Dodaj do ulubionych

Kamery w samochodach

29.12.14, 20:35
Tak się zastanawiam (inspirowana między innymi wyczynami policjantki), kiedy i z której strony pojawią się propozycje, żeby ograniczyć do nich dostęp, względnie ograniczyć możliwość ich używania np. tylko dla pojazdów uprzywilejowanych.
Kwestia czasu?
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Kamery w samochodach 29.12.14, 20:54
      Nie sądzę żeby się kiedykolwiek pojawiły. Wręcz przeciwnie, ich popularnośc rośnie lawinowo. Równie dobrze można by nagrywac kamerką w telefonie kom. Kto zabroni i na jakiej podstawie?
    • mid.week Re: Kamery w samochodach 29.12.14, 21:03
      Nie ma sensu, bo co zakazane to tym bardziej pożądane. Efektu nie będzie tym bardziej, że teraz prawie każdy ma smarfona, może sobie nagrywać i od razu wrzucać w net.
      A tak z ciekawości - dlaczego uważasz, że komuś to może przeszkadzać?
    • lauren6 Re: Kamery w samochodach 29.12.14, 21:03
      Chyba żartujesz.
    • sueellen Re: Kamery w samochodach 29.12.14, 23:45
      Z jakiego powodu mialoby sie zakazywać?
      • thea19 Re: Kamery w samochodach 29.12.14, 23:47
        bo kawka74 piraci ile wlezie wink
        • kawka74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 08:06
          Eee, nawet za kółko nie siadam ;p
    • bei Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 00:03
      Moze nie zabronią, w dobie popularyzacji "czarnych skrzynek" w autach kamerki coraz częściej montowane są fabrycznie.
      • ceide_fields Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 07:26
        Pomyliło ci się z kamerami cofania big_grin ja póki co nie spotkałam się z fabrycznie montowaną kamerą nagrywającą w samochodzie osobowym.

Skąd masz te "rewelacje"?
    • kawka74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 08:20
      Inspiracja wyczynami policjantki, jak już napisałam, plus to:
      "W Niemczech sąd orzekł, że kierowcy, którzy nagrywają filmy wideo w celu ich późniejszego publikowania w internecie lub udostępniania ich policji, łamią prawo. Zdaniem sądu, interes ochrony danych nagrywanych osób należy ocenić jako ważniejszy niż interes kierowcy chcącego gromadzić materiał wideo, aby skorzystać z niego w przypadku kolizji.
      Z kolei w Austrii kamera w samochodzie jest traktowana jako monitoring, na który trzeba mieć zgodę. Jeśli kierowca zostanie przyłapany na korzystaniu z kamery na drodze publicznej, grozi mu do 10 000 euro mandatu (41 500 zł). To jednak nie koniec kłopotów, osoba, której samochód został uwieczniony ma prawo domagać się odszkodowania - do 90 000 zł."
      (całość tutaj )

Filmików, które ratują komuś tyłek, jest sporo - ot, choćby filmy rejestrujące próby wyłudzenia odszkodowania. Gdyby jednak obowiązywały te same, co w innych państwach, przepisy, nie byłoby dowodu. Udowodnienie policjantce, że złamała przepisy, byłoby dużo trudniejsze (o ile ktoś w ogóle zgłosiłby się na policję w tej sprawie), a jeśli sprawa by wypłynęła, mogłaby pozwać kierowcę, który nagrał film.
      • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 09:30
        Mam dokładnie takie samo zdanie - prawo do prywatności jest ważniejsze od czyjegoś prawa do zabezpieczania się na wszelki wypadek. Pęd ludzkości do donosów jest przerażający. 1984 is supposed to be a warning, not an instruction manual.
        • naomi19 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 09:42
          w jaki sposob zaburzam Twoja prywatnosc, jesli nagram jak przejezdzasz pieszego czy wymuszasz pierwszenstwo?
          • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:36
            Jak przejeżdżam pieszego, to możesz, w celu zdobycia dowodu na popełnienie przeze mnie przestępstwa. Natomiast nie masz prawa mnie nagrywać na wszelki wypadek, bo a nuż przejadę pieszego. Ponieważ nie bardzo da się zrobić pierwsze bez drugiego, a moje prawo do prywatności jest ważniejsze od możliwości zbierania dowodów (jak przejadę pieszego, to zapewne wystarczą Twoje zeznania) - jestem za zakazem kamerek w samochodach bądź znacznymi obostrzeniami, jak choćby te w Austrii - zezwolenia na monitoring albo konieczność umieszczania na samochodzie wielkiego oznakowania, że w tym samochodzie znajduje się urządzenie rejestrujące. Każdy ma prawo wiedzieć, że jest nagrywany, za nagranie kogoś bez poinformowania go powinny być kosmiczne kary.
            • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:39
              Za monitoring powinny być kosmiczne kary big_grin
              • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:50
                No, nie wylewajmy dziecka z kąpielą, monitoring bywa przydatny. Natomiast obostrzenia powinny być potężne - z podstawową zasadą "nie wolno nikogo nagrywać bez poinformowania go o tym".
                • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:51
                  Czyli mam skasować wszystkie swoje nagrania wideo i zdjęcia, na których kamera uchwyciła postronne osoby?
                  • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:04
                    Byłoby miło.
                    • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:10
                      Nerwice natręctw się leczy smile
            • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:43
              Ale nagrywanie jest dozwolone. Niedozwolone jest publikowanie nagrań i tutaj każda prywatna osoba ma prawo wystąpić o naruszenie dóbr osobistych.
              Z wyjątkiem tych, które zostały nagrane podczas czynności zawodowych. Tak jak to odnosi się do policjantki.
              • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:48
                Chciałam nieśmiało zauważyć, że wśród osób poruszających się po drogach publicznych policjanci albo inne osoby wykonujące czynności zawodowe stanowią zdecydowaną mniejszość.
                • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:55
                  Główny post dotyczył policjantki.
                  • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:06
                    No więc przestrzegam przed nadmiernym jaraniem się "OMG, jak dobrze, że dzięki kamerce złapaliśmy policjantkę na czymś tak brzydkim", bo na każdy taki przypadek zapewne przypada wiele innych typu "ktoś nie zrobił niczego niedozwolonego, a miał nieprzyjemności, bo ktoś go nagrał".
                    • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:09
                      Jeśli nie zrobił niczego niedozwolonego to jak mógł mieć nieprzyjemności?

Policjant, to jedna z tych osób, którą możesz nagrywać podczas wykonywania czynności i to bez względu na to czy akurat jedzie autem.
                      • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:14
                        Ach, jesteś zwolenniczką zasady "jeśli nie robię niczego zgodnego z prawem, to nie mam niczego do ukrycia"?

To się mylisz. Babcia od "styrta się pali" nie zrobiła niczego niezgodnego z prawem.
                        • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:17
                          Nie, źle mnie zrozumiałaś.

Owszem w przypadku tej pani naruszono jej dobra osobiste.
                          Ale to jest zupełnie inna sytuacja.
                          Trzeba rozróżnić dwie rzeczy, co innego nagrywanie, a co innego publikacja.
                          • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:22
                            Oczywiście, tylko że teraz publikacja jest banalnie łatwa, a coś, co się raz wrzuciło - praktycznie nie do usunięcia.
                            • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:40
                              Ale to jest kwestia egzekwowania przepisów i ich przestrzegania.
                              • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:48
                                Przepisy są takie, że jak ktoś coś wrzuci - powiedzmy - na jutuba - a Ty będziesz się domagać jego usunięcia, to oni może kiedyś ewentualnie usuną, jak będą chcieli. Z punktu widzenia ochrony danych megakorpy są praktycznie ponad prawem (europejskim), a dobieranie się im do tyłków przez UE już się rozpoczęło, ale z mojego punktu widzenia przebiega w sposób niesatysfakcjonująco wolny i nieefektywny.
              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:50
                Dozwolone jest publikowanie pod warunkiem usunięcia szczegółów pozwalających na identyfikację nagrywanej osoby.
                • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:59
                  To co dla osoby postronnej jest szczegółem nieistotnym, dla zainteresowanego i jego znajomych może wystarczyć.
                  Zwykle zatarte są numery auta, a to jest za mało.
                  • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:01
                    Dlaczego za mało? Dla ciebie za mało, dla prawodawcy w sam raz. Niestety twoje osobiste uprzedzenia i wyobrażenia co ma być, mają dla prawodawcy niewielkie znaczenie, o ile w ogóle.
                    • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:08
                      O jakim pracodawcy Ty piszesz?
                      • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:11
                        Błąd...prawodawcy.
                        • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:15
                          Sorry zmęczenie. Tak czy siak, jeśli usunięto tylko numery, a np. auto ma charakterystyczną sylwetkę, pozwalającą zidentyfikować właściciela, to jest to za mało.
                          • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:20
                            A ile % nagrań stanowią "auta o charakterystycznej sylwetce"? Czymkolwiek ta "sylwetka" mialaby być...
                            • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:23
                              A jakie to ma znaczenie. Ważna jest zidentyfikowanie po konkretnych cechach charakterystycznych. To jest oceniane indywidualnie.
                              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:28
                                Nie jest oceniane indywidualnie, bo każdemu pasi co innego. Dlatego jest to ujęte w przepisach prawnych. Zamazanie twarzy albo tablicy rejestracyjnej, jest wg prawodawcy wystarczające.
                                • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:30
                                  Nie, każda sytuacja jest oceniana indywidualnie, jeśli osoba, która została pokazana wniesie sprawę o naruszenie jej dóbr osobistych.
                                  • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:34
                                    Twarz i inne elementy wizerunku człowieka, jako jego dobro osobiste, chroniona jest przepisami ustawy z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny, w szczególności przez art. 23 i 24, a w sprawach naruszenia dóbr osobistych orzekają sądy cywilne w trybie wynikającym z przepisów ustawy z 17
                                    listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego.

Polecam poczytanie i przygotowanie się do dyskusji smile
                                    .
                                    • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:37
                                      I inne elementy wizerunku...

• kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:41
                                        Zalecam zapoznanie się z tekstem smile
                                        • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:45
                                          Sama się zapoznaj. Nie wystarczy zamazać czyjąś twarz
                            • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:30
                              O jakichś unikatowych cechach wyróżniających? Większy niż Ci się wydaje. Napisy reklamowe, naklejki, nietypowy kolor, tuning, dodatkowe elementy.

Ja np. jeżdżę bardzo charakterystyczną wersją limitowaną. Jeżeli ktoś złapie mnie w kadr z grubsza w moim regionie geograficznym, to prawdopodobieństwo, że to ja, będzie bliskie jedności.
              • sarah_black38 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:09
                oqoq74 napisał(a):

> Ale nagrywanie jest dozwolone. Niedozwolone jest publikowanie nagrań i tutaj ka
                > żda prywatna osoba ma prawo wystąpić o naruszenie dóbr osobistych.

A mnie w wątku o karpiu z Lidla ematka przekonywała , że w przestrzeni publicznej można wszystko i wszystkich filmować i wrzucenie do sieci nie jest niezgodne z prawem ...
                • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:12
                  Wszystko "zależy".

Jeśli bierzesz udział w jakimś wydarzeniu publicznym i ktoś je nagrywa, jesteś w grupie osób, a nie jesteś jedyną osobą na zdjęciach, to ok. Ale jeśli obraz zostanie skadrowany i zostaniesz pokazana tylko TY, to wtedy nie można bez Twojej zgody.
                  • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:14
                    Można. Mylisz nagrywanie z upublicznianiem.
                    • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:19
                      Nie mylę. Pisałam o upublicznianiu.

Jeśli pokazujesz grupę jako całość, możesz, jeśli pokazujesz tylko wybraną osobę z tej grupy, to nie możesz.
                      • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:21
                        Jeśli nagrywasz dla siebie to nagrywasz co chcesz i jak chcesz. Jeśli publikujesz, zamazujesz twarz. Abstrahuję o osób o "charakterystycznej" sylwetce big_grin
                        • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:25
                          To nie do końca tak.
                          • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:29
                            A jak?
                            • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:35
                              No właśnie samo zamazanie twarzy nie wystarczy.
                              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:42
                                wystarczy smile
                                • oqoq74 Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:46
                                  Nagrasz kogoś kto się rozbierze na imprezie po pijaku i myślisz, że zamazanie twarzy wystarczy?
                                  Nie, nie wystarczy
            • mid.week Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:46
              Monitoring miejski też oprotestujesz? Nieważne czy ktoś nagrywa - ważne jak to nagranie może wykorzystać. I tu jest miejsce prawa.
              • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:03
                Monitoring miejski nie.

Jak ktoś coś nagra i raz wrzuci to do internetu, to już generalnie posprzątane, nie do usunięcia. A prawo jest takie, że jak ktoś nagra, jak dłubiesz w nosie i umieścisz to w sieci, to możesz mu właściwie skoczyć.
            • vi_san Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 12:11
              A ja uważam, że zdrowy rozsądek wystarczy. Mam kamerkę w samochodzie. I dzięki niej uchroniłam się przed mandatem [500,-]. Jakaś pindzia strzeliła fotkę [na której widać tył mojego odjeżdżającego samochodu] i wraz z trzema kumplami zgłosiła na policji, że ją potrąciłam na przejściu dla pieszych i uciekłam z miejsca zdarzenia. Na moje szczęście, a jej nieszczęście - kamerka zarejestrowała tylko płynną jazdę i ją z kumplami stojącą przy krawężniku z telefonem w łapce. W związku z powyższym to panienka odpowiedziała za wprowadzanie w błąd policji i coś tam jeszcze. I, sorry, ale to cipcia powinna wiedzieć, że fałszywe oskarżanie kogoś w celu wyduszenia odszkodowania jest przestępstwem [dowiedziałam się, że gdybym nie mogła udowodnić, że nie potrąciłam jej na pasach [a bez kamerki jak?] to cwaniara zapewne miała zrobioną "obdukcję" i wystąpiłaby o odszkodowanie]. Sorry, ale jeśli idziesz spokojnie ulicą - nawet nie zauważę, tak jak i nie zauważyłabym tej grupki, gdyby nie późniejsza historia...
    • saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:52
      Również uważam, że dostęp do kamer powinien być ograniczony, a jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby ograniczenie ich udostępniania.
      Wbrew pozorom taka kamera to pole do nadużyć, w tym do szantażu.
      • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 10:56
        To zupełnie tak samo jak z komputerami, tabletami i telefonami. Dostęp do nich powinien być ograniczony. Przecież byle smartfon na szybie może robić dziś za kamerę hd big_grin
        • saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:06
          kamykwskarpecie napisała:

> To zupełnie tak samo jak z komputerami, tabletami i telefonami. Dostęp do nich
          > powinien być ograniczony. Przecież byle smartfon na szybie może robić dziś za k
          > amerę hd big_grin

dlategoż, za lepsze rozwiązanie uważam ograniczeniu udostępniania, co w poście powyżej wyraźnie (sic!) napisałam
          • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:11
            Jak jest twój plan odnośnie ograniczania dostępu do telefonów?
            • saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:15

> Jak jest twój plan odnośnie ograniczania dostępu do telefonów?

myślę, że powinnnaś/eś skupić się bardziej na planie podniesienia swoich kompetencji z czytania ze zrozumieniem.
              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:24
                Proszę, powiedz mi jak ograniczyć dostep do aparatu w telefonie big_grin
                • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:32
                  Dostęp nie. Sposoby korzystania - tak.

(Oczywiście znasz takie detale jak to, że w niektórych krajach nie wolno wyłączać tego dźwięku naśladującego migawkę w aparatach cyfrowych i telefonach?)
        • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:08
          Skoro urządzenia są powszechnie dostępne, to tym bardziej należy porządnie uregulować prawnie ich pewne mniej oczywiste zastosowania.
          • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:12
            Kto to będzie kontrolował i ile zapłaci za to podatnik?
            • saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:17

> Kto to będzie kontrolował i ile zapłaci za to podatnik?

czy oczekujesz biznesplanu, czy mamy stworzyć specjalnie dla ciebie ustawę?
              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:22
                Oczekuję przynajmniej zarysu propozycji jak ma to "ograniczenie" działać smile
                • saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:28

> Oczekuję przynajmniej zarysu propozycji jak ma to "ograniczenie" działać smile

zarys tego typu przedsięwzięcia powinien być poprzedzony szczegółową analizą istniejących przepisów wewnętrznych regulujących działanie organów samorzadowych, państwowych, ustawodawstwa, oraz bazować na liczbach, w tym na ilości spraw związanych z tego typu lub podobnymi nadużyciami. ty naprawdę żyjesz w alternatywnej rzeczywistości skoro uważasz że ktoś z forum będzie w stanie zrobić ci chociażby zarys.
                  • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:33
                    Zadałam proste pytanie: jak ograniczyć dostęp do kamer w telefonach?

W odpowiedzi otrzymałam bełkot.

• saszanasza Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:42

> Zadałam proste pytanie: jak ograniczyć dostęp do kamer w telefonach?
                      >
                      > W odpowiedzi otrzymałam bełkot.

zadałaś pytanie o telefony, i o ograniczenie dostępu, ja pisałam że dla mnie lepszym pomysłem od ograniczenia dostępu do kamer w samochodach (sic!) jest ograniczenie ich dystrybucji (sic!)
                      do tego poprosiłaś o wyliczenia ile to wszytko będzie kosztowałobig_grin
                      nie widzisz różnicy, bo że czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, to już wiem?
                      >
                • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:55
                  Proszę: bezwzględny zakaz nagrywania i robienia komukolwiek zdjęć bez poinformowania go o tym. Wyjątki: osoba publiczna w chwili sprawowania obowiązków publicznych, człowiek w miejscu publicznym stanowiący element tła/większej całości. Kosmiczne kary za złamanie, najlepiej dzielone między poszkodowanego i budżet.
            • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:21
              Ja jako podatnik osobiście bardzo chętnie dorzucę się do takiej zmiany prawa, żeby megakorp zza oceanu nie mógł bezkarnie zbierać o mnie dowolnych danych, sprzedawać ich komu zechce, czytać moich maili, monetyzować kontentu ze mną i takie tam - a to się w tej chwili w majestacie prawa odbywa, przy ochotniczym udziale milionów durni dostarczających za darmo tego kontentu.
              • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:23
                Wystarczy nie logować się na fora, fejsbuki i zainstalować sweterkową przeglądarkę smile
                • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:35
                  Nie, nie wystarczy, bo nawet jeśli Ty tego nie zrobisz, to znajdą się miliony durni, które wrzucą Twoje zdjęcie, udostępnią jakieś aplikacji książkę adresową z Twoim mailem i tak dalej i tak dalej.
                  • kamykwskarpecie Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:42
                    należy więc "ograniczyć" dostęp do Internetu. Ponoć w Korei Płn. nawet im się udało. Bo na Kubie już kiesko z tym idzie big_grin
                    • babcia.stefa Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 11:52
                      Należy wprowadzić odpowiednie przepisy, żeby monetyzacja kontentu przez megakorpy nie stała ponad prawem jednostki do prywatności, bo najwyraźniej statystyczny użytkownik sieci okazał się na tyle durny, że sprzedał własny tyłek i dorzucił 0,5 kg wazeliny gratis w zamian za słitaśne kotki z internetu i najnowszy blockbuster zajumany z torentów.
      • cosmetic.wipes Re: Kamery w samochodach 30.12.14, 13:13
        > Wbrew pozorom taka kamera to pole do nadużyć, w tym do szantażu.

Na tej samej zasadzie uważam, że dostęp do pieniędzy powinien być mocno ograniczony. A nawet zakazany big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka