Dodaj do ulubionych

Kulinarna mapa Polski

08.12.14, 15:07
Tak się zastanawiałam kiedyś chyba z nudów i postanowiłam zapytać - czy można określić geograficznie regiony gdzie tradycyjnie na wigilii pojawia się zupa grzybowa a gdzie barszcz z uszkami.
Ja zacznę - co najmniej od pokolenia moich prapradziadków cała rodzina mieszkała i mieszka w Łodzi i nigdy nie słyszałam żeby robić barszcz na wigilię, tylko grzybową
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 15:12
      teraz mieszkam na Podlasiu i tutaj serwują: barszcz czerwony z uszkami, rosołek grzybowy, pierogi z kapustą, kapustę z grochem, ryby oraz sałatkę warzywną.
      • julita165 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:18
        Już gdzieś mi się obiło o uszy, że na wigilię gdzie niegdzie przygotowuje się sałatkę. To dla mnie też temat zupełnie nieznany
        • mx3_sp Re: Kulinarna mapa Polski 15.12.14, 15:08
          no my napływowi, ale ten barszcz był od zawsze jak tylko pamietam.
      • attiya Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 21:24
        barszcz buraczany na Podlasiu? To chyba ktoś w tej rodzinie z Mazowsza jest suspicious
        mam rodzinę niemal z każdego krańca Podlasia, wszędzie króluje zupa grzybowa, jeśli pojawia się barszcz czerwony, to oznacza, że jest ktoś napływowy spoza Podlasia
        • agaja5b Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:01
          Mam podobne podejrzenia, nie słyszałam na Podlasiu o barszczu czerwonym na wigilie. U nas jest barszcz grzybowy (inaczej zupa z suszonych grzybów), kotlety grzybowe, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, ryba (niekoniecznie karp, raczej sledzie w różnych odmianach), kisiel owsiany, bigos z kiszonej kapusty z grzybami, kutia (kasza peczak, z modem i makiem, ale moze byc tez w innej postaci)
    • clio_yaga Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 15:15
      > Ja zacznę - co najmniej od pokolenia moich prapradziadków cała rodzina mieszkał
      > a i mieszka w Łodzi i nigdy nie słyszałam żeby robić barszcz na wigilię, tylko
      > grzybową

U mnie jest grzybowa, też nigdy barszczu z uszkami nie było.
      Jestem z Zagłębia, ale rodzina pochodzi z Radomska, więc może nam tradycjami bliżej do Łodzi?
    • puellae_2007 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 15:47
      Beskidy - od zawsze Barszcz z uszkami, żurek z grzybami na zakwasie, karp, kapusta z grzybami, pierogi, makowka, kompot z suszu, śledzie, sałatka owocowa, chalka z miodem.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:11
      Podlasie - od zawsze zup migdałowa, kisielek żurawinowy, barszcz czerwony z uszami, paszteciki z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, kutia.
    • angazetka Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:16
      Ja z kolei bardzo późno dowiedziałam się, że są w Polsce takie smutne miejsca, gdzie na Wigilię nie ma barszczu z uszkami wink
      Białystok.
      • wielkanocnaniespodzianka co ty powiesz ?? 08.12.14, 16:24
        mieszkam w Białymstoku. Zarówno u moich dziadków, jak i w rodzinie męża oraz u WSZYSTKICH znajomych barszcz czerwony był od zawsze !!

angazetka napisała:

> Ja z kolei bardzo późno dowiedziałam się, że są w Polsce takie smutne miejsca,
        > gdzie na Wigilię nie ma barszczu z uszkami wink
        > Białystok.
        • attiya Re: co ty powiesz ?? 08.12.14, 21:26
          no to widocznie jakaś napływowa ludność suspicious
          od zawsze na Podlasiu to jest li i jedynie grzybowa
          • nanuk24 Re: co ty powiesz ?? 08.12.14, 21:33
            Jeden kraj, a tyle kombinacjiwink
          • jan.kran Re: co ty powiesz ?? 08.12.14, 22:01
            Mama z Kieleczczyzny i była zawszezupa grzybowa. Notomiast ex , korzenie poznanskie musiał miec zupę rybną,. Mieliśmy więc dwie zupy. Z tym że rybną on gotowal , znakomitą zresztą.
            A ja chadzałam w Święta do koleżankek z korzeniami z Kresów i zajadalam się kutią smile
            • fajnedziewcze Re: co ty powiesz ?? 08.12.14, 22:47
              Nie u mnie karpia jedlismy z chlebem u meza byly gotowane ziemniaki do ryby w occie.
            • kk345 Re: co ty powiesz ?? 14.12.14, 23:23
              My z Poznania i też od zawsze rybna i grzybowa- dodatkowo w pewnym momencie pojawił się barszcz i teraz mamy na Wigilię trzy zupysmile
      • bumbunierka1 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 20:56
        > Ja z kolei bardzo późno dowiedziałam się, że są w Polsce takie smutne miejsca,

No ja sie wlasnie w tej chwili dowiaduje... suspicious
      • 1maja1 Re: Kulinarna mapa Polski 15.12.14, 09:59
        angazetka napisała:

> Białystok.

Ja tez, a dokladnie, kiedy wyszlam za maz i pierwsza wigilia z tesciami. Szok, niedowierzanie, ze co? grzybowa? a gdzie moj ukochany barszcz z uszkami?? rodzina meza z bylego czestochowskiego. Acha, na drugie danie jedza karpia z kartoflami, tez mnie niezmiernie zdziwilo, ze kartofle moga nalezec do potraw wigilijnychwink
    • julita165 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:19
      Czyli ten barszcz to chyba wschodnia i południowo-wsch Polska.

• maanki Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:23
      Dom mojej mamy: rybna
      Dom mojego ojca: grzybowa
      Wspólnie gotowali i grzybową, i rybną.
      U mojego męża: słodka zupa na gęsto z suszonych owoców
      U nas: słodka i rybna.
      Południowa Wielkopolska.
    • imogen0 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:27
      Łódzkie-z dzieciństwa u dziadków pamietam zawsze grzybowa z grubo krojonymi kluskami(makaronem),karp smażony,koniecznie kapusta z grochem i śledzie na wiele sposobów.Później moja mama zaczęła podawać barszcz z uszkami.
    • julita165 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 16:36
      U nas to ogólnie zestaw jest taki
      na przystawkę - śledzie, kiedyś, za komuny, tylko w ocćie i oleju, obecnie mozna powiedzieć, że to gwóźdż programu, śledz w 1000 smakach. Plus karp w galarecie ( pewnie wpływy kuchni żydowskiej, silne w Łodzi ) z uwagi na upodobania starszego pokolenia oraz dla dzieci i innych chętnych ryba po grecku
      Potem zupa grzybowa z łazankami
      Następnie ryba smażona, kiedyś tylko karp, teraz karp jest dla smakoszy a poza tym ze dwie inne ryby
      W dalszej kolejności są kapusta z grochem, smażone w cieście naleśnikowym prawdziwki oraz pieczone pierogi z kapustą i grzybami
      A potem to już desery - obowiązkowo kompot z suszonych owocó ( właściwie jedyne czego odkąd pamiętam nie tykam, już jako dziecko tego nie cierpiałam, a teraz jeszcze zgaga murowana smile ), ciasta ( jestem w tym kiepska, nie lubię, nie jem, nie robię, kojarzę makowce w co najmniej 3 odmianach )
      I hit wieczoru czyli makiełki. Z tego co się zorientowałam to w centralnej PL to najczęściej jakiś rodzaj makaronu pomieszny z makiem, cukrem i bakaliami. W tej postaci całkiem mi nie smakuje. W moim domu to zawsze były kawalki ususzonej chałki z makiem i bakaliami w mleku, całość na bardzo zimno, o takiej konsystencji, że trzeba to jeść łyżeczką.
      • oteczka Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 17:12
        Lubelskie i białostockie to moje korzenie ,barszcz z uszkami ,pierogi z grzybami ,kapusta z grzybami ,kluski z makiem ,karp smażony,karp w galarecie ,kompot z suszu ala kisiel , ugotowany z dużą ilością suszu ,bakali i na koniec zaprawiony kislem wiśniowym .
    • pruszynkaaa Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 17:14
      Białystok - barszcz z uszkami oczywiście i tylko barszcz. Do picia gotowało się jeszcze kisiel żurawinowy.
    • edelstein Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 18:01
      Warszawa barszcz z uszkami,Wroclaw zupa rybna.
    • nanuk24 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 18:01
      Swietokrzyskie
      U nas na stole byl barszcz czerwony z uszkami i grzybowa.
      jako osoba juz dorosla mieszkajaca w innym zakatku swiata tradycje powstrzymuje. jest i barszcz i grzybowa.
      • fajnedziewcze Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 18:22
        Swietokrzyskie,u mnie zawsze barszcz czerwony z uszkami,karp smazony,kapusta z grochem,sledzie, kompot z suszu, ciasta.Maz ze slaska zupa rybna ryby opiekane w occie,makowki,a teraz mamy to wszystko po trochusmile
        • nanuk24 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 20:45
          > Swietokrzyskie,u mnie zawsze barszcz czerwony z uszkami,karp smazony,kapusta z
          > grochem,sledzie, kompot z suszu, ciasta

U mnie tez. A u Ciebie ziemniaki byly? U mnie zawsze pieczywo, za to u moich znajomych z roznych stron musza byc na stole ziemniaki, co mnie zawsze dziwi, bo po co?
        • salsadura Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:05
          Południowa część świętokrzyskiego:
          barszcz czerwony z uszkami, karp smażony, groch z kapustą i kapusta z grzybami, makaron z makiem i bakaliami, kompot z suszu.
          Śledzie u nas jada się przed Wigilią, w ciągu dnia, jak ktoś bardzo zgłodnieje wink. Ciasta są po Wigilii, nie są uznawane za potrawy wigilijne.
          • b.bujak Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 23:00
            też świętokrzyskie (okolice Świętego Krzyża)
            barszcz z uszkami, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, makaron z makiem i bakaliami; kiedyś był karp, ale u nas nikt go nie lubił, więc mama przerzuciła się na "zwykłe" ryby;
            teściowa robi grzybową (pochodzi z okolic Torunia)
      • pieskuba Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 20:50
        Lepiej tradycje podtrzymywać niż powstrzymywać smile
        • nanuk24 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 20:52
          A tak, faktbig_grinbig_grin
    • jolie Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 19:11
      Mój dom rodzinny - tylko grzybowa, nigdy barszcz z uszkami - dziadkowie rodem z Galicji Zachodniej (podział przedwojenny - do Sanu Galicja Zachodnia, do Zbrucza - Galicja Wschodnia). Po wojnie zamieszkali w okolicach Wrocławia i grzybowa pozostała. Piszę o dziadkach ze strony mamy (z nimi najczęściej spędzaliśmy Boże Narodzenie i ich tradycje kontynuowała moja mama).
      Rodzina męża - dziadkowie pochodzą z Lwowskiego, u nich zawsze był barszcz z uszkami i zupa migdałowa, u teściów najczęściej jest barszcz (nie znają grzybowej), a mieszkają w stolicy Małopolski.
      W Krakowie po raz pierwszy spotkałam się ze zwyczajem (nie wiem czy tylko moich teściów czy krakowian) , że do ryby (smażonej) je się chałkę (dla mnie nie do przejścia).
    • ginger.ale u mnie są 3 zupy 08.12.14, 21:01
      - barszcz z uszkami
      - grzybowa z makaronem
      - oraz palcelizac.pl/wigilijna-zupa-grochowa/ zupa-krem, ale nie groszkiem ptysiowym, tylko z mini pączkami home made (oczywiście bez nadzienia i cukru pudru wink )
      pycha, tylko raz w roku

oprócz tego m.in. kutia, a opłatek z miodem
    • attiya Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 21:19
      Podlasie - zupa grzybowa
      z barszczem czerwonym spotkałam się na Mazowszu i do dziś pamiętam swoje oburzenie pt."jak można bezcześcić tak tradycję i jakąś zupę z buraków w ten dzień jeść: suspicious tongue_out
    • lola211 Wrocław- barszcz z uszkami 08.12.14, 23:01
      Dopiero z forum czyli z 10 lat temu sie dowiedzialam,ze na kolacje wigilijna jada sie inna zupe niz barszcz z uszkami.Jakie grzybowe jakie rybne?A migdałowa??Co to w ogole za profanacjawink.
      • bovirag Re: Wrocław- barszcz z uszkami 08.12.14, 23:05
        Ja ze Slaska. U nas jadlo sie zawsze dwie zupy: barszcz z uszkami I grzybowa.
        • nanuk24 Re: Wrocław- barszcz z uszkami 08.12.14, 23:30
          I tak powinno byc!wink
          • mamameg Re: Wrocław- barszcz z uszkami 15.12.14, 00:40
            Nieeee! smile rybna powinna być a nie jakieś barszcze i grzybowe smile
        • gazdzinazdaleka Re: Wrocław- barszcz z uszkami 15.12.14, 14:47
          A w życiu! Na Śląsku nigdy barszczu się nie jadło. No chyba że w rodzinach napływowych. Zupa rybna - i to najchętniej z grzankami. Barszcz czerwony z fasolą jaśkiem to w górach, w rodzinie Matki, albo grzybowa z łazankami.
    • solejrolia Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:31
      u mnie jest również zupa grzybowa, (łódź) , a nawet nie tyle grzybowa, co barszcz grzybowy, mocny, esencjonalny, bardzo specyficzny. całe menu wigilijne moja mama wzieła z jakiś przepisów, to z ksiażki kucharskiej, jaką dostała na ślub, to z czasopism. tam mi przynajmniej opowiadała. zwłaszcza że jak wyszła z domu, to gotować nie potrafiła. i jak się nauczyła to tak robi. i moja mama pochodzi z mazowsza, i na pewno babcia gotowała barszcz czerwony, i mamy rodzeństwo również mają barszczyk czerwony.
      a tata natomiast z wielkopolski- no i nie wiem tak na 100% co babcia gotowała, ale prawdopodobnie właśnie grzybową. mogło tak być, ze te 40lat temu moja mama dostosowała się do tego, co tata oczekiwał, i stąd ta grzybowa.

ja sama jeszcze nie organizowałam wigilii, ale jak przyjdzie czas, że zacznę, to na pewno zmodyfikuję smak grzybowej, bo ogólnie to uwielbiamy grzyby, i zupę grzybową również, ale niekoniecznie w postaci takiego barszczu.

moi teściowie - wielkopolska, z kolei zaserwowali nam raz zupę rybną. taki lekki rosołek- nie powiem- bardzo smaczny, ale żeby to było wigilijne, to nie wiem.
    • adellante12 Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:34
      Część mojej familii pochodzi z okolic Łowicza i Kutna - barszcz jest nie do pomyslenia, na ziemiach wyzyskanych wprost przeciwnie - nie ma wigilii bez barszczu z kołdunami czy uszkami... Ale tam wszystkich mieszkanców korzenie wywodzą sie zza Buga. Mieszkajac nad morzem - pomieszanie wszystkiego W Wlkp barszcz jest obowiazkowy ale i sos grzybowy byc musi.
    • antychreza Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:51
      Dopiero jak poznałam chłopa, to dowiedziałam się, że na wigilii może być inna zupa, niż barszcz.. I że uszka mogą być z innym farszem, niż grzybowy. No to jak go wysyłałam na święta do rodziców, to dałam butlę z zakwasem żeby już się z tą rybną czy tam grzybową nie męczyli. Teraz teściowie sami proszą żeby im na święta barszcz nastawić. Ja Kraków, chłop Chorzów/Chrzanów.
    • echtom Re: Kulinarna mapa Polski 08.12.14, 23:59
      Barszcz czerwony z uszkami. Tata z Kujaw, mama z Wilna.
    • mamameg Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 20:32
      Poznań- zupa rybna z domowym makaronem. W szkole się dowiedziałam, że niektórzy w Wigilię jedzą barszcz, do teraz w to nie bardzo wierzę wink
    • guderianka Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 20:37
      Zachodniopomorskie- barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
    • rihanna81 Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 20:44
      Serio pol Polski nie ma barszczu z uszkami w Wigilie? Dla mnie to najlepsze danie swiateczne i w ogole chyba. Bez tego nie ma swiat sad Oj nie wiecie co tracicie...smile
      • konsta-is-me Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 23:35
        Podpisuje sie pod rihuana-jak.mozna nie jesc barszczu ma Wigilie??
        To swieta zupa wigilijna big_grin
        Z uszkami, do tego czysty do popicia.
        I tez dlugo myslalam ze wszyscy go jedza w ten dzien.
        I kutia musi byc (we Wrocku mozna kupic gotowa, w puszce)
    • 18lipcowa3 Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 20:55
      u mnie w koszalinie zawsze obie zupy, ewentualnie na zmianę, ale każda była normą
      w gdansku u rodziny męza tylko grzybowa
      • czarna_kita Re: Kulinarna mapa Polski 14.12.14, 21:02
        Gdańsk- pyszna grzybowa. Cala moja rodzina mieszka na Pomorzu i w jednej części grzybowa a calkiem blisko morza-rybna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka