Dodaj do ulubionych

Wasze apteczki

23.03.15, 10:38
domowe. Nie samochodowe. Co macie? Bez konkretnych nazw, raczej substancję aktywną lub na co to. Z okazji przeprowadzki jakieś 2 lata temu pozbyłam się większości środków zalegających w apteczce, a te niezbędne ograniczyłam do minimum: czyli przeciwbólowe dla dorosłych i dla dzieci, na biegunkę oraz na ból gardła + plastry. Z pojawieniem się córki lista suplementów i otc znów zaczęła rosnąć i oprócz powyższych mam jeszcze krople do uszu, do nosa, syropek na kaszelek taki i śmaki, maść na odparzenia, witaminę d3, probiotyki, czopki, na wzdęcia, węgiel, wapno, jakieś na alergię, płyn do inhalacji, maść rozgrzewającą i coś mnie bierze, że tego tyle, pogubić się można. Większość użyta raz a potem zalega, bo może kiedyś będzie potrzebna. Zastanawiam się czy nie zrobić z tym fruu do kosza. Ponoć Polacy kupują i zażywają najwięcej leków otc w Europie, ale jak tu zachować umiar, kiedy co wizyta u lekarza dostaje się długą listę środków do kupienia.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:43
      Za dużo leków. Z tego powodu co mówisz: dużo lekarstw mamy wypisane "na wszelki wypadek", bo lekarz nie był pewien co pomoże, więc dał i syrop, i inhalacje, i spray i leki w kapsułkach. Powinnam wywalić z 3/4 lekarstw, bo pewnie nigdy tego nie zużyjemy.
      • stacie_o Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:48
        Ano właśnie. Osobne pudło pt "mojemu dziecku coś jest bo nie śpi" przed diagnozą wywaliłam już jakiś czas temu do pojemnika na leki do utylizacji. Człowiek kupował, bo wierzył, że a) skoro ktoś jest lekarzem to się zna, b) chcę pomóc mojemu dziecku, a jak się z czasem okazało bez dobrze postawionej diagnozy mogłam z równie dobrym skutkiem podawać jogurt zamieszany 3 razy w prawo. Przynajmniej nieszkodliwy, a też by nie pomógł.
    • gazeta_mi_placi Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:44
      Aspiryna, dwa rodzaje środków przeciwbólowych, magnez na nerwy, bandaże, plastry, woda utleniona, węgiel, jakaś maść, espumisan. Herbata rumiankowa i szałwiowa.
    • maggi9 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:47
      Mam wodę utlenioną, spirytus, coś przeciwbólowego, rutinaceę czy inny rutinoscorbin, jakieś tabsy na trawienie (biorę podczas wizyt u teściów big_grin) i to chyba wszystko.

Ostatnio się zastanawiałam właśnie nad domową apteczką, że nic właściwie w domu nie mam. Ale z drugiej strony po co? Jak jest potrzeba to można iść kupić, zwłaszcza, że koło domu mam aptekę dyżurującą. No ale może przy dzieciach to inaczej jest i faktycznie w domu trzeba mieć wszystko.
    • hema14 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:57
      Ja mam sporo, ale ie zużywam przecież na siłę - jak skończą się terminy ważności to pakuję i szukam apteki przyjmującej stare leki. A póki termin ok, to trzymam, może się przydać przy kolejnej chorobie.
      Mam zatem środki przeciwbólowe dla dorosłych i dla dzieci, tu syrop jak i czopki. Przeciwalergiczne, przeciwastmatyczne, że tak ogólnie powiem (czyli cala grupa leków), coś na kaszel, gardo, też się znajdzie, przeciwbiegunkowe być może, albo właśnie się przeterminowuje bo nie pamiętam w latach kiedy mogłam to komuś podawać w domu, czasem mam jakiś antybiotyk nie zaczęty, bo "jednak nie", ale aktualnie chyba nic, bo na szczęście od 2 lat miewamy tylko przeziębienia, O no właśnie, mam jakiegoś Gripexa.
      Trochę plastrów i bandaż się trafi, spirytus, octanisept, riwanol jest, nawet fiolet mam.
    • ciri_77 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:57
      mam:
      - pudełko antyprzeziebieniowe - paracetamol, aspiryne, olejek kamforowy, gropinozynę rutinacee - córka ma słabe naczynia, łyka co drugi miesiąc, mucosolvan do nebulizacji, syrop prawoślazowy, wapno
      - pudełko "brzuszne" - krople żołądkowe, probiotyki, no-spa, nifuroksazyd, urosept
      - pudełko na skaleczenia, rany - octenisept, plastry, pianke d-panthenol, altacet w zelu (dzieci uprawiaja sporty), olejek z migdałów do masaży
      - bański bezogniowe, termometr, pojemniki na kał i mocz do badania, cisnieniomierz.
      dzieci mało chorują, większość infekcji załatwiamy nebulizacjami. jeśłi trzeba wykupić w aptece cos ekstra i zostaje to trzymam do nastepnych porządków w apteczce (robie dwa razy w roku), bo bywa ze dziewczyny chorują na to samo. całość mieści sie w małej półce w salonie
    • dziennik-niecodziennik Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:58
      nie mam apteczki, mam aptekę piętro nizej wink a tak serio to mam w domu standard: przeciwbólowe/przeciwzapalne dorosłe i dzieciece, na kaszel dla dziecka, sterydy do inhalacji dla dziecka, jakies ssacze, krople do nosa, takie pierdoły. co jakis czas przeglądam i robie porzadek.

> Ponoć Polacy kupują i zażywają najwięcej leków otc w Europie, ale jak tu
      > zachować umiar, kiedy co wizyta u lekarza dostaje się długą listę środków do ku
      > pienia.

a bardzo po prostu. zrób sobie listę tego co masz w domu i jak bedziesz w aptece to dajesz farmaceutce receptę lekarza i swoją listę i mowisz "niech pani sprawdzi czy cos mi sie tu nie powtarza i czy moge cos wykorzystac z tego co mam". w ten sposób nie bedziesz miec w domu szesciu syropków wykrztusnych, trzech różnych sprayów do nosa działających tak samo itd.
      • stacie_o Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:05
        Dzięki dziennik!
        Forum radzi, forum kadzi, forum nigdy cię nie zdradzi.
    • slonko1335 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 10:59
      Woda utleniona, spirytus, octanisept, rywanol, altacet, woda morska w sprayu.
      Krople do nosa, otinum, krople nawilżajace do oczu, tabletki na ból gardła, hascosept(też gardło), p. bólowe-paracetamol i nurofen, syrop wykrztuśny i p.kaszlowy, witamina c, środek na wzdęcia, furaginum, no-spa.
      Moje leki, które biorę stale ostatnimi czasy(nolpaza, naproxen, neurovit, baclofen).
      Męza leki na alergię(otinum, avamys, zyx) i refluks(polprazol).
      Dzieci leki na alergię, do inhalatora i córki wziewy na astmę(rhinocord, flixonase, hitaxa, ventolin, flixotide, berodual, pulmicort, mucosolvan).
      • slonko1335 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:03
        >Męza leki na alergię(otinum
        nie otinum tylko opatamol...
        • dziennik-niecodziennik Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:11
          ja w ogole przeczytałam w pierwszej chwili ze "opium" i sie mocno zdziwiłam big_grin
          • memphis90 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:09
            O, alergia na pewno przestałaby mu przeszkadzać... big_grin
      • stacie_o Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:04
        Ojej sporo tego. Ale ja nie liczę tych, które musimy brać na stałe, czyli ja insuliny i innych, pewnie jakby wziąć do kupy to by się też uzbierało.
        • slonko1335 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:06
          Fakt tych branych stale chyba najwięcej, po wizycie u alergolog/pulmonolog zostawiam w aptece kilka stówek...
          a i zapomniałam o plastrach-evra ale to też stałe, no ale są, kosztuję i miejsce zajmująwink no i są zwykłe plasterki i jakieś bandaże i opatrunki i gaziki też sie znajdą...
      • gazeta_mi_placi Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:06
        Jak można spytać jak długa trwa kuracja polprazolem?
        • slonko1335 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:12
          Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak ejst w przypadku meża-ogarniam dawkowanie dziecięce i swoje, bierze to okresowo, nie na stałe, głównie wtedy gdy nasilą się objawy alergii bo i refluks wtedy się odzywa ale i ile czasu nie wiem.
          Moja z kolei nolpaza to też jakiś prazol, biorę w celu ochrony przed lekami które łykam od kilku meisięcy.
          Acha mąż tarczycowiec wiec jeszcze euthyrox mamy.....masakra...apteczka to cała jedna szafka...
        • dziennik-niecodziennik Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:12
          jak długo trzeba. niktórym wystarczy jedna tabletka przez trzy dni, inni biorą dwa razy dziennie codziennie przez dłuuuugie miesiace.
    • princy-mincy Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:07
      Ja mam tylko środki przeciwbólowe dla dorosłych i dla dzieci, sól fizjologiczna i chyba zel na ząbkowanie.
      Czasami zostaną jakieś probiotyki po jelitowce.
      Jesli trzeba, kupujemy na bieżąco.
      • princy-mincy Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:10
        Aaa, mam tez plaster (zwykły i kolorowy dla dziecka), termometr, octenisept i banki.
    • kalina_lin Re: Wasze apteczki 23.03.15, 11:20
      Leki przeciwbólowe i przeciwgoraczkowe, wegiel, jakis plaster, chyba woda utleniona

• kkalipso Re: Wasze apteczki 23.03.15, 13:32
      Podstawowe rzeczy które potrzebne w nagłych wypadkach.
      Wolę mieć i niech się przeterminują niż latać w razie potrzeby w święta czy po nocy.
    • run_away83 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 13:37
      Plastry, kilka rolek bandaza i jałowe gaziki, octenisept w sprayu i jednorazowe gaziki do dezynfekcji ran. Sól fizjologiczna w ampułkach. Żel do dezynfekcji rąk bez użycia wody. Tribiotic w saszetkach.

Paracetamol i ibuprofen dla dorosłych (w tabletkach) i dla dzieci (w czopkach).

Krople do nosa obkurczajace śluzówkę, w różnych dawkach (dorosłe i dziecięce) oraz spray z solą morską. Aspirator do nosa.

Lignokaina w formie pastylek do ssania, sprayu i żelu.

Syropy na kaszel - wykrztuśny (flegamina, dla dorosłych), oraz hamujące kaszel (dla dorosłych jakiś opioidowy, dla dzieci glicerynowy).

Smecta, nifuroksazyd (dla dorosłych - w tabletkach, dla dzieci - w zawiesinie).

Krople bakteriostatyczne do ucha otoargent (substancją czynną są jony srebra i miedzi) - zalecone mojemu dziecku przez laryngologa. Używamy m.in. po basenie. Neomycyna do oczu w postaci maści - przepisana mi przez okulistę "na zapas"- mam nadwrażliwe spojówki i byle paproch w oku oznacza u mnie zapalenie spojówek przy którym bez leków przez tydzień jestem ślepa.

Trzyskładnikowa maść na wszelkiego rodzaju parchy w które wdała się infekcja (steryd, antybiotyk plus składnik grzybobójczy). Maść z antybiotykiem o szerokim spektrum działania.

Większość się przydaje. Regularnie przeglądam apteczkę i wywalam to, co się przeterminowało. Wolęmieć podstawowe leki pod ręką, niż przy każdym kichnięciu czy pierdnięciu zasuwać świńskim truchtem do apteki.
      • evita-is-me Re: Wasze apteczki 24.03.15, 22:49
        Run a możesz napisać co to za maść ta trzyskładnikowa? I czy jest na receptę?
    • majenkir Re: 23.03.15, 13:41
      stacie_o napisała:
      Co macie?

To co uzywamy codziennie - corka - insulina + cale oprzyrzadowanie wink, ja - leki na astme, maz i syn - leki na serce. Wszystko to zuzywane jest na biezaco, wiec sie nie starzeje i nie zalega. Oprocz tego p/bolowe i rozmaite opatrunki (ale to glownie dla psow).
      • gazeta_mi_placi Re: 23.03.15, 14:39
        O matko, mam nadzieję, że w tej rodzinie chociaż pies zdrowy? Wszyscy macie amerykańską otyłość, że tak chorujecie? Syn ile ma lat, że mu siada pikawa? 55?
        • majenkir Re: 23.03.15, 15:45
          gazeta_mi_placi napisała:
          > O matko, mam nadzieję, że w tej rodzinie chociaż pies zdrowy?

Dziekuje za troske. Psy i krolik zdrowe.
          Wszyscy jestesmy piekni i szczupli. Syn, lat 13, ma czestoskurcz nadkomorowy (mozesz se wyguglac), maz mial wrodzona wade zastawki, wiec teraz nosi sztuczna, corka ma cukrzyce T1, a ja astme od dziecka. Jakbys jeszcze mial jakies pytania, to sie nie krepuj big_grin.
        • memphis90 Re: 24.03.15, 09:27
          erykańską otyłość, że tak chorujecie? Syn ile ma lat, że mu siada pikawa? 55?
          >
          Gazeta, myślałeś kiedyś o tym, żeby się nie odzywać? naprawdę, chamskie odzywki w temacie, o jakim nie masz pojęcia (cukrzyca , choroby serca dzieci), mógłbyś sobie darować. Dowodzą tylko Twojej głupoty i prostactwa.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wasze apteczki 23.03.15, 13:47
      Krople do oczu syna (używane 3x dziennie), maść nawilżająca do oczu na noc (1x dziennie). To musi być.
      A tak to środki przeciwbólowe dla dorosłych i dla młodego, wapno, tran, bandaże, plastry.
    • kill.emall Re: Wasze apteczki 23.03.15, 14:01
      Niestety dużo za dużo. Zarówno leki standardowe na receptę i bez recepty (przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, na alergię, na migrenę, na polepszenie trawienia), jakieś leki które zostały z chorób niedokończone, jak i suplementy ekstra (typu witamina C 1000 mg). Po ciąży muszę zrobić remanent i wywalić to, co się przeterminowało, bo teraz nic nie biorę prawie.

• zuleyka.z.talgaru Re: Wasze apteczki 23.03.15, 14:03
        Zrób to dziś smile
        • kill.emall Re: Wasze apteczki 23.03.15, 14:15
          Nie chce mi się smile dzisiaj jestem osłabiona, bo byłam na badaniach i utoczyli mi krew tongue_out
    • murwa.kac Re: Wasze apteczki 23.03.15, 14:36
      paracetamol dla dziecka
      wapno w syropie
      octanisept
      solpadine i ketonal dla nas
      plastry
      rywanol
      berodural

wsio
      • aqua48 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 14:51
        Mam w okolicy cztery-sześć aptek, kilka z nich całodobowych, wiec prócz plastrów, czegoś na gardło i na przeziębienie oraz apapu nie trzymam w domu niepotrzebnych leków.
    • kamunyak Re: Wasze apteczki 23.03.15, 15:26
      w domu rodzinnym miałam standard. Jakies plastry, bandaż, węgiel, woda utleniona, spirytus.
      Teraz mam męza hipochondryka i w apteczce mam WSZYSTKO.
      Poza tym to ja nie mam jakiejs tam "apteczki". Moja apteczka to dwie duże szuflady w witrynie + szuflada w łazience + moje osobiste leki, schowane w biurku, czyli głównie plastry i witaminy jakieś, maści.
      Plusem posiadania męza hichondryka jest to, że leczył z powodzeniem nasze dzieci z jakichs drobnych urazów lub niedyspozycji typu niestrawnośc. ja za bardzo nie wiedziałam np. na co zrobić kompres z płynu burowa czy jak wyciągnąc głęboko siedzącą drzazgę przy pomocy masci ichtiolowej (teraz trochę wiem).
    • aurinko Re: Wasze apteczki 23.03.15, 15:53
      Paracetamol, ibuprofen, elektrolity, budesonit do inhalacji, sól fizjologiczna, plastry, octenisept.
      Oddzielne dla mnie na kręgosłup - tizanor i febrofen oraz sobycor na serce.
      • aurinko Re: Wasze apteczki 23.03.15, 15:55
        a, jeszcze tribiotic maść w malutkich saszetkach.
    • a.va Re: Wasze apteczki 23.03.15, 16:13
      Ja mam: przeciwbólowe (Paracetamol, Pyralgina, plaster na bolące plecy, No-spa), na przeziębienie (ACC, aspiryna, coś objawowego do rozpuszczania - na ogół Fervex, i coś z witaminą C i rutyną - zawsze proszę po prostu o najtańsze), coś na alergię, na wypadek gdyby mocniej pyliło (aktualnie Allegra), coś na biegunkę (Stoperan i Smecta), ten żel na ugryzienia komarów, nie pamiętam nazwy, bandaż, plastry, woda utleniona, termometr.
      • najma78 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 16:45
        W apteczce mamy srodki przeciwbolowe czyli praracetamol dla doroslych i dla dzieci (ten jest w od 6-go roku zycia w tabletkach ktore sie rozpuszczaja w ustach), nurofen, cos przeciwalergicznego (dla mnie w razie potrzeby), srodki opartrunkowe czyli cos do dezynfekcji ran, plastry, bandaze. To tyle.
    • berdebul Re: Wasze apteczki 23.03.15, 16:41
      Wodę utlenioną (do usuwania plam z krwi), coś odkarzającego, coś na biegunkę, sól fizjologiczną do płukania oczu, krople do uszu (otoalgin), krople do nosa + spray z soli morskiej, smarowidła na stawy, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne (bez recepty i na receptę), mam też sól vishy na żołądek, wapno, witaminę C w dużej dawce, suplement na paznokcie i osobny na stawy, vit D, żelkowe kompresy, ice packa jednorazowego, bandaż/gaziki/bandaż elastyczny, w lodówce mam żel na stłuczenia i obrzęki (chłodny jest przyjemniejszy), oraz probiotyk dopochwowy. Epipena x2. Tantum rosa. Dużo tego, ale jak coś się dzieje to nie muszę biec do apteki tylko działam. Regularnie sprawdzam daty ważności i tyle.
    • stasiowa-marynia Re: Wasze apteczki 23.03.15, 18:07
      mam bogato zaopatrzoną apteczkę i chyba nie zdarzyło się,żeby mnie jakaś infekcja zaskoczyła.
      posiadam antydepresanty, pigułki anty, środki p/bólowe-zarówno typu paracetamol jak i tramal (czasem niezbędne), coś na dolegliwości jelitowe, sraczkę,wymioty, zestaw na przeziębienie, zawsze jakiś antybiotyk, coś na trawienie, sprawy urologiczne, zestaw do robienia iniekcji i leki w zastrzykach (p/bólowe), coś na sen (ale bardzo rzadko używane), syropy różne, maść z antybiotykiem, krople do oczu (moje) itd
      nie posiadam żadnych witamin bo nie wierzę w suplementy, leków nasercowych bo wszyscy zdrowi.
      aha-mam ciśnieniomierz, bańki bezogniowe i tradycyjne,igły i strzykawki jak już pisałam.
      większość leków prawie nie używana bo nie chorujemy ale lubię mieć w domu zamiast latać po nocy do apteki.
    • melancho_lia Re: Wasze apteczki 23.03.15, 18:53
      U nas kiedys tez bylo sporo- syropki, krople, leki antyalergiczne itp. Teraz mamy podstawowe- przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, amol, krople do oczu dla alergika, witaminy (w podstawowym zakresie), furagin, opatrunki, pastylki na gardlo, cos na kaszel...
      Nie chorujemy dużo, wiec nie zostaja nam leki. Z jednej szafki zrobila sie szuflada.
    • alexa0000 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 18:59
      Pracetamol, ibuprofen, tabletki z dodatkiem pseudoefedryny, antyhistaminowe, syrop hamujacy kaszel( z pseudoefedryną ), dicortineff, tramal. Aha, manti też.
      • naturella Re: Wasze apteczki 23.03.15, 21:00
        Mamy sporo. Na infekcje witamina C, Rutinoscorbin i podobne, Groprinosin, Biostymine, dla dzieci syrop z witamina C, Neosine, Pulneo. Woda morska, rożne krople, sól fizjologiczna, antyalergiczne krople i tabletki. Zawsze jakis antybiotyk na wszelki wypadek, dorosły i dziecięcy. Maści antybakteryjne, Espumisan, i meza różne zatokowe, Sinupret i inne takie.
    • klubgogo Re: Wasze apteczki 23.03.15, 21:04
      Nurofen, nospa, smecta, sól fizjologiczna, termometr rtęciowy. W lodówce zawsze czosnek i cytryna.
    • lola211 Re: Wasze apteczki 23.03.15, 21:11
      W apteczce mam termometr, srodki opatrunkowe, bańki,lek przeciwgorączkowy w syropie dla małego, wegiel,rutinoscorbin,zioła,wapno, cebion, wit.D, zelazo dla starszej, sol fizjologiczna,masc rozgrzewająca i masc przeciwzapalna.
      Swego czasu mialam wiecej, gdy chorowała córka, od wtedy mam wstret do odwiedzania aptek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka