmowa moze nastapic nie dlatego, ze chce sie pojechac na urlop, ale dlatego ze jest sie w ciazy, samemu ma sie raka czy jest sie inaczej ciezko chorym.
        A takich osob pewnych na 100%, ze w razie czego rzuca wszystko, jest malo. Duzo wiecej jest osob, ktore sa gotowe pomoc na 60%, 30% czy nawet 10%. Jesli w bazie danych bedzie tylko jeden dawca, ktory np. wlasnie jest w ciazy, to przepadlo. Jesli jest ich 20 to moze akurat ktorys ma zdrowe dzieci, prace nie tylko nudna, ale jeszcze z nadmiarem urlopu do zuzycia i sam jest zdrowy. Lepiej 20 dawcow na 10% niz jeden dawca na 100%.
        Dlatego ja namawiam ludzi do rejestrowania sie, nawet jesli nie sa w stanie zagwarantowac, ze rzuca wszystko. Nikt nie wie, co przyniesie przyszlosc.

Oczywiscie to nie dotyczy ludzi, ktorzy sa pewni, ze nie sa w stanie poddac sie procedurze medycznej. Ale cala reszta niech nie ma watpliwosci, ze warto dac losowi szanse.
      • echtom Re: Być dawcą szpiku 29.11.14, 16:14
        > I zastanowić się, czy jesteś pewna, że w razie konieczności, gotowa jesteś rzucić wszystko, pracę, rodzinę, by komuś pomóc.

Nikt nie może być niczego pewny - przy takim założeniu liczba zarejestrowanych wynosiłaby 0. Ważne jest tylko podjęcie decyzji na tyle świadomie, by nie wycofać się w ostatniej chwili ze strachu. Bo zakładaliśmy, że na nas nie trafi, a po rejestracji można się pochwalić znajomym albo przynajmniej poczuć lepszym człowiekiem.
    • hanti Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 08:46
      jestem zarejestrowana, ja również dostałam zestaw pocztą, odesłałam i tyle.
      • kremka2014 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 08:55
        Ja też sama pobrałam próbkę patyczkiem i odeslalam. Też czekam, bardzo chciałabym pomóc komuś i jestem gotowa 😊
    • alba27 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 09:18
      Jestem zarejstrowana od 6 latsmile
      • dankaimirek Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 09:23
        nie moge zostac dawcą bo chorowałam na żłtaczkę pokarmową, a szkoda sad
    • kura17 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 09:36
      tak jak pisaly dziewczyny - nie ma zadnych wymogow, mozna nawet poczta ten patyczek wyslac smile
      ja czekam i czekam na zgodnosc, za kazdym razem, jak przychodzi mail czy list z DKMS to mam nadzieje, ze komus przypasowalam, ale na razie nic.

jeszcze inna sprawa - u mnie zawsze prosza, zeby - nawet jesli ktos nie chce byc dawca - to pomogl finansowac badania innych. moj maz nie chce byc dawca (ze wzgledu na procedury wlasnie), wiec placi wink
    • mx3_sp Zgłoszenie to pikuś 27.11.14, 09:47
      oddanie próbek też. Nie mają kasy na badanie zgodności dlatego rzadko się odzywają. Dawca honorowy krwi od 12 lat, w rejestrze dkmsu 10.
    • nowi-jka Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 10:06
      jestem, oddawąłm krew bo to dawno było
    • aurinko Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 10:13
      Nie jestem bo nie mogę być dawcą, ale z tego co wiem, to do wymazu nie trzeba się specjalnie przygotowywać, można też zrobić w domu i odesłać patyczki.
    • a.n.i.a.78 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 10:17
      u mnie mozna było iść wczoraj i dziś.
      wybieramy sie oboje z mężem.
    • dziennik-niecodziennik Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 10:42
      jestesmy zarejestrowane
      ale mi akurat krew pobierali wiec na wymazach sie nie znam
      • atoness Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 12:14
        Ja też oddawałam krew, bo ja jeszcze z epoki przedwymazowej. I już dwa razy miałam alarm i latałam oddawać krew do dodatkowych badań, ale jednak się nie nadawałam. Mam nadzięję, że kogoś znaleźli.
    • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 12:28
      Tak, jestem zarejestrowana, ale rejestrowałam się oddając próbkę krwi. Do wypełnienia była ankieta, choroby zakaźne, przewlekłe, waga, wzrost, jak wolałabyś oddać szpik (z krwi, czy z kolca biodrowego). Trzeba było podać dane do kontaktu. Więcej pytań nie pamiętam.
      • beverlyja90210 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 12:33
        a mozecie napisać jak odbywa sie oddawanie szpiku?to jest jakas operacja narkoza?
        • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 12:35
          wejdź an stronę dkms, jest tam wszystko dokladnie wytłumaczone, są relacje dawców.
    • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 13:47
      Jestem od dobrych kilku lat zarejestrowana jako dawca, ale niestety po przeprowadzce za granicę od dłuższego czasu bezskutecznie próbuję zmienić swoje dane kontaktowe. Najpierw odesłano mnie do szpitala, który pobierał krew (!), nie muszę mówić z jakim rezultatem, potem próbowałam przez DKMS, DKMS ma niby potrzebne formularze on-line, ale nie wchodzi do nich adres poza Polską, teraz proponują mi kontakt z Poltransplantem... szlag mnie trafia, bo zdaję sobie sprawę, że przez durną biurokrację ktoś może nie móc się ze mną skontaktować.
      • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 13:54
        mieszkając za granicą powinnaś zgłosić się do odpowiednika tamtejszego dkms. Byla odp. na ich stronie fb kiedyś
        • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:06
          Moge, ale tutaj musze znowu przejsc badania. Po co marnowac pieniadze na cos, co zostalo juz u mnie zrobione, tylko nie moge sie doprosic o aktualizacje danych? Przeciez z rejestrow polskich korzystaja inne kraje i odwrotnie...
          • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:23
            moze wystartuj na jekiegos polityka i zmień te przepisy?
            • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:30
              Dobrze się podpięłaś??? Jakie przepisy?
              • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:35
                przpeisy regulujące co zrobić zeby nadal być potencjalnym dawca po przeprowadzce do innego kraju
                • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:48
                  No to mnie oświeć, bo jak na razie to nikt nie zaproponował mi ponownej rejestracji, tylko odsyłają mnie od Annasza do Kajfasza z prostą prośbą o zmianę danych kontaktowych.
                  • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 20:04
                    przecież napisalam ci już, że oni informowali, że w takiej sytuacji powinnaś zarejstrować sie w kraju zamieszkania. Tutaj piszą, że możesz zadzwonić, a oni pomogą przy przerejestrowaniu do bazy zagranicznej. Proszę link
                    • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 20:08
                      To cudownie, ale zarówno telefonicznie, jak i mailowo nikt nie złożył mi takiej propozycji, za to odesłano mnie do Poltransplantu... Myślisz, że nie wpadłam na to, żeby zadzwonić?
                      • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 21:17
                        myślę, że nei wpdłas na to, żeby ich zapytac o przerejestrowanie się, a uparłas się tylko na zmianę adresu an zagraniczny, widać jest to niemozliwe, a cibie nikt nie przkona zeby zrobic inaczej, bo nie i już.
                        • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 21:22
                          Pracownicy DKMS maja obowiazek znac przepisy i informowac o nich, ja nie, bo ja dzwonie i pisze po to, zeby zasiegnac informacji. Nie upieram sie na nic, chetnie sie przerejestruje, tylko czy musze wykonywac w tej sprawie x telefonow, wyslac x maili i dowiedziec sie co robic z emamy?
                          • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 21:28
                            ja ci mówie, zostań politykiem i zażądaj powolania komisji śledczej w tej sprawie. Chce ci sie tak roztrząsac i odpisywać licząc na moją mądra odpowiedź czy na co? Czy chcesz udowodnić jaki ten dkms do bani jest? No to nie, nie muszisz dzwonić i mailować, pozwalam ci sprawę olać.
                            • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 21:31
                              A tak w ogóle to pochwalam, że tak zaangażowana jesteś i chcesz te dane zaktualizować, już wskazówki udzieliłam, chcąc być pomocną i można wyluzować trochę, nie sądzisz?
                            • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 21:45
                              Nie twierdzę, że DKMS jest do bani, ale pracowników mają niedoinformowanych. Mnie akurat się chce dowiadywać i pewnie gdybym nie przeczytała tutaj o przerejestrowaniu, to po prostu poszłabym w końcu jeszcze raz na badania na miejscu, ale weź pod uwagę, że ludzie są różni i mają wiele spraw na głowie. I to chyba przede wszystkim pracownikom DKMS powinno, w imieniu ich podopiecznych - pacjentów, zależeć na tym, żeby dane w rejestrze były aktualne. Tylko i aż tyle.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 17:03
      Zarejestrowałam się smile
      • akseinga Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 18:01
        Jestem zgłoszona jako dawca. I opowiem Wam przy okazji dziwny zbieg okoliczności. Kiedy rozłożyłam instrukcje do pobierania i miałam pobierać wymaz zadzwonił kolega męża i powiedział, ze jego syn ma białaczkę.
    • anorektycznazdzira Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 17:57
      Jestem, już chyba z 10 lat.
      Ode mnie pobierali krew, więc nie pomogę co do przygotowywania.
      W tamtym czasie było jakieś załamanie z funduszami i pomiędzy moim zgłoszeniem się, pobraniem a ostatecznym oznaczeniem antygenów i wpisaniem do bazy minęły chyba ze 3 lata (!!!). To była jakaś niewiarygodna zupełnie sytuacja, co jakiś czas dzwoniłam i pytałam, a oni "i widzi pani, jak to jest w tym kraju..."
    • beverly1985 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:20
      Myslalam nad tym, ale nie. Dla mnie to powazne zobowiązanie, nie chcialabym kogoś zawieśc. I jednak nie jestem gotowa przejśc przez bolesna procedurę pobrania szpiku aby oddac go innej osobie.
      Rodzinie oddalabym bez wahania, to co innego. Oddawalm tez krew do banku krwi.
      • szmytka1 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:25
        komorki oddac mozesz tez tak jak krew, jedyna bolesna procedura to będą zastrzyki przed pobrnaiem namnażające komórki i potrwa to dłużej niż zwykłe pobranie krwi. No ale skoro nie jesteś przekonana, masz rację, że trzeba rejestrować się świadomie. Dziecko bardzo mi bliskie miało przeszczep 1,5 roku temu. Dawca przyleciał aż z Ameryki.
        • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:33
          Myślę, że to delikatna sprawa i każdy powinien sam decydować, mając świadomość jak to wygląda - bo wiele osób ma mylne wyobrażenie na ten temat, spotkałam się np. z opiniami, że pobranie szpiku z kości biodrowej wygląda tak jak biopsja, łącznie z tym, że jest przeprowadzane w znieczuleniu miejscowym... mało się też mówi o pobraniu krwi obwodowej. A koniec końców i tak lepiej się nie zarejestrować, niż zarejestrować lub rozmyślić, jak w przypadku Marzeny Erm.
          • ashraf Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:34
            Miało być "i rozmyślić".
          • pomidorpomidorowy Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:40
            niektorzy rejestruja sie a potem nagle rezygnuja, cos im nie pasuje a potrzebujacy jest karmiony zludnymi nadziejami sad
          • atena12345 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:51
            zgadzam się z ashraf
            zbyt wiele osób podejmuje decyzję pochopnie, bo samo zarejestrowanie się jest bardzo proste.
          • turzyca Re: Być dawcą szpiku 29.11.14, 18:56
            A koniec końców i tak lepiej się nie zarejestr
            > ować, niż zarejestrować lub rozmyślić, jak w przypadku Marzeny Erm.

Akurat w przypadku Marzeny Erm to nie byla kwestia rozmyslenia sie dawcy, bo do tego dawcy nikt nie dotarl. Nie wiadomo dlaczego.
            Ale moim zdaniem lepiej sie zapisac niz nie zapisywac, nawet jesli nie jest sie zupelnie pewnym. Bo im wiecej osob, tym wieksza szansa, ze ktoras moze. A jesli zostana tylko ci, ktorzy sa zupelnie pewni, to szanse na znalezienie odpowiedniego dawcy spadaja do zera.
            Za to powinno sie poprawic procedure, zeby biorca nie byl informowany o przeszczepie, zanim nie odnajdzie sie dawcy i on nie potwierdzi swojego udzialu na sto procent.
    • pomidorpomidorowy DKMS 27.11.14, 19:30
      tylko NIE niemiecki DKMS!!!
      rejestrujcie sie pl bankach szpiku!
      • anorektycznazdzira Re: DKMS 27.11.14, 19:36
        a czemu?
        (ja w pl)
        • pomidorpomidorowy Re: DKMS 27.11.14, 19:39
          poczytaj o niemieckich bankach....poprostu finansowe przekrety zawyzaja koszty by oblowic sie....
      • moyyra Re: DKMS 27.11.14, 21:49
        a jakie są polskie banki szpiku ?
      • agazeta56 Re: DKMS 29.09.15, 16:57
        z tego co widze na stronie Centralnego polskaiego rejestru www.szpik.info/index.php?option=com_content&task=view&id=132&Itemid=98 to DKMS jest jednym z osrodków, który rejestruje i robi to oficjalnie. Sam Poltransplant pisze o nich, ze sa największa baza dawców szpiku w Polsce, czytałam też że DKMS działa w kilku krajach min. w Wlk. Brytanii, USA i Niemczech. To, ze jakaś organizacja postała w Niemczech nie oznacza, ze jest niemiecka. Wręcz przeciwnie, kiedy wyjeżdzałam na chwilę do Anglii dostałam informację, że musze się przerejestrować choć tam też mają jednostkę, bo baza, nie jest jedna tylko odrebna w każdym kraju a działa tylko pod tym samym szyldem. DKMS w Polsce jest w polsce zarejestrowana i działa zgodnie z polskim prawem- widziałam jakąś odpowiedz Fundacji na tego trypu zarzuty. Moze warto sprawdzić jak jest naprawdę zamiast powielać jakieś informacje znalezione w sieci. Ja jak się rejestrowałam to to sprawdzałam, jestem w DKMS i krzywda mi się nie dzieje smile Poza tym chyba rejestrują najszybciej w Polsce.
    • zebra12 Re: Być dawcą szpiku 27.11.14, 19:33
      Tak, od jakichś 15 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka