Dodaj do ulubionych

Domowa mleczarnia

30.01.15, 20:01
Jogurt robie sama od jakiegos czasu.Najlepszy wychodzi,gdy do mleka dodam jogurt grecki.Po kilku godzinach mam litr gestego pysznego jogurtu.Następny karmię tym poprzednim.Zadnego specjalnego sprzetu-garnek, trzepaczka, szklany słoj i torba termiczna.
Dodaje mrozone truskawki i miod- cala rodzina ma deser.Albo na wzór grecki- miod i orzechy.
Jak mam czas to robie indyjski przysmak- słodki jogurt z karmelem.Odparowuję mleko,robię karmel,zalewam mlekiem,jak ostygnie dodaje jogurt z bakteriami.Porcuje i pod koc.Pyszna sprawa.

Kupilam mleko w mlekomacie -zsiadło sie- podgrzalam, odcedzilam i mam pyszny twarozek.
Jadamy go malo,wiec nie jest problemem mala ilosc z litra mleka, na sernik trzeba by chyba wiadro mlekasmile.
Z twarozku robie tez ser smazony, bo córka lubi bardzo.

Fajna zabawa, zawsze sie udaje, nie jest pracochlonne.Bez zageszczaczy, utrwalaczy itp.

Próbowalyscie, robicie,macie jakies fajne wypróbowane przepisy?
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: jogurtowa bomba 30.01.15, 20:11
      Ostatni nasz hit: jogurtowa bomba.
      Miecitka i delikatna jak chmurka.
      Pyszna ze swiezymi lub mrozonymi owocami, sosami owocowymi, fruzelina ...
      600 g jogurtu naturalnego
      400 ml smietany kremowki
      cukier waniliowy/cukier (jezeli ktos preferuje)
      Smietane ubijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z jogurtem.
      Sito wykladamy sciereczka, na to wykladamy mase smietanowo-jogurtowa, sito kladziemy na miseczke, zeby serwatka sciekala. I do lodowki, na conajmniej 6-8 godzin (ja zostawiam na noc). Nastepnie kladziemy na sito talerz, sito odwracamy o gory dnem i gotowe.
      Pyszne, ma piankowa konsystencje.
      Kroje sobie potem kawalek, posypuje prazonymi platkami owsianymi, migdalowymi, dodaje czasem miod lub fruzeline.
    • zuzann-a Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 20:16
      Kiedyś robiłam i jogurt i ser i masło, niestety od jakiegoś czasu mam totalnego lenia.
    • aurinko Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 20:20
      Ja robię serek z tego przepisu
      www.greenmorning.pl/panir
      mleko na serek kupuję u znajomej, nieprzegotowane, świeże prosto od krowy.
      • lola211 Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 21:57
        O, dzięki, proste do zrobienia.I juz wiem co zrobic z serwatka, bo włozylam do lodówki i nie mialam pomysłu.
    • incubus_0 Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 20:28
      Zaczynam mieć alergię na słowo "pyszne".
    • klubgogo Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 20:56
      Jak mam dostęp do mleka ze wsi prosto od krowy - też tak robię.
    • kamunyak Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 21:02
      a myślisz, że ten jogurt i mleko to prosto od krowy, bez żadnych polepszaczy, zagęszczczy i utrwalaczy?
      • lola211 Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 22:00
        Mleko z zageszczaczemsmile?Z polepszaczem czego?
        Kup mleko w mlekomacie i porównaj jak sie zachowuje z tym sklepowym.Gołym okiem widac roznice.
        Jesli mleko się zsiada to raczej jest ok.Inaczej zamiast zsiadłego masz smierdzaca breje.
        Jogurt szukam bez dodatkow,a nawet jesli sie zdarzy, to na litr daje łyzke, a potem to juz dodaje ten moj wlasny, wiec ilosc jakby co sladowa.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 22:05
        Mleko z mlekomatów (przynajmniej w moim mieście) pochodzi z wieczornego udoju i jest poddawane jedynie procesowi schładzania.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Domowa mleczarnia 30.01.15, 21:59
      Ja robie sama jogurt.
      Kupuję mleko od gospodarza, kupuję bakterie i robię w urządzeniu do wypiekania chleba na programie do jogurtów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka