Dodaj do ulubionych

Cepeliny- kulinarnie

06.01.15, 10:44
Proste pyszne danie.I ogromny problem z ustaleniem prawdziwego przepisu.Babci juz zapytac nie moge.Pamietam, ze były szare,z miesnym farszem.
Dzis robie według tego, co udało mi sie znalezc w necie.To nie to.To nie sa PRAWDZIWE cepeliny.
Zalecaja (w tym Makłowicz i Gessler) robic ciasto z połowy surowych i polowy gotowanych ziemniakow.Plus mąka pszenna.Bardziej to kluski slaskie przypomina.
Dysponujecie SPRAWDZONYM od wieków przepisów?Podzielicie sie?
Najtrudniejsze sa okazuje sie rzeczy proste.
Obserwuj wątek
    • magiczna_marta Re: Cepeliny- kulinarnie 06.01.15, 10:54
      U nas w domu nazywa sie to kartaczami i z przepisu ktory mam od babci na 2/3 startych, odcisnietych przez gaze ziemniakow daje sie 1/3 ugotowanych, przecisnietych przez praske. Do tego duzy kieliszek tej wody z surowych ziemniakow i 3 lyzki maki ziemniaczanej.
      No a farsz to wg uznania, ja robie ser bialy na ostro z cebulka a ugotowane polewam skwarkami.
      Pracochlonne wiec to nie codzienna potrawa ale jak mi zostanie ziemniakow z obiadu i mam bialy ser w nadmiarze to czasem zrobie.
      Babcia robila z miesem czesciej.
      • magiczna_marta Re: Cepeliny- kulinarnie 06.01.15, 10:56
        3 lyzki maki ziemniaczanej- plaskie, nie czubate
    • moofka Re: Cepeliny- kulinarnie 06.01.15, 11:01
      Ojejku, jak ja to uwielbiam smile ale roboty przy tym co nie miara,
      No wiec ja znam tak: 1 do 4 gotowane do tartych surowych. Ale te tarte - mocno odciśnięte, ale to co odciśnięte nie wylewać, tylko odzyskać z nich krochmal. Niecały, bo resztę odciśniętego dolać do wody, w której bedą sie gotować smile
    • lola211 Re: Cepeliny- kulinarnie 07.01.15, 09:11
      Dzięki dziewczyny.
      Tewczorajsze wyszły naprawde dobre,ale kolejny raz zrobię jak radzicie- polowe mniej ziemniakow gotowanych.
      Troche pracochłonne, ale raz na jakis czas mozna sie pobawic.
    • annajustyna Re: Cepeliny- kulinarnie 07.01.15, 09:55
      O ludzie, a ja myslalam, ze pierogi sa pracochlonne wink. Ale pychota to musi byc, mniam, mniam...
    • ketra_a Re: Cepeliny- kulinarnie 07.01.15, 10:21
      Sedno to 2/3 świeżych , odciśniętych ziemniaków a 1/3 gotowanych przekręconych przez maszynkę, mąka ziemniaczana no oko u mnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka