Dodaj do ulubionych

Zadanie domowe

18.02.15, 17:04
I klas, więc musi być proste, ale coś nie mam weny.
W każdym wierszu wykreślić wyraz, który nie pasuje. Jaką wspólną nazwę nadasz wyrazom w każdym wierszu.

koza-zająć -zebra-lew
zegar-wiatrak-waza-zlew
bez-zawilec-trawa-narcyz

Mój pomysł, wykreślić wyrazy bez Z, ale jakie nadać nazwy - wyrazy bez z? To ma sens? A może skreślić trawa, a resztę nazwać kwiatami. Skreślić wiatrak, a resztę - przedmioty, które znajdziesz w domu?
Chyba za bardzo kombinuję. Pomożecie???
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:08
      Lew wiatrak trawa
      Roslinozerne w domu kwiaty
      • baltycki Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:22
        A dlaczego nadajesz "wspolna nazwe" juz po wykresleniu?
        1 wiersz to 4 wyrazysmile
      • vi_san Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:50
        Wiatrak i trawa, ok - takie same wnioski. Ale wśród zwierząt można wykreślić kozę - zwierzęta dzikie.
        • pani.jezowa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:54
          Ale koza ma literę Z a chodziło również o to, że wyrazy do wykreślenia tej litery nie mają.
          • vi_san Re: Zadanie domowe 19.02.15, 09:32
            O literze "z" nic nie ma w poście założycielskim, tylko "wykreśl te wyrazy, które nie pasują".
            Pierwszy zestaw: koza - zając - zebra - lew.
            a/. można wykreślić koza - zwierzę domowe;
            b/. można wykreślić lew - drapieżnik;
            Drugi zestaw: zegar - wiatrak - waza - zlew
            a/. można wykreślić wiatrak - rzecz użytkowana poza mieszkaniem
            b/. można wykreślić zegar - jedyny przedmiot wydający dźwięki
            Trzeci zestaw: bez - zawilec - trawa - narcyz
            a/. Można wykreślić trawę - pozostałe to kwiaty
            b/. można wykreślić bez - jedyny krzew
            Dodatkowo kierując się jedną zasadą przy wszystkich trzech kategoriach:
            a/. lew - wiatrak - trawa - bez "z"
            b/. lew - zlew - bez - jednosylabowe
            Zapewne można by znaleźć więcej, ale mi się nie chce. IMHO kretyńskie zadanie dla pierwszaków, bo nie mające JEDNEJ poprawnej odpowiedzi.
            • pani.jezowa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 16:52
              Ale to zadanie miało kontekst, którego autorka nam nie przekazała czyli to, co dzieci miały na lekcji.
              Znając polską szkołę i system nauczania podejrzewam, że była to litera Z.

Bo co meritum, to masz rację, ale polska szkoła nie uczy szerokiego myślenia i twórczego spojrzenia na problem. Rozwiązanie w polskiej szkole jest jedno, niestety.
    • guderianka Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:10
      lew-zlew-zawilec

LEW
    • klamkas Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:11
      lew/zlew/bez - wspólna nazwa: jednosylabowe
      • saszanasza Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:48
        Odpowiadasz na:
        klamkas napisała:

> lew/zlew/bez - wspólna nazwa: jednosylabowe

zgadzam się😃
    • mamma_2012 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:14
      Dobrze kombinujesz, zwłaszcza jesli lekcje sponsorowana literka Z.
      • verdana Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:15
        Zadanie pt. "Zgadnij, co poeta miał na myśli".
        • asia_i_p Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:27
          Niekoniecznie, równie dobrze może być pt. "Wszystko może być OK, bylebyś umiał uzasadnić".
          • marychna31 w ogóle nie wierzę w taką wersję 18.02.15, 23:57
            > Niekoniecznie, równie dobrze może być pt. "Wszystko może być OK, bylebyś umiał
            > uzasadnić".

Zadania w POLSKIEJ szkole. Niestety...
            Polska szkoła wychodzenia poza ramy niestety nie uczy. Raczej każdego w ramki wciska. Systemowo. Mój autystyczny syn, ma cudowna zdolność odnajdywania we wszystkim drugiego dna, drugiego znaczenia, niejednoznaczności. Jeśli zadania ma dwa rozwiązania to zawsze je znajdzie. Jeśli zadanie można rożnie interpretować- zawsze na to zwróci uwagę. Żaden z nauczycieli nigdy tego nie docenił. Każdy kwaśno co najwyżej zauważa, ze zadanie ma "błąd metodyczny". Moje dwuletnie (tak, tak krótko wystarczyło) doświadczenia z polską szkołą pozwoliły mi znaleźć diagnozę dla sytuacji, czemu to Polska nie ma żadnych nagród Nobla ani w ogóle liczących się w światowej nauce dokonań. Pięknych umysłów nikt nie wspiera. Systemowo.
            • aankaa Re: w ogóle nie wierzę w taką wersję 19.02.15, 00:07
              Moje dwuletnie (tak, tak krótko wystarczyło) doświadczenia z polską szkołą pozwoliły mi znaleźć diagnozę dla sytuacji, czemu to Polska nie ma żadnych nagród Nobla ani w ogóle liczących się w światowej nauce dokonań. Pięknych umysłów nikt nie wspiera. Systemowo.

a po co ma wspierać skoro jest forum ematka, gdzie każde, nawet najdziwniejsze, prace domowe rozwiąże (a przynajmniej postara się) grupa wsparcia tongue_out
            • d.o.s.i.a Re: w ogóle nie wierzę w taką wersję 19.02.15, 10:21
              > tak krótko wystarczyło) doświadczenia z polską szkołą pozwoliły mi znaleźć dia
              > gnozę dla sytuacji, czemu to Polska nie ma żadnych nagród Nobla ani w ogóle lic
              > zących się w światowej nauce dokonań. Pięknych umysłów nikt nie wspiera. System
              > owo.

Ale jak systemowo? Dziecko dostali ciekawe niebanalne zadanie. I co? Ano nic, bo i tak rozwiąże jak mamusia podpowie. Bo forum ematkiwe juz się zabrali za ustalanie poprawnej odpowiedzi a zadanie nazwalo niemetodycznym. To nie system a mamunie robią ze swoich dzieci niemyslace imbecylki.
              • maslova Re: w ogóle nie wierzę w taką wersję 19.02.15, 12:25
                No to moje dziecko ( 2 kl. SP) jest imbecylkiem, bo gdy pokazałam mu te zadanie, to nie wiedział, co nie pasuje.
                • d.o.s.i.a Re: w ogóle nie wierzę w taką wersję 19.02.15, 14:21
                  A w ogóle przedstawił jakies pomysły czy od razu stwierdził ze nie wie?
                  • maslova Re: w ogóle nie wierzę w taką wersję 19.02.15, 18:41
                    Powiedział, że nie pasuje "bez", bo to nie jest roślina. Kiedy powiedziałam mu, że jest taka roślina jak bez, to po dłuższym zastanowieniu się stwierdził, że nie wie, które wyrazy nie pasują.
          • verdana Re: Zadanie domowe 19.02.15, 10:28
            Nie, nie może, bo polecenie jest jasne "Wykreśl wyraz, który nie pasuje". Innymi słowy zakłada, ze jest taki wyraz. Pytanie na inwencje powinno zawierać polecenie "Wykreśl wyraz , który twoim zdaniem nie pasuje". Albo "Czy jakiś wyraz nie pasuje? Jeśli tak wykreśl go" .
            Nie można oczekiwać inwencji, jeśli formułuje się tak pytanie.
            • d.o.s.i.a Re: Zadanie domowe 19.02.15, 14:20
              Aha, czyli jak nie napisali w zadaniu ze można pomyśleć to znaczy ze nie można pomyśleć? Musi miec dziecko jak krowie na rowie napisane żeby w ogóle wlaczylo myślenie?
              I pomyśleć Verdano, ze Ty ten polski skostnialy system wspoltworzysz. Twoi studenci tez musza miec napisane kiedy maja być kreatywni a kiedy wystarczy być odtwórczym?
              • verdana Re: Zadanie domowe 19.02.15, 18:39
                Tak, bo wtedy nie wykonuje się polecenia. Poleceniem jest "znajdź niepasujący wyraz". A nie - znajdź wyraz, który czymś różni sie od innych - zupełnie inny rodzaj polecenia.
                Dziecko ma wykonywać polecenia, a nie robić z zadaniem to, co mu przyjdzie do głowy.
                Skostniały system to taki, w którym wydaje sie dzieciom idiotyczne polecenia, nie przystające do treści zadania. Nie ma to nic wspólnego z nauką myślenia, przeciwnie.
    • biala.czekolada Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:23
      Zajac,wiatrak, trawa/zwierzeta na 4 chodzace na 4 lapach,nogach (troche to glupie, ale takie bylo pierwsze moje skojarzenie), przedmioty w domu, kwiaty

Zadanie dla 1 klasy powinno byc oczywiste, a tutaj kazdy moze kombinowac inaczej.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zadanie domowe 18.02.15, 20:31
        a zając to na ilu chodzi niby?...
    • rhaenyra Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:28
      na trzeźwo ni uja
      • marychna31 :)))))))))))))))) nt 18.02.15, 21:13

• jakw Re: Zadanie domowe 19.02.15, 14:25
        rhaenyra napisała:

> na trzeźwo ni uja
        Czyli jest to zadanie dla gimnazjalistów wink
    • b-b1 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:52
      Wykreślamy lew, zlew, bez-bo są jednosylabowe i nie pasują do reszty(całościowo).
      1.zwierzęta
      2.przedmioty
      3.rośliny
      • pani.jezowa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:10
        Bez też jest rośliną, wiec pasowałby do reszty.
    • aqua48 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 17:59
      Koza, zlew, trawa, ale zabijcie mnie nie wiem dlaczego nie pasują.
    • mynia_pynia Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:04
      Lew, bo drapieżnik, wiatrak bo to nie przedmiot domowy, bez bo krzew.
      • verdana Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:10
        No, ale trawa to też nie kwiat...
        • slonko1335 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:14
          a koza w przeciwieństwie do pozostałych hodowlane-reszta wolno żyjące..
          • baltycki Re: Zadanie domowe 18.02.15, 21:08
            I rogata smile
      • maslova Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:15
        Ale zostaje trawa, a to nie kwiat wink
        Głupie to zadanie, trzeba chyba znać treść lekcji, do której się odnosi, wtedy łatwiej o skojarzenia.
        Wg mnie wykreślamy wyrazy bez Z, czyli lew, wiatrak, trawa, zostają kategorie: zwierzęta, przedmioty, rośliny.
        Ale życia w obronie mojej teorii bym nie oddała wink
    • slonko1335 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:18
      Moim zdaniem masz rację i chodzi o wykreślenie wyrazów nie zawierających "z" - na poziom pierwszej klasy byłoby to sensowne.
    • d.o.s.i.a Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:19
      Kolejne dzieciateczko uposledzone nie umie zrobic zadania domowego...? Smutne...
    • asia_i_p Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:29
      Nie musi być proste, może być tak, że ma kilka rozwiązań, a chodzi o to, żeby dziecko potrafiło pogrupować wg. dowolnego kryterium i uzasadnić swoje kryterium.
      • d.o.s.i.a Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:32
        > a chodzi o to, żeby d
        > ziecko potrafiło pogrupować wg. dowolnego kryterium i uzasadnić swoje kryterium

A po co dziecko ma to robic I jeszcze uzasadniac swoje kryterium, jak moze zrobic to co mamusia powie...
        A potem zdziwka, ze sie matola ma w domu.
        • maslova Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:45
          Jakie szczęście, że istnieją na świecie takie światłe dosie, co zawsze wszystko w lot pojmowały i niczego nie trzeba było im tłumaczyć... Cóż za ulga, naprawdę, bo już myślałam, że sami idioci po tym świecie chodzą.
      • aankaa Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:52
        chodzi o to, żeby dziecko potrafiło pogrupować wg. dowolnego kryterium i uzasadnić swoje kryterium.

dziecko a nie sztab ematek mających akurat wolną chwilę, którą spędzają przed komputerem
    • diademonde Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:30
      Pytanie było o nazwanie wyrazów w każdym wierszu, a nie tych wykreślonych, więc tak, jak ktoś już pisał: zwierzęta, przedmioty, rośliny. Co trzeba wykreślić? To zależy, co było na lekcji, czy literka z, czy podział na sylaby. Pytałam mojego 2-klasistę, ale on już całkiem od czapy odpowiedział: lew, zlew, narcyz....
    • stillgrey Re: Zadanie domowe 18.02.15, 18:32
      wykreslilabym lew, zlew, bez bo sa jednosylabowe
      a nazwy dla kazdej grupy: zwierzeta, przedmioty/rzeczy, rosliny.

a czego sie dzieciaki teraz ucza? na pewno zadanie jest z tym jakos powiazane.
    • mama-tyma Re: Zadanie domowe 18.02.15, 19:01
      koza-zająć -zebra: zwierzęta
      zegar-waza-zlew: rzeczy
      bez-zawilec-narcyz: rośliny
      • pani.jezowa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:12
        Nie, bo wykreślasz elementy, które by pasowały do grupy, a mają nie pasować.
    • scarlett.o-hara Re: Zadanie domowe 18.02.15, 21:21
      Wykreslić lew zlew bez, bo są jednosylabowe.
    • twarz2 Re: Zadanie domowe 18.02.15, 21:40
      koza-zebra-lew -> zwierzeta
      zegar-waza-zlew -> wyposazenie kuchni
      bez-zawilec-narcyz -> kwiaty

o ile w pierwszym wersie jest zająć a a nie zając big_grin
    • pani.jezowa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:09
      Z pierwszej wykreślamy LWA - te co zostają to zwierzęta roślinożerne.
      Z drugiej WIATRAK - zostają przedmioty użytkowane w domu.
      Z trzeciej TRAWĘ - zostają kwiaty.

Dodatkową podpowiedzią jest to, że wyrazy, które trzeba wykreślić: LEW, WIATRAK, TRAWA nie mają w sobie litery Z - tylko one.
      Podejrzewam, że litera Z była przedmiotem lekcji.
    • aankaa Re: Zadanie domowe 19.02.15, 00:24
      kobieto, jak sobie poradzisz z zadaniami w 2 klasie liceum skoro w 1 podstawówki brak ci weny ? tongue_out
      • bi_scotti Re: Zadanie domowe 19.02.15, 01:23
        A o czym byla lekcja? O literach alfabetu (go away with "Z") czy o sylabach (lew-zlew-bez out). Homework musi jakos wynikac/laczyc sie z tym, co dzieci robily w klasie, nie? Niech ten pierwszak sam pokombinuje, co pani mowila na lekcji wiec o co moze chodzic w tym akurat zestawie wyrazow. Bo moze lekcja byla jeszcze o czyms innym, god knows, eh wink
    • pipinb Re: Zadanie domowe 19.02.15, 01:52

> koza-zająć -zebra-lew

albo wywalamy zająć jeśli tak ma być napisane i reszta zostaje pod nazwą "zwierzaki"
      albo jeśli to zając to wywalamy lwa i zostają "roślinożercy" lub "dwusylabowi" lub "z literką z"

> zegar-wiatrak-waza-zlew

wywalamy wiatrak i zostają "są u mnie w domu" lub "mają literkę z"
      lub wywalamy zlew i mamy "dwusylabowe"

> bez-zawilec-trawa-narcyz

wywalamy trawa i zostają "ładne pachnące kwiatki" lub "mają literkę z"
    • sitniczek Re: Zadanie domowe 19.02.15, 09:39
      Hehehe, też to miałam smile Ogólnie to chodzi chyba o literkę Z, bo ją dzieci właśnie przerabiały, ale opcji odpowiedzi jest od metra. Jakby wszystkie zapisać w zeszycie-szóstka murowana!
    • landora Re: Zadanie domowe 19.02.15, 10:42
      > koza-zająć -zebra-lew -> skreślamy lwa, pozostałe są roślinożerne
      > zegar-wiatrak-waza-zlew -> skreślamy wiatrak, pozostałe to przedmioty, które znajdziemy w domu
      > bez-zawilec-trawa-narcyz -> skreślamy trawę, pozostałe to nazwy konkretnych rodzajów roślin, trawa to określenie dla całej grupy roślin (wiem, ze pewnie nie o to chodzi w zadaniu domowym dla pierwszaków, ale strasznie mnie wkurza takie mylenie pojęć - pewnie chodzi o kwiaty, tak, jakby trawy nie kwitły uncertain)
      • kietka Re: Zadanie domowe 19.02.15, 14:13
        ewidentny błąd, trawa jak najbardziej kwitnie smile
        • kietka Re: Zadanie domowe 19.02.15, 14:15
          drugie tez dyskusyjne, ja bym skresliła wazę, jako jedyny przedmiot kojarzacy sie statyczne, pozostałe zwiazane sa z ruchem, czas, wiatr, woda, chociaz, jak zlew sie zapcha, to moze robic za waze wink
    • hema14 Re: Zadanie domowe 19.02.15, 13:52
      Chyba w I klasie faktycznie ostatnio przerabiali "z" to musi chodzić o "wyrazy bez z", zgadłaś smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka