Dodaj do ulubionych

Jaka jest rola panstwa polskiego?

10.02.15, 17:04
Jak to sie dzieje, ze w takim UK panstwo kontroluje niemal wszystkie aspekty dzialalnosci firm tak aby ich dzialalnosc w zaden sposob nie naruszala praw konsumentow, a w Polsce niby jest jakis UOKIK, Inspekcja Pracy, nadzor bankowy a i tak konsument traktowany jest gorzej jak szmata, a dzialalnosc ww instytucji zamyka sie w stwierdzeniu "cos tam robimy, ale nie mozemy ingerowac w wolnosc gospodarcza"?

Jak to sie dzieje, ze rzad UK potrafi wymusic od bankow zachowanie zgodne z prawem - banki placa ogromne odszkodowania za grube sprawy (wciskanie ubezpieczen kredytow), a dzialalnosc "doradcza" bankow jest zakazana. W Polsce - wyroki za klauzule abuzywne sa, wyrokow sie nie przestrzega, a banki w czasam wciskania kredytow dzialaly sobie jak sprzedawcy garnkow Zeptera i bajerowaly, bajerowaly na potege. Ale to... klient jest sobie winny, bo przeciez nikt go nie zmuszal. Panstwo nie robi NIC!

Jak to sie dzieje, ze rzad UK potrafi wymusic umorzenie pozyczek udzielonych przez firmy typu Wonga (idace w miliardy funtow), bo... klienci nie byly dostatecznie poinformowani. A w Polsce? Wziales czlowieku kredyt to se radz, co to kogo obchodzi, ze Cie ktos zbajerowal, napisal malym druczkiem - trzeba bylo wiedziec, przewidzien, czytac itp.

Jak to sie dzieje, ze rzad UK potrafi nawet wymusic odszkodowania za naciagajace klientow praktyki typu rent-to-buy. Czyli np. daja Ci odkurzacz, ty placisz za to, ze korzystasz. Wiadomo placisz jak za zloto. W Polsce, by bylo jak zwykle: trzeba bylo nie brac, znales warunki to teraz siedz cicho.

jak to sie dzieje, ze rzad UK potrafi wziac sie za firmy wysylajace chamskie monity do zaplaty i uznac metody straszenia za niedopuszczalne i nielegalne. A w Polsce?

I tak mozna wyliczac dalej - firmy energetyczne maja obowiazek informowac klientow o tanszej ofercie konkurencji! Rola panstwa jest szczegolnie widoczna na plaszczyznie klient-wielkie instytucje. A w Polsce? Wszystko to wina klienta, bo klient powinien wiedziec lepiej.

Sprawa kredytow frankowych w Anglii bylaby niedopomyslenia. To w jaki sposob banki oklamywaly klientow nie przeszloby nawet w marzeniach bankierow, a w Polsce? Bank moze sobie zmienic nawet zasady wyplaty lokaty walutowej big_grin

Wiec ja sie pytam. Skad to sie bierze, ze w Polsce jest takie dojmujace przeswiadczenie, ze czlowiek ma sobie radzic sam, przedzierac sie przez gaszcze przepisow, pulapki zastawione przez mniejszych i wiekszych oszustow, a jesli noga mu sie powinie, to zawsze jego wina?

Obserwuj wątek
    • 7dosia Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 17:10
      A to nie słyszałaś co powiedział pewien polityk u Sowy, że "państwo polskie istnieje już tylko teoretycznie"?
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 17:11
      ano taka rola, że PL jest państwem pseudodemokratycznym, w którym - w przeciwieństwie do państw demokratycznych - liczy się interes określonych grup działających na rzecz ludzi będących u koryta, a nie na rzecz tych, którzy będących u koryta wybrali.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 17:27
        Ale to nie jest tylko kwestia tego. Mam wrazenie, ze to ludzie sami uznaja, ze oni na opieke panstwa nie zasluguja. Ze ogolnie rzecz biorac jestes kowalem swojego losu do tego stopnia, ze nawet jak Cie ktos oszuka, to szukaj winy w sobie. Mam wrazenie, ze do ludzi nawet nie dociera, ze panstwo powinno miec jakies obowiazki, ze takie obowiazki ma w innych krajach i w innych krajach obywatel jest jednak chroniony. Ma prawa, ma obowiazki, ale jest chroniony przed wszelka masa oszustow, a nawet nie oszustow, ale w trudniejszych sprawach typu kredyt,praca. W Polsce, mam wrazenie, uznajemy, ze my sami powinnismy na wszystkim sie znac i jesli nie znamy sie, albo zawiodla nas czujnosc to jest to nasza wina. Skad to sie bierze?
        • wielkanocnaniespodzianka Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 17:43
          zadaniem państwa dem. jest ochrona obywateli, a że mamy fatalne prawo, stąd ludzie czują się zagrożeni.
          kredyty to nieco in. działka: to przede wszystkim niska świadomość ekonomiczna społeczeństwa, niedojrzałość do pewnych dec.
          oszustwa?? skoro dzieją się na szczeblu władz tych najwyższych, a władza na to zezwala, tym samym daje przyzwolenie na tego typu działania. to tak w wielkim, wielkim skrócie.
          • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:35
            > zadaniem państwa dem. jest ochrona obywateli, a że mamy fatalne prawo, stąd ludzie czują się zagrożeni.

No, ale to, ze czuja sie zagrozeni sprawia, ze uwazaja, ze czlowiek ma liczyc tylko na siebie? Nie przekonuje mnie Twoja argumentacja. Mnie sie wydaje, ze poniewaz musza liczyc na siebie i swiecie wierza, ze tak powinno byc, to czuja sie zagrozeni. Ale w dalszym ciagu nie wiem dlaczego Polacy uwazaja, ze musza liczyc na siebie.

>> kredyty to nieco in. działka: to przede wszystkim niska świadomość ekonomiczna społeczeństwa, niedojrzałość do pewnych dec.

Jak wyzej. Co ma niedojrzalosc ekonomiczna, do tego, ze panstwo zawiodlo na calej linii nie kontrolujac dzialalnosci bankow w tym zakresie i pozwalajac, ze kupa akwizytorow wcisnela ludziom gowno przekonujac, ze frank to najstabilniejsza waluta swiata?

• maadzik3 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:23
              Bo zagrożeni najczęściej czują się przez organy państwa: przez urząd skarbowy, poliocjanta, NFZ które nie zapłaci itd. itp. Kiedy państwo w odczuciu wielu osób funkcjonuje jak mafia to przecież idiotyzmem byłoby się zwracać do większego mafioza żeby chronił nas przed mniejszym. Skoro można mieć konto zablokowane w ciągu 24 godzin przez ZUS za drobną niedopłatę, skoro komornik może sprzedać ciągnik sąsiada a sąd stwierdzić że nic się nie stało, skoro ta sama sprawa skarbowa może być ponownie rozpatrywana kilkanaście razy aż podatnik popełni samobójstwo (jesienią była taka sprawa), skoro pierwszoplanową rolą policjanta jest złapać cię na przekroczeniu prędkości ale jak się dzwoni po kradzieży można było usłyszeć że nie przyjadą bo nie mają benzyny (zdarzyło mi się osobiście) to po prostu wiadomo: unikaj kontaktów z państwem. Nawet jak jesteś poszkodowanym będziesz miał z tych kontaktów problemy a co najmniej stracisz czas. I wszyscy się nauczyli.
              To nie niewiara w to że nie zasługują obywatele na pomoc. To niewiara że mogą ją otrzymać.
              Przykład: kiedyś przyszło wezwanie dla męża na policję, parę lat temu, napisano że za jazdę pod wpływem. Pojechał. Okazało się że biały opel astra zajechał drogę karetce na sygnale, kierowcę podejrzewano o podwójny gaz a sanitariusz podał przez pomyłkę nasz numer rejestracyjny. Jeździliśmy (od dłuższego czasu) beżową toyotą. Stała zaparkowana pod komisariatem. Można było w bazie sprawdzić lub ostatecznie zejść sobie zobaczyć. Ale policjant powiedział że rozumie ale protokół spisać musi. OK. 2 godziny. Po 2 tygodniach przyszło wezwanie dla mnie. To samo (w karcie rejestracyjnej byliśmy w dwójkę). Też pojechałam na komisariat tą toyotą, odpowiedziałam na te same durne pytania (nie, nie mam opla, mam toyotę, w tym dniu tam nie jeździłam, nic o sprawie nie wiem itd.). Kiedy wychodziłam policjant zapytał czy znam kogoś kto ma białą astrę (kilkuset tysięczne miasto!!!!). To ja zapytałam czy nie prościej w bazie danych sprawdzić numery podobne do naszego i zobaczyć który należy do białej astry. Na co pan policjant powiedział że nie ma dostępu do bazy u siebie a boi się zawracać głowę pani informatyk. Czy dziwnym jest że NIE MAM zaufania że pomógłby mi gdybym tego potrzebowała? Bo nie mam. Sprawa autentyczna.
        • cherry.coke Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:35
          d.o.s.i.a napisała:

> Ale to nie jest tylko kwestia tego. Mam wrazenie, ze to ludzie sami uznaja, ze
          > oni na opieke panstwa nie zasluguja. Ze ogolnie rzecz biorac jestes kowalem swo
          > jego losu do tego stopnia, ze nawet jak Cie ktos oszuka, to szukaj winy w sobie
          > . Mam wrazenie, ze do ludzi nawet nie dociera, ze panstwo powinno miec jakies o
          > bowiazki, ze takie obowiazki ma w innych krajach i w innych krajach obywatel je
          > st jednak chroniony. Ma prawa, ma obowiazki, ale jest chroniony przed wszelka m
          > asa oszustow, a nawet nie oszustow, ale w trudniejszych sprawach typu kredyt,pr
          > aca. W Polsce, mam wrazenie, uznajemy, ze my sami powinnismy na wszystkim sie z
          > nac i jesli nie znamy sie, albo zawiodla nas czujnosc to jest to nasza wina. Sk
          > ad to sie bierze?

Toksyczne dziedzictwo sobiepanstwa, komuny i pseudohameryki.
          Kiedy bylo w Polsce panstwo prawdziwie obywatelskie z prawdziwymi obywatelami?
          • maadzik3 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:24
            od państwa najczęściej dostanie się po łbie. Lepiej unikać
            • fikus_na Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 09:34
              Zgadzam się. Niestety. I też poparte to jest cop najmniej trzema poważnymi sprawami z udziałem państwa, o pomniejszych nie wspominając. Kradzieże w majestacie prawa to norma, na ochronę żadną nie ma co liczyć... tragicznie to wygląda.

A inna sprawa, że sytuacje o jakich pisze autorka, np. te kredyty to doskonały pretekst dla plujących jadem frustratów, którzy wmówią ci, żeś sam sobie winien, a oni tacy lepsi i mądrzejsi, a o tym że w większość przypadków - jasne, nie wszystkich - ta "mądrość" wynika z braku zdolności kredytowej w krytycznym okresie, to już zapominają wspomnieć. Life. Grunt to maksymalnie samemu zabezpieczać własne interesy i nie przejmować się opiniami odreagowujących kompleksy durniów.
            • whitney85 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 20:06
              Zgadzam się. Ja kiedyś byłam głupia na tyle, że oszukana przez ubezpieczyciela Axa poszłam zawalczyć o swoje do sądu. No i ku mojemu zdziwieniu sprawę przegrałam, musiałam jeszcze uiszczać koszty sądowe i zwracać za adwokata tej złodziejskiej firmy. Ponownie bym o swoje walczyć pewnie nie poszła.
        • jakw Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 22:10
          Może już nie mają złudzeń i po prostu machnęli ręką...
          W jaki sposób mam oczekiwać opieki od państwa, które kilkanaście lat temu zrobiło reformę emerytalną i nakazało mi odkładać pieniądze w OFE na emeryturę pod palmami, a całkiem niedawno buchnęło mi owe pieniądze z OFE przebąkując na dokładkę, że i tak emerytury mi nie wypłaci?
          A pamiętasz może sprawę pt "Ratuj maluchy" gdy zebrano znacznie więcej podpisów niż był wymóg - tylko że referendum i tak nie było, bo jeśli referendum jest nie po myśli rządzącej koalicji to można lekceważyć wszystko.
        • agaja5b Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:42
          Dosia a ty nie zauwazyłas ze nawet na tym forum do niedawna mocno była lansowana postawa (dopiero od historii zawirowań z frankiem postawa kruszeje), że jezeli miałeś/masz pretensje, o działanie państwa w różnych sferach, smiesz narzekać na emerytury, kredyty, pracodawców, prawo, zusy i inne to znaczy jestes roszczeniowym nieudacznikiem, nie przewidziałeś, głupiś, zaraz się sypia wykłady z ekonomii i prawa, majace udowodnic że wszystko było do przewidzenia tylko nieodpowiedzialny Kowalski nie przewidział.
      • scher Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:20
        wielkanocnaniespodzianka napisała:

> ano taka rola, że PL jest państwem pseudodemokratycznym

Ściślej rzecz ujmując, mamy tzw. demokrację kompradorską.

> liczy się interes określonych grup działających na rzecz ludzi będących u koryta

Tzw. antyrozwojowych grup interesów.
    • szeera Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:33
      Z jednej strony jest oczywista słabość państwa, z drugiej strony coraz bardziej bezczelne korporacje. Ale tak jest na całym świecie, tylko w różnym stopniu.
      Wg mnie specyficznie polskie jest przekonanie, że ja jestem sprytny i mnie nikt by tak nie oszukał. Świetnie można sobie poprawić humor patrząc na tych którzy zostali uwikłani w kolejny przekręt. Przez to opinia publiczna nie jest w stanie wymusić lepszej ochrony konsumentów.
      Zamiast tego mamy bajki o braku świadomości ekonomicznej i prawnej społeczeństa. Żaden, nawet najbardziej świadomy konsument nie ma żadnych szans w starciu z profesjonalnymi prawnikami zajmującymi się wyłącznie daną dziedziną całe życie. Z psychologami krórzy uczą jak najskuteczniej zmanipulować klienta. Z ekonomistami którzy pełnią funkcję rzeczników prasowych swoich banków w mediach. A jak przekręt jest już szyty bardzo grubymi nićmi, to firmy idą tylko do najsłabszy klientów, jak produceńci garnków albo banki z ofertą dla staruszków.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:51
        Zgadzam sie z Toba. Juz nawet nie wspomne jak panstwo "radzi" sobie z aferami typu Amber Gold, czy ostatnia sprawa pozyczek uzaleznionych od prowizji. Obtrabiono zwyciestwo wymiaru sprawiedliwosci bo jedna Pani wygrala sprawe za nieusuniecie jej danych osobowych. Ale, ze tysiace innych stracilo oszczednosci zycia to oczywiscie "trzeba bylo uwazac, nie trzeba bylo podpisywac" itp.

Tymczasem codziennie w wiadomosciach w UK slysze, ze czyms tam sie zajeto, cos skontrolowano, ze nie mozna juz tak a tak kiwac klienta, wprowadzac go chociaz minimalnie w blad. I mnie trzacha - dlaczego tak nie ma w Polsce???
        • jakw Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 23:09
          d.o.s.i.a napisała:
          >
          > Tymczasem codziennie w wiadomosciach w UK slysze, ze czyms tam sie zajeto, cos
          > skontrolowano, ze nie mozna juz tak a tak kiwac klienta, wprowadzac go chociaz
          > minimalnie w blad. I mnie trzacha - dlaczego tak nie ma w Polsce???
          Ale u nas to politycy i urzędnicy są pierwsi do kiwania klienta więc nie wiem czego oczekujesz...
          Btw chyba w UK jakiś pan minister podał się do dymisji bo odkryto , że ze służbowej karty zapłacił za szczotkę do toalety?
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:55
        >>> Wg mnie specyficznie polskie jest przekonanie, że ja jestem sprytny i mnie nikt by tak nie oszukał.

O i dokladnie to. Ilez razy nawet na tym forum mozna przeczytac "trzeba bylo isc do prawnika", tak jakby to w jakis magiczny sposob chronilo przed klopotami. Jak pokazuje doswiadczenie, w Polsce mozna nawet do stu prawnikow pojsc, sprawe sadowa wygrac, a to i tak sie nie liczy. A mimo to, zawsze i wszedzie widze to sakramentalne "trzeba bylo isc do prawnika, nie poszedles to sam jestes sobie winny".
    • ichi51e Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:52
      Zartujesz sobie? Ja akurat mieszkalam w UK w 2009 i mialam do czynienia z bankowoscia. I sory rzad nic nie robil - po za dotowaniem bankow.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:55
        Ale co konkretnie?
        • ichi51e Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:59
          en.m.wikipedia.org/wiki/Bankruptcy_of_Lehman_Brothers
          • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:00
            No ale co konkretnie. Napiszesz swoimi slowami?
            • ichi51e Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:06
              Mam ci bankowy swiatowy kryzys 2009 roku streszczac? Ten z ktorego do tej pory europa i usa sie wygrzebuje? Krotka ma sie pamiec...
              • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:09
                Nie, masz przedstawić swoja tezę. Jakakolwiek tezę. Bo na razie to nie wiadomo co w ogóle chcialas powiedziec.
                • ichi51e Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:13
                  Rece opadaja. Pas
                  • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:18
                    Wyslowic sie nie potrafisz??
                • krecik Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:14
                  No wiesz, ze rzad UK wlasnymi rencyma nie powstrzymal krachu 2007-2009).

Ag (co tez byla i zauwazyla, ze cos tam ten rzad jednak robil)
          • princess_yo_yo Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:10
            to akurat nie ma nic wpolnego z kwestia korporacja versus konsument.
    • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:52
      Może jest to wynik tego, że za czasów komuny państwo to byli 'oni" i 'ci źli' i nie wykształciła się postawa wymagania od państwa czegokolwiek. Nie wiem. Nie żyłem w tamtym ustroju to tak sobie gdybam.

Ale co do UK to myślę, że państwo traktuje obywatela jak idiotę. I ma to swoje dobre strony (np, pożyczki na chory procent, banki oddające cięzkie pieniądze za PPP, fakt, że mój bank miesiąc temu oddał mi prawie 1000 funtów odsetek od kredytu bo 3 lata temu nie napisali w umowie, że jak spłacę kredyt wcześniej to będą mniejsze odsteki - ja NIC w tej sprawie nie zrobiłem) ALE też i złe jak np to że nie mogę dziecka młodszego niż 14 lat legalnie zostawić samego w domu, kretynizmu typu napisy UWAGA GORACE na kubku z kawa bo przecież zamiawiając kawę można nie wiedzieć że będzie gorąca itd.

• d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 18:59
        >>> Ale co do UK to myślę, że państwo traktuje obywatela jak idiotę. I ma to swoje dobre strony (np, pożyczki na chory procent, banki oddające cięzkie pieniądze za PPP, fakt, że mój bank miesiąc temu oddał mi prawie 1000 funtów odsetek od kredytu bo 3 lata temu nie napisali w umowie, że jak spłacę kredyt wcześniej to będą mniejsze odsteki - ja NIC w tej sprawie nie zrobiłem)

Mialam ostatnio scysje z bankiem, bo przez pomylke dwa razy zrealizowali przelew. Kase oddawali cale dwa dni (jak dla mnie za dlugo bo to bylo ponad 10 tys. funtow), wiec sie wkurzylam i powiedzialam, ze zloze skarge. I co? Bank kase przeslal, zadzwonil do mnie przedstawiciel informujac, ze bardzo przepraszaja, zaplacili mi odszkodowanie i... napisali SAMI skarge w moim imieniu, bo uwaga, uwaga: zgodnie z PRAWEM mieli obowiazek poinfromowac mnie, ze moge sie poskarzyc i gdzie moge sie poskarzyc. Gdyby tego nie zrobili dostali by KARE! A w Polsce? Bujaj sie czlowieku sam, a w ogole to nie trzeba bylo zakladac konta!

• kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:06
          Mogłaś patrzeć bankowi na rece i wirtualnie interweniować wink
          • kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:08
            To sie zaczyna juz od małego - jak dziecko umie ściągać to bystre...za granica nie do pomyślenia...
        • snakelilith Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 22:47
          d.o.s.i.a napisała:

A w Polsce?
          > Bujaj sie czlowieku sam, a w ogole to nie trzeba bylo zakladac konta!

Bo konsument w Polsce jest sam. W pojedynkę. Ktoś oszuka najpierw Kowalskiego, potem Pawlaka, a potem jeszcze Ogórka i każdy z nich zamiast skrzyknąć się razem, walczy o swoje prawa sam. Razem mieliby większą siłą rażenia i większe zainteresowanie opinii publicznej, co kiedyś tam doprowadziłoby do odpowiednich decyzji na wyższym szczeblu oraz zmiany prawa. Tak powstają niezależne konsumenckie organizacje i grupy wsparcia ludzi podobnych interesów z wpływem na decyzje instytucji i rządów. W Niemczech to reguła. Istnieje tu na przykład prężna organizacja zajmująca się sprawami ludzi mieszających w wynajmowanych mieszkaniach i to pomimo dobrego prawa broniącego tę grupę społeczną. Uzyskasz tam poradę prawną, pomoc przy nieporozumieniach i ta organizacja ma też coś do powiedzenia, gdy zmienia się aktualne prawo w tej dziedzinie. Bo prawo nie zawsze było takie jak teraz. Ktoś na początku jednak pomyślał, że w pojedynkę ma się małe szanse w przypadku społecznej niesprawiedliwości i postanowił nie czekać na łaskę władzy. Dlatego dziś ludzie nie muszą w Niemczech brać niewolniczych kredytów na całe życie i mieszkanie w wynajmowanym mieszkaniu to normalny pomysł na życie dla normalnych ludzi, a nie przejściowa prowizorka dla słabych ekonomicznie. Sławny Stiftung Warentest, dzisiaj konsumencka biblia, to też prywatna inicjatywa zwykłych ludzi z ulicy. Takich przykładów w krajach starej Europy jest mnóstwo. No ale w Polsce Kowalski nie ufa Pawlakowi, a Pawlak nie ufa Ogórkowi, więc się nie zorganizują i każdy sobie rzepkę skrobie. Z wiadomym wynikiem, bo kto by brał pojednyczą jednostkę poważnie.
          • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 00:08
            oszuka najpierw Kowalskiego,
            > potem Pawlaka, a potem jeszcze Ogórka i każdy z nich zamiast skrzyknąć się raze
            > m, walczy o swoje prawa sam.

Tylko ze zraz dowiedzą sie od Malinowskiego, Zielonki i Kwiatkowskiej, ze sami są sobie winni i dobrze im tak bo trzeba bylo nie kupować, nie podpisywać, trzeba bylo iść do prawnika a jak sa naiwni to niech sie teraz mecza. Do tego paru "ekspertów" wypowie sie w telewizji w tym samym tonie i po sprawie.
            • snakelilith Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 11:37
              d.o.s.i.a napisała:

> Tylko ze zraz dowiedzą sie od Malinowskiego, Zielonki i Kwiatkowskiej, ze sami
              > są sobie winni i dobrze im tak bo trzeba bylo nie kupować, nie podpisywać, trze
              > ba bylo iść do prawnika a jak sa naiwni to niech sie teraz mecza. Do tego paru
              > "ekspertów" wypowie sie w telewizji w tym samym tonie i po sprawie.

Obrażalstwo i potrzeba podobania się wszystkim, to też typowo polskie cechy. Zamiast płakać, bo ktoś źle ci życzy, znajdź ludzi w podobnej sytuacji do twojej i walczcie wspólnie o wasz racje. Trudno, żeby ktoś bez twoich problemów rozkładał ci czerwony dywanik w imię jakiejś narodowej solidarności. Zacznij się przyzwyczajać, że współczesna demokracja to zbiór ludzi o różnych, najczęściej przeciwstawnych interesach i zadaniem "Państwa" jest tylko trzymanie jako takiej równowagi w ramach dostępnych finansów środków. Opiekuńcze państwo dbające o ofiary każdej niesprawiedliwości sporo kosztuje i Polskę długo nie będzie na to stać. O swoje korzyści musisz zadbać sama. No i dlaczego ludzie dają się oszukiwać bankom? Bo nie ma nikogo, kto by prowadził społeczne uświadamianie o możliwych ryzykach. To ciągle pusta działka do zorganizowania i możesz zająć ją ze swoim społeczny komitetem zaangażowania jako pierwsza. Zwołajcie się, załóżcie stronę internetową, zaangażujcie swoich ekspertów i prawników, wydawajcie własne broszury, zorganizujcie kampanię społeczną, charytatywną poradę prawną, postaracie się, by o was wiedziano i zarejestrowano w odpowiednich kręgach. Róbcie zbiórki pieniężne na korzyść najbardziej pokrzywdzonych. Na wzór brytyjski, albo niemiecki, albo skandynawski. A może coś takiego nawet już w Polsce istnieje i czeka tylko na przypływ waszego wsparcia? Bo patrząc na Zachód widzimy tylko, co jest lepiej zorganizowane od góry, ale chętnie pomijamy to, co dają z siebie obywatele z dołu.
              • szeera Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:10
                Edukacja społeczeństwa o możliwych ryzykach wszystkiego to mrzonka. Jedyne co się osiągnie to zlikwidowanie resztek zaufania społecznego.

Po pierwsze, w wielu oszustwach finansowych ofitami byli również profesjonaliści. Często nawet trudno zarzucić im jakiś błąd. Np. norweskie gminy w czasie kryzysu finansowego, polskie firmy w opcjach, Mardoff - poważne instytucje, uniwersytety, WGI itd.

Po drugie załóżmy, że jestem świadoma ryzyka i wyedukowana i wiem, że jedyny rozsądny kredyt mieszkaniowy to kredyt we własnej walucie ze stałym oprocentowaniem, gdzie zabezpieczeniem jest tylko nieruchomość, z wkładem własnym. Na żaden inny się nie godzę. Bardzo rozsądne, co? Tak by powiedział przeciętny Amerykanin. Tylko co z tego, jeśli w polskich warunkach takich kredytów nie ma wcale. Więc bardzo często zostaje wybór mniejszego zła. I to najczęściej od państwa zależy jak złe to zło będzie.
      • krecik Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:29
        > to że nie mogę dziecka młodszego niż 14 lat legalnie zostawić samego w domu,

Nie ma w UK przepisu, ktory by czynil nielegalnym pozostawienie dziecka samego w domu do lat 14. Jesli jest, podaj, bo moze zyje w nieswiadomosci.

Ag
        • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:32
          krecik napisała:

> > to że nie mogę dziecka młodszego niż 14 lat legalnie zostawić samego w do
          > mu,
          >
          > Nie ma w UK przepisu, ktory by czynil nielegalnym pozostawienie dziecka
          > samego w domu do lat 14. Jesli jest, podaj, bo moze zyje w nieswiadomosci.

Hehehe tez czekam, moze poda linka z tym prawem ktore okresla wiek 14 lat albo wogole wiek.
          > Ag
          • krecik Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:34
            Moze sie mu z USA pomylilo, bo to z goraca kawa to wlasniaa stamtad przyszlo.

Ag
            • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:39
              krecik napisała:

> Moze sie mu z USA pomylilo, bo to z goraca kawa to wlasniaa stamtad przyszlo.
              >
              > Ag

smile kiedys byla na ematce dyskusja na ten temat - okazuje sie ze prawo w wiekszosci stanow tez nie okresla wieku z wyjatkiem jednego zdaje sie ale to tez jako 'zaleca' sie aby dzieci do jakiegos wieku...
              • nanuk24 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 02:05
                Bo to takie urban legend, duzo takich jest, zwlaszcza dotyczace USA.
            • nanuk24 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 02:04
              W moim stanie USA nie ma takiego prawa, znaczy jest granica 12 lat, ale to prawo jest elastyczne. Jednym slowem, to rodzic decyduje, kiedy jego dziecko moze juz zostawac sam w domu i zadne sluzby nie maja prawa reagowac. Problem zaczyna sie, kiedy dziecku sie cos stanie - wtedy rodzic odpowiada za niedopilnowanie.
        • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:39
          Masz rację. Przepraszam. Sprawdziłem i okazuje się, że mnie okłamali. Łatwo w to uwierzyłem po tym jak mój przyjaciel musiał odbierać 11letnie dziecko ze szkoły bo jego syn sam nie mógł wrócić 6 minut pieszo do domu (w sensie, że szkoła nie pozwalała, a nie że syn nierozgarnięty)
          • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:40
            na stronach gov.uk "zaleca się' żeby nie zostawiać młodszych niż 12
            • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:56
              children under 12 are rarely mature enough to be left alone for a long period of time
              children under 16 shouldn’t be left alone overnightbabies,
              toddlers and very young children should never be left alone

Dla mnie logiczne, jednak decyzja nalezy do rodzicow, jesli ci uznaja ze ich dziecko w wieku lat 10 moze zostac to maja prawo, bo prawo nie okresla wieku o czym mowi pierwsze zdanie na stronie oficjalnej.

rafalzalu napisał:

> na stronach gov.uk "zaleca się' żeby nie zostawiać młodszych niż 12
          • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:52
            rafalzalu napisał:

> Masz rację. Przepraszam. Sprawdziłem i okazuje się, że mnie okłamali. Łatwo w t
            > o uwierzyłem po tym jak mój przyjaciel musiał odbierać 11letnie dziecko ze szko
            > ły bo jego syn sam nie mógł wrócić 6 minut pieszo do domu (w sensie, że szkoła
            > nie pozwalała, a nie że syn nierozgarnięty)

Szkola nie ma prawa zabronic bo to jest w gesti rodzicow/prawnych opiekunow. Szkola lub inne osoby moga natomiast zglosic odpowiednim sluzbom jesli uznaja ze dziecku bez ndazoru grozi niebezpieczentswo ale to zostanie wyjasnione.
            Moja corka obecnie (12) wracala do domu oraz chodzila do szkoly podstawowej w yera 6 czyli jako 11-latka samodzielnie, 25 min, pod opieka miala brata lat 6. Zadnych problekom nie bylo. Natomiast teraz jest w year 7 i ja woze, syn lat 7 nie chodzi sam, bo jeszcze nie pora.
            • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:52
              A ta szkoła zabroniła. Może uznali ze młody nie jest dostatecznie rozgarniety żeby sam wracac choć na jakiej podstawie to nie wiem. Przyjmuje stanowisko ze nie jest to prawo a zalecenia i może ta szkoła wzięła to zbyt poważnie. Argument 'bo moje dziecko' jest nie ważny. Ja jezdze autostradą 80mph i policja mnie nie zatrzymuje ale nie wynika z tego ze to legalne...
              • princess_yo_yo Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 21:17
                argument 'bo moje dziecko' jest dokladnie tak samo nie wazny jak argument 'bo dziecko znajomego' zwlaszcza ze ten drugi to argument z drugiej albo trzeciej reki big_grin
              • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 21:53
                Rafalzalu napisał:

> A ta szkoła zabroniła. Może uznali ze młody nie jest dostatecznie rozgarniety ż
                > eby sam wracac choć na jakiej podstawie to nie wiem. Przyjmuje stanowisko ze ni
                > e jest to prawo a zalecenia i może ta szkoła wzięła to zbyt poważnie. Argume
                > nt 'bo moje dziecko' jest nie ważny. Ja jezdze autostradą 80mph i policja mnie
                > nie zatrzymuje ale nie wynika z tego ze to legalne...

Szkola nie moze rodzicowi niczego nakazac ani zakazac bo nie ma takiej mozkiwosci prawnej a to rodzic decyduje jak jego dziecko dojdzie do i ze szkoly. Tak ci napisalam szkola moze zwrocic uwage na rozne sytaucje i moze to zglosoc odpowiednim sluzbom ale to nie szkola ma moc decydowania jak dziecko wroci do domu czy do tej szkoly dotrze. Jesli ze szkoly bedzie chcial wyjsc 7-latek bez opieki i bez jakichkolwiek info od rodzicow opiekunow to nauczyciele nie pozwola ale jesli bedzie to ustalone z rodzicami/ooiekunami prawnymi ze ten konkretny 7-latek moze wracac sam i nie bedzie to dla niego niebezpieczne bo np mieszka blisko, nie przechodzi przez ruchliwe jezdnie itp to nic im do tego.
                Zdanie z ktorego wynika ze wiekszosc dzieci ponizej 12-lat nie jest wystarczajaco dojrzala aby zostawac na dluzszy okres w domu bez nadzoru to ogolna informacja. Jest po to aby rodzic byl swiadomy ze dzieci moga nie byc dojrzale ale kazde jest inne i dziecko konkretnego rodzica dojrzale byc moze. 'Dluzszy okres' to jakis czas ale jaki trudno okreslic bo moze to byc godzina albo trzy albo wiecej. Nie da sie podac wieku ani okresu czasowego bo kazde dziecko jest inne.
                Informuje sie tez ze male dzieci czyli babies i toddlers nie powinny zostawac same nigdy co jest zupelnie sluszne. Z tym ze zostawienie 3-latka z 14-latekiem na np 2h nie wzbudzi raczej zdziwienia ani problemem nie bedzie a zostawienie samego 3-latka na chocby 20 min jest nieodpowiedzialne.
                • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 10:28
                  Naprawdę nie rozumiem czemu się ze.mną 'kłocisz'. Zgodziłem się z Toba w kwestii legalności zostawiania dzieci młodszych niż 14lat. Historia o moim koledze była wytłumaczeniem dlaczego myślałem ze to prawda. Noe argumentem na rzecz legalnosci lub jej braku. A ty mi starasz się udowodnić ze tak nie było. Przyjalem od razu argument o braku przepisu. A argument 'bo moje dziecko' nic nie wnosi w takiej dyskusji. Jak byśmy rozmawiali o tym ' jak jest u Was' to byłby zasadny. Ja się z Toba zgadzam, a Ty mam wrażenie starasz się udowodnić ze jesteś madrzejsza. Mialas racje i ci to przyznalem.
                  • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 11:44
                    rafalzalu napisał:

> Naprawdę nie rozumiem czemu się ze.mną 'kłocisz'. Zgodziłem się z Toba w kwesti
                    > i legalności zostawiania dzieci młodszych niż 14lat. Historia o moim koledze by
                    > ła wytłumaczeniem dlaczego myślałem ze to prawda. Noe argumentem na rzecz legal
                    > nosci lub jej braku. A ty mi starasz się udowodnić ze tak nie było.

Ale ty nie wiesz jak bylo bo to nie twoja historia, bierzesz pod uwage ze tam zaistanial warunek/i o ktorych twoj znajomy ci nie wspomnial a bylo to istotne?
                    • rafalzalu Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 12:27
                      Szczerze mówiąc nie brałem takiej możliwości pod uwagę, bo to bliski przyjaciel i nie z tych nadopiekuńczych, ale też nie rozgadywaliśmy się jakoś bardzo na ten temat. Wątpliwe żebym nie wiedział o czymś istotnym bo znamy się bardzo blisko (ich syn spędza z nami część wakacji i czasem weekend). Ja założyłem, że taka jest ogólna 'policy' ale na Twoim przykładzie jasno widać, że tak było tylko w tej konkretnej szkole. I oczywiście możemy przyąć 100 różnych scenariuszy, tylko nie widzę sensu w dzieleniu włosa na czworo.
                      • najma78 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 18:44
                        rafalzalu napisał:

Ja założyłem, że ta ka jest ogólna 'policy' ale na Twoim przykładzie jasno widać, że tak było tylko
                        > w tej konkretnej szkole. I oczywiście możemy przyąć 100 różnych scenariuszy, tylko nie widzę sensu w dzieleniu włosa na czworo.

Moj przyklad to tylko przyklad, zgadzam sie ze scenariuszy moglo byc wiele, najbardziej prawdopodobne to ze znajomy nie powiedzial o czyms istotnym dotyczacym dziecka albo szkoly.
                        Wiem tez ze calkiem czesto powatrzane sa rozne zaslyszane a nie sprawdzone informacje uncertain dlatego ja sie zawsze upewniam.
      • princess_yo_yo Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:07
        kazdy dzien pracy zaczynam od kartonowego kubka kawy i napisow pt uwaga gorace nie zauwazylam. moze dlatego ze zadko bywam w hamerykanskich przybytkach smile
    • kol.3 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:02
      Polska zbliża się szybkim krokiem do standardów ukraińskich, czyli robi się z tego prywatna republika kolesiów, którzy w doopie mają obywateli.
    • kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 19:04
      U nas w cenie jest tzw cwaniactwo.Dodatkowo poczucie pewnej bezkarności za złe decyzje.Brak poczucia obciachu - takze ..w jakim państwie po aferze taśmowej rzad by sie utrzymał?No i niedojrzałość społeczeństwa...bo jakie inne społeczeństwo tolerowałoby "sowioszczerych" polityków?
    • princess_yo_yo Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:05
      nie bardzo wiem skad ci sie bierze to przekonanie o wszechwladzy panstwa tutaj w uk.

to co opisalas to jest w ogromnej mierze kwestia systemu prawnego ktory jest diametralnie inny od europejskiego. common law to raz mimo tego ze ustawa jest w stanie zmienic 'niechciany' wyrok sadowy i zasada ze equity prevails maja swoje glebokie korzenie i system jest zbudowany na tych wlasnie podstawach plus rule of law ktore wazy jednak wiecej niz w jakim kolwiek innym panstwie post komunistycznym albo europejskim.

rownoczesnie ekwiwalent polskich komisji parlamentarnych jest duzo bardziej efektywny. szefem enquiry jest emerytowany sedzia albo inny powazny autorytet i inquiry nie jest sposobem na nabicie sobie punktow wyborczych albo czasu antenowego. chociaz zobaczymy co nam przyniesie chilcot inquiry jak sie wreszcie skonczy wink

porownujesz jablka i pomarancze co nie ma kompletnie sensu. ale jesli juz rozmawiamy o konkretach to lepsze prawo w pl zdecydowanie usprawniloby praktycznie wszystko, ale przyklady na to jak to zrobic dobrze trzeba by bylo czerpac z systemow kontynentalnych a nie uk albo usa.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:23
        > porownujesz jablka i pomarancze co nie ma kompletnie sensu.

Ja porównuje dwa państwa - jedno działające drugie nie. Nie widzę tu porównania jablek do pomarańczy. System prawny moim zdaniem wcale nie tłumaczy tak duametralnej różnicy.

Raczej mysle, ze ci sami ludzie, którzy lubią zrzucać winę na konsumenta po prostu pracują w tych wszystkich instytucjach i taki tok myślenia stosuja w pracy.
        • princess_yo_yo Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:30
          wytlumaczylam ci dlaczego jedno dziala a drugie nie, pare osob wczesniej wpomnialo tez o historycznym bagazu co ma wielkie znaczenie. przykro mi ze nie zgadza sie to z twoja z gory zalozona teza ale rzeczywistosc jest jaka jest. tak jest to porownywanie jablek i pomaranczy wlasnie z tego powodu ze sama idea panstwa jest skonstuowana inaczej i na innych podstawach prawnych.
    • inguszetia_2006 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:21
      Witam
      Dosia, podziwiam cię za misję, słuszną ze wszech miar, ale na tym forum masz gębę Don Kichota vel wesołego idiotywink Skąd to się wzięło? Ode mnie masz glejt żelazny,bo gadasz "po ludzku". Tylko co z tego?
      Pzdr.
      Ing
    • zielonez Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:23
      A ja mam wrażenie, że nadmiernie używa się tego "my-oni". Kto to jest państwo? Tworzą je ludzie i standardy (prawo) to jedno, ale z drugiej strony czy na własnym "poletku" nie robimy tego samego? Albo też nie wyrażamy sprzeciwu kiedy widzimy coś złego? Ile razy wolimy udawać, że czegoś nie widzimy? I tacy sami stoją po tej drugiej "stronie" ...
    • wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:27
      Państwo polskie w przeciwieństwie do brytyjskiego zakłada pełną sprawność umysłową przeciętnego obywatela. A nie powinno.
      • szeera Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:57
        Ale sprawność umysłowa obywatel nie wystarczy. Z jednej strony masz bardzo silną i bogatą organizację bez skrupułów, z drugiej strony jest pojedynczy obywatel. Tu nigdy nie będzie symetrii. Państwo jako reprezentacja obywateli ma pomóc tę symetrię zapewnić.
        Pojedynczej osobie nie wystarczy nawet odpowiednie wykształcenie czy doświadczenie. To tylko może ograniczyć najbardziej bezczelne oszustwa. Najlepiej dla jednostki sprawdza się chorobliwa podejrzliwość i szczęście w życiu. Ale jeśli wszyscy są chorobliwie podejrzliwi to gospodarka nie może normalnie funkcjonować i znów mamy problem. Dlatego dużo lepiej żeby państwo dbało o sprawiedliwe reguły gry.

Oprócz tego Ty możesz być super sprawna umysłowo a i tak Cię wyrolują.
        Toksyczne derywaty, śmieciowe obligacje, manipulacje LIBORem - ludzie padali ofiarą tych oszustw całkowicie niezależnie od swojej woli. Z dnia na dzień znikały ich oszczędności emerytalne itd.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:59
        > Państwo polskie w przeciwieństwie do brytyjskiego zakłada pełną sprawność umysł
        > ową przeciętnego obywatela.

Ni właśnie o tym mowie. Chore jest takie myślenie, ze ochrona obywatela zakłada jego uposledzenie. Chore.
    • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 20:55
      Nie przewalutuja ci tego kredytu po kursie z dnia podpisania umowy, zapomnij.

Lepiej sie zastanow ze nie bilas na alarm gdy rozwalano panstwo, gdy klepnieto raport Anodiny, gdy zarli osmiorniczki, rozwalali przemysl, system emerytalny i szkolnictwo, gdy wywalili do kosza milion podpisow pod wnioskiem o referendum, gdy produkowali niewazne glosy itd dlugo mozna.
      No ale jak zabierasz babci dowod - to zyje ci sie coraz lepiej.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 21:12
        Jak zwykle nie na temat.
        • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 21:19
          "W Polsce - wyroki za klauzule abuzywne sa, wyrokow sie nie przestrzega, a banki w czasam wciskania kredytow dzialaly sobie jak sprzedawcy garnkow Zeptera i bajerowaly, bajerowaly na potege. "
          ke?
          Trzeba bylo wyjsc na ulice jak Komoruski robil zamach stanu i falszowano wybory.
          Troche pobija jeszcze piane nt frankow, ale bankowa banksterka trzyma kopaczke i jej przydupasow krotko za mor.de wiec palcem nie kiwna w twojej sprawie
          • asia-loi Re: do gogologog 10.02.15, 21:51
            gogologog napisał:

> Trzeba bylo wyjsc na ulice jak Komoruski robil zamach stanu i falszowano wybory>

Wiesz co, gogologog Ty masz jakąś obsesję na punkcie PO. Czego by wątek nie dotyczył, zawsze musisz coś napisać złego o PO. Nie jestem zwolennikiem PO, ale PiS-u też nie i żadnej innej partii. W "nowej" Polsce rządziły już wszystkie liczące się partie i jedni wcale nie są lepsi od drugich. Jedni na drugich gadają, a jak dojdą do władzy to robią dokładnie to samo.
            Mnie w PiS-ie przeraża nienawiść do drugiego człowieka, tylko dlatego, że ktoś ma inne poglądy i Ty też to prezentujesz na forum. Dla Ciebie PiS to chodząca doskonałość, a wszyscy inni be.
            • scher Re: do gogologog 11.02.15, 00:48
              asia-loi napisała:

> Mnie w PiS-ie przeraża nienawiść do drugiego człowieka

Chyba za dużo reżimowych mediów oglądasz, to one doprawiają PIS-owi różne takie gęby. Nie można jak pelikan łykać wszystkiego, co funkcjonariusze dziennikarstwa podają ci do wierzenia.
              • kozica111 Re: do gogologog 11.02.15, 16:12
                Nie zauważyłam tej nienawiści.
              • asia-loi Re: do scher 11.02.15, 22:53
                scher napisał:

> asia-loi napisała:
                > > Mnie w PiS-ie przeraża nienawiść do drugiego człowieka
                >
                > Chyba za dużo reżimowych mediów oglądasz, to one doprawiają PIS-owi różne takie
                > gęby. Nie można jak pelikan łykać wszystkiego, co funkcjonariusze dziennikarstwa podają ci do wierzenia.>

Tak się składa, że widzę to nie tylko w mediach, ale też u ludzi których znam osobiście. Są zagorzałymi zwolennikami PiS-u, non stop chodzą do kościoła, jeden nawet jest katechetą, a w realnym życiu zupełnie nie postępują tak jak wynika to z wiary, którą wyznają.
                • scher Re: do scher 11.02.15, 23:17
                  asia-loi napisała:

> Tak się składa, że widzę to nie tylko w mediach, ale też u ludzi których znam o
                  > sobiście. Są zagorzałymi zwolennikami PiS-u, non stop chodzą do kościoła, jeden
                  > nawet jest katechetą, a w realnym życiu zupełnie nie postępują tak jak wynika
                  > to z wiary, którą wyznają.

No to już jest bardziej wiarygodne, te osobiste doświadczenia. Tylko czy takie postawy mają rzeczywiście związek z konkretną partią? Ja znam osobiście kilku nienawistników, którzy są zwolennikami PO. I czego to dowodzi?
                  • asia-loi Re: do scher 12.02.15, 20:49
                    scher napisał:

> No to już jest bardziej wiarygodne, te osobiste doświadczenia. Tylko czy takie postawy mają rzeczywiście związek z konkretną partią? Ja znam osobiście kilku nienawistników, którzy są zwolennikami PO. I czego to dowodzi?>

Wiesz, o tyle mają wspólnego z wiarą, że PiS i jego członkowie, zwolennicy bardzo mocno podkreślają swoje związki z Krk, podpierają się Bogiem z każdej strony, a po wyjściu z kościoła zupełnie nie postępują tak, jak wynika z religii, którą wyznają. Tak samo jak Krk odwołuje się do nauk Chrystusa, podpiera się nimi, a nie ma z nimi nic wspólnego, i jak tak czytam historię Krk to dochodzę do wniosków - że nigdy nie miał. Jak się ma ten ogrom haniebnych kart w historii Krk do wartości które sam głosi, chociażby "miłuj bliźniego swego jak siebie samego", a takie wartości jak prawda, uczciwość, sprawiedliwość, dobro to już jest tylko teoria w KrK i gorliwych wyznawców Krk.
                    • scher Re: do scher 12.02.15, 21:45
                      asia-loi napisała:

> Wiesz, o tyle mają wspólnego z wiarą, że PiS i jego członkowie, zwolennicy bardzo mocno
                      > podkreślają swoje związki z Krk, podpierają się Bogiem z każdej strony, a po wyjściu z kościoła
                      > zupełnie nie postępują tak, jak wynika z religii, którą wyznają.

Nie odnoszę jakoś masowo takiego wrażenia, ale nawet jeśli to przeszkadza mi to nie bardzo, bo dotyczy ich osobistego życia i systemu wartości, a nie wpływa na standardy życia publicznego.

Za to ogromnie mi przeszkadza fakt, że zwolennicy PO postępują sprzecznie z ideami, które głoszą. W szczególności narusza moje prawa to, iż odmieniając przez wszystkie przypadki pojęcia takie jak " konstytucja", "demokracja", "standardy demokratyczne", tak naprawdę, na bezczela, wprowadzają miękki totalitaryzm właściwie w każdym już obszarze życia społecznego, dramatycznie ograniczając przestrzeń mojej czy twojej wolności.
          • kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:11
            Byle do wyborów.
        • jakw Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 22:34
          A jednak na temat. Obecny stan stosunku państwa do twoich problemów jest wynikiem wielu działań, które robiono przez wiele ostatnich lat. I całkiem sporo wyborców przyklepywało te działania w kolejnych wyborach.
        • scher Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 00:49
          d.o.s.i.a napisała:

> Jak zwykle nie na temat.

Oj,bardzo na temat.
      • dyzurny_troll_forum Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:03
        gogologog napisał:

> Nie przewalutuja ci tego kredytu po kursie z dnia podpisania umowy, zapomnij.

Pozwolę sobie zacytować:
        -------------------------
        Naiwni wy....Zawsze się na coś nabierzecie. W PRL były książeczki samochodowe, mieszkaniowe...polisy posagowe etc. Potem w latach 90 pojawił się tzw "system argentyński" i super lokaty u Grobelnych, jakieś domki na wakacje. A teraz to już jazda po bandzie: Super OFE-srofe, poliso-lokaty, amber goldy, kredyty we frankach i srankach, programy-sramy "MdM" ,"RnS", pożyczki na start, dopłaty do wszystkiego, extra garnki , kołdry z jelenia, umowy na tańsze rozmowy i prąd... itp.. .... byle by tylko Was wciągnąć w cokolwiek. A zawsze chodzi o to aby Was wycyckać. Program jest jeden ....Strzyc Barany smile
        ------------------------
    • jakw Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 10.02.15, 23:16
      > Wiec ja sie pytam. Skad to sie bierze, ze w Polsce jest takie dojmujace przeswi
      > adczenie, ze czlowiek ma sobie radzic sam, przedzierac sie przez gaszcze przepi
      > sow, pulapki zastawione przez mniejszych i wiekszych oszustow, a jesli noga mu
      > sie powinie, to zawsze jego wina?

Myślę, że przyczyny tego dość zwięźle wyłożył prawnuk pewnego noblisty.
    • fikus_na Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 09:27
      Wielka Brytania jest państwem opiekuńczym, a Polski na to nie stać. Tu mamy dziki kapitalizm wzorowany raczej na USA, ale to też nie to samo. Poza tym mentalność mamy, jaką mamy. Po wojnach i komunizmie, zwykle człowiek człowiekowi wilkiem i tyle. Przykre, ale szybko to się chyba nie zmieni.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 12:52
        >> Wielka Brytania jest państwem opiekuńczym, a Polski na to nie stać.

No zaraz, to co robia UOKiK, nadzor bankowy, rzecznik praw obywatelskich? Za co dostaja pensje?
        • fikus_na Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 15:24
          Pozory działalności, a skuteczne działanie, to dwie różne rzeczy.
          A co robią? Niewiele?
          Coś tam robią, jak każdy urząd. Wiele zależy od konkretnych osób. Summa summarum, jak są efektywne sama widzisz.
        • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:03
          o zaraz, to co robia UOKiK, nadzor bankowy, rzecznik praw obywatelskich? Za co dostaja pensje?

niezle niezle,
          a to nie wiesz ze sa tworzone specjalne posadki dla swoich?
          Kopaczka sie juz nawet nie kryje zatrudniajac kolezanki z wojska - co mam jej na plus (nie krycie sie, a nie zatrudnianie). Chociaz przypuszczam ze bierze sie to ze zwyklej bezczelnosci a nie z uczciwosci
    • milka_jogurtowa Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 12:03
      A ja nie rozumiem dlaczego Bieńkowska nie może powiedzieć "sorry taki mamy klimat" bo wszyscy głęboko oburzeni i musi się tłumaczyć i przepraszać, natomiast Szczurek z uśmiechem na ustach może powiedzieć" nie pomożemy frankowiczom, bo okradający ich straciliby 30 miliardow" i to jest ok, i nikt sie nie miota. Kurde spóźnienie pociągu ważniejsze od tragedii ludzi z ogromnymi długami.....

Czy to nie jest wina spoleczenstwa ze jest traktowane tak jak jest?
      Teraz rzadzacy wiedza ze nie musza sie przejmowac chciwoscia bankow, ale skupic sie zeby pociag podstawic na czas, bo to jest priorytet spoleczenstwa polskiego.
      • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 12:51
        >>> nie pomożemy frankowiczom, bo okradający ich straciliby 30 miliardow" i to jest ok, i nikt sie nie miota. Kurde spóźnienie pociągu ważniejsze od tragedii ludzi z ogromnymi długami.....

Tez tego nie rozumiem. Jawnie wladza wystepuje przeciwko obywatelom i wszyscy uznaja, ze jest to ok.

>> Teraz rzadzacy wiedza ze nie musza sie przejmowac chciwoscia bankow, ale skupic sie zeby pociag podstawic na czas, bo to jest priorytet spoleczenstwa polskiego.

Tez sie zgadzam. Oprocz tego wazne sa drzewa na Swietokrzyskiej, sciezki rowerowe i tecza. A to, ze miliony polakow robionych sa w ciula przez tysiace instytucji zerujacych na nich, to nikogo nie obchodzi.
        • martishia7 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:09
          Ogólnie nie mam siły i zdrowia udzielać się w tym wątku, ale na to pytanie chętnie odpowiem:

> Tez sie zgadzam. Oprocz tego wazne sa drzewa na Swietokrzyskiej, sciezki rowero
          > we i tecza. A to, ze miliony polakow robionych sa w ciula przez tysiace instytu
          > cji zerujacych na nich, to nikogo nie obchodzi.

Gdyż czwarta władza jest do luftu i o tym jest mówione, o czym czwarta władza klepie.
        • kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:15
          Bądźcie na marszu 28.02.15
        • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:06
          Napiszesz nam uczciwie ile razy glosowalas na te wladze?
          I ile razy smialas sie z kurdupla bo tak nadaja media?
          A moze 10-go wychodzisz co miesiac na ulice?
          Nie? To popieraj swoich
          • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:13
            >> ile razy smialas sie z kurdupla bo tak nadaja media?

smieje sie z kurdupla nie dlatego, ze tak nadaja media, ale dlatego, ze jest to koles, ktory nawet nie ma konta w banku, wiec jego znajomosc gospodarki, zycia normalnych ludzi jest jak znajomosc swini na gwiazdach.
            Nie badz smeiszny.
            • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 21:52
              Uwazasz ze jak ktos nie ma konta w banku na swoje nazwisko - bo na tym caly trik z Jarkiem polegal - to nie zna sie na gospodarce i zyciu?
              Ty przeciez masz konto chyba od lat i wtopilas w chf-y przez naiwnosc lub glupote - jak to wytlumaczyc?
      • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 22:45
        "A ja nie rozumiem dlaczego Bieńkowska nie może powiedzieć "sorry taki mamy klimat" bo wszyscy głęboko oburzeni i musi się tłumaczyć i przepraszać, natomiast Szczurek z uśmiechem na ustach może powiedzieć" nie pomożemy frankowiczom, bo okradający ich straciliby 30 miliardow" i to jest ok, i nikt sie nie miota. "

Serio nie wiesz? Banki trzymaja za morde urzedasow z KNF (albo to ich byli pracownicy, albo mlodzi ktorzy marza o biurku w banku), wlascicieli gazet bo kupuja ogloszenia i oczywiscie tzw politycy siedza w ich kieszeniach.
        Troche piany bylo bite, pln sie chwilowo umocnil, chf po 4 - sprawa przycichnie i pod dywan jak setki innych.
        Temat bedzie odgrzany jak bujnie na 5 - a to kwestia czasu: Ukraina, ropa, Grecja cokolwiek.
        Wiec trzeba sie pogodzic ze chalupa bedzie 3x drozsza.
        Najgorsze tylko to ze chalupy tanieja, i jak bedzie sie chcialo dodatek do emerytury, to do odwroconej hipoteki ten sam bank wyceni wartosc na 1/10 ...
        Najwazniejsze ze zyje sie lepiej, 3x15%
    • rosapulchra-0 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:34
      Myślę, że to przede wszystkim kwestia mentalności. Za komuny wszystko było nasze, więc niczyje i można było to prawie bezkarnie rozkradać. Kombinowało się na wszystkich możliwych frontach, aby można było kupić wymarzone towary w Pewexie za bony. Uczciwy człowiek był frajerem w oczach większości społeczeństwa. Była jedna partia i zapisanie się do niej dawało przywileje. Zresztą do dziś ta partia, oczywiście pod innymi szyldami, sobie świetnie poczyna. W końcu nikt nie został rozliczony za swoje dokonania podczas komunizmu. A Gierka, który zadłużył państwo na ciężką kasę, dziś się hołubi..
      Dziś mnie śmieszą tłumaczenia, że Polska to biedny kraj, który od ćwierć wieku nie może się podnieść z gliszczy komuny. Matki niepełnosprawnych dzieci musiały z nimi przyjechać do sejmu i koczować, aby dostać byle ochłap. Pielęgniarki o świcie były wyrzucane jak worki śmieci z ministerstwa na rogu Brackiej i Nowogrodzkiej, bo chciały godnie zarabiać. Miliony ludzi, gdy tylko to się stało możliwe, sp*eprzyło z tego kraju, w tym również elita intelektualna. Wolą zasuwać na zmywakach i godnie żyć, niż walczyć o każdą złotówkę.
      Zaznaczam, że nie generalizuję. Znam mnóstwo ludzi, którzy sobie świetnie radzą w Polsce i bardzo im tego zazdroszczę, ale życzliwie zazdroszczę i życzę im jak najlepiej.
      IMHO u władzy nadal są ci, którzy za komuny sobie świetnie poczynali dzięki jednej partii, i co gorsza, są nie do ruszenia. Dlatego w tym kraju dzieje się jak się dzieje. Szaraczek, jeśli nie ruszy d..py, to po prostu zginie, ale zanim to zrobi będzie pluł na polską rzeczywistość i narzekał na swój parszywy los.
      • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:08
        Dodaj do tego milion podpisow pod wnioskiem o referendum wywalone do kosza.
        I dziennikarzyny wiszacych na paskach reakcji z trwoga o wlasna dup...e co to nie rusza smierdzacego tematu.
        A to powinno dudnic 24h/dobe - na wszystkich kanalach.
        • kozica111 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:19
          Jak pisałam o lasach państwowych to mało osób z forum wiedziało o co chodzi, mała jest świadomość albo za duże jest/było zaufanie do naszych polityków.
          Brakuje u nas tez męża stanu, osoby z charyzma i uczciwej do tego - a ponieważ wiadomo że ryba sie psuje od głowy to idąc od góry w dół jest jak jest...
          W PO dziwi mnie buta i traktowanie wyborców jak upierdliwego gza od którego sie trzeba odgonić /temat franków acz nie tylko dokładnie to ilustruje/, zapomnieli chyba kto jest ich pracodawcą ...a może tym pracodawca zwyczajnie nie jesteśmy.
    • lauren6 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 16:55
      Zauważ, że naród takie zachowanie kupuje, właśnie na zasadzie radości z czyjegoś nieszczescia. Trzeba bylo czytac co sie podpisywalo, luksusow sie zachcialo to teraz placzcie i placcie. Instytucje reaguja dopiero gdy sytuacja realnie zagraża gospodarce, jak np. w przypadku nadmiaru kredytów we franku. Gdyby ludzie, zamiast cieszyć sie z cudzej straty, razem protestowali przeciwko bankowym i ubezieczeniowym oszustom, sytuacja w PL bylaby jak w UK.
    • d.o.s.i.a Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:10
      Dwa dni po aferze z HSBC i unikaniem podatkow w UK juz komisja przesluchuje najwyzszych przedstawicieli banku. Wszystko jest transmitowane na zywo. Dwa dni!
      A u nas kiedy KNF zajela sie manipulacja cen akcji na gieldzie warszawskiej i dlaczego od 3 lat cisza?
      • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 17:16
        czekaja na przedawnienie.
        Zaplanowali to juz dawno - tak bylo tworzone tzw. prawo.
        Przypomnij sobie min. Ziobre ktory ruszyl to gow....no adwokacko-notarialne ...
        A co zrobil raptem? Stawki obnizyl o 50% ... Machina nie dopusci aby ktos niszczyl krecacy sie monopol.
        Ty sie nie pytaj i nie szukaj odpowiedzi w rezimowej tv. Wystarczy wyjechac do lasu i pomyslec przez chwile
    • lauren6 Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 11.02.15, 18:25
      Zauważ, że naród takie zachowanie kupuje, właśnie na zasadzie radości z czyjegoś nieszczescia. Trzeba bylo czytac co sie podpisywalo, luksusow sie zachcialo to teraz placzcie i placcie. Instytucje reaguja dopiero gdy sytuacja realnie zagraża gospodarce, jak np. w przypadku nadmiaru kredytów we franku. Gdyby ludzie, zamiast cieszyć sie z cudzej straty, razem protestowali przeciwko bankowym i ubezieczeniowym oszustom, sytuacja w PL bylaby jak w UK.
    • gogologog Re: Jaka jest rola panstwa polskiego? 14.02.15, 09:49
      2,5 mln nieważnych głosów z ostatnich wyborów do sejmików województw chce zbadać Fundacja Batorego, by sprawdzić, czy nie doszło do nadużyć - podaje "Gazeta Wyborcza". Ale PKW uważa, że to niemożliwe.
      fakty.interia.pl/prasa/news-gazeta-wyborcza-pat-z-niewaznymi-glosami,nId,1672189#pst85701369

W 2011 PO przegłosowało ustawę o ordynacji wyborczej utajniającej przyczynę nieważności głosów wyborczych.
      Trzeba bylo wtedy wyjsc na ulice ... Tylko ze media nie trabily o tym. Wazne jest ze ktos zjadl kanapke w sejmie.
      I jest to jak najbardziej na temat dlaczego tzw panstwo i rzad pozwala bankom grabic Kowalskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka