Dodaj do ulubionych

odebranie praw rodzicielskich ojcu

23.02.15, 13:43
Piszę po prośbie znajomej.
Ma dziecko z obcokrajowcem,nie płąci alimentów,choć ma zasądzone itp.
Z dzieckiem się nie widuje od 3 lat.Baaaardz sporadycznie na skypie.Gdyby nie FB nie wiedziałby jak dziecko wygląda teraz.

No i ona chce odebrac mu prawa rodzicielskie.
Jak się za to zabrać?
nie wiem,ja się na tym nie znam.

Jesli odbiera prawa rodzicielskie jemu to co? nazwisko dziecko przyjmuje jej? Bo teraz nosi nazwisko ojca.
Ona się z dzieckiem nigdzie za granicę ruszyć nie może,bo nie ma paszportu a tu chyba ojciec musiałby wydać zgodę na wyjazd jej z córką chociaż na zagraniczne wczasy?

I tak nie płaci alim.ale jesli pozbawi go praw,to wtedy On nie musi już ich płacić w ogóle? Jak to jest?

Będę wdzięczna za w miarę normalne podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:46
      A w jakim celu chce odebrać te prawa?
      • kota_marcowa Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:51
        Przynajmniej jej dziecka za granicę nie wywiezie jak mu coś odbije, zwłaszcza jak to jakiś Mohamed.
        • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:55
          kota_marcowa napisała:

> Przynajmniej jej dziecka za granicę nie wywiezie jak mu coś odbije, zwłaszcza j
          > ak to jakiś Mohamed.

nie,nie Mohamed...facet"zły" nie jest...kocha chyba córkę(piszę chyba,bo ja tam z nim kontakt miałam prawie żaden).
          No ale nie płaci,nie stara się skontaktować w żaden sposób z nią,nie chce odwiedzać itp.
          No jest bo jest na papierku .
          • pani.jezowa Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:52
            To z czego wnosisz, że kocha skoro córka go kompletnie nie interesuje?
            • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:54
              pani.jezowa napisał(a):

> To z czego wnosisz, że kocha skoro córka go kompletnie nie interesuje?

napisałam "chyba"... i że z ojcem dziewczynki miałam kontakt żaden.JA!
              • pani.jezowa Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:56
                No napisałaś.
                I mnie właśnie interesuje czym się kierowałaś wysnuwając taką tezę?
      • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:54
        anula_anka napisał(a):

> A w jakim celu chce odebrać te prawa?

chyba dlatego ,że z dzieckiem nie utrzymuje żadnych kontaktów.
        • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:56
          To rozumeim.
          Ale co ma jej to dać?
          Ppowinna dla dobra dziecka zadbac o alimenty i to już dawno.
          Odbieranie praw rodzicowi, który i tak się nie interesuje to sztuka dla sztuki, chyba...
          • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:59
            anula_anka napisał(a):

> To rozumeim.
            > Ale co ma jej to dać?
            > Ppowinna dla dobra dziecka zadbac o alimenty i to już dawno.
            > Odbieranie praw rodzicowi, który i tak się nie interesuje to sztuka dla sztuki,
            > chyba...

no alimenty ma przyznane,on nie płaci,ona dostaje z funduszu.
            Nie mam zielonego pojęcia dlaczego chce mu odebrac prawa,nie znam się na tym.
            Chyba chodzi jej o to,żeby młoda nosiła jej nazwisko i... o te wyjazdy tez pewnie.Nie wiem co więcej jej daje,że pozbawi go praw.
            • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:01
              Nazwisko też nie ma niczego wspólnego z prawami rodzicielskimi.
              Może zmienić to nazwisko ot, tak.
              Tylko uzasadnić musi i już.
              to 15 minut w urzędzie.,
              • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:02
                anula_anka napisał(a):

> Nazwisko też nie ma niczego wspólnego z prawami rodzicielskimi.
                > Może zmienić to nazwisko ot, tak.
                > Tylko uzasadnić musi i już.
                > to 15 minut w urzędzie.,

ok dzięki...powiem jej bo pewnie nawet tego nie wie.

Czyli co? nic jej nie daje jak pozbawi go praw do małej???
                • ichi51e Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:05
                  Jesli ma zgode ojca suspicious Możliwość zmiany danych osobowych w zakresie imienia i nazwiska została uregulowana w sposób kompleksowy na gruncie ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz.U. 2008 nr 220 poz. 1414 z późn. zm.). Powyższy akt stanowi, iż małoletnie dzieci oraz dzieci, które zrodzą się z małżeństwa otrzymują nazwisko obojga rodziców. W przypadku gdy zmiana nazwiska dotyczy wyłącznie jednego z małżonków, wówczas obejmuje ona także dziecko, gdy drugi wyraził na to zgodę. Oświadczenie nie jest wymagane od drugiego małżonka w przypadku braku pełnej zdolności do czynności prawnych, pozbawienia władzy rodzicielskiej lub zgonu. Wymienione sytuacje mają charakter wyjątków od zasady ogólnej. Gdy zmiana nazwiska dziecka prowadzi do powstania sytuacji konfliktowej pomiędzy rodzicami, wówczas na ich wniosek decyzję w powyższym zakresie podejmuje sąd opiekuńczy.
          • ichi51e Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:03
            O bynajmniej - np jak chcesz paszport czy dowod czy zameldowac czy szkole zmienic to musisz sie tlumaczyc ze nie jestes wielbladem.
    • edelstein Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:51
      O jaki kraj sie rozchodzi?
      Na szybko,prawa rodzicielskie nie maja wplywu na nazwisko.Ojciec pozostaje ojcem,tylko decydowac nie moze.Po odebraniu praw nie ustaje obowiazek alimentacyjny.
      • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:55
        spotykać się też nadal może.
        Jedyne co to nie może zadecydować np. o szkole, leczeniu itp.
        No i nie wyjedzie z dzieckiem za granicę, ale skoro się nie kontaktuje, bo nie chce to mu te prawa rodzicielskie powiewają...
        • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:56
          anula_anka napisał(a):

> No i nie wyjedzie z dzieckiem za granicę, ale skoro się nie kontaktuje, bo nie
          > chce to mu te prawa rodzicielskie powiewają...

pewnie tak.Ona właściwie chce dla "samej siebie" i dla córki.
          • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 13:58
            Alimenty przede wszystkim.
            O nazwisku decyduje ona, jako matka.
            Jak dziecko małe to można zmienić, jak ju duże i wie jak się nazywa to nie ma sensu chyba siać zamętu i zmieniać.

• lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:00
              młoda będzie miała latem 6 lat.

znaczy jak matka decyduje? Może jej zmienić sama nazwisko na swoje?
              • anula_anka Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:06
                Decyduje urzędnik w USC.
                Musi podać powód i już.
                Nie może ot tak chcieć nazwać dziecko np. Sharon Stone.
                • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:08
                  anula_anka napisał(a):

> Nie może ot tak chcieć nazwać dziecko np. Sharon Stone.

tyle to wiem wink
              • ichi51e Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:06
                Nie moze
                • ichi51e Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:08
                  Tu masz wszystko chyba wyjasnione obywatelskieinfo.ngo.pl/x/916045;jsessionid=88CC1B40240E8F4A5DE28E6A82BEB42F
              • edelstein Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:09
                Jesli ojciec ma prawa to nie moze.Wszystko zalezy w jakim kraju dzieje sie akcja.Niemcy np.dopuszczaja czesciowe pozbawienie praw.
    • clio_1 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:09
      Najlepiej wydać 100 zł (plus VAT) na poradę u adwokata albo radcy prawnego.
    • koronka2012 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:12
      Pozbawienie praw nie oznacza pozbawienia obowiązków. Po odebraniu praw zachowuje prawo do alimentów oraz prawo do kontaktów.

Za to może samodzielnie decydować o sprawach związanych z dzieckiem - w tym zmiany nazwiska oraz załatwienie paszportu, wyjazd za granicę itd.
      Warto, bo w jej przypadku ułatwi to wiele spraw, a powodów jest aż nadto.

Istotne jest też chyba jakie obywatelstwo ma dziecko i gdzie nastąpiło uznanie ojcostwa?
      • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 15:44
        koronka2012 napisała:

>
        > Istotne jest też chyba jakie obywatelstwo ma dziecko i gdzie nastąpiło uznanie
        > ojcostwa?

dziecko urodziła w Hiszpanii i tam tez dziecko zostało uznane przez ojca i nosi nazwisko ojca.Ojciec Hiszpanem nie jest.Ale mieszka tam na stałe.
        • bergamotka77 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:45
          jak nie Mohamed to inny Turek. Dlaczego ukrywasz kraj pochodzenia ojca? To ma znaczenie...Z UE czy spoza?
          • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:52
            nie ukrywam,tylko o tym nie napisałam.
            Kraj pochodzenia ojca jest w UE
    • mamma_2012 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 14:26
      Nazwisko to najmniejszy problem.
      1. Ułatwienie decydowania o sprawach dziecka, to wazne, plus bezpieczeństwo dziecka.
      2. Jesli bedzie chciała wyjść za maz, nowy tata bedzie mógł przysposobic dziecko i tym samym dziecko nie bedzie musiało alimentowac dawnego taty
      3. Paszport i tak moze dziecku wyrobić, tylko, ze za pośrednictwem SR.
      Zreszta tata moze zgode wyrazić, bez przyjeżdżania, za pośrednictwem konsulatu.
      • lafiorka2 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 15:47
        mamma_2012 napisała:

> Nazwisko to najmniejszy problem.
        > 1. Ułatwienie decydowania o sprawach dziecka, to wazne, plus bezpieczeństwo dzi
        > ecka.
        > 2. Jesli bedzie chciała wyjść za maz, nowy tata bedzie mógł przysposobic dzieck
        > o i tym samym dziecko nie bedzie musiało alimentowac dawnego taty

to nie nastąpi czym ona tłumaczy(na chwilę obecną) iż woli pozostawać uznawana za samotną matkę.Co mnie wqrwia niemożebnie tongue_out

aha.z ojcem dziecka ona nie ma ślubu.

> 3. Paszport i tak moze dziecku wyrobić, tylko, ze za pośrednictwem SR.
        > Zreszta tata moze zgode wyrazić, bez przyjeżdżania, za pośrednictwem konsulatu.
        • anetchen2306 Re: odebranie praw rodzicielskich ojcu 23.02.15, 16:51
          Ojciec mojego syna ma zawieszone sprawowanie obowiazkow i praw rodzicielskich. Postepowanie ssadowe jest prostsze w takim przypadku. Ojciec syna nie interesowal sie nim od 6 lat wiec zlozylam wniosek do sadu, nawet nie znalam jego aktualnego adresu zamieszkania. Gdyby mu sie kiedys odwidzialo, moze starac sie o przywrocenie mu pelni jego praw, a zwlaszcza obowiazkow. W nowym zwiazku jestem juz daaawno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka