kkalipso 14.01.15, 21:32 Tak na własny rozum. Z chęcią poczytam ... Ja jak zresztą zazwyczaj zgadzam się z tym panem. "Burka nad i" - Max Kolonko Mówi Jak Jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 21:43 Mysle, ze pan Kolonko myli sie w swojej interpretacji. Mysle ze rysownik wiedział co miał na myśli i dywagacje na ten temat sa zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 21:45 Co miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 00:30 Spójrz na jego oczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 21:51 Zupełnie szczerze - wielu ich okładek nie rozumiem. Nie ten poziom, nie ten klimat, nie to środowisko a może i nie ten poziom intelektualny. Może do będących w temacie Francuzów to trafia - ja rozumiem tylko te prostsze . Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:02 Nijak, dla mnie wiele ich okładek opiera się na skojarzeniach i memach bardzo francuskich, hermetycznych. Odnośnie tego, co mówił Max Kolonko, to cóż... zgadzam się z tym co pisała na temat islamu Oriana Fallaci, kobieta miała prorocze wizje. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 16.01.15, 07:09 triss_merigold6 napisała: > Nijak, dla mnie wiele ich okładek opiera się na skojarzeniach i memach bardzo f > rancuskich, hermetycznych. > Odnośnie tego, co mówił Max Kolonko, to cóż... zgadzam się z tym co pisała na t > emat islamu Oriana Fallaci, kobieta miała prorocze wizje. Ach, Fallaci... Ta frustratka... A rysunek jak zwykle w stylu gó...arzy wyśmiewających się z kolegów w szkole, pewnych że w razie czego ich ofiary usłyszą: "Może powiedziała że twoja matka obciąga na dworcu, a może nie. W każdym razie nic nie usprawiedliwia popchnięcia koleżanki." Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 16.01.15, 10:23 > ewnych że w razie czego ich ofiary usłyszą: "Może powiedziała że twoja matka ob > ciąga na dworcu, a może nie. W każdym razie nic nie usprawiedliwia popchnięcia > koleżanki." W naszym kręgu kulturowym nie uczymy dzieci ze problemy rozwiązujemy sila. Wiec nie, nic nie usprawiedliwia używania przemocy i agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 16.01.15, 23:13 d.o.s.i.a napisała: > > ewnych że w razie czego ich ofiary usłyszą: "Może powiedziała że twoja ma > tka ob > > ciąga na dworcu, a może nie. W każdym razie nic nie usprawiedliwia popch > nięcia > > koleżanki." > > W naszym kręgu kulturowym nie uczymy dzieci ze problemy rozwiązujemy sila. Wiec > nie, nic nie usprawiedliwia używania przemocy i agresji. Jasne W naszym kręgu kulturowym uczymy bezkarnego wyszydzania i innej przemocy psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 17.01.15, 00:48 A w ktorym miejscu to napisałam? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:06 Pan Kolonko jest chyba inteligentny inaczej. Sugeruje, że amerykańskie pismo SATYRYCZNE na okładce zamieściłoby dowcip z tekstem We'll never forget Ma to swój smaczek P.S. Co on bierze???? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:21 Może tak. Nie ważne że zginęło tyle osób Wszystko Wybaczone (walczyliście w słusznej sprawie) aczkolwiek łezkę ronię bo i wy zginęliście. Taka moja interpretacja. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:24 Boże, czy naprawdę tak mało ludzi ma poczucie humoru i wie co to satyra? Nie sugeruję, że to satyra roku, ale interpretacja pana K. jest...hmmmmm..mało inteligentna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Satyra 14.01.15, 22:27 «ośmieszanie lub piętnowanie czegoś» sjp.pwn.pl/sjp/satyra;2574911.html Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:30 Bo nie oceniał satyry a wydarzenie na skalę światową. Na nic tu poczucie humoru. Trzeźwe spojrzenie na temat jak najbardziej potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 22:32 On oceniał okładkę pisma satyrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel W słusznej sprawie? 14.01.15, 23:22 Rysując karykatury Mahometa świadomie narazili na śmierć siebie, swoich współpracowników, swoje rodziny i być może postronne, niewinne osoby. Fanatycy islamscy nie odpuszczają i jak mają możliwość, to ścinają głowy lub podkładają bomby za takie występki. Dlatego Charlie Hebdo to wręcz synonim egoizmu i braku nieodpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_w_kratke Re: W słusznej sprawie? 14.01.15, 23:31 Dziwne, że kogokolwiek może interesować ten szmatławiec. Kloaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: W słusznej sprawie? 14.01.15, 23:29 Nie widzieli wku...onych katolików chyba! Ale już nie długo! Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: W słusznej sprawie? 14.01.15, 23:36 Według europejskiej lewicy katolicy są groźniejsi od kolorowych muzułmanów! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Przepraszam... 14.01.15, 23:40 czy tylko ja zrozumiałam okładkę/satyrę jako znak zapytania stawiany akcji "Je suis Charlie", a nie : - wyśmiewanie proroka lu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 14.01.15, 23:41 za szybko wysłałam: czy tylko ja zrozumiałam okładkę/satyrę jako znak zapytania stawiany akcji "Je suis Charlie", a nie : - wyśmiewanie proroka lub -deklarację wybaczenia? ???? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 14.01.15, 23:51 I jeszcze mnie olśniło. To nie jest rysunek zadnego proroka, tylko Charliego... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:12 Uroda tej satyry polega na jej wielowątkowosci. To może też być rysunek wyznawcy islamu biorącego udział w akcji.. a skoro on "je suis.." to my wybaczamy...? Możliwości interpretacji jest wiele, ale kto tam widzi deklarację przebaczenia???? (poza panem Kolonko) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:16 >> Możliwości interpretacji jest wiele, ale kto tam widzi deklarację przebaczenia? Ja widzę. Ale może rzeczywiście jej nie zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:17 Ze niby Mohamet przebacza i idzie w pochodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:24 Nie, w pochodzie idzie X muzułmanów z karteczką "je suis.." i nagle zapominamy o tragedii , uznajemy puste gesty jako dowód na coś i tylko jak te teletubisie "tulimy, tulimy". To jest imho pierwszoplanowa możliwośc interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przepraszam... 15.01.15, 21:40 d.o.s.i.a napisała: > Sorry, ale kompletnie nie kumam 😊 Nie dziwota. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 14.01.15, 23:47 Ja ja interpretuje jako wyraz chrześcijańskiego przebaczenia, co jest postawa godna w przeciwieństwie do czynu jaki został potępiony - nie daje sprawcom moralnej przewagi nad ofiarami i powinien ich jednocześnie mocno podku...c (mam nadzieje). W dodatku ironia taka, ze Mahomet, w ktorego imieniu niby sprawcy dzialali, tak naprawde byłby po naszej stronie. I to jest dodatkowy pstryczek w nos. Ale to jest moja interpretacja i być może jutro mnie najdzie jakas inna, glebsza... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:02 hmmmm... a ja kiedy widzę satyrę nie odczytuję jej bezpośrednio W dzisiejszej Polityce był rysunek ze słowami (mniej wiecej) : "Pigułka "po"? A po co, skoro jest sok z kapusty?" Czy to jest deklaracja Polityki, że jest przeciwko dostępnosci tych pigułek? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:09 Ja nie odebrałam tej okladki jako satyry, ale może sie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:14 Charakter pisma plus styl wypowiedzi=rysunku wskazują jednoznacznie, że to satyra. To nie Le Monde ani Figaro Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:18 I możliwe, że satyra na francuskie społeczeństwo Moim zdaniem na pierwszym planie interpretacji jest ta, że "my" polegliśmy za wolność słowa, a wy wybaczacie (jeżeli wybaczacie, bo akcja była bardziej skomplikowana) na podstawie pustych gestów. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:24 olność słowa, a wy wybaczacie (jeżeli wybaczacie, bo akcja była bardziej skompl > ikowana) na podstawie pustych gestów. Nie rozumiem co to znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:33 Nie rozumiem co to znaczy. Na przykład to, że można mordować/dawac przyzwolenie na morderstwo, a potem przypiąć sobie znaczek "je suis..." i z głowy, przebaczono nam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:34 Sorry, ale kompletnie nie kumam a teraz? Na przykład to, że można mordować/dawac przyzwolenie na morderstwo, a potem prz > ypiąć sobie znaczek "je suis..." i z głowy, przebaczono nam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:38 W sumie to może być bardzo gorzka satyra..ale nie dziwię się. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Przepraszam... 15.01.15, 10:33 >Na przykład to, że można mordować/dawac przyzwolenie na morderstwo, a potem przypiąć sobie znaczek "je suis..." i z głowy, przebaczono nam. O, a to który z morderców chodzi sobie po Paryżu z taką plakietką? Jeśli widziałaś, może zgłoś to odpowiednim służbom. Bo jeśli chodzi o morderstwa nie ma żadnego "nas" jako ogół. Jakiś muzułmanin z demonstracji ma taki sam wpływ na decyzje ekstremistów jak Ty. I taką samą winę ponosi. A Twoje nadinterpretacje są dość śmieszne - zwłaszcza w kontekście wypowiedzi osób z redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:23 Wiesz, weź pod uwagę to ze to jednak rysunek kogoś w dużej traumie. Mysle ze satyra mu sie troche stepila, co naturalne. Raczej bylo to lekko satyryczne, przewrotne może no ale boków to to nie zrywa. Mam wrażenie ze troche na sile sie tej satyry w tym przypadku doszukujesz - bo to Charlie to na pewno śmieszne i satyryczne, co prawda nie rozumiem tej satyry ale będę udawała znawczynie. Owszem, rysunek z 70 dziewicami tak, śmieszny, ale okladke interpretuje ciut inaczej, jako lekko przewrotna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 00:28 Nie każda satyra śmieszy każdego, nie każda jest udana, jednak forma rysunku i charakter pisma jest jednoznaczną wskazówką. Pytanie czy to satyra na akcję "je suis.." czy na społeczeństwo francuskie jako takie. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Przepraszam... 15.01.15, 10:35 Zanim zaczniesz zadawać sobie kolejne pytania i wysysać kolejne odpowiedzi z palca - poczytaj co ma do powiedzenia redakcja . Ja rozumiem, wolność interpretacji itd. ale trochę szalejesz z widzeniem w tym rysunku satyrę na akcję "je suis" i społeczeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 10:49 Zanim zaczniesz zadawać sobie kolejne pytania i wysysać kolejne odpowiedzi z pa > lca - 1) Nie zamierzam zadwac kolejnych pytan bo wiele zadałam wczoraj 2) Nie znałam wypowiedzi redakcji zanim zaczełam rozważania 3) Poszukaj w mediach francuskich dyskusji na temat "przeprosiny czy prowokacja" (I np decyzja o wyborze strony biernej w "przeprosinach") 4) Zadaj sobie pytanie co to jest "interpretacja" 5) Nie tylko ja "szaleję" z widzeniem satyry na społeczenstwo francuskie, Francuzi też (oczywiście nie wszyscy) 6) Akcja "Je suis.." którą sama "poparłam" nie jest jednoznacznie odbierana przez społeczeństwo francuskie Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przepraszam... 15.01.15, 11:00 zadałam wczoraj > 2) Nie znałam wypowiedzi redakcji zanim zaczełam rozważania Może trzeba bylo od tego zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przepraszam... 15.01.15, 11:15 d.o.s.i.a 14.01.15, 23:51 I jeszcze mnie olśniło. To nie jest rysunek zadnego proroka, tylko Charliego... A jednak proroka Widzisz, interpretacja tego rysunku może być wielowątkowa Dlatego nie dziwią mnie dyskusje Francuzów na temat "przebaczenie czy prowokacja" Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Autor satyry 15.01.15, 11:21 www.slate.com/blogs/browbeat/2015/01/13/charlie_hebdo_new_cover_translated_and_explained_cartoonist_luz_on_new_mohammed.html Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Autor satyry 15.01.15, 11:33 With this cover, we wanted to show that at any given moment, we have the right to do anything, to redo anything, and to use our characters the way we want to. Mohammed has become a character, in spite of himself, a character in the news, because there are people who speak on his behalf. This is a cover aimed at intelligent people, who are much more numerous than you think, whether they’re atheists, Catholics, Muslims ... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Autor satyry 15.01.15, 11:34 I "przeprosiny": Humorless assholes: That’s what these terrorists are. Of course everything is forgiven, my man Mohammed. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Autor satyry 15.01.15, 11:53 The new publication also includes a double-page spread claiming that more turned out for a huge demonstration on Sunday to back the satirical weekly 'than for Mass'. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: W słusznej sprawie? 15.01.15, 13:35 Tak samo Ty sie narazasz, nie chodzac w burce i nie zakrywajac wlosow. ... serio, zastanow sie. Mowa o fundamentalistach, ktorych wkurzyc moze cokolwiek, jak w ogole mozna obwiniac ofiare? Teraz przeszkadza im rysunek, za kilka dni zaczna napadac kobiety na ulicy, bo chodza w spodniach. I co, przebierzesz sie, bo jakiegos fanatykowi sie Twoj stroj nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: W słusznej sprawie? 15.01.15, 13:39 (Pomijajac wszystko inne, skad oni wiedza, ze to akurat Mahomet? Przeciez nie ma zadnych podobizn ) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: W słusznej sprawie? 15.01.15, 14:15 (Pomijajac wszystko inne, skad oni wiedza, ze to akurat Mahomet? Przeciez nie m > a zadnych podobizn ) W dodatku trzyma kkartke "je suis Charlie"... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: W słusznej sprawie? 15.01.15, 14:22 No wlasnie, moze to byc ktokolwiek ... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Off top 14.01.15, 22:46 a propos pana Kolonko.... Mężczyzna może byc niski, łysy i gruby.... ale mężczyzna bez inteligencji i poczucia humoru to katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Off top 14.01.15, 23:32 Bardzo trafnie i inteligentnie ocenił sytuację - jak napisała kkalipso, to przykre wydarzenie na skale światową i na nic tu satyra. Francuzi dali się omamić poprawności politycznej i nawet teraz nie potrafią otrzeźwieć. Coś czuję, że nie obędzie się bez kolejnych zamachów... A grubego, niskiego i łysego sobie bierz - jakbym był kobietą, to bym się cenił i i na spasłych wyłysiałych karłów nie traciłbym czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Off top 14.01.15, 23:36 Francuzi dali się omamić p > oprawności politycznej i nawet teraz nie potrafią otrzeźwieć. Miej na względzie ze to nie rysunek Francuzów tylko kogoś kto OSOBOSCIE byl w sprawę zaangażowany i to jego OSOBISTE przeslanie. Skoro napisal to co napisal to widocznie tak czul, a nie dlatego ze dal sie omamic politycznej poprawności. Troche pokory w dyktowaniu ofierze jak się ma zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Off top 15.01.15, 00:40 joa66 napisała: > a propos pana Kolonko.... > > Mężczyzna może byc niski, łysy i gruby.... ale mężczyzna bez inteligencji i poc > zucia humoru to katastrofa Jak rzadko, naprawdę! Zgadzam się w 100% z joa66. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 23:11 Jak pokazanie środkowego palca islamskim radykałom. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 23:24 I za takie rzeczy islamscy radykałowie robią niezłe kuku. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 islamscy radykałowie mordują z tylu powodów 14.01.15, 23:30 że można śmiało powiedzieć, ze mordują bez powodu. Uleganie im to droga donikąd - oni nigdy nie będą na tyle zadowoleni, by przestać mordować. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: islamscy radykałowie mordują z tylu powodów 14.01.15, 23:34 Ale rysowanie karykatur Mahometa to jawne proszenie się o kulkę w skroń. To jak drażnienie dla zabawy chłopaków z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: islamscy radykałowie mordują z tylu powodów 14.01.15, 23:38 >>> Ale rysowanie karykatur Mahometa to jawne proszenie się o kulkę w skroń. A jutro nie wyjdziesz w odslonietej glowie na ulice bo zostaniesz ukamieniowana? A może przestaniesz sie glosno śmiać bo ktos uzna ze ma prawo Cie za to oblać kwasem? Co jeszcze jesteś jeszcze gotowa poświęcić? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: islamscy radykałowie mordują z tylu powodów 15.01.15, 10:19 To facet... oczadziały prawak. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: islamscy radykałowie mordują z tylu powodów 14.01.15, 23:40 Dokladnie. Dasz im palec to wezmą cala reke. Dzis kara śmierci za wizerunek Mahometa, jutro za krótka spodnice albo brak szmaty na glowie. Co to to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
satur9 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 23:46 Max Kolonko, delikatnie mówiać, nie jest tytanem intelektu ani przenikliwych interpretacji. Mniej delikatnie mówiąc, jest po prostu zwykłym, ordynarnym przygłupem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 14.01.15, 23:48 Dla ciebie zapomniałaś dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 00:02 W całej rozciągłości zgadzam się z Maxem. Obie interpretacje przyszły mi do głowy i nijak nie mogłam zrozumieć głupoty wybaczenia mordu na ludziach. Ale Francuzi są znani ze swojego poddaństwa wobec wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 00:13 > Obie interpretacje przyszły mi do głowy i nijak nie mogłam zrozumieć głupoty wy > baczenia mordu na ludziach. Kolejna ktora będzie mowila ofierze jak ma sie czuć. Ludzie, to nie Francuzi narysowali ta okladke, tylko straumatyzowany uczestnik tych wydarzeń. Konkretny człowiek - narysowal to co chcial narysować a nie to co chcieli narysować Francuzi. Wiec może stulcie paszcze zanim zaczniecie pisac jak powinna sie zachować ofiara, co? > Ale Francuzi są znani ze swojego poddaństwa wobec wrogów. Powiedzialabys to ludziom z redakcji Charlie Hebdo w oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 01:25 dosiu Twoja poprawność powala na kolana. Nie mówię nikomu jak ma się czuć, to są moje poglądy i wg Twoich kryteriów powinnam mieć do nich prawo. Owszem nie wstydzę się tego co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:21 > Nie mówię nikomu jak ma się czuć, Ależ mówisz. Mówisz ofierze jak powinna sie zachować oraz piszesz ze ofiara sie zeszmacila mowiac/piszac to co napisala. Tymczasem jako poboczny widz nie masz do tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:22 Cytatsatur9 napisał: > Max Kolonko, delikatnie mówiać, nie jest tytanem intelektu ani przenikliwych in > terpretacji. Mniej delikatnie mówiąc, jest po prostu zwykłym, ordynarnym przygł > upem. Podpisuję się, w Polsce jeśli się jest przytępawym chamem bez dystansu do siebie, który "wali prawdę prosto w oczy" i ma jedyną receptę na wszystko można bez trudu zostać obiektem zachwytu. Dziwnym trafem zawsze tacy delikwenci skręcają na prawo. Wcale mnie nie dziwi, kto się nim zachwyca na forum, wcale Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 13:40 Pomijajac juz fakt, ze w Stanach zrozumienie Europy i roznych zlozonych europejskich problemow jest dosc kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektualistą? 15.01.15, 21:55 Facet ma być skuteczny, męski i konkretny. A Kolonko ma pomysł na życie i jest inteligentny i w życiu sobie radzi jak ryba w wodzie, bo jest bystry u sprawny w działaniu. "Uduchowionego" lewaka lub profesora filozofii często potrafi oszukać przekupka na targowisku. A podejrzewam, że Kolonko, jakby chciał, to policzyłby całkę lub logarytm. Wrażliwymi i delikatnymi intelektualistami często nie są lekarze, prawnicy, profesorowie nauk technicznych i prezesi zarządów spółek akcyjnych. Często są dość nieskomplikowani w obyciu, rubaszni i ordynarni. I jakoś nie uchodzą za mało bystrych przygłupów. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel U faceta podstawa to umiejętności twarde 15.01.15, 22:03 I basta. wheels.of.steel napisał: > Facet ma być skuteczny, męski i konkretny. A Kolonko ma pomysł na życie i jest > inteligentny i w życiu sobie radzi jak ryba w wodzie, bo jest bystry u sprawny > w działaniu. "Uduchowionego" lewaka lub profesora filozofii często potrafi oszu > kać przekupka na targowisku. A podejrzewam, że Kolonko, jakby chciał, to policz > yłby całkę lub logarytm. > Wrażliwymi i delikatnymi intelektualistami często nie są lekarze, prawnicy, pro > fesorowie nauk technicznych i prezesi zarządów spółek akcyjnych. Często są dość > nieskomplikowani w obyciu, rubaszni i ordynarni. I jakoś nie uchodzą za mało b > ystrych przygłupów. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 15.01.15, 22:11 Kolonko ma pomysł na życie i jest inteligentny ???? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 15.01.15, 22:15 Radzi sobie w życiu, zna się na ekonomii i biznesie, jest gościem o typowo twardych umiejętnościach życiowych. Nie wiesz, jakimi kwadratowymi, rubasznymi, ordynarnymi i topornymi w obyciu ludźmi bywają profesorowie nauk ścisłych, prawa i medycyny. Nie mówiąc o prezesach zarządów S.A., którzy często mają MBA i władają sprawnie kilkoma językami obcymi. To są ludzie twardo stąpający po ziemi, a nie wrażliwi poeci z głową w chmurach i umiejętnością analizowania jakiejś artystycznej, lewicowej satyry. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 15.01.15, 22:41 ie wiesz, jakimi kwadratowymi, rubasznymi, ordynarnymi i topornymi w obyciu ludźmi bywają profesorowie nauk ścisłych, prawa i medycyn a co to ma do rzeczy? Ale z inteligencją jak z miłością - niejedno ma imię Nie wątpię, że pan Kolonko ma wielbicieli swoich licznych talentów. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 15.01.15, 22:46 Żeby było jasne, nie jestem jego wielbicielem. Nie lubię Ameryki i jej liberalizmu gospodarczego. Natomiast facet jest konkretny i bierze życie za rogi. Nie sprawia wrażenia uduchowionego, wrażliwego intelektualisty, ale czy każdy profesor sprawia? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 15.01.15, 22:49 Nie pisałam o intelektualistach tylko o ludziach inteligentnych - jest różnica. I moim zdaniem pan Kolonko inteligentny nie jest, a przez to odstręczający jako mężczyzna Ale tak jak pisałam, kwestia tego co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 16.01.15, 06:05 A podejrzewam, że Kolonko, jakby chciał, to policz > yłby całkę lub logarytm. I to czyni go męskim lub inteligentnym?? Śmiech na sali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Od kiedy facet ma być "wrażliwym" intelektual 18.01.15, 10:29 Tak, już wiemy, że dla Ciebie inteligencja równa się tolerancja dla leniwych muzułmańskich imigrantów i brak sprzeciwu dla legalizacji związków homoseksualnych... Tak, to wtedy pan Kolonko z pewnością nie jest człowiekiem inteligentnym. A męski jest z pewnością, bo w życiu sobie radzi i ma smykałkę do zarabiania pieniędzy oraz pewność siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 07:03 Oto, co ma do powiedzenia redakcja. Rhazoui said: “We feel that we have to forgive what happened. I think those who have been killed, if they would have been able to have a coffee today with the terrorists and just talk to ask them why have they done this … We feel at the Charlie Hebdo team that we need to forgive.” She added: “The two terrorists who killed our colleagues, we cannot feel any hate … The mobilisation that happened in France after this horrible crime must open the door to forgiveness. Everyone must think about this forgiveness.” Inne wątki pokazują, że wiele emam za nic nie rozumie francuskiego punktu widzenia i atmosfery. A atmosfera jest zwycięska - miliony ludzi różnych wyznań wyszły na ulice okazać zjednoczenie i troskę o wolność słowa w tę niedzielę. Anty-islamski przemarsz miał za to miejsce w Niemczech . Francuskie społeczeństwo nie dało się podzielić i tego im zazdroszczę. No cóż, ale Maxio i niektóre emamy wiedzą lepiej - są przekonane, że idący pod wspólnym hasłem "je suis Charlie" Francuzi w rzeczywistości zaciskają zęby z nienawiści. W głowie się nie mieści, że można być zwyczajnie i prawdziwie tak zjednoczonym społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 08:18 W głowie się nie mieści, że można być zwyczajnie i prawdziwie tak zjednoczonym społeczeństwem. Naprawdę nie czytałas dyskusji na francuskich forach? Gdzie ludzie w ferworze dyskusji wyzywają się wzajemnie od Arabów, Żydów itd? I nie wiesz, że "Je suis...' nie budziło też mieszane uczucia? Że podobnie jak wośp pokazuje integrację społeczeństwa a co chwilę wylewa się na nich hejt? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:08 Wszędzie ludzie są różni i można trafić na różne kawałki w internecie. Gdyby ktoś wiedzę o Polakach czerpał z pyskówek na onecie też mógłby być przerażony. Na szczęście internet jest bogatym źródłem i jeśli poświęci się chwilę - można mieć całkiem niezły ogląd sprawy. Moje wnioski są takie, że społeczeństwo francuskie wyszło z tego wszystkiego obronną ręką. Są różne incydenty, ekstremiści wciąż są wśród Francuzów i wychowują swoje dzieci na kolejnych zamachowców. Nikt nie wymaże ich chorych poglądów przy pomocy czarodziejskiej różdżki. Ale 6 milionów ludzi zjednoczyło się i wyszło na ulice w obronie francuskich wartości. Polacy mogą tylko zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:16 Przepraszam, nie mogę... czegóż to Polacy mają Francuzom zazdrościć akurat w tych kwestiach? Kolorowych dzielnic wyjętych spod prawa, problemu z burkami w szkołach, kilku milionów niezintegrowanych obywateli czy może regularnych starć z policją na przedmieściach Paryża/Marsylii Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:40 Nie, tego mogą współczuć. Ale są rzeczy, których mogą zazdrościć i jest tą rzeczą zdolność jednoczenia się i walki o wartości kraju niezależnie od wyznania i światopoglądu. Polskie społeczeństwo mimo małej różnorodności etnicznej i wyznaniowej jest kompletnie podzielone. Nie wyobrażam sobie, by po jakimkolwiek ataku 4 miliony Polaków wyszły na ulicę pod wspólnymi hasłami. Patrz: sprawa Smoleńska. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:52 Całe szczęście nie trzeba sprawdzać czy i ile osób by wyszło, nie ma takiej potrzeby. I w sumie, szczerze mówiąc, w sytuacji kryzysowej wolałabym widzieć bardziej konkretne działania, a nie marsze w imię lub przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 21:48 A ty osobiście co byś zrobiła? Na forum się mądrzyła, czy coś działała? Nie spodziewam się konstruktywnej odpowiedzi po osobie, która problem zna z telewizji i swoich wyobrażeń. Może teraz włożę kij w mrowisko i wiele pań tu obecnych się strasznie oburzy, ale są głosy, że ten zamach to świadoma akcja służb specjalnych przeciwko muzułmanom. I nie - żaden znajomy muzułmanin nie wpadł na ten pomysł, ale opinie takie wyrazili całkowicie niezależnie od siebie ludzie różnej wiary i białego koloru skóry, w tym również Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 22:44 > le są głosy, że ten zamach to świadoma akcja służb specjalnych przeciwko muzułm > anom Ty Rosa jesteś jednak zdrowo pie...ieta pod deklem. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopeq Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:53 Wciąż nie wiem co ma do powiedzenia redakcja. To nie forum brytyjskie/amerykańskie tylko polskie. Po co więc angielskie teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:13 Przepraszam, moje zaniedbanie, liczyłam, że ew. problemy rozwiąże tłumacz google'a. Już tłumaczę, tak mniej więcej: Rhazoui powiedziała: ?Czujemy, że musimy wybaczyć to, co się stało. Myślę, że zabici w zamachu, gdyby mogli, poszliby dzisiaj na kawę z terrorystami i po prostu porozmawiali z nimi, zapytali ich, dlaczego to zrobili. Czujemy w zespole Charlie Hebdo potrzebę przebaczenia. Dodała: Nie czujemy do zabójców naszych kolegów nienawiści. Mobilizacja, która miała miejsce po tej okropnej zbrodni we Francji musi otworzyć drzwi do przebaczenia. Wszyscy musimy myśleć o przebaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 17.01.15, 01:10 żony, partnerki, dzieci zabitych też myślą tylko o przebaczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:54 Polskie społeczeństwo mimo małej różnorodności etnicznej i wyznaniowej jest kompletnie podzielone Nie bardziej niż inne. Wybacz ale demonstracja Je suis ... to jest jednostkowy przykład typu WOŚP Podziały najlepiej widać przy sprawach romskich, przedmieśc Paryża rosnącej popularności Le Pen itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:57 na marginesie - bardzo lubię Francję i Francuzów, mimo wszystko "jestem Charlie" , ale za stara jestem, żeby wierzyć w narodowe i szczere przebaczenie we Francji Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 12:53 Bardzo mi milo ze lubisz jesli chodzi o wiare w wybaczenie narodowe..... nikt nie moze wybaczyc fanatyzmu i bestialskich egzekucji, ale wsrod francuzow jest jeszcze jedno uczucie, uczucie wstydu, bo to nasze dzieci, zamordowaly naszych braci, i to my, jako republika ponosimy duza czesc odpowiedzialnosci za to co sie stalo, to my jako spoleczenstwo nie potrafilismy dac im lepszej alternatywy, jest to tragiczna w skutkach porazka Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 12:56 A co sądzisz o zacytowanych słowach "przebaczenia" autora rysunku? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 13:12 forum.gazeta.pl/forum/w,567,156244027,156249843,Re_Jak_interpretujecie_okladke_Charlie_Hebdo.html Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 13:27 a wiesz ze zaraz po ataku, Luz, jedyny wlasciwie co sie ostal przy zyciu rysownik (akurat pojechal sobie gdzies), ten ktory mial projektowac okladke, w pierwszym odruchu mial projekt rysunku nastepujacego : w chmurach zastrzeleni rysownicy ze spuszczonymi spodniami pokazujacy tylki, i tekst : wolnosc slowa, w dupie. potem mu sie zmienilo i mowil ze druga ta ostateczna wersja, byla ta lepsza, lecz gdy pisal : wszystko jest wybaczone, to wyl z zalosci Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 14:24 oczywiscie, przecież nawet to zalinowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:56 Dzizus. Przeczytaj wypowiedz Grith jeszcze raz to może zakumasz czego możemy im zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Wolność słowa to brak szacunku dla czyjejś wiary? 15.01.15, 20:33 Każde dziecko wie, że malowanie karykatur Mahometa jest na równi z rwaniem Koranu i oblewaniem meczetu świńską krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Wolność słowa to brak szacunku dla czyjejś wi 15.01.15, 20:41 No i dlatego można tych ludzi uznawać za prymitywnych w działaniu, pomijam proces myślowy. To zwyczajnie nie powinno być akceptowalne we współczesnym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Wolność słowa to brak szacunku dla czyjejś wi 16.01.15, 22:01 "Wszystko wybaczone"- Czyli "wygrało" chrześcijaństwo, które opiera się na miłosierdziu. Mohamed , musiał się przyznać że jest charlie, =zwykłym człowiekiem, jak inni, a nie nadbogiem. Biały kolor ubrania Mahomed'a oznacza żałobę. Wygrała cywilizacja, pokój, chrześcijaństwo.. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:39 och tak, francuzi sa narodem bardzo w sumie podobnym do polakow pod wieloma wzgledami, jednym z nich jest wieczne narzekanie, ze pogoda zla, ze esciowa wku...a, ze szef sku... i tak w nieskonczonosc. tak wiec i "nocne francuzow rozmowy" maja rowniez podobne brzmienie, ilu uczestnikow tyle zdan odmiennych, i w niedziele po raz pierwszy na taka skale zjednoczyli sie wszyscy, bez wzgledu na frakcje polityczne, religie, kolor skory, wiek, srodowisko socjalne czy nardowosc (ludziska lazili z flagami swoich krajow : brazylijczycy, amerykanie, wiele afrykanskich, polskiej nie widzialam), tlumy oklaskiwaly : POLICJE, (cuda panie, cuda !!!!) kurcze bylo to takie ..... swiadome staniecie w obronie wspolnych wartosci, tych republikanskich, tych na ktore na codzien nie zwracamy uwagi bo sa jak powietrze, az tu nagle banda choych z nienawisci idiotow uswiadamia nam jak bardzo sa one najwazniejsze ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 07:17 Okładka pod tytułem "szukam guza". Rozumiem wściekłość na to co się stało, rozumiem działania mające na celu pokazanie że oni zabili ludzi ale nie zabili ducha idei. Tylko obawiam się,że jest to także pokazanie gotowości ze oto stajemy do walki. Jednak będzie to walka w której najbardziej ucierpią ludzie z ulicy przypadkowi nieangażowani w ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 08:55 CytatInne wątki pokazują, że wiele emam za nic nie rozumie francuskiego punktu widzenia i atmosfery. A atmosfera jest zwycięska - miliony ludzi różnych wyznań wyszły na ulice okazać zjednoczenie i troskę o wolność słowa w tę niedzielę. Anty-islamski przemarsz miał za to miejsce w Niemczech smile. Francuskie społeczeństwo nie dało się podzielić i tego im zazdroszczę. - a JAK długo długo trwa atmosfera? Na ile stałym stanem jest 'atmosfera"? Max Kolonko jest specyficznym dziennikarzem, gra takiego super Amerykanina, ale w tym, co mówi, ma rację w 2 rzeczach:1. Gdy wskazuje, ze w Europie czas tylko pójdzie - niestety- chyba na muzułmanów, którzy zwyczajnie liczebnie przeważą innych (co przełoży się na całkiem wiele rzeczy) 2. Gdy widzi odpowiedź na terroryzm, czyli .... muzyka (jest tym samym, co "atmosfera"). I zobaczcie jedną rzecz: zamordowano w okrutny sposób 12 Francuzów w "Charlie" + 4 w sklepie koszernym + 1 policjantkę -po tych wydarzeniach była wielka wspólnota, przemarsz wieeeelu ludzi, ale w tym samym czasie też muzułmańscy terroryście zrobili masakrę ok. 2 tyś. osób - i jakoś niespecjalnie dużo miejsca temu poświęcono. A pytanie brzmi: KIEDY w Europie tak będzie? Bo może być. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 08:56 "Okładka pod tytułem "szukam guza" - zgadzam się Feniks Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:25 No bo stajemy do walki w pewnym sensie. To jest jasny komunikat - "nie damy wam się zastraszyć". Innym rozwiązaniem byłoby podkulenie ogona i unikanie wszelkich drażliwych tematów, a to byłoby ustąpienie radykałom. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:33 Zgadzam się Twoim sformułowaniem: "no bo stajemy do walki w pewnym sensie" - ale tak czy inaczej, to będzie miało przełożenie na działania późniejsze. Bo obok tych kupujących, popierających, będą Ci , których zafascynowali ci mordercy; część kupi gazetę, pójdzie na marsz, część- weźmie kałasznikowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Szacunek dla odmienności to ustąpienie radykałom? 15.01.15, 20:47 Malowanie karykatur Mahometa to zwykłe bluźnierstwo i zwykły brak szacunku dla wyznawców islamu. Będą kolejne malunki - mogą zostać ścięte kolejne głowy. Na miejscu takich "artystów" opłaciłbym sobie ochronę antyterrorystyczną... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szacunek dla odmienności to ustąpienie radyka 15.01.15, 20:52 A możesz wskazać co konkretnie w postawach wyznawców islamu jest godne szacunku i ochrony? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Szacunek dla odmienności to ustąpienie radyka 15.01.15, 21:02 Religia jak religia. Nie wszyscy wyznawcy są antyhumanitarnymi radykałami i nie można z powodu paru szajbusów ranić wszystkich wierzących w Allaha bluźnierczymi karykaturami Mahometa. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:28 ucha idei. Tylko obawiam się,że jest to także pokazanie gotowości ze oto stajem > y do walki. Jednak Oczywiście ze tak, to jest walka. W której wygrywamy, bo na przemoc reagujemy po pierwsze przebaczeniem ośmieszając tym samym prymitywne metody fundamentalistów-debili, którzy gotowi są zabijać za glupi rysunek. My wybaczamy znacznie większe zbrodnie, a oni, jak widac na dłoni sa psychiczni. Po drugie, nigdy nie damy sie sterroryzować. I to tez jest zwycięstwo. Dodam tylko ze ja bym inaczej odpowiedziała, dala inny rysunek bo jest we mnie zbyt dużo złości na to co się wydarzyło. Ale zastanawiam sie czy redaktorzy Charlie, przez to ze zachowali sie tak godnie (po chrześcijańsku) nie wysłali lepszego przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:03 Poza tym, zobaczcie jedną rzecz: będą tacy, którzy mocno będą popierać "Charlie.." , ale będą też tacy, których fascynują terroryści, Państwo Islamskie: zobaczcie, JAK wygląda ten człowiek - widać jego fascynację czym innym, a nazywa się nie Ahmed czy Mohamed , ale Christopher. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:25 Gdyby wypowiedź pana Maxa K. była całkiem oderwana od okładki Charlie Hebdo, to uważałabym, że ma rację. Czyli w skrócie: poprawność polityczna to pętla na własna szyję, a przemoc przemocą zwalczaj. Ale biorąc pod uwagę, że jego felietonik dotyczył interpretacji satyrycznego rysunku, to sądzę, że chyba peron mu odjechał. I w kwestii zrozumienia przekazu redakcji Ch.H. w 100% zgadzam się z joa66. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:28 Cosmetic, to mam pytanie: czym zwalczy się taką przemoc? Muzyką? Rysunkiem? Wyobraź sobie, ze konkretnie takie doświadczenie terroryzmu dotyczyłoby Ciebie i Twojej rodziny? Ja mam - być może złudną- nadzieję, że na moich Mazurach to żyje mi się trochę bezpieczniej, bo co najwyżej nie aż tak daleko mieszkają tylko spokojni polscy Tatarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 09:56 To jeszcze raz, bo chyba namieszałam: - w ogólnej wymowie zgadzam się z Maxem, że terroryzm należy zwalczać siłą, ogniem, mieczem i kałachem. Oraz, że poprawność polityczna to zuo. - nie zgadzam się z przedstawioną przez niego interpretacją okładki, jakoby świadczyła ona o poddaństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 10:18 > Gdyby wypowiedź pana Maxa K. była całkiem oderwana od okładki Charlie Hebdo, to > uważałabym, że ma rację. Czyli w skrócie: poprawność polityczna to pętla na wł > asna szyję, a przemoc przemocą zwalczaj. > > Ale biorąc pod uwagę, że jego felietonik dotyczył interpretacji satyrycznego ry > sunku, to sądzę, że chyba peron mu odjechał. I w kwestii zrozumienia przekazu r > edakcji Ch.H. w 100% zgadzam się z joa66. Mam podobne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 20:55 Jakbyscie znaly choc troche Charlie Hebdo, wiedzialybycie, ze nie "nabijali sie" tylko z Muzulmanow ale rowniez z Zydow i z katolikow.To jest tygodnik satyryczny, a we Francji jest wolnosc slowa, o ktora ludzie walcza jak lwy. I przede wszystkim: nie nabijali sie z Muzulmanow, ale z integrystow, fanatykow. No ale wy macie szczatkowe informacje, a madrujecie sie, ze hej.Zamiast sie madrowac, trzeba bylo zorganizowac jakis marsz solidarnosciowy, bo chyba tylko Polacy nie zorganizowali, nawet Rosjanie laczyli sie w bolu z Francuzami na Placu Czerwonym. I uwazacie, ze kulka w leb to odpowiednia kara za satyre na integrystow? Nie, moj slogan: karykatura za karykature, a nie smierc za karykature. Ingryd, ty jedyna zrozumialas znaczenie okladnki Charlie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 16.01.15, 08:50 > Jakbyscie znaly choc troche Charlie Hebdo, wiedzialybycie, ze nie "nabijali sie > " tylko z Muzulmanow ale rowniez z Zydow i z katolikow. Wiemy, wiemy. > Zamiast sie madrowac, t > rzeba bylo zorganizowac jakis marsz solidarnosciowy, W jakim celu? Już takie teatralne łaczenie sie w bólu było - po smierci papieża. I coś z tego wyniknęło? > I uwazacie, ze kulka w leb to odpowiednia kara za satyre na integrystow? Tym pytaniem udowodniłaś, że masz drastyczny problem z przyswajaniem czytanej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:20 prorok jest charlie , proprok placze, poniewaz zabito charlie, prorok placze rowniez nad swoimi dziecmi ktore charliego zabily ale bog jest milosierny wiec przebacza swoim dzieciom zeby bylo jeszcze "smieszniej" przebacza na lamach charliego poniewaz charlie tez wybacza a chyba nie moze byc gorszego zawodu dla fanayka, gdy zamiast nienawisci i strachu, wzbudza smutek i .... politowanie ( panie przebacz im bo nie wiedza co czynia) no coz, kazdy sobie interpretuje wg wlasnej wrazliwosci, moja jest wlasnie taka, i wole wlasnie te czula niz te pokazujaca faka (no moze troszeczke faka nie zaszkodzi ) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 11:30 > a chyba nie moze byc gorszego zawodu dla fanayka, gdy zamiast nienawisci i stra > chu, wzbudza smutek i .... politowanie Świetnie to ujelas. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 12:04 O to to, z tym że ja bliżej faka jestem Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 13:57 Też bym w stronę faka szła Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 12:01 Kolonki nie zdzierżyłam, ale ja tę okładkę rozumiem tak, że Mahomet jest smutny i łączy się w bólu z opłakującymi ofiary Francuzami - i też jest Charlie. A jeżeli chodzi o terrorystów - wszystko jest wybaczone, ale to nie jest takie pojednawcze: przebaczamy i prosimy o przebaczenie. To raczej - skrzywdziliście nas, nawet Mahomet jest po naszej stronie, ale "wszystko jest wybaczone", spadajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 18:04 To tak odnośnie tej łączności teraz Francuzów - problem we francuskich szkołach, gdy chciano przeprowadzić "minutę ciszy" (można się domyśleć, jakiego pochodzenia byli ci francuscy uczniowie) oraz że jest problem uczenia "idei humanizmy". Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:17 Czego się po niech spodziewać chyba tylko kulki w plecy. A w ten sposób zapewne myśli większość "Zamach się udał, ja jestem dumna z tych, którzy zabili, to moi bracia" Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:17 " Młodzież stwierdzała, że ich śmierć była uzasadniona, ponieważ nie wolno rysować ani obrażać proroka. - Kolejnym szokującym stwierdzeniem było to, że ci dziennikarze w zasadzie popełnili samobójstwo - mówi. Jego uczniowie mają po 10 lat. Nauczyciel mówi, że takie stwierdzenia widzą w mediach społecznościowych i słyszą od starszego rodzeństwa." A Rosa i tak powie, ze to są wyjątki... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:48 Dlatego marsz marszem, a bycie na co dzień w określonym środowisku- wpływa na myślenie bo szokuje, ze to mówiły 10-letnie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alinawk Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 21:20 To tak odnośnie tej łącznoś > ci teraz Francuzów - problem we francuskich szkołach, gdy chciano przepro > wadzić "minutę ciszy" (można się domyśleć, jakiego pochodzenia byli ci francusc > y uczniowie) oraz że jest problem uczenia "idei humanizmy". Ano faktycznie, jedność w tej Francji jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:34 Zostało wybaczone i Mahomet się rozczarował, a nawet zasmucił. Bo liczył na wojnę, a tu d.pa. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:46 Raczej rzekłabym, że chociażby patrząc na Ukrainę, wojna dzisiaj może trochę inaczej wyglądać- i jakby nie patrząc, Europa chyba nie zdaje sobie jeszcze sprawy- że fanatycy nie pukną się nagle w głowę: " co ja robiłem"- dlatego chyba jednak "nie ma d.py". Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 19:51 A w Belgii chcieli zrobić drugi Paryż. - i to jest niepokojące, bo będą naśladowcy, tak jak w przypadku aktów przemocy z amerykańskich szkołach, gdzie dochodziło do planowania zastrzelenia wielu osób- tacy mordercy znajdowali potem naśladowców. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 20:07 Dobrze, że nie doszło do następnej tragedii i zdążyli ich powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 20:05 Skrót myślowy. Skoro ich główny przywódca stwierdził (co prawda zastrzegając, że nie popiera przemocy), że najnowsza okładka konfliktuje. W sumie nie dziwię się, bo faktycznie konfliktuje. Ale, Boga nie można obrazić. Obrażane są przekonania. To nie ma nic wspólnego z Bogiem. Bóg nie potrzebuje obrony. Sam się broni swoim jestestwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartości" 15.01.15, 20:40 Nawet małe dziecko wie, że malowanie karykatur Allaha i proroków to jak oblanie meczetu świńską krwią, czy porwanie Koranu. To zwykłe chamstwo, a nie wolność słowa. Redakcja pokazała brak szacunku dla ludzi innych kultur i wyznań. To nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek zachodnioeuropejskimi wartościami. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 20:50 Tak naturalnie, powinni im zabronić wyrażania opinii/poglądów we własnej ojczyźnie. Prawo tego nie zabrania - za to zabrania zabijać. Strach pomyśleć co oni mówią i jak pokazują naszą religię u siebie skoro od lat tłuką się między sobą latają z kałachami po ulicach jak bezmózgowce nawracając na ich zdaniem jedyną słuszną religię przemocą. Tego samego chcą na naszych ulicach bezprawia/poddania i licho wie czego jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 20:56 Prawo zabrania zabijać, ale terroryści stanęli ponad nim. Państwo francuskie zapewnia wolność słowo, ale nie zapewniło już bezpieczeństwa. Wolność słowa sromotnie przegrała. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:02 Chyba przewrotnie wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:06 Dla mnie przegrała, bo została okupiona bezsensowną śmiercią. A jakby skończyło się to zamachem bombowym i zginęliby jeszcze postronni? Możliwość bezkarnego malowania podobizn Mahometa to dla mnie naprawdę nie jest jakieś wielka zdobycz cywilizacyjna. Wręcz przeciwnie - to złamanie pewnego sacrum i tabu (moim zdaniem skądinąd słusznego). Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:11 No dobrze.Rysownicy z Charlie Hebdo zgineli bo sami na siebie odpisali wyrok.A co z Zydami w sklepie koszernym?Dlaczego oni zgineli? Nie badzcie naiwne. A dlaczefo Merah 3 lata temu zabil niewinne zydowskie dzieci idace do szkoly? Tez sie domagaly smierci? Fanatycy zabijali i beda zabijac bo to sa chorzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:11 >>> naprawdę nie jest jakieś wielka zdobycz cywilizacyjna. Wręcz przeciwnie - to złamanie pewnego sacrum i tabu (moim zdaniem skądinąd słusznego). To se jedz do ich kalifatu, skoro nasze zdobycze cywilizacyjne Ci nie odpowiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:37 Wyluzuj, to czasopismo jechało równo po wszystkich wyznaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 20:50 Aha. Czyli uważasz, że wyobrażenie o czymś jest ważniejsze od postaci, do której fantazja jest odnoszona? Tam, w tym charlie, były punktowane zachowania, przekonania, zjawiska. To źle? Wszyscy musimy być jednomyślni? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 20:59 Fanatyków religijnych można (i trzeba) krytykować w sposób merytoryczny, a nie rysując jakieś bluźniercze karykatury. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:07 To jest twoje zdanie, ktos moze miec inne. Znasz francuski? Ogldalas kiedykolwiek ten tygodnik?Rozumiesz te ich satyre czy tylko przypuszczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:13 Samo rysowanie Mahometa czy Allaha jest bluźnierstwem. Islam zabrania przedstawiać Allaha czy proroka Mahometa w sposób graficzny. To bluźnierstwo równe niemal wylaniu świńskiej krwi na meczet, czy podarciu Koranu. Więc nie ma znaczenia tutaj fakt, czy była to satyra, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:30 Przestań, Jehowi też nie bawią się w obrazowanie Jahwe. Słyszałeś kiedyś o terrorystach- jehowitach? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:10 > Fanatyków religijnych można (i trzeba) krytykować w sposób merytoryczny, Fanatykow religijnych trzeba traktowac z buta, a nie bawic sie w niuanse. Bedziesz inaczej spiewac jak jutro zostaniesz ukamieniowana za brak szmaty na glowie, ciekawe jaka merytoryczna krytyka sie wtedy posluzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:24 To się tak dopytam Dosiu: tym butem jest wg Ciebie co? Lub co powinno być tym butem? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:12 Ciekawe co na to najważniejsi politycy pokazani na kibelku? Może powinni posłać list gończy za grafikiem?! Żyjemy w czasach wolności słowa z satyrą spotykamy się na co dzień, kabarety pewnie oglądasz wiele razy gdzieś humorem uderzają w czuły punkt którąś część społeczeństwa, prawda? Nie dla wszystkich religia jest sensem życia wręcz przeciwnie inteligenty człowiek widzi, że więcej wyrządza złego niż dobrego może pora to wytknąć prosto w oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:22 Ale to był jasny przekaz. Konkretny i merytoryczny. Ale zgodzę się, dla prymitywów bluźnierczy. Przykro to o tyle, że w Europie czasy zabijania w imię religi minęły wraz ze średniowieczem. Jak więc postrzegać ludzi, którzy świadomie zabijają ludzi przebywających na innym poziomie abstrakcji? Przecież to zarówno straszne jak i tragicznie śmieszne z punktu widzenia europejczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:24 A czy ja popieram zabijanie? Stwierdzam po prostu fakt, że przedstawianie graficzne Allaha i proroka Mahometa jest dla muzułmanów bluźnierstwem i dopuszczając się tego, można zostać pozbawionym głowy. Czy warto narażać siebie w ten sposób siebie i innych? Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:34 Ale o to w tym wszystkim chodzi, ze Muzulmanie sobie pozwalaja na za duzo we Francji. Chca zeby Francja nagiela sie do ich prawa, ich religii. A to oni powinni zyc wg.prawa francuskiego, logiczne. Dlaczego Charlie mial zaprzestac satyry na integrystow? Bo oni tego chca, bo groza?To wlasnie byloby to poddanstwo i pokazanie im, ze oni tu rzadza. Naprawde trzeba tu zyc, zeby pewne sprawy pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:34 No i to niejako potwierdza, że w pewnych przypadkach są religijnymi prymitywami. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:37 Ale ci ludzie nie znaleźli się we Francji, bo napadli, są od kilku pokoleń Francuzami- ba, wychodzi też na to, ze zwyczajnie demografia jest po ich stronie. Tego nie załatwi się prostym: bo my mamy prawo do takiego pisanie/rysowania/mówienia. Jak patrzę na to, co tam się dzieje/działo- to zwyczajnie cieszę się, ze mieszkam sobie na Mazurach. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:41 A ja jestem przerazona i smutno mi po prostu, ze ludzie potrafia usprawiedliwic zabijanie...Trwoga mnie ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:54 Komentujemy wydarzenie będąc mentalnie w jednak innym otoczeniu. Osobiście nie znam na tyle dobrze kulturowych niuansów tamtejszej rzeczywistości, żeby zrozumieć mechanizmy zachowań. Nawet ta odważna satyra nie zawsze jest zrozumiała. Chociażby ten omawiany rysunek - wiele interpretacji i pewnie w każdej znajduje się ta cząstka, która oddaje rzeczywistosć. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:56 Dokladnie, a ja wlasnie tu zyje, dotyczy to osobiscie mojej rodziny i szlag mnie trafia na niektore wpisy.Jestem przekonana, ze wiekszosc z udzielajacych sie nigdy zadnej okladki tego magazynu nie widziala i tonu ich satyry nie zna w ogole, za to madrowanie idzieeeee. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wartoś 15.01.15, 21:38 Jeszcze raz: rozumiejac ich czyn, dajemy przyzwolenie na bezkarne zabijanie. Nie mozna zabijac kogos za takie cos, i tyle! Karykatura za karykature.... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:42 Ja nie rozumiem ich czynu, nie usprawiedliwiam, ale też wiem, że to nie załatwi się drogą karykatura za karykaturę. I powtórzę, duuuuża część Francuzów jest wyznania muzułmańskiego- i tak po prostu jest. Fakt stwierdzam. Jeśli do tego można sobie być zachwyconym nimi Polakiem, a sąd oddali ukaranie go za to: to pokazuje, że jest to wszystko okropne i wcale, a wcale nieproste. Odpowiedz Link Zgłoś
mign-onne Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:48 Nie wrzucaj wszystkich Muzulmanoow do jednego wora.Nikomu nie przeszkadza ich wyznanie dopoki sa "normalnymi" ludzmi.To byli fanatycy, szkolili sie w Yemenie, w Syrii, chcieli zginac jako meczennicy. Nie obrazaj innych Muzulmanow nazywajac ich Francuzami wyznania muzulmanskiego, ktorzy zreszta tez sa ich czynem przerazeni. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Brak szacunku dla innych, a nie żadne "wa 15.01.15, 21:56 Nie, ja nie wrzucam wszystkich muzułmanów do jednego wora, nie wiem, dlaczego tak to odczytałaś- fanatycy muzułmańscy zabili dziennikarzy, a inny muzułmanin ocalił kilkunastu ludzi w sklepie koszernym, gdzie też niektórzy zginęli. To nie jest prosta sprawa, a raczej pokazuje, w jakim kierunku -niedobrym- pójdą te zmiany- im więcej będzie naparzania się wzajemnie, tym więcej niestety będzie takich okropieństw. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jak interpretujecie okładkę Charlie Hebdo 15.01.15, 21:12 z wyglądu nie odbiega zbytnio od Ahmeda Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Mahomet przeprasza za swoich wyznawcow 17.01.15, 13:30 Nie wiem, co tu rozkminiac na 100 postow A ten pan zawsze tak mowi i wyglada? Serio, myslalam, ze cos spozyl - chyba ma zle postawiona kamere, jakos tak po ukosie i przez to oczy dziwnie wygladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Mahomet przeprasza za swoich wyznawcow 18.01.15, 10:51 Nie wiem, co tu rozkminiac na 100 postow Nic na przymus. Może to cię zaciekawi? www.wprost.pl/ar/489632/Niger-Demonstracje-po-publikacji-Charlie-Hebdo-4-zabitych-plona-koscioly/ A ten pan zawsze tak mowi i wyglada? Serio, myslalam, ze cos spozyl Co ma do tego jak On wygląda jak dla mnie całkiem przystojny facet. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Mahomet przeprasza za swoich wyznawcow 18.01.15, 11:01 Dlatego nie żal mi redakcji Charlie Hebdo, bo rysując karykatury Mahometa za każdym jednym razem podżegali do mordu na niewinnych jednostkach. Skrajny egocentryzm, ignorancja i brak odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Mahomet przeprasza za swoich wyznawcow 18.01.15, 11:17 Jesteś co najmniej psychiczna. Szmatę na łeb też zakładasz, bo inaczej podżegasz do gwałtu? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Mahomet przeprasza za swoich wyznawcow 18.01.15, 11:41 W Nigrze podpalono kościoły w ramach odwetu za kolejne karykatury proroka. Tylko co mają chrześcijanie wspólnego z ateistycznymi lewakami, że mają ponosić odpowiedzialność za ich wybryki? Odpowiedz Link Zgłoś