Dodaj do ulubionych

czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dziecka?

02.12.14, 20:10
Ponoc to bardzo niebezpieczna choroba i sa jskies tam objawy. U mojej corki lekarz kiedys nie zauwazyl ze zaczyna sie zapalenie pluc, mysla ze to zapalenie oskrzeli. Dopiero na kolejnej wizycie sam doszedl do tego ze to jednak zap.pluc..znajoma mi z kolei opowiadala ze jej syn bedac niemowlakiem przechodzil niemal bezobjawowo zapalenie pluc. Tylko troche kaszlal.pojechala na szczepienie a tam po obsluchaniu okazalo sie ze zapalenie pluc. Czy wam sie kiedys zdarzylo cos podobnego? Jakie sa wogole objawy zapalenia pluc u dzieci?

Obserwuj wątek
    • beata985 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:16
      ja jako matka nie zauważyłam-brak temperatury, innych objawów-jedynym nepokojącym było to, że była słaba-spała,
      na szczęście lekarz po osłuchaniu wychwycił.
      • e-milia1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:23
        A dziecko w jakim wieku?
        • beata985 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 22:01
          oj już nie pamiętam-przedział wiekowy 2-4 lata
    • zebra12 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:19
      Są różne rodzaje zapalenia płuc. Moja średnia córka mając 3 tygodnie zaczęła kaszleć. Zero innych objawów. Zapalenie płuc wyrył rtg. Potem gdy miała pół roku to samo. Tyle, że lekarze upierali się, że nic jej nie jest, bo osłuchowo czysta. Gorączki zero, tylko kaszel, taki metaliczny. Gdy w końcu sama poszłam do szpitala z córką okazało się, że zapalenie płuc było tak zaawansowane, że powiększona była śledziona i prawa komora serca. Te zapalenie płuc były śródmiąższowe.
      • e-milia1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:25
        O kurcze. Ale po starszym dziecku lub starszym niemowlu da sie chyba cos zauwazyc? Np. Sennosc, marudzenie, brak apetytu?
        • b.bujak Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:31
          u mojego syna jedynym objawem był przedłużający się mokry kaszel, średnio intensywny;
          lekarka na wizytach domowych osłuchiwała go długo i starannie;
          dopiero RTG wykazało zmiany
          • e-milia1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:34
            Po jakim czasie? Dlugo kaszlal? Czyli teoretycznie i w dzisiejszych czasach dziecko moze umrzec na zapalenie pluc bo lekarz nic nie zauwazy...
            • b.bujak Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:50
              e-milia1 napisała:

> Po jakim czasie? Dlugo kaszlal? Czyli teoretycznie i w dzisiejszych czasach dzi
              > ecko moze umrzec na zapalenie pluc bo lekarz nic nie zauwazy...

nie pamiętam ile czasu, 2-3 tygodnie ?
              badanie lekarskie to nie tylko osłuchiwanie pacjenta - bardzo ważny jest też wywiad, więc przedłużający się kaszel powinien być zweryfikowany; te zapalenia atypowe mają raczej łagodny przebieg (w sensie małą dynamikę) - czyli trwa to długo a objawy są nieznaczne; w przypadku mojego syna zaczęło się pojawiać zasinienie wokół ust - ale też po jakimś czasie - więc jakieś tam kolejne sygnały pogorszenia dochodzą...

o śmierć otarł się za to mój młodszy syn - on ma zapalenia z obturacjami - każda godzina ma znaczenie - ale w tym przypadku to był mój błąd, nie lekarzy sad
            • przeciwcialo Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:30
              Moj syn przy zapaleniach płuc nie kaszlał wogóle.
      • kochamruskieileniwe Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 11:55
        Dzień, gdy moj syn skonczyl 7 miesiecy spedzilismu uroczo- kilka godzin w szpitalu, do którego dostaliśmy skierowanie od lekarza wizytującego nas w domu "bo mu sie dziecko niepodoba"
        Objawy - szkliste oczy i gorące ręce - termometr wykazal 37,5 stopnia. Osluchowo - nic.

Rtg - zapalenie płuc.
    • kwietniowka2011 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:32
      mój starszak miał chyba ze 2 lata temu, czyli miał jakieś 5 lat
      po prostu sporo kasłał i mu nie przechodziło, do tego lekka gorączka która też nie przechodziła, była w okolicach 38 stopniu, więc nic czym bym się przejęła, z reguły przy lekkich infekcjach nie chodzę do lekarza
      ale kasłał i kasłał, zwłaszcza w nocy, więc po tygodniu poszliśmy i z osłuchu wyszło że to zapalenie płuc
      słyszałam że bezobjawowe się zdarzają
      • bialasek75 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:49
        Młody miał 8 miesięcy. Trochę kaszlał, trochę miał katar. Dostał wysokiej temperatury, 39-40. Tak miał kilka dni. Dużo spał, ale nie był ani marudny ani cierpiący. Karmiłam wtedy piersią, to się nie bałam odwodnienia. Jedyny problem był w tym, nie nie przyjował nic na obniżenie gorączki. Co tylko brał do buzi natychmiast zwracał. No to gdzieś tak po 3 dniach poszłam do lekarza po coś na zbicie gorączki. No i diagnoza - zapalenie płuc i skierowanie do szpitala.
        • annakate Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 21:01
          Moja córka miała 10 albo 11 lat, wracałyśmy znad morza w straszny upał kilkaset km - następnego dnia była "nie w sosie", myślałam, że się przegrzała może, zmęczyła. Potem kilka dni bez kaszlu, z lekkim stanem podgorączkowym, gardło nie boli, nic innego nie boli - tylko była jakby z niej powietrze spuścili. Osłuchowo czysto. Przy drugiej wizycie u lekarza dostała antybiotyk (może to angina?) - ciut lepiej, po kilku dniach znowu to samo - bez kaszlu, bez temperatury, bez bolenia gardła, bez chęci do życia. Zrobiony komplet badań lab (może infekcja układu moczowego, nerek?) - nic, oprócz podwyższonego nieznacznie OB. Dopiero doświadczony, stary doktor po 3 tygodniach (4 wizyta u lekarza) stwierdziła, że widzi, że to chory człowiek i obstawia zapalenie płuc, choć osłuchowo tak na dwoje babka wróżyła - z RTG wyszło ciężkie, sródmiąższowe zapalenie płuc.
    • pitahaya1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:52
      U mojego lekarz stwierdził zapalenie oskrzeli. Poszłam do innego i wyszły płuca. W szpitalu też potwierdzili zapalenie płuc. Syn niemal dorosły. Kasłał brzydko, ogólnie widać było przeziębienie.
    • ola33333 mozna 02.12.14, 20:52
      wlasnie mam taki przypadek w domu. Corka kaszlala od 2 tygodni i to strasznie, bylam u 4 lekarzy. Wszyscy mowili, ze to tylko taka paskudna infekcja wirusowa. Corka zaczela lekko goraczkowac, tak np. 37,2 i stacila apetyt. Pojechalam do szpitala do piatego lekarza.
      Przy osluchaniu wyszlo, ze sa jakies szmery w plucach. Nie wiem jak to sie dokladnie po polsku nazywa (po niemiecku rasseln, knistern) i zrobiono badanie krwi, CRP bylo troche podwyzszone, ale nie bardzo, tak do 29. Zwykle przy infekcji bakteryjnej corka miala ponad 70. Za to leukocyty bardzo podwyzszone - ponad 18 mln, przy normie do 11 mln, u dzieci do 14 mln).
      Pobrano krew na igg,igm,iga na bakterie: Clamydia Pneumonie i Mycoplasma Pneumonie.
      Te dwie bakterie powoduja nietypowe zapalenie pluc.
      No i faktycznie te mykoplazme znalezli. Przeciwciala na tyle podwyzszone, ze corka musiala z ta infekcja przynajmniej ze 2 tygodnie chodzic i nie byla rozpoznana przez lekarzy.
      Corka dostala erytromycyne na 14 dni.
      Wlasnie jutro jedziemy do lekarza do kontroli, bo na razie do szkoly nie chodzi.
      Mnie tez zaczal kaszel brac i lekarz mi przepisal Azithromycin.
      W poczekalni u lekarza spotkalam opiekunke ze swietlicy z corki grupy, ktora narzekala na bardzo meczacy kaszel... Zeby sie tylko to cholerstwo nie rozprzestrzenialo...
      Ostatnio moj kolega z pracy tez miala takie nietypowe zapalenie pluc. Dostal Doxycykline.
      • manala Re: mozna 02.12.14, 21:01
        Nie wiem czy można przeoczyć - mój syn akurat bardzo kaszlał (kaszel suchy, męczący) a potem widać już było, że ciężko mu się oddycha (chodziła cała klatka piersiowa).
        Co ciekawe pediatra w piątek nie słyszała nic ani w oskrzelach ani w płucach. W sobotę trafiliśmy do szpitala ale nawet przy znacznej duszności osłuchowo nie było źle. Zapalenie płuc potwierdzone RTG.
    • ichi51e Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 20:57
      Tak
    • ginger.ale Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 21:20
      mój syn przechodził prawie bezobjawowo, 3 dni po wyjściu ze szpitala z noworodkiem (w którym po porodzie dostał zapalenia gardła)byłam z powrotem na IP, bo wydawało mi się, że jak śpi to dziwnie/inaczej oddycha, kaszlnął może ze 2 razy

na wstępie dostałam mega opr.. od wezwanej tam w końcu lekarki "bo ona jest z-cą ordynatora, neonatologiem z wieloletnim doświadczeniem, a ja matką od tygodnia, która wymyśla, każde dziecko czasem kaszlnie", po tym jak zażądałam zaświadczenia na piśmie, że odmawia przyjęcia dziecka i podania powodów i rozkręcania większej akcji na IP dziecku zrobiono rtg, na którym wyszły zmiany w obu płucach!!
      ta sama lekarka przepisała antybiotyk na 2 tyg., które spędziliśmy pod jej czułą opieką w szpitalu
      wspólnego języka nie nawiązałyśmy do końca pobytu
    • sitniczek Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 21:23
      Syn w przedszkolu któregoś dnia zagorączkował, wysoko, 40 st. Pediatra wysłuchała, zleciła rtg, po obejrzeniu zdjęcia potwierdziła i tego samego dnia trafiliśmy na oddział. Bez kaszlu, niczego, tak z dnia na dzień... Nawet na oddziale nie kaszlał
    • hema14 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 22:06
      Podobno tak bywa. U moich dzieci objawy były klasyczne, okropny kaszel, złe samopoczucie, temperatura, u syna kilka gorszych objawów i szpital. Tak znienacka to nas nie brało wink
    • tryggia Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 22:18
      Taaa. Maly mialb5 miesiecy, byl maj. Troche lzawil, trochę kaszlal, lekko zagoraczkowal. Myslalam-alergia, trzydniowka, poczekam.
      Osluchala go siostra, wszedzie czysto.
      Ale kaszlal, więc zribilismy rtg, a tam, ta da! zajete lewe pluco.
      Do szpitala go nie wzieli, bo byl w za dobrym stanie.

10 dni tak sobie z tym zap.pluc lezal (i w wozku jezdzil) zanim go zdiagnozowano.
    • iziula1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 22:23
      Wydaje mi się,że nie.
      Zapalenie płuc daje obajwy nie tylko ze strony układu oddechowego ale tez ogólne typu osłabienie, senność, wysoka gorączka ( nie zawsze, ale w rozwiniętej fazie tak ), brak apetytu, apatia, zmiana zachowania czyli nagły, nieutulony płacz u niemowląt.

Mój 7 latek "gasł " mi w oczach. Gdyby nie mój upór i lekarki rodzinnej, która znała mego syna od lat i wystawiła nam od razu skierowanie do szpitala syn trafiłby do szpitala w cięzkim stanie. A tak wychwyciłam pierwsze objawy właśnie senność, apatia, brak sił - dosłownie zmiany następowały z godzinę na godzinę. Osłuchowo był czysty. Dopiero RTG wyzkazało zmiany.

Moja córka w wieku 3/4 miesięcy także, 3 wizyty u pediatry, w tym w niedzielę na pogotowiu - osłuchowo czyste płuca. I nagle o 19 płacz nie do opanowania. Zapakowaliśmy się w 10 minut i do szpitala. RTG zmiany w płucach.
      A w ciągu dnia żadnych oznak, dzień wcześniej osłuchana i ok. Bez temperatury.
      • bovirag Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 02.12.14, 22:36
        Mozna. W styczniu tego roku syn zaczal kaszlec. Nie jakos okropnie, po prostu kaszlec. Kaszlal tak 3 tyg. W tym czasie byl osluchiwany I nic. Zero temp. Tylko ten kaszel. Po 3 tyg dostal antybiotyk, ktory nie zadzialal. Kaszel stal sie juz nie do zniesienia. Po 2 dniu drugiego antybiotyku, ktory tez nie zadzialal zostalismy w trybie natychmiastowym skierowani na RTG klatki piersiowej. I zonk. Zapalenie pluc. Dopiero antybiotyk ktory dzialal na takie tylko schorzenie zadzialal I mlodego wyleczylismy. Masakra jakas to byla.
      • pitahaya1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 09:10
        Obawiam się, że źle Ci się wydaje.
        Co druga osoba w tym wątku wyraźnie mówi, że objawy były bagatelizowane przez lekarzy a i samo zapalenie niewiele różniło się od zwykłego przeziębienia.
        Mój syn po prostu kasłał, bez gorączki, bez osłabienia.

A teraz drugi paskudnie kaszle od ponad miesiąca. Lekarz przepisał jedynie syropek i flavamed, który i tak sama mu podawałam. I dużo pić, dużo pić. A kaszel jest okropny.
      • agni71 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 12:18
        >wychwyciłam pierwsze objawy właśnie senność, apatia, brak sił

tylko, że to nie sa objawy jednoznacznie wskazujące akurat na zap. płuc. Szczególnie mylące może być, gdy osłuchowo płuca wydają się czyste. Wtedy dopiero rtg wyjaśnia sprawę.
    • myelegans Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 03:49
      To srodmiaszowe, bakteryjne zapalenie pluc "walking pneumonia", objawy to kaszel, czasami brzydki, duszacy, brak temperatury, dzieci najczesciej wygladaja, czuja i zachowuja sie nie jak chore.
      Coreczka kolezanki, ktora jest pielegniarka nie wychwycila, dziecko kaszlalo jakies 3 tygodnie. Te zapalenia pluc dobrze ida na antybiotyki i lekarze pzrynajmniej pozwalaja na chodzenie do szkoly, pzredszkola. Kilka znajomych dzieci mialy, i na antybiotyku chodzily do Szkoly. Podejrzewam, ze wiele jest niezdiagnozowanych, samouleczalnych.
      Ja Ci moge za to powiedziec o wirusowym zapaleniu pluc z pierwszej reki, bo objawy sa nie do przechodzenia, i zauwazenia i u dzieci i u doroslych.
      Nie schizuj, jak dziecie czuje zachowuje sie jak nie cho
    • saszanasza Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 06:59
      Tak, można. W przypadku mojej córki, zapalenie płuc przeoczyło 3 lekarzy. Wylądowałyśmy w szpitalu po tym, jak zabrałam córkę na sanki, gdy ostatni z nich orzekł, że już jest zdrowauncertain
      • aquella Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:05
        mi się cudem udało uniknąć szpitala, pierwszy lekarz skomentował : "wyjdzie z tego" zapisując jakiś tam syropek a drugi wezwany tego samego dnia zlecił antybiotyk w zastrzykach i szpital byłby gdybym tego samego wieczoru nie zgłosiła się na zastrzyk
        • ailia Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc 03.12.14, 08:29
          bo dziecku zapalenie pluc moze sie rozwinac w ciagu kilku godzin - pierwszy lekarz rzeczywiscie mogl nie miec podstaw do dania niczego innego niz syropek.
    • evee1 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:00
      Moj syn nawet nie kaszlal. Tylko wstal rano i o 6am mial ponad 40 stopni goraczki. A poprzedniego dnia byl zdrowy. Mial wtedy niecale 4 lata.
    • rene1311 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:15
      można, moja miała 6 lat gdy w środku lata zaczęła kaszleć. Nie przejęłam się tym bardzo bo ona odkąd skończyła 2 lata była leczona na astmę oskrzelową, kaszlała, ciągle była na lekach, a i tak miała mocne ataki kaszlu co jakiś czas. Nie miała wtedy gorączki, czuła się ogólnie dobrze, ale ten kaszel był inny niż dotychczas bo kaszlała przez dzień, a wcześniej w zasadzie głównie w nocy. Dopiero po ponad tygodniu poszłam z nią do pediatry, która usłyszała szmery w płucach, a rtg płuc i badania potwierdziły zapalenie. Dostała antybiotyk, ale nadal czuła się dobrze, zapalenie oskrzeli przechodziła 100 razy gorzej zawsze niż to zapalenie płuc.
    • anusia_magda Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:17
      Niestety tak, u nas np. dwóch lekarzy nie wyłapało, dziecko miało normalną temp. i troche kaszlało a u koleżanki to w ogóle syn nie kaszlał, tylko łapał dziwne oddechy od czasu do czasu a potem przy okazji okazało się że to ZP już chyba po 3 tygodniach od pojawienia sie tych oddechów.
    • przeciwcialo Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:29
      Pewnie że mozna przeoczyc choc u mojego dziecka scenariusz zawsze był ten sam.
      Ostatnio we wrześniu - objawem była tylko duszność i potworne oslabienie. Osluchanie i rtg pokazało zapalenie jak ta lala.
    • ailia hodujesz sobie nowa schize? ;) 03.12.14, 08:38
      Slyszlas o tym, zeby w okolicy ludzie padali po zap pluc jak muchy? Ja nie znam ani jednego przypadku dziecka, ktore na to umarlo. Owszem, choruja, ale bez przesady - nawet jak sie od rana do wieczora rozwinie zapalenie pluc z zapalenia oskrzeli, to do trumny jeszcze daleko.

Dziecko kuzynki mialo lekki kaszel, lekki stan podgoraczkowy, a ze rownoczesnie choruje na astme, to patrzyli na nie dokladniej. Lekarz na pogotowiu popatrzyl na to, jak oddycha - calym cialem i przy nabieraniu powietrza ruszaja sie skrzydelka nosa. Dziecko szkolne, trafilo do szpitala, przez dwa dni bylo pod dodatkowym tlenem, ale zaraz wychodzilo na dwor na spacer do ogrodu przyszpitalnego. W szpitalu bylo 4 dni. W szkole z miejsca plus sto do slawy wink

• bei Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 08:41
      Moj syn mial 9 lat gdy przeszedł bezobjawowe zapalenie pluc.
      Nie mial kaszlu, kataru ani stanu podgorączkowego.
      Był osłabiony i bledszy, pobolewala go glowa.
      Poszlam z nim do lekarza, osluchowo czysto, bez śladów infekcji.
      Pomyśleliśmy, ze coś się wykluje.
      W czwartej dobie kolejna wizyta, stan bez zmian, syn byl cierpiący.
      Osłuchowo czysto, bez śladów nieżytu, bez kaszlu, bez stanu podgoroączkowego.
      W o wiele gorszym stanie dzieci są wysylane do szkoły czy przedszkola.
      Lekarz zaufal swojej i mojej intuicji.
      Zna go od urodzenia, dziecko mialo tylko nieżytowe infekcje, takie dwudniowe.
      Wysłal syna na prześwietlenie płuc.
      Stan zapalny był taki, ze nawet laik rozpoznałby go na zdjęciu RTG.
      Przed prześwietleniem syn byl na wizycie u jeszcze innego lekarza- tez pediatry i ro pneumologa alergologa. Osłuchowo bez zmian!
      A rentgen zakrzyczal tak poważnym stanem zapalnym.

Pomylalam, ze często nawet nie wiemy, jak poważnie można chorować i bez objawówsadsad
      Lekarz, który wyslal na rtg pluc ma wieloletnią praktykę i sławę.
      Poradził sobie z przypadkami chorób, gdzie jego koledzy rozkladali ręce w bezsilności.
      Jest mistrzem trafnych diagnoz smile
      • ponis1990 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 09:41
        Mój syn przechodził to już z piętnaście razy, tylko że u nas na szczescie zawsze objawy spektakularne... niejedzenie, wymioty, duszność, kaszel taki że hej, i furczenie w klatce. Teraz jest starszy i na szczęście odchodzi to w niepamięćsmile
    • joanna_poz Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 09:44
      moj syn przechodził bezobjawowe zapalenie płuc.

zostało wykryte, gdyż pojawiły mi się małe wybroczynki na skórze, pediatra zaleciła badanie krwi, wyszły fatalnie i syn - świetnie czujący się - wylądował w szpitalu.
      szukano białaczki - potwierdzono zapalenie płuc (wykazał rtg).

syn cały czas czuł się wyśmienicie.
    • kawka74 Re: czy mozna "przeoczyc" zapalenie pluc u dzieck 03.12.14, 12:03
      Można przeoczyć. Moja córka przechodziła jako niemowlę zapalenie płuc, miała gorączkę i tyle, dopiero zdjęcie rentgenowskie pokazało problem.
      Pani dr powiedziała mi, że jesień generalnie jest sezonem atypowego zapalenia płuc: może być tylko lekki kaszel, może być tylko lekko podniesiona temperatura, może być tylko niewielkie osłabienie.
    • mamasiasiulki Oczywiście, że można. 03.12.14, 13:35
      A i nie wszystkie zapalenia płuc u immunokompetentnego dziecka są niebezpieczne. Na szczęście obecnie odchodzi się od hospitalizacji każdego cherlaka z zapaleniem płuc, w wirusowych dzieć bardzo często siedzi w domu i całkiem dobrze się bawi, w bakteryjnych z dobrym stanem ogólnym - też tyle, że łyka antybiotyk. Na dodatek odróżnienie na słuchawkę zapalenia płuc od oskrzeli/oskrzelików wcale łatwe nie jest, CRP nie zawsze ulega zmianie (atypówki), morfologia też. Nie ma co schizować, warto szczepić (haemophilus, grypa, pneumokoki) i łazić do lekarza z cherlakiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka