Dodaj do ulubionych

12-13 latek i komputer

16.12.14, 09:25
Na ile pozwala statystyczna ematka swojemu dziecku w tym wieku "siedzieć" w komputerze.
Czy są jakieś zasady, czy dzieć włącza kiedy chce,robi tam co chce i ile chce?
Czy macie jakies odgórne zasady - kiedy ile?

tak z ciekawości pytam

Proszę o poważne odpowiedzi big_grin

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 10:39
      Mamy jeden dzień całkiem bez komputera, poważnie. Znajomi twierdzą, że pozwalają tylko w weekend. Może i prawda, ja nie potrafię.
      Komputer jest po odrobieniu lekcji i wykonaniu innych rzeczy, których wymagam. Ze dwie godziny dziennie na pewno wyjdzie. Sama jestem bardzo "komputerowa".
      Często razem siedzimy.
      Syn ma niecałe 11 lat.
      • astomi25 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 10:42
        Corka 13 lat cztery godziny : 2h w niedziele i 2h w sobote. Czyli weekend wink
        W tygodniu siada do komputera tylko wtedy jak potrzeuje do szkoly. Czasem ejst tego mniej czasem wiecej, ale na srednio starcza jej pol godziny na znalezienie tego czego szuka. Wyjatkiem sa prezentacje, ale to zdarza sie raz na jakis czas.
        • broceliande Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 10:50
          No to szacun.
          Co robi po szkole? Dużo zajęć dodatkowych, czy może spotkania ze znajomymi?
          Mój syn nie przepada za rówieśnikami, kompa ma własnego.
          A ja miękka jestem.
          • majenkir Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 16:51
            Ja tez miekka wink. Poza tym wiekszosc prac domowych na komputerze. Musialabym stac mu nad glowa non stop i patrzyc co robi. A siedzi na kompie duzo za duzo, Minecraft big_grin
    • saszanasza Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 10:46
      Syn lat 12, może po 1 godzinie w sobotę i niedzielę.
      • nadia000 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 10:56
        Też jestem ciekawa co nastolatki w tym wieku robią w tygodniu bez kompa. Bo z obserwacji otoczenia widzę, że to nie jest już wiek na zabawę. Więc albo komp albo książka albo tv. W sumie wychodzi prawie na to samo. Nie znam nastolatka który by się bawił, nie wszystkie dzieci potrzebują też kontaktów towarzyskich poza szkołą i nie wszystkie mają ochotę na zajęcia dodatkowe po szkole. no chyba że rodzice zmuszają. Więc co te dzieci robią po szkole?
        • saszanasza Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 11:02
          nadia000 napisał(a):

> Też jestem ciekawa co nastolatki w tym wieku robią w tygodniu bez kompa. Bo z o
          > bserwacji otoczenia widzę, że to nie jest już wiek na zabawę. Więc albo komp al
          > bo książka albo tv. W sumie wychodzi prawie na to samo.

Czy mi się zdaje, czy dla ciebie korzystanie z kompa i czytanie książki i zabawa to to samo?!

Nie znam nastolatka któ
          > ry by się bawił, nie wszystkie dzieci potrzebują też kontaktów towarzyskich poz
          > a szkołą i nie wszystkie mają ochotę na zajęcia dodatkowe po szkole. no chyba ż
          > e rodzice zmuszają.

to już znasz. mojego. może cię to zdziwi ale bawi się, nawet z 6 lat młodszą siostrą. chodzi do kolegów i tam też się bawi. oprucz zabawy jest również nauka, bo widzisz mój syn też się uczy. może to dla ciebie dziwne ale niektóre dzieci odrabiają również lekcje.
          telewizję też ogląda, ale głównie programy popularnonaukowe, ale pewnie dla ciebie to też to samo co granie w gry komputerowebig_grin

Więc co te dzieci robią po szkole

Nie mierz wszystkich swoją miarą.
          • saszanasza Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 11:03
            oprócz miało być
          • broceliande Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 11:11
            Nikt nie mierz i nikt cię nie atakuje.
            Zwykła ciekawość.
            Ja siedzę z synem nad lekcjami czasem pół godziny, czasem dwie, mimo to zostaje czas na kompa.
            Książka, telewizja i komputer to podobna rozrywka.
            Ucieczka do innego świata.
            • astomi25 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 12:50
              Tak. Jednak czytanie rozwija wyobraznie, pozwala poglebic wiedze, dla mojej corki np jest pomocne w ortografii.
              Niby ucieczka w inny swiat, ale jednak calkiem co innego.
              • nadia000 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 14:31
                Korzystanie z komputera też rozwija wyobraźnię, pogłębia wiedzę . Oglądanie filmików w oryginale czy granie w nie przetłumaczone gry to wspaniała nauka obcych języków.
                • astomi25 Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 22:33
                  Mozliwe.
                  Jednak moje dziecko woli ksiazki i audiobooki . I dobrze. Komputera uzywa zeby pogarac na skypie z kuzynowstwem zza oceanu, posiedziec na FB, pograc w jakies gry z końmi. Nic ambitnego.
                  Wiec ze 4h tygodniowo starcza w zupelnosci.
                  A co do tego ze niektore dzieci korzystaja w tyg.u kolegow. Mozliwe. Moja corka nie chodzi w tyg do nikogo, bo po prostu nie ma na to czasu. A do szkoly dojezdza autobusem 20 km wiec kawalek jest.
                  W miasteczku gdzie mieszkam jest tylko 1 kolezanka z klasy, ktora ma od pon do pt.rownie napiety grafik.
          • gryzelda71 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 13:22
            Znam jednego chłopaka co tez korzysta tylko w włykendy. Pozostałe dni u kolegów.
            • edelstein Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 13:48
              10/10big_grin
            • joanna_poz Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 14:28
              > Znam jednego chłopaka co tez korzysta tylko w włykendy. Pozostałe dni u kolegów

i w międzyczasie grając również/ przeglądając internet na komórce.
            • loola_kr Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 16:54
              naprawdę 12-latko codziennie spędzają czas z kolegami/koleżankami poza szkołą? Moja córka nie, jej koleżanki również nie. Wszystkie zbierają się po lekcjach do domu... Wychodzą raz na jakiś czas na pizze czy lody, rzadko odwiedzają się w domach...
              • andaba Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:08
                Mój syn chodzi po lekcjach z kolegami (i koleżankami, ze wskazaniem na to drugie) na place zabaw, albo łażą po okolicy. W domach raczej się nie odwiedzają, najwyżej idą po kogoś.
                Chodzą tez razem rano, pomiędzy roratami a lekcjami, bo jak zaczyna o 10, to mu sie nie opłaca do domu wracać, innym mieszkającym dalej od szkoły i kościoła też, więc chodzą grac w piłkę, albo właśnie na plac zabaw.
                • gryzelda71 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:23
                  A w klasie syna po porannym treningu mają 40 min i nie ida na plac zabaw tylko do niego i tak grają sobie na zdrowie. Ale dam rękę obciąć,że rodzice sadz ze bawią się.
                  • andaba Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:27
                    Nie wszystkie dzieci kłamią.

Mnie jest ganc pomada, czy syn idzie do kolegi grac na komputerze, czy na plac zabaw, więc nie ma powodów mi kłamać, jeżeli to sugerujesz.
                    Nawet bym wolała kolegę z komputerem niż brudzenie portek na zjeżdżalniach, akurat ruchu ma dość, bo nic innego nie robi, jak pisałam komputera nie używa wcale..
                    • gryzelda71 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:42
                      Czy pisłam coś o kłamstwach dzieci?
                      Pisałam o rozicach przekonanych,ze ich dzieci z kompów korzystaja tylko w domu i tylko do odrabiania lekcji.
                      • oqoq74 Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 08:39
                        To tak samo jak z przekonaniem, że dzieci w tym wieku w ogóle nie interesują się seksemtongue_out
                        • gryzelda71 Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 10:08
                          Prawda? Ale najważniejszy spokój rodzica.
                          Oczywiście są dzieci co raz w tygodniu przy sobocie, ale nie w takich ilościach jak sie czyta na forum.
        • hemp_plant Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 18:19
          Też jestem ciekawa co nastolatki w tym wieku robią w tygodniu bez kompa.
          serio?
          dużo szkoły - tak z 36 godzin...
          zajęcia dodatkowe
          treningi- 6 godzin
          ksiązki
          czasopisma
          kumple w realu
          Więc albo komp al
          > bo książka albo tv. W sumie wychodzi prawie na to samo.

no zlituj się, kobieto...
          komp (czyli gierki) i ksiązka, czasopismo to to samo? trochę inny poziom zabawy, uwierz...
          • eliszka25 Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 01:21
            to jeszcze zalezy, co sie na tym komputerze robi, uwierz. moj 8-latek uwielbia minecrafta, wiec m.in. wyszukuje sobie w internecie filmiki instruktazowe, ktore pokazuja mu rozne mozliwosci w grze i probuje sam tworzyc mody. stworzyl nawet pierwszy, prosciutki wlasny program. wszystkie filmiki oglada po angielsku i probuje to sam rozgryzac. wczoraj bylam w szkole i nauczycielka syna mnie zagadala i spytala, czy u nas w domu mowimy tez po angielsku, bo mlody w angielskim zaczyna doganiac poziomem swojego kolege z klasy, ktory urodzil i wychowal sie w anglii, a w szwajcarii jest od 2 lat bodajrze. zwlaszcza wymowe ma perfekcyjna i rozumie bardzo duzo. odpowiedzialam, ze nie, ale syn filmiki do minecrafta po angielsku oglada smile.

fakt, nawalanie godzinami w jakies durne strzelanki specjalnie rozwijajace nie jest, ale komputer tez moze przyczynic sie do rozwoju intelektualnego dziecka, jesli to dziecko z pomoca komputera rozwija swoje zainteresowania i probuje nowych, ciekawych rzeczy.
            • baltycki Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 23:31
              > w szwajcarii jest od 2 lat bodajrze.
              Nie wiesz bez bodajrze?
              • eliszka25 Re: 12-13 latek i komputer 18.12.14, 01:28
                dokladnie nie wiem, nie wypytywalam o date wjazdu do kraju. to takie dziwne jest? z moim synem chodzi do klasy drugi rok, ale wiem, ze zanim przeprowadzili sie do naszej miejscowosci, juz jakis czas byli w szwajcarii, bo chlopak opowiadal cos mojemu synowi.

tak poza tym mozesz wytlumaczyc, jaki zwiazek ma twoje pytanie ze znajomoscia angielskiego mojego syna lub jego kolegi? bo jakos nie bardzo lapie, czego sie czepiasz.
        • e_r_i_n Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 22:52
          nadia000 napisał(a):

> Też jestem ciekawa co nastolatki w tym wieku robią w tygodniu bez kompa.

Dużo ciekawych rzeczy można robić bez kompa.
          Dzień mojego dziecka to szkoła od 8 do 14:30 (w tym 2-3 lekcje wf 4 dni w tygodniu), trening codziennie poza piątkiem od 15 do 17, w czwartek dodatkowo o 18 zajęcia z psychologiem sportowym.
          Wraca do domu około 17:30-18:00, odrabia lekcje i o 21 idzie spać. Wcześniej ewentualnie czyta książkę, jeśli ma chwilę.
          Kompa w tygodniu nie odpada W OGÓLE. W weekend zdarza się (2-3h maks), jeśli nie ma turnieju.
          • e_r_i_n Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 22:58
            Aha, jak ma luźny czas (typu święta, weekend bez turniejów i dużej ilości nauki), ma większą swobodę. Ale jak przegina i cięgiem siedzi 3-4h, to jednak jest przymuszany do przerwy.
    • loola_kr Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 13:27
      zarówno syn 8 lat jak i córka 14 lat mogą używać komputerów tylko w weekend. Dotyczy to zarówno grania jak i oglądania. W weekend mogą włączyć jak jest posprzątane i lekcje zrobione ( u córki trochę inaczej bo ma więcej nauki i rozkłada ją głównie na niedzielę). Nie mają limitu godzin ale limit sam się robi - lekcje, spacery, konie, sprzątanie, wizyty itp.
      W tygodniu używają jeżeli potrzebują coś do szkoły zrobić.
    • tol8 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 13:37
      2h w sobotę i 2h w niedzielę- pod warunkiem wypełniania obowiązków domowych przez cały tydzień- sumiennie!
      • sonniva Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 14:26
        Mój młody korzysta z komutera, tableta, komórki, xboxa - bez ograniczeń ile chce i kiedy chce - sam sobie reguluje dostępność i czas. Wie jakie mamy wymagania co do jego osiągnięć w szkole, treningów, zajęć domowych i obowiązków. Wie, że dopóki wywiązuje się ze swoich obowiązków będzie miał pełną dowolność i swobodę w tym zakresie. Nie stosujemy zakazów.
    • akanka Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 14:21
      Mysle ze duzo zalezy od dziecka, mam syna 18 lat i spedza przy komputerze kilka godz dziennie, ale od kilku lat jest to dla niego nauka i programuje, jako 12-13 latek glownie gral i ja mu czas jeszcze ograniczalam. Drugi syn niespelna 15 lat, nie ma ograniczen komputerowych bo go to nie interesuje, dwa razy w tyg po szkole chodzi na basen z kolegami, dwa razy na silownie, reszte czasu wolnego przeznacza na gonienie za pilka.
    • gaskama Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 14:49
      Syn ma 12 lat. Może korzysta ile chce i kiedy chce. Wychodzi dużo. Ale syn siedzi w szkole długo (szkoła społeczna), w domu jest najwcześniej o 15.30. Nim się ogarnie, usiądzie, zje obiad i odrobi lekcje, to jest już często 19.00. Dwa wieczory ma zajęte (sport i język), więc wtedy ogarnia się dopiero koło 20.00. A potem może grać, ile chce. Ale syn głównie siedzi na skype z kupą kumpli i wspólnie grają. Słyszę wiec ciągle dyskusje, śmiechy, wygłupy przy kompie. Sam nie gra prawie nigdy. Jak nie ma nikogo na skypie, to lubi na kompie oglądać filmy. Są to filmy związane z jego zainteresowaniami. Poza tym staramy się organizować w weekendy spotkania ze znajomymi, wycieczki, rower, wyjazdy, kino, restauracje, wystawy. Ale i tak wychodzi dużo. Ja nie mam fobii komputerowej. Sama siedzę przy kompie 8 godzin dziennie.
      • andaba Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 16:49
        Poważnie, to mój 12-latek przy komputerze siedział chyba kilka miesięcy temu.
        Jakoś go to specjalnie nie bawi.

• ja_tylko_na_raz Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:11
      no mój dopiero niespełna 8 latek.Nie siedzi w ogóle.Czaaasem w sobotę.
      Myślę, że z czasem będzie siedział dłużej,choćby przy zadaniach domowych,bo już teraz slysze , że komp i net to nieodłączne atrybuty zadań domowych.
    • drosetka Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:19
      mój 10 latek duzo za dużo. Próbuję z tym walczyć, ale juz niekiedy ręce mi opadają. Dzień wygląda tak, po przyjściu ze szkoły, w ramach odpoczynku siada, gra ok 1-2 , później muszę go pogonic do nauki jak jestem w domu, bo jak mnie nie ma , jestem w pracy to gra pewnie dłużej. Do nauki też czasem komp, bo albo coś musi sprawdzić, albo poszukać. Zrobi zadanie , pouczy się to znów laptop, albo ps , a kiedys bardzo lubił książki. Jak mu opowiadam jak sama kiedys spędzałam czas wolny jak nie było komputerów to widzę ze ma ochotę popukac sie w głowę. Mam nadziję ze siostra nie pójdzie w jego ślady. Ja sama korzystam wieczorami max godzinę, w tym czasem zaglądam tutajsmile
      • antyideal Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 17:42
        No i taka jest dola wszystkich rodziców jakich znam, nieustajaca walka by odgonic
        dziecie od netu, a niektore ematki probuja tworzyc alternatywną rzeczywistosc z dziecmi,
        ktore rzekomo swiat wirtualny nudzi, heh.

Moj syn ma wyznaczone godziny i warunki korzystania, ma tez dni bez netu, ale to wszystko
        jest egzekwowane z wielkim bólem i ten sam problem widze (znam z rozmow) u innych
        rodziców.
        • nevada_r Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 23:14
          Ale sztywne godziny korzystania są bez sensu - bo jak grasz w grę, to nie zawsze uda ci się skończyć poziom tak, żeby się zapisał dokładnie w czasie wyznaczonym przez rodziców. A czasem robisz coś naprawdę interesującego - chciałabyś być odrywana w środku fajnego filmu albo książki, bo czas ci się skończył? Może to jest część problemu?

A dni bez netu... Czy ty masz dni bez telewizora? Czy masz dni bez książek? Ale odpowiedz uczciwie. wink
          • antyideal Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 23:37
            A nie, nie, to nie jest tak, ze np.punkt godzina dziewietnasta konczy - moze sobie
            dokonczyc to, co tam majstruje, kilka, czasem kilkanascie minut i skwapliwie z tej
            mozliwosci oczywiscie korzysta.
            Natomiast w dni bez netu w ramach rozrywki oglada filmy popularnonaukowe, ktore
            bardzo lubi ale w konkurencji z gierkami w necie zapewne przegralyby - nie majac pokusy oglada je w spokoju ducha przynajmniej wink
    • gagunia Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 18:08
      Mój syn ma 11,5. Komputer ma do dyspozycji w weekendy. W tygodniu tylko kiedy potrzebuje odrobić lekcje i jest to dostęp kontrolowany, bo mamy hasło na kompa. Czasem zdarza mi się przymknąć oko i pozwalam na pół godziny, ale to rzadkość. W tygodniu nie ma nawet za bardzo czasu, ponieważ między 17 a 19 ma 2 razy w tyg angielski i 2 razy zajęcia sportowe. Czas między przyjściem ze szkoły (ok 14) a wyjściem na zajęcia wykorzystuje na odpoczynek, odrobienie lekcji, zabawę itp.
      W weekendy siedzi za długo... Nawet ok 4-5 godzin, a zdarza się i więcej jak wychodzimy np na koncert - wtedy ma dostęp też wieczorem. Nie siedzi 5 godzin bez przerwy, ale jednak. Najczęściej komunikuje się z kolegami na skype i grają w minecrafta albo ogląda filmy na youtube (też minecraft) albo czyta o piłce nożnej czy tworzy jakieś filimiki-poradniki dot. gier.
    • hemp_plant Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 18:15
      13 latek, swoj laptek od zawsze, zawsze tak samo: po skończonych zadaniach, treningach etc, jak dobrej książki nie ma włacza sobie wieczorem na gierki (LoL i inne MMO)- tak z 3-4 razy w tyg, ogólnie tak z 4 godziny w tygodniu łacznie, czasem więcej, czasem mniej. jak przesadza, tzn siedzi za długo, nie reaguje i inne kwiatki- ma bana. na kilka dni. zdarza się to rzadko, 2-3 razy do roku.
      ma też neta w telefonie, gdzie załatwia FB big_grin
      oczywiście nie wliczam tu użytku kompa do szkoły- ma stosunkowo dużo, ale klasa informatyczna
    • inguszetia_2006 Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 18:40
      Witam
      Moja córa ma swojego kompa i siedzi, kiedy chce. Byle nie do północy i byle lekcje były odrabiane regularnie. Gra w Simsy, gada na Fejsie, ściąga muzykę etc. Dużo prezentacji robią w szkole, to jej się schodzi też edukacyjnie. Nie reglamentuję szczególnie, bo sieć to okno na świat.
      W sumie to telewizor mogłabym już oddać.
      Pzdr.
      Ing
    • szamanta Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 23:25
      Jedyna zasada u nas jaka panuje to nie zaniedbywać obowiązków priorytetowych ( szkola, nauka, treningi, obowiązki domowe ) na rzecz przywilejów w postaci kompa, tv itd. tego typu gadżetów
      Ja dotąd przez kilkanaście lat żadne z nich kolejności nie zamieniło ,wiec restrykcji i przymusowych ograniczeń nie wprowadzaliśmy,wiec nasz luuz mają na własne zyczenie, ale jeśli któreś kiedy da ku temu powody ,to nie będę miała oporów odpalić mocną amunicje i wkroczyć do akcji przywracając właściwą hierarchie priorytetów co jest nadrzędnością w pierwszej kolejności (jak obowiązki ) a co podrzędnością ( jak przywileje )
      Ja jestem dobra, ale do czasu, kiedy mojej dobroci się nie nadwyręża. Jeśli widzę umiar ,więc spoko, jeśli widzę przegięcie - nie ma spoko
      • szamanta Re: 12-13 latek i komputer 16.12.14, 23:47
        ale jak rzadko kiedy musze wszystkie pochwalić, bo akurat bardzo rozsądnie rozporządzają czasem przy komp/ tv, z tej racji, ze prowadza baaardzo aktywy i żywiołowy tryb zycia, absolutnie nie zasiedziały i mało trącą czasu na tego typu nowinki technologiczne, sporadycznie i z rozwagą, do tego nudy raczej nie znają , wiec póki co w duchu chwale
    • czar_bajry Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 01:23
      W tyg nie ma czasu a od piątku po odrobieniu lekcji siedzi ile chce.
    • rosapulchra-0 Re: 12-13 latek i komputer 17.12.14, 03:40
      Nigdy nie ograniczałam moim dzieciom dostępu do internetu, ale moje dzieci też nigdy nie nadużywały tego dostępu. Każda z nich ma swój komputer, którego używa do serfowania po necie. Ja nie sprawdzam ich mailii czy stron, które odwiedzają. Nie widzę powodu po prostu. Ale ja z tych, co nie grzebią dzieciom w szufladach, nie sprawdzają, co mają w swoich pokojach - niepojęte jest dla mnie i potwornie poniżające są takie kontrole, tym bardziej, że nie ma do nich żadnych podstaw.
      • czar_bajry Re: 12-13 latek i komputer 18.12.14, 01:16
        Tzn ograniczenia obowiązują na gry komputerowe a nie na korzystanie z kompa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka