10.12.14, 19:10
Od poniedziałku biorę antybiotyk(i jeszcze jakieś leki) z powodu bólu gardła i ucha (lekkie kłucie). Lekarka rodzinna zapisała Amoksiklav (czy jak to się tam pisze).Poza tym biorę mocne tabletki na gardło.Nic nie pomaga póki co. Zerknęłam do lusterka na to gardło i widzę jakieś plamy na migdale! miał ktoś coś podobnego?? Dzwoniłam do laryngologa,może się dostanę jutro wieczorem.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Migdał 10.12.14, 19:13
      Amoksiklav powinien na to pomóc, ale daj mu trochę czasu, dziś jest dopiero środa.

• run_away83 Re: Migdał 10.12.14, 19:13

• run_away83 Re: Migdał 10.12.14, 19:18
      Przy anginie antybiotyk czasem daje zauważalną poprawę dopiero po 72 godzinach (czyli trzech dobach). Jak zaczęłaś w poniedziałek to minęły gòra dwie doby. Łykaj cierpliwie, a jak do czwartku rano nie będzie poprawy, to przejdź sie jeszcze raz do lekarza, być może trzeba będzie zmienic antbiotyk na inny.
      • run_away83 Re: Migdał 10.12.14, 19:20
        Tfu, powinno byc piatek rano.
      • rulsanka Re: Migdał 10.12.14, 22:39
        Jezeli efekt jest pozniej niz po 12 godzinach, to znaczy ze samo przeszlo, a nie ze pomogl antybiotyk. Wiele angin jest wirusowych, nawet tych z nalotami. I one same mijaja a antybiotyk w tym nie pomaga.
        • hedna Re: Migdał 11.12.14, 00:08
          ale taka prawdziwa angina to jak przebiega?
          • run_away83 Re: Migdał 11.12.14, 00:11
            pl.m.wikipedia.org/wiki/Angina
          • rulsanka Re: Migdał 11.12.14, 08:18
            Przede wszystkim jest paskudne samopoczucie, zazwyczaj gorączka i silny ból gardła. Zasadniczo powinno się robić test na paciorkowca, bo praktycznie wszystko, co nie jest paciorkowcem daje się wyleczyć domowymi sposobami, a objawy bywają mylące.
            Antybiotyk przy paciorkowcu stawia na nogi w ciągu pierwszych kilkunastu godzin, efekt jest spektakularny. Antybiotyk trzeba brać przez 10 dni.
            Do psiukania gardła polecam argentin t, to preparat ze srebrem i jest najskuteczniejszy ze wszystkich wypróbowanych środków. Dobrze jest najeść się czosnku.
    • sowa.szara Re: Migdał 10.12.14, 19:28
      Na gardło najlepsze są znieczulacze w aerozolu (np. septolete, orofar) - gardło ci drętwieje i nic nie boli.
      No i czekaj na działanie antybiotyku
      • hedna Re: Migdał 10.12.14, 19:43
        Kuzwa,bo ja już raka widze.....
        • sowa.szara Re: Migdał 10.12.14, 19:46
          to tym bardziej znieczulaj! big_grin

daj spokój, to nie rak.
        • run_away83 Re: Migdał 10.12.14, 19:54
          Wyluzuj, masz typowe objawy anginy. I to, że antybiotyk nie pomógł natychmiast, też nie jest niezwykłe.

Ból możesz sprobować złagodzić tantuum verde (spray lub pastylki do ssania), możesz też oprócz tego brać ibuprom lub paracetamol.
          • run_away83 Re: Migdał 10.12.14, 19:56
            Ahha, a plamy na migdałkach to ropne czopy - standardowy objaw anginy właśnie. Jak antybiotyk zaskoczy to się zaczną zmniejszac i ostatecznie znikną.
    • lianis Re: Migdał 10.12.14, 20:02
      Mojego M w pon wyslalam do lekarza, bo mial taki bol gardla ze nie byl w stanie jezykiem ruszac, wystarczylo zebym zajrzala i widzialam biale plamy na migdalach, wiec wiedzialam ze bedzie antybiotyk. Dostal penicyline, bo lekarz powiedzial ze najlepiej dziala przy anginie, wiec niech juz zacznie dzialac, ale pobral mu z gardla wymaz od razu i powiedzial ze jesli dostana wynik, ze inny antybiotyk bedzie bardziej odpowiedni to sie z nim skontaktuja. W pon poznym popoludniem wzial pierwsza dawke, w nocy druga, we wtorek rano trzecia i jak mu zerknelam do gardla to mimo bialego nalotu na migdalach to plam ropnych juz nie mial i czul sie lepiej. Dzis sroda, gardlo jeszcze go pobolewa, szczegolnie jak bardzo szeroko ziewa, ale poprawa jest znaczna.
      • lianis Re: Migdał 10.12.14, 20:10
        A no i amoksycylina powinna ci pomoc, bo dosc dobrze dziala na paciorkowce z grupy A , ale jesli nie bardzo pomaga to przydalby sie wymaz, jesli jeszcze nie mialas pobranego.
    • arim28 Re: Migdał 10.12.14, 20:11
      pl.wikipedia.org/wiki/Mononukleoza_zaka%C5%BAna
    • klubgogo Re: Migdał 10.12.14, 21:55
      We wrześniu dostałam nie tylko plam na migdale, białych nalotów, ale powiekszyły się tak przeogromnie, że zwątpiłam. Doostałam antybiotyk na 5 dni, 5 dni ani e było poprawy, dostałam więc kolejny na następne 5 dni, dopiero minęło. Masakra jakaś.
      • hedna Re: Migdał 10.12.14, 22:25
        bolało Cię to?
    • hedna Re: Migdał 11.12.14, 08:58
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. jest szansa na wizytę u laryngologa na 14:00,ale muszę wcześniej zorganizować skierowanie od rodzinnego (ciekawe jak..).
      Pieroństwo jakieś,jeść nie mogę ,boli.
    • hedna Re: Migdał 11.12.14, 17:05
      jakaś mononukleoza czy inny ciul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka