Dodaj do ulubionych

Pączki z Biedronki

12.02.15, 10:48
... z czego się je produkuje, że opłaca się je sprzedawać poniżej 0,50 zł za sztukę?
Wiem, Emama piecze samodzielnie smaczne i zdrowe ze szpinakiem lub brokułami. Ja jestem leniem patentowanym i pączki kupiłam, nie te biedronkowe ale zastanawia mnie czy te które nabyłam są ze zdrowszych składników czy to taki sam szajs tylko droższy?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:50
      dzisiaj to wszystkie markety maja takie ceny. mnie zastanawia fenomen paczkow blikle - w zyciu gorszych nie jadlam.
      • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:23
        one były kiedyś dobre. Serio, serio... Bywały o określonych godzinach, były jeszcze gorące (dopiero co przyniesione z zaplecza, gdzie je smażono) i znikały blyskawicznie. To było dawnio temu, jeszcze gdy lody Blikle robil w dwoch smakach i sprzedawal na kulko miedzy dwoma okrąglymi wafelkami
        smile
        Jako, ze byly to tereny mojego dziecinstwa - bardzo czesto podglądałam razem z calą bandą dzieciakow pracę cukierników (od strony jelenia na podworku mieli zazwyczaj okna otwartesmile
        • default Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:50
          O, ja też pamiętam pączki od Bliklego z dawnych czasów (lata 70-te) - moja mama pracowała w PAP, więc miała po drodze i często kupowała wracając z pracy. Wtedy te pączki były rzeczywiście pyszne i jedyne w swoim rodzaju - nie do pomylenia z żadnym innym pączkiem.
        • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:52
          na terenie mojej uczelni miescila sie smazalnia blikle - tak smierdzialo spalonym tluszczem, ze sie flaki wywracaly. ostatni raz jadlam paczka od bliklego 12lat temu na nowym swiecie, nie mialam juz pozniej odwagi.
          • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:09
            no i masz odpowiedz. Pączki były smaczne, gdy Blikle miala tylko jeden lokal. Na Nowym Swiecie.

A jeszcze lepsze były pączki od Jankowskiego z pawilonów na Świętokzyskiej (Róg Marszałkowskiej i Świętokrszyskiej. smile

Ps. A tak wogóle to pączków ja nie lubię za bardzo...
            • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:41
              wlasnie ten na nowym swiecie byl paskudny - spalony, strasznie ciemny na starym tluszczu, kluchy w srodku, nadzienie aromatyzowane. i to nie byl tlusty czwartek. cena bliklowa a produkt bazarowy. zachodzilam w glowe skad te kolejki w tlusty czwartek? po napis na pudelku?
              • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:44
                12 lat temu - to juz nowa era dla Bliklego.
                Pisałam o latach 70-tych. I wcześniejszych big_grin big_grin big_grin

nadzienie aromatyzowane - zapewne trafiłaś na różę. (dla mnie tez niezjadliwa )
                • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 14:01
                  w latach 70tych to mnie jeszcze w planach nie bylo smile
                • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 14:04
                  ps jak bylam w ciazy to smakowaly mi wszystkie paczki - nawet marketowe, niestety sa skutki - moj syn jak widzi paczka, to sie az trzesie i na jednym nie chce poprzestac.
      • drinkit Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:57
        Hmm, jadłam pączki od Bliklego kilka lat temu i były pyszne - nieduże, ciężkie, kapitalnej jakości. Aż dziw że tak piszesz.
      • gazeta_mi_placi Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 16:15
        Blikle są wstrętne, takie ubite twarde ciasto, lukrowa obrzydła posypka.
    • ina_nova Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:51
      nie wiem z czego, ale są boskie!
    • marzeka1 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:51
      Nie wiem z czego, ale też widziałam wczoraj w cenie 0,59 gr. Kupiłam dziś w cukierni, w której kupuję co roku, jeden pączek 1,80.
    • wielkafuria Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:54
      dzisiaj widziałam w lidu po około 70 a jak sie kupi 24 to chyba po 40 groszy. mniej wiecej.
      co do biedronkowych to ja uwielbiam ich podłuzne paczki z bita smietana, chociaz od dawna nie było uncertain
      a ja najbardziej lubie takie drozdzowe z lukrem tongue_out
      • niktmadry Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:56
        Ale ja nie piszę o tych, które mają zawsze. DZiś można kupować na paletki (24 sztuki za 10,80 zł lub sztuka za 0,45 zł) .
    • peggy_su Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 10:57
      Nie mam pojęcia, nie znam się. Sama kupiłam kilka wczoraj w tesco. Jeden pączek był całkiem ok, drugi był ohydny. A niby w tej samej cenie, sprzedawane razem.

A taka rozmowa zasłyszana w jednej niedużej lokalnej piekarni wczoraj:
      Piekarnia. Akurat przyjechala dostawa, w sklepie tylko ja z Endriu. Ekspedientka do pana z towarem: - i co paczki jutro przywieziesz?
      Pan: ta, probowalem z dziesiejszej dostawy do X.
      Pani: - I co - niedobre, nie?
      Pan: - No, straszne
      Pani: - No wiedzialam, pamietam jakie w tamtym roku były ohydne. A jeszcze jak pomysle, co oni do nich dodaja... ..
    • niktmadry Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:01
      Nie wiem czy to norma ale... pewna piekarnia zaopatrująca pewien sklep przywozi do niego codziennie pączki z adwokatem, czekoladą i pierdylionem innych rodzai nadzienia i posypki. Dziś przywieźli 300 pączków z ...dźemem. Innych nie piekli. Nawet bułek wszystkich nie przywieźli - nie piekli. Piekli pączki z dżemem.
      • dziennik-niecodziennik Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:19
        nie rozumiem co Cie dziwi. w praktycznie kazdej cukierni tak jest w Tłusty Czwartek.
      • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:20
        pączki się smaży, smaży smaży!!!!!
        smile
        • cosmetic.wipes Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:54
          No właśnie podobno niektóre "cukiernie" nie smażą, a pieką. Bo taniej wychodzi. Tylko czy to jeszcze jest paczek czy juz tylko buła z dżemem?
    • jagienka75 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:04
      całkiem sporo ludzie kupuje w Biedronce pączki. wiele osób bierze po 1 lub nawet po 2 opakowania.
      ja kupiłam w cukierni obok, ponieważ nie wezmę do ust pączka z marmoladą. kupiłam z budyniem, ale i tak mąż większość zje, bo ja i dzieci to nie bardzo za pączkami przepadamy.
      zjadłam przed chwilą 2 do kawy i wystarczy mi na cały rok.
      cena 1 pączka w takiej cukierni wynosi 1,25 zł.
      w Biedronce 0,45 zł.
      • jagienka75 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:06
        o sorry, cena 1,21 zł.
        pomyliłam się.
      • sanrio Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:28
        nie przepada za pączkami i zjada 2 na raz big_grin
        • jagienka75 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 16:13
          sanrio napisała:

> nie przepada za pączkami i zjada 2 na raz big_grin

tak. dwa na raz do kawy i TYLKO dwa pączki na rok.
    • maggi9 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:04
      Zastanawiałam się już w zeszłym roku przy okazji jakiegoś artykułu w wyborczej o najdroższych i najtańszych pączkach czy jakoś tak. Albo o samych najdroższych. No mniejsza o to.

I tak właśnie myślałam co jest w pączku za 10zł i co jest w pączku za 50gr. Ja nie kupuję tych najtańszych właśnie z obawy co tam jest i ogólnie nie wyglądają zachwycająco (widziałam w Lidlu, takie napompowane i plastikowe się wydawały) a w tym za dychę to raczej chodzi o miejsce zakupu a nie składniki użyte do produkcji. Ja tam kupuję pączki gdzieś ze środka stawki, po ok 2 zł. Te po 50 groszy to chyba dla tych co muszą dziś koniecznie wsunąć cały karton. Mi starczy jeden.
      • hanka20074 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:09
        Właśnie skosztowałam paczka z Biedronki.
        A fuj, sama chemia w cieście ale za to nadzienia nie pożałowali smile
    • triismegistos Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:07
      Z brokułami to może nie, ale ze szpinakiem i czosnkeim chętnie bym usmazyla. Tyle, że nie chce mi się utylizować takiej kupy smalcu.
      Właśnie, nie jadlam dzisiaj pączkow i podejrzewam, ze dopiero późnym wieczorem skonsumuję.
    • hema14 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:12
      Obawiam się, że w Tłusty Czwartek ilość przeważa nad jakością i smażą byle więcej -czasem w środku wokół dżemu jest lekko surowe ciasto - albo skórka zbyt nasączona tłuszczem, tłuszczem być może zbyt zużytym..
      Ale dziś kupiłam 2 pączki po 75gr ciesząc się jakie tanie, a potem zobaczyłam w Biedronce po 45gr, kupiłam 1. W domu zjadłam oba rodzaje i porównałam - oba smaki takie sobie, nie pachnące, ciasto właściwie bez smaku, dżem jakiś tam - dobrze, że nie wydałam dużo pieniędzy bo szkoda na taki zapychacz. W tym roku nie smażę sama bo to dużo roboty ale smakowo wychodzą mi lepsze niż te z masowej produkcji - pozostaje mi wierzyć, że mniejsze cukiernie mają swoje stare dobre przepisy i się ich trzymają nawet dziś.. i pewnie tak, skoro pączek może kosztować 1,80zł w Tłusty Czwartek.
      • 3lato Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:26
        Od lat odpuszczam sobie marketowe pączki.
        • duveen Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:32
          a mnie zastanawia, dlaczego wczoraj - czyli w środę, wszystkie rzeszowskie biedronki były uwalone paletami pączków ? i czy dzisiaj to są te same pączki, czy jednak świeże. ?

na demotywatorach jest piękny demot z pączkami kupionymi wczoraj w tesco - z datą pakowania dzisiejszą

• guderianka Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:30
      Kupiłam 15 pączków w Lidlu- z czekoladą, truskawką i wieloowocowe-zapłaciłam 6,75
      i 3 pączki w cukierni za łącznie 6,96
      Są inne-nie gorsze nie lepsze, żadne idealne
      • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:49
        bylam przed 9 z lidlu po bulki i paczka nie bylo ani jednego smile
        • guderianka Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 15:01
          ja też byłam przed 9. Pączki całe kartony do wys.ok 130 cm -kilka stóws, trzy smaki i pani wkładajaca do torebek i dalej tam gdzie zwykle są donaty ze dwie "zgrzewki"
      • olewka100procent Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:55
        kupiłam 2 pączki w cukierni tradycyjnej , istnieje juz ze 20 lat . I co mogę stwierdzić , pączki takie sobie, ale to dlatego ze w lidlach i biedrach to te pączki są pompowane, mięciutkie a tradycyjny pączek to lekki gnieciuch no i my się przyzwyczailiśmy do tego mięciusiego puszystego, dlatego gnieciuch juz tak nie smakuje, on smakował kiedyś kiedy nie było tyle chemii w żarciu
    • cilantre Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 11:52

No dobra - czytajcie
      natemat.pl/133121,mrozonki-z-rumunii-masa-z-50-skladnikami-tak-produkuje-sie-paczki-dla-hipermarketow
    • premeda Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 12:17
      Właśnie kupiłam po 1,90zł z lokalnej renomowanej cukierni. Pycha pączki ale i tak marzą mi się buły z makiem z dzieciństwa z pobliskiego GS-u. Nikt pyszniejszych, nie umiał zrobić od ich jednego cukiernika, jak robił inny to nie było to, chociaż przepis znali.
    • sanrio Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 12:34
      proszę bardzo, oto odpowiedź
      smacznego uncertain
      • default Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 12:57
        Bez przesady, ja nie widzę w tym składzie jakiejś trucizny, to samo masz w większości produktów, czy to piekarniczych czy innych. Także w domowych wypiekach - mało to osób piecze ciasta na "utwardzonym tłuszczu roślinnym" (kasie czy inne) oraz z dodatkiem E500 (proszku do pieczenia) ?
        • sanrio Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:05
          nie wiem ile osób piecze na kasi, ja tego nie robię i unikam przemysłowych wypieków. Dla mnie utwardzony tłuszcz roślinny to trucizna, ale jak chcesz to jedz, nie zabraniam tongue_out
        • gaskama Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:09
          No i pewnie 90% społeczeństwa zgadza się z tobą. Ale są też ludzie, którzy mają inne zdanie na ten temat. Przecież nikt ci nie zabrania tego jeść, łącznie z Kasią.
          Czasem żałuję, że ludzie tak strasznie mają d..pie, co jedzą. Przez to jedzenie bez chemii jest tak kosmicznie drogie.
          • default Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:40
            Wiem, że nie jadacie margaryny (emama?? W życiu! wink), ja zresztą też nie, ciasta piekę na maśle, ale proszku do pieczenia czasem używam i przypuszczam, że większość piekących w domu też.
            Ale nie o to mi chodzi, by wychwalać przemysłowe produkty piekarnicze, tylko o to żeby nie popadać w panikę na widok każdego "E-coś tam", bo za wieloma z tych oznaczeń kryją się zupełnie zwyczajne i używane także w domu substancje. Którymi raczej nikt (o ile nie jest jakimś alergikiem albo nie żre tego na okrągło i za dużo) się nie otruje.
            • maggi9 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:43
              Przypominają mi się te obrazki:

https://bi.gazeta.pl/im/d6/04/ea/z15336662Q,Sklad_chemiczny_banana.jpg
              https://i.pinger.pl/pgr263/0a73522f000de7fa52e42581/z15336624Q,Sklad_chemiczny_jajka.jpg
              https://bi.gazeta.pl/im/b1/04/ea/z15336625Q,Sklad_chemiczny_borowek_amerykanskich.jpg
              • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:46
                co Ty tu dajesz!!!! Toż to sama chemia big_grin
                Ileż E!!!!!
                • maggi9 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:47
                  A ile E w borówce. Kto by pomyślał, że to taka chemia wink
                • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:48
                  H2O i NaCl to tez chemia.
                  • sanrio Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 20:25
                    no ale co chcecie tym udowodnić? Jak wyżej - jedzcie sobie te pyszne marketowe pączki, na zdrowie, ja jednak podziękuję.
                    • maggi9 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 20:34
                      Nie wiem dlaczego uważasz, że ktoś tu broni marketowych pączków? Ja ich nie jem bo uważam, że sa zwyczajnie niesmaczne i zrobione z niewiadomoczego.

Obrazki mają za zadanie ośmieszyć tropicielki wszelkich E oraz "dziwnie brzmiących składników, które na pewno sa samą chemią"
                      Wszystko co jemy jest chemią, my jesteśmy chemią a niektóre E są zwyczajnie niegroźne lub wręcz naturalne. Tyle w temacie.
                      • sanrio Re: Pączki z Biedronki 13.02.15, 06:58
                        ponieważ odpowiedziałaś na mojego posta o składzie pączków. Równie dobrze mogłabyś założyć osobny wątek skoro nie chciałaś nawiązywać do tego co napisałamwink
            • kochamruskieileniwe Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:48
              e tam. wlasnie że uzywam .
              I szukam takiej bez serwatki.

A co!

Ps do pączków zużyłam 36 zółtek.
              Przepiórczych. Troche wkurzające jest oddzielanie ich od białek.
    • kota_marcowa Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:56
      Pączki marketowe, tak naprawdę niewiele mają z pączkami wspólnego. Już pomijając całą tablicę Mendelejewa, która powoduje, że są napompowane i nie psują się przez długi czas, to są pieczone, a nie smażone.

Ja kupiłam pączki w sprawdzonej cukierni, oczywiście smażone, pyszne, pachnące, nadziewane prawdziwą marmoladą, a nie słodkim ulepkiem o smaku cukru, fakt, że dużo droższe niż te z biedronki.
      • thea19 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:59
        paczek z marketu jest jak bulka z marketu - po kilku godzinach twarde jak skala
    • aankaa Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 13:59
      w mojej lokalnej cukierni płaciłam po 2,5
      • lafiorka2 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 16:19
        nie wiem z czego są...ale na prawie 100% sa mrożone.U mnie przynajmniej.Tak samo Lidl....
        nie ma to jak "moja" mała cukiernia smile
    • annajustyna Tu masz odpowiedz: 12.02.15, 19:03
      pieniadze.fakt.pl/konsument/zobacz-z-czego-jest-paczek-z-marketu-sklad-paczka,artykuly,523714.html
    • lola211 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 20:25
      Jadłam dzis pączki w firmie -nie były marketowe najtansze, ale i nie ekskluzywne.Porównalam z
      kupionymi dla rodziny w znanej wrocławskiej cukierni.Z rózą oraz ze śliwka.Pyszne,te ze sliwka zwlaszcza, bo nie słodkie nadzbyt.Wspaniałe ciasto,pyszne naturalne nadzienie.
      Czuc jakosc uzytych skladnikow, pączek kosztowal 3 zl.Jesli ma cos wspolnego z tymi za 50 gr to tylko kształt i nazwe.
    • annajustyna Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 20:31
      Podobno niektore cukiernie tez na gotowcach jada sad.
      • puellae_2007 Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 20:39
        Syf i cala tablica mendelejewa żal mi było ludzi kupujących po 2-3 palety. Kupiliśmy w cukierni wyrabiane ręką cukiernika po 2,50 za sztukę, pyszne paczki jak domowe.
        • asia-loi Re: Pączki z Biedronki 12.02.15, 21:27
          Koleżanka z pracy zobowiązała się, że kupi rano pączki dla wszystkich. Kupiła i okazało się że były stare czyli wczorajsze. Ohyda. ja w ogóle nie przepadam za pączkami, a starych nie cierpię.
          Kiedy nie ma tłustego czwartku ta cukiernia ma bardzo dobre pączki.
    • klubgogo Re: Pączki z Biedronki 13.02.15, 10:14
      > ... z czego się je produkuje, że opłaca się je sprzedawać poniżej 0,50 zł

utwardzony tłuszcz roślinny, najgorszej jakości mąka pszenna, proszek jajeczny, zabarwiony sztucznie syrop g-f w roli nadzienia. Co chcesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka