laquinta 20.03.15, 22:07 Jak dlugo dochodzi sie do zdrowia po srednio silnym wstrzasie mozgu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 11:22 hmm, praktycznie nastepnego dnia? o tym, ze mialam, to sie dowiedzialam od lekarza w szpitalu. kilka dni mnie troche glowa bolala na skutek urazu, mialam latajace kropki przed oczami ale inne czesci ciala znacznie bardziej, wiec na glowe nie zwracalam uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 11:28 A lekarz na jakiej podstwie zdiagnozowal wstrzas? Na podstawie tych latajacych kropek czy moze przeswietlenia? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 11:31 tomograf mialam, rentgeny i usg wszystkiego bo po wypadku bylam. objawy wczesniej mialam- utrate przytomnosci i paskudne mdlosci. jeszcze pamietam, ze mi w oczy latarka swiecili. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 11:47 Mialas wypadek samochodowy? Jak szybko doszlas do siebie i czy wypadek zostawil jakies trwale slady w Twoim organizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:09 poza bliznami mam uraz emocjonalny - nie moge ogladac zadnych uszkodzonych samochodow, wypadkow bo od razu mam drgawki i zaczynam plakac i brakuje mi powietrza. wszelakie zeznania ograniczam do kilku zdan bo mnie dlawi, mimo, iz minelo 2 lata. nie wsiadam tez do malych samochodow (a wtedy jechalam duzym i pewnie dlatego zyje). Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:33 Bardzo mi przykro. Nawet nie wiem co powiedziec. Zycze Ci, aby ten uraz odpuscil jak najszybciej. Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:46 zlego licho nie bierze. jakis czas po wypadku pare szczegolow mi sie przypomnialo - wspominam np uderzenie poduszki powietrznej jako mile uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:52 thea19 napisała: > zlego licho nie bierze. jakis czas po wypadku pare szczegolow mi sie przypomnia > lo - wspominam np uderzenie poduszki powietrznej jako mile uczucie. Dziekuje. Jak mysle o poduszce, to zawsze jakos tak, ze mi glowe urwie. Ostatnio Honda wymienia poduszki powietrzne i z tej okazji wynajeli mi samochod na 6 tyg. nowiutki z napedem na cztery kola, a moj stoi u nich w garazu i czeka na dostawe tych poduszek. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:57 ja mialam taki przeblysk jak ta poduszka byla juz na twarzy i tak miekko mi bylo. samego walniecia nie pamietam. generalnie na filmikach ona wybucha jakos tak mocno ale przeciez nie moze uszkodzic twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:06 thea19 napisała: generalnie na filmikach ona wybucha jakos tak > mocno ale przeciez nie moze uszkodzic twarzy. Znam przypadek uszkodzenia obojczyka. a w innym przypadku straszne siniaki i przekrwienia na piersiach. Troche sie tych poduszek boje...odpukac. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:20 ja nie znam nikogo kto w ogole oberwal poduszka wiec przypuszczam szanse sa niewielkie poza tym lepiej oberwac poduszka niz kierownica, szyba, czy w ogole by glowa leciala do przodu poki kregoslup trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
pani.jezowa Re: Wstrzas mozgu 22.03.15, 02:16 Ja mam stres i boję się poduszek, bo oboje z mężem nosimy okulary. Podobno poduszki jest uszkadzają i źle się to kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:21 Moja mama miała wypadek samochodowy. TO było x lat temu, autko typu maluch, niesprawny pas - mama przyłożyła czołem w przednią szybę przy zderzeniu dwóch aut. Słabo jej było, zawroty głowy, została zawieziona przez firmę ochroniarską opiekującą się tym terenem do szpitala (kierowca uta ze stresu nie nadawał się do dalszej jazdy). Leżała w szpitalu na neurologii 7 dni, brała nootropil. Mdliło ją i kręciło jej się w głowie. Później długo odczuwała bóle głowy, właśnie w części czołowej. I też miała silny uraz psychiczny, nie była w stanie nic opowiadać o okolicznościach wypadku na policji, miała wezwanie z prokuratury - dostała zaświadczenie od psychiatry, że nie może zeznawać. Wszystko ciągnęło się ponad rok, w końcu poszła tam i powiedziała, że nic nie pamięta. Inne objawy takie same, jak opisuje powyżej thea. Inna sprawa, że u nas na ten wypadek nałożyła się późniejsza szybka śmierć naszego kierowcy - dziadek ze stresu dostał zawału i w miesiąc później umarł . A to oczywiście strasznie wpłynęło na mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:34 Po średnio lekkim wstrząśnieniu dochodziłam do siebie koło 3 tygodni (na początek ) do względnego stanu. Po 1 tygodniu o wypadku pojawiły się zaburzenia równowagi i problemy z otolitami, które przez pół roku zatruwały mi życie. Ze 2 tygodnie nie mogłam w ogóle oglądać telewizji ani czytać bo miałam zawroty głowy. Teraz przy gwałtownej zmianie ciśnienia czy burzy - po ponad 2 latach dalej mam. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:40 Nie wiedzialam, ze wstrzas mozgu, to tak powazna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 20:37 To straszne Bardzo Ci wspolczuje. A jak teraz Mama sie czuje? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Wstrzas mozgu 22.03.15, 07:47 Już kilkanaście lat minęło na szczęście. Ale nadal dla nas to złe wspomnienie. (ja siedziałam na tylnym siedzeniu tego malucha i jak matka zasłabła na przedniej szybie, to nie mogłam wyjść, tak że to też było nieprzyjemne). Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:04 Kilka tygodni, w tym czasie zakaz TV i komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:08 A tv i computer to nie troche na wyrost? Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:13 Mnie mnie trzeba było by nawet zakazywać - każde spojrzenie w migający ekran - mdłości i wytężanie wzroku żeby literki nie skakały - takie wrażenia same mnie powstrzymywały. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:21 To ani czytac ani filmy ogladac. Muzyka tez pewnie przeszkadza. Zostaje tylko medytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:27 Nie chodzi o dyskomfort, ale o fale mózgowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 21:30 Mnie jeszcze brakowało robienia na drutach więc pozostawały mi konwersacje z małżonkiem Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Wstrzas mozgu 21.03.15, 23:57 Ja dochodziłam do siebie jakieś 2 tygodnie. Ciężko mi się chodziło, miałam zawroty głowy i robiło mi się słabo po przejściu paru kroków. Czytałam i telewizję oglądałam bez problemu, tylko chodzenie mi nie szło. No i pierwsze 2-3 dni bolała mnie głowa. Odpowiedz Link Zgłoś