Dodaj do ulubionych

kasza jaglana

24.02.15, 16:55
zachciało mis ie kuchni fit, zrobiłam dziś gołabki z kaszą jaglaną( i z mięsem) i sa paskudne, błee, mąż i dzieci na pewno ich nie zjedzą, sama zostałam z 20 gołabkami, i jak mam być fit???? ale tak na serio, jak gotujecie kasze jaglaną to też ma taki specyficzny zapach?? wczesniej tego nie wyczuwałam...jak można to uratować?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: kasza jaglana 24.02.15, 16:58
      Nie wiem jak ratować gołąbki, ale wiem jak użyc kaszy jaglanej, zeby była dobra - ja po prostu wrzucam garśc lub dwie do zupy jarzynowej (bez zasmażek i innych cudów) na 20 min przed koncem gotowania i robi się z tego cos w rodzaju krupniku.
    • andaba Re: kasza jaglana 24.02.15, 16:58
      Ja jaglaną daję do zupy i babci na mleku gotuję.
      Zapachu jakiegoś nadzwyczajnego nie zauważyłam, czasem bywa gorzkawa, ale to trzeba wcześniej wrzątkiem sparzyć.

Serio te gołąbki takie niedobre? Może trzeba było mocniej przyprawić?
    • memphis90 Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:00
      Jaglanka jest specyficzna. Moje dzieci pluły jaglaną i kleikiem z jaglanej. Dopiero za fefnastym podejściem udało mi się samej do niej przekonać, córka ostatnio też zjadła, syn konsekwentnie odmawia. Spróbuj dać im te gołąbki, zrób dużo sosu, może im jednak zasmakuje.
      • kandyzowana3x Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:23
        o wlasnie specyficzna, niby nie jest niedobra, ale... cos w niej jest ze w gardle staje. nawet na slodko zmiksowana z kakao. Przelkne jedynie w zupie.
        Nie pociesze u nas golabki pewnie by nie przeszly.
    • ichi51e Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:01
      Trzeba wyplukac w zimnej wodzie kilka razy (az woda bedzie przezroczysta)
    • atena12345 Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:10
      nie znoszę kaszy jaglanej bleeee
    • mynia_pynia Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:31
      Kiedyś ugotowałam całe opakowanie jaglanej, wcześniej ją wypłukałam kilka razy. Wyszła i tak ohydna. Jakoś się przemęczyliśmy i zjedliśmy część na obiad do gulaszu ale mąż zaprotestował stanowczo żeby ją jeść na drugi dzień. Zamroziłam i kiedyś po 3 miesiącach jak nie miałam pomysłu na obiad znalazłam w internecie przepis na kotleciki z łososiem, pietruszką, jajkiem gotowanym i kaszą jaglaną. Zabrałam się do gotowania, sporo przypraw, pachniało cudnie, usmażyłam kotlety ala mielone i co ... i znów ohyda!!!!!!!! Smak kaszy popsuł wszystko, ale znowu się przemęczyliśmy i zjedliśmy - szkoda mi było mojej pracy no i perspektywa braku obiadu dobijała wink.
      Jestem miłośniczką kasz jadam regularnie kukurydzianą, owsianą, jęczmienną, pęczaka, z szarłata, gryczaną białą i prażoną ale jaglana - OHYDA!
      • mynia_pynia Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:33
        Jaglaną lubię na surowo sobie pochrupać kilka ziaren - taka ciekawostka )
    • klamkas Re: kasza jaglana 24.02.15, 17:37
      Spróbuj zabić smak dużą ilością sosu wink.

Wierzę, że można się nigdy nie przekonać. Ja na początku też nie byłam fanką, a teraz nie wyobrażam sobie życia bez niej i jem najczęściej z wszystkich rodzajów kasz. I nawet dziecię nareszcie do niej dojrzałosmile.

Na przyszłość, żeby trochę zabić specyficzny posmaczek można ją albo uprażyć na patelni przed gotowaniem, albo zamoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, albo bardzo starannie wypłukać (naprzemiennie w gorącej i zimnej wodzie, aż woda będzie czysta). Ja nie robię żadnej z tych rzeczy i kasza jest pyszna, ale rozumiem, że dla innych to zboczone wink.
    • princy-mincy Re: kasza jaglana 24.02.15, 19:08
      Nie wiem, jak uratować ugotowana juz kasze i czy da sie uratować te gołąbki.
      Natomiast by kasza jaglana była smaczna, trzeba wiedzieć jak ją ugotować.
      Jesli ugotuje sie ją w sposób opisany w linku, to nie wiem, jak moze byc niesmaczna.
      My cała rodzina uwielbiamy kasze jaglana-zarówno my dorośli jak i dzieci (starsze 5 lat a młodsze ma rok). Lubimy i na słodko i na słono.

kaszomania.blogspot.de/p/jak-ugotowac-kasze-jaglana.html
      • pani.jezowa Re: kasza jaglana 25.02.15, 01:10
        Może być niesmaczna bo to jest kwestia osobnicza co komu smakuje a co nie. Zwyczajnie.
    • k1k2 Re: kasza jaglana 24.02.15, 19:28
      Sorry ale dla mnie to pytanie w stylu " jak przemycic wedzone sardynki w torcie smietanowym?" bo tez zdrowe.

Skoro smak jaglanej az tak ci nie lezy, to jej nie jedz. Jest mnostwo alternatyw dla zdrowego jedzenia. A jezeli to kwestia milosci do klasycznych golabkow, to rob je takie ja lubisz, a jaglanke sypnij do zupy czy podaj z sosem. Gotowanie nie polega przeciez na maskowaniu smakow.
      Smacznego smile
      • drosetka Re: kasza jaglana 24.02.15, 19:55
        tak ale wczesniej jadłam ją kilka razy i mi smakowała, chciałam wypróbować nowe smaki i jak zwykle źle się to skończyło
        • loqia Re: kasza jaglana 24.02.15, 20:24
          jaglankę najpierw trzeba przelać wrzątkiem potem nastawić do gotowania, ja robię racuchy z kaszy jaglanej z jabłkami, i dobra jest zapiekanka z z serem i jabłkami - moje dzieci jedzą
        • burina Re: kasza jaglana 24.02.15, 23:28
          drosetka napisał(a):

> chciałam wypróbować nowe
          > smaki i jak zwykle źle się to skończyło

No to mamy rozwiązanie zagadki: nie są problemem nowe smaki, tylko Twoje do nich podejście. Normalny, obyty dorosły człowiek nie będzie pluł i wypisywał po forach, że ohyda, tylko po prostu stwierdzi, że lubi/nie lubi/niekoniecznie w tym połączeniu a nie będzie odstawiać histerii, że jeden rodzaj jedzenia smakuje inaczej niż inny.

Swoją drogą, to znam takiego smakosza, który na propozycję poczęstowania zieloną herbatą przywiezioną z Japonii potrafi strzelić 'o fuuuuj, nigdy w życiu, przecież to smakuje jak trawa' i naprawdę uważa, że to z jego rodziną i znajomymi coś nie tak, skoro w imię czegoś (moda/dieta/pozycja społeczna) zmuszają się do okropieństw takich jak coś innego niż schabowy popity sagą.
    • lola211 Re: kasza jaglana 24.02.15, 20:38
      Lubię jaglaną.Na słodko i wytrawnie.
      Dzis tez mam gołąbki, ale z kiszonej kapusty , z miesem, kasza jeczmienna, gryczana niepalona i brazowym ryzem.Do tego sos z suszonych grzybów.Moge jesc na sniadanie, obiad i kolacje, pychota.
      Jaglana trzeba dobrze doprawic- robie np zapiekana ze szpinakiem,dosmaczam czosnkiem,na ostro.
      Mlody zajada sie jaglami z mlekiem.
      • klamkas Re: kasza jaglana 25.02.15, 11:23
        A zalewasz czymś tą zapiekankę ze szpinakiem? Układasz warstwowo czy mieszasz?
      • zenobi11 Re: kasza jaglana 20.11.15, 13:55
        Jaglana jest wspaniała! Pasuje do wszystkiego , od dań na słodko, po potrawy typowo obiadowe. Jak dla mnie jest też na tyle delikatna, ze jest świetna jako "uzupełniacz" różnych dań.
    • purple.sky Re: kasza jaglana 24.02.15, 21:10
      uwielbiam kasze jaglana z serem bialym cynamonem i jog.naturalnym.
      dzieciom tez przemycam bo zdrowa-robie kasze jaglana na mleku z owocami, omlet jaglany z dzemem, krupnik jaglany.
      nie wchodzi mi zupelnie ta kasza z warzywami np ogorkiem w postaci salatki.

aby nie byla gorzka dokladnie ja plucze i sparzam duza iloscia wrzatku. potem wrzucam na gotujaca sie wode.
    • morekac Re: kasza jaglana 24.02.15, 21:10
      Musiałaś robić od razu 20? Zamroź, będzie w sam raz na umartwianie się wielkopostne. Teściowej podrzuć.
    • miodowa2 Re: kasza jaglana 24.02.15, 21:36
      My kupujemy hurtem kaszę jaglaną.
      Syn je codziennie dużą porcję na kolację z miodem i kakao. Plusy takiej diety są widoczne!
      Dodaję do gołąbków, zupy, zapiekanek na słodko i z warzywami...
      Nam smakuje, może dzięki temu infekcje nas omijają.
    • kkalipso Re: kasza jaglana 24.02.15, 23:41
      W niedzielę zrobiłam obiad z kaszy i klopsików z Ikea - nawet dobre było. Nie robię często ale jak zrobię to zjedzą.
    • misterni Przelałaś kaszę wrzątkiem przed ugotowaniem? 25.02.15, 01:15

• joxanna1 Re: kasza jaglana 25.02.15, 08:36
      Ja gotuję tak, że zamiast zwykłej wody dodaję bulionu. Wtedy ma faktycznie potrafi być smaczna. Sama na wodzie, z solą jest dla mnie niejadalna.
      Tak samo robię kuskus.
      • olewka100procent Re: kasza jaglana 20.11.15, 16:37
        prażę na patelni do momentu jak zaczyna ładnie pachnieć , później płuczę pod wodą . Młodemu na śniadanie przed szkołą robię płatki jaglane błyskawiczne na wodzie i mieszam z rozgniecionym bananem , dobre są i nie czuć goryczki
    • julita165 Re: kasza jaglana 20.11.15, 16:41
      Jak synek był calkiem mały wyczytałam że kasza jaglana to och i ach więc ugotowałam ze trzy razy, w tym raz na słodko a dwa razy z warzywami i mięsem ale on w ogóle tego nie chciał jeść i odpuściłam chociaż wg mnie wcale nie była taka okropna.
    • e-kasia27 Re: kasza jaglana 20.11.15, 19:35
      Ale jaki specyficzny zapach?
      Może kasza stara była, albo rozkruszki się w niej zalęgły?
    • panidemonka Re: kasza jaglana 20.11.15, 20:54
      Nie lubię i nie gotuję jaglanki.
    • mynia_pynia mynia_pynia 20.11.15, 21:04
      Dla mnie i meża ta kasza jest niejadalna. Robilam kilka podejść i co najwyzej do jogurtu moge ja dodać. Lubię rozne kaszy nawet amarantusa, lubie siemie lniane, jednak proso jest okropne, niech papugi je jedzą ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka