mamma_2012 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 12:32 Coli, chipsów itp. nie trzymamy w domu, a jesli mamy to z okazji imprez. Poza domem, czyli w restauracji, kinie, mozna zamawiać. Ponieważ czesto jadamy poza domem, to zasada była taka, ze pierwszy napój był dowolny, kolejny to woda, ew. świeży sok. Od kilku lat, colę light w restauracji zamawiam czasem ja, corka świeże soki, wodę. Taki zupełny ban na tego typu przyjemności, moim zdaniem, jest bez sensu. Powstaje niezdrowa fascynacja, zakazanymi rzeczami. Porównania do alkoholu sa bez sensu, bo dzieci widza rówieśników z kola, a nie widza z whisky. Na szczęście syn (prawie 3 lata) coli nie znosi, jesli mamy wieczór filmowy podkrada chipsy, pod warunkiem, ze nie sa ekstra pikantne. Na pocieszenie dodam, ze najgorszy okres to od 5/6 lat do 10. Potem zanika fascynacja mc donaldami, cola, chipsami. Czasem odnawia sie w towarzystwie, ale jakos tak na innych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 12:55 Okazjonalnie, podczas wyjazdów, wyjść, imprez. Sporadycznie w domu po kilka łyków, bo mąż pije często. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 13:20 Nie piją. Nie odczuwają potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 13:23 Moje dzieci piją colę tylko w dwóch sytuacjach: mają jelitówkę (leczę wtedy ich colą i paluszkami słonymi) oraz kiedy jesteśmy w restauracji. Poza tymi sytuacjami nawet nie chcą pić coli i kiedy chcą pić to nawet im to przez myśl nie przejdzie. Córka poza powyższymi sytuacjami (wychodzi ok 1 szklanka miesięcznie) pije tylko i wyłącznie wodę, żadnych soków, oranżad nie ruszy, bo nie lubi i często po wyjściu z restauracji prosi o zakup wody, żeby to wszystko popić (raczej colą nie umie się na pić), a syn za to wody nie lubi, więc pije soki. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 14:08 koza_w_rajtuzach napisała: > Moje dzieci piją colę tylko w dwóch sytuacjach: mają jelitówkę Picie Coli na jelitówkę to mit. Jelitówkę powodują bakterie, wirusy i picie napojów z dużą ilością cukru nie jest wskazane. Ci którzy polecają Colę są w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:40 koza_w_rajtuzach napisała: > Moje dzieci piją colę tylko w dwóch sytuacjach: mają jelitówkę (leczę wtedy ich > colą i paluszkami słonymi) na jelitówke tyle cukru? Bosz mnie by jeszcze bardziej zemdliło. Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 13:24 Pije wodę gazowaną i niegazowaną. Nie chce coli czy innych kolorowych. Jak będzie chcieć, to będzie pić. Większy problem mają raczej te dzieci, które w ogóle, z zasady, wody nie piją. Kolorowy napój, od czasu do czasu, krzywdy nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 13:51 u mnie w domu colę kupujemy raz w tygodniu,na weekend, taką 2 litrową, także niestety piją, ale dopuszczam z gazowanych tylko colę. Innych zółto, zielono różowych napojów nie toleruję. W tygodniu jest tylko mineralna . Zupełnie od takiego śmieciowego jedzenia uciec sięnie da, ale raz w miesiącu paczka chipsów i szklanka coli co weekend to myśle nie jest jakaś dawka śmiertelna. Nie dajmy sie zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 14:14 drosetka napisał(a): > szklanka coli co weekend to myśle nie jest jakaś dawka śmiertelna. Nie dajmy sie z > wariować. Pewnie, że nie. Zabija powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:08 Jak wszystko. A nie, jak zadławisz się kiełkiem, to umrzesz szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:43 drosetka napisał(a): > u mnie w domu colę kupujemy raz w tygodniu,na weekend, taką 2 litrową, także ni > estety piją, ale dopuszczam z gazowanych tylko colę. to dopuszczasz chyba najgorszy z możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 13:57 u nas 2.5 i 8.5, koli nie kupujemy, jeśli jesteśmy u kogoś i tam dzieci piją (zdarzyło się da razy) to wtedy pozwalamy w drodze wyjątku. Ale zasadą jest że kola nie jest dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 14:56 Sama nienawidzę pić wody, więc i dziecka zmuszać nie będę. Na colę, to może faktycznie pozwolę sporadycznie, ale to ze względu na kofeinę, natomiast jakieś fanty, czy soki niech sobie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:27 A to dość smutne Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:29 Ale co smutne, ze komuś nie smakuje woda? Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:50 myślę, że " niech sobie pije fanty" itp. ze wzgl. na zawartość cukru i chemii sok z owoców niedosładzany lepszy dla zębów a nie jest taki straszny jak woda Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:58 Żeby sok spełniał standardy obecnych tu eko-sreko, to musiałby być wyciskany samodzielnie, z samodzielnie hodowanych owoców, oczywiście ekologicznie, czyli niepryskanych, nienawożonych i na zadupiu bez żadnej drogi dojazdowej. Nasze pokolenie wychowane na ptysiach, oranżadach i jak najbardziej słodzonych kompotach, oraz wyrobach czekoladopodobnych, powinno wymrzeć w dzieciństwie, a ci którzy przeżyli, chodzić z trzecią ręką na plecach i bez zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 10:55 Społeczenstwo do najzdrowszych nie nalezy.Roczniki wychowane na oranzadzie i innym cukrze jak najbardzioej choruja na choroby cywilizacyjne.Głownie dlatego, ze od małego zle sie odzywialy i tak im zostało- lekcewazenie zasad zdrowego zywienia przyniesie efekty, kwestia tylko czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:29 jedno nie tyka nic gazowanego, drugie colę próbowało i lubi. ale że nie kupuję to rzadko pije, właśnie np przy okazji urodzin kolegi. lat ma 9. Odpowiedz Link Zgłoś
lechmiki Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:31 nie piją,nie lubią nic gazowanego Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:35 moja 12 latka pije od wielkiego dzwonu, przeważnie u kogoś innego w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewekub Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:46 Dzieci piją colę wyłącznie, gdy wychodzimy do restauracji lub na zagranicznych wakacjach. Ale i tak z tych śmieciowych napojów zamawiają zazwyczaj Nestea lub Icetea. Za colą na szczęście nie przepadają. W domu piją wodę kranówkę lub soki robione przez moją mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewekub Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 15:48 Ja i mąż podobnie. Nigdy nie kupujemy coli, chyba, że wyprawiamy w domu imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 17:13 Najzabawniejsze jest to ze te zabraniające same nie wyobrażają sobie dnia bez kawy czy mocnej herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
malchance901 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 19:40 musowo odpowiednio dosłodzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 19:44 > musowo odpowiednio dosłodzonej. ze szczyptą kokainy i niewielką domieszka heroiny. Mam nadzieję, że kozica dzięki memu wyznaniu czuje się już wystarczająco cudowną matką. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 09:01 nigdy nie słodziłam kawy, herbatę piję może raz w tygodniu i to tzw. siki posłodzone stewią a jeśli ktoś uważa, że skoro pije kawę to i dzieci mogą to kto zabrania Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 20:06 kozica111 napisała: > Najzabawniejsze jest to ze te zabraniające same nie wyobrażają sobie dnia bez k > awy czy mocnej herbaty. dorośli mogą wypić kawę Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 17:24 Kolejny watek, w ktorym emamy udowadniaja same sobie swoja wyzszosc nad innymi. Serio jestescie tak naiwne, ze myslicie, ze nie jedzenie/picie "gow.na" jest gwarancja zdrowia?? Moje dzieci np jedza lepiej niz niejeden ich kolega, a to wlasnie one sa chore. Odpowiadajac na pytanie: u nas w domu jest cola non stop (ja lubie i pije), kupuje bez cukru (w razie gdyby corka chciala) i bez kofeiny (w razie gdyby syn chcial), czyli juz gorzej byc nie moze A Wy mozecie sobie zyc dalej w przeswiadczeniu, ze skoro Wasze dziecko nie zna smaku coli, to bedzie zdrowe, piekne i madre. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 19:38 majenkir napisała: (...) > Serio jestescie tak naiwne, ze myslicie, ze nie jedzenie/picie "gow.na" jest gw > arancja zdrowia?? > Moje dzieci np jedza lepiej niz niejeden ich kolega, a to wlasnie one sa chore. > Współczuję. Dobre jedzenie i unikanie niezdrowego picia i jedzenia nie jest gwarancją zdrowia, niestety. Ale dobre nawyki żywieniowe sprzyjają zdrowiu. Tak jak niejedzenie śmieciowego jedzenia nie jest gwarantem szczupłości, ale jedzący fast foody jednak statystycznie częściej tyją. Wydaje mi się, że lepiej więc uczyć dobrych nawyków. (...) > A Wy mozecie sobie zyc dalej w przeswiadczeniu, ze skoro Wasze dziecko nie zna > smaku coli, to bedzie zdrowe, piekne i madre. Niekoniecznie będzie "zdrowe, piękne i mądre", ale ma na to większą szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 10:58 Jaką wyższosc? Rozumiem, ze czujesz sie wbita w poczucie winy, bo u ciebie cole pija sie jak u innych wode? Pijecie, to trudno, wasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 19:01 Pije. Od okazji do okazji. Wie, że ja coli, chipsów, paluszków i miliona innych rzeczy nie kupuję ale ma jeszcze babcię i różne okazje towarzyskie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 20:50 Coli u mnie w domu nie ma.Bo jakby była to to córka wypilaby i 2 litry.Poza domem pewnie pije, nie wnikam.Moj facet lubi,ale ze wzgledu na to,ze widzac butelke i ze tata pije mały(2 lata) sie upominał(nigdy nie próbowal i nie mam pojecia czemu dopomina sie jej) , zabroniłam przynosic toto do mieszkania.Ja pije moze ze 2 razy w roku- gdy zjem na miescie cos cięzszego(pizza) i nie moge pic do posilku wina(jako kierowca).Wówczas zamiast wina pije cole, bo podobnie pomaga strawic posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
wasp20 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 20:57 Ja nie daję dzieciom żadnych gazowanych napojów. I mam w nosie co robią koledzy. U nas takich synów się nie pije. Oczywiście poza domem nie mamy kontroli. Ale nie dajemy i tłumaczymy że to syn. Odpowiedz Link Zgłoś
wasp20 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 21:09 *synów - syFów *syn - syF oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 21:11 Freud by się ucieszył Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 21:20 Witam Moja córka pije. Ale nie kupujemy butli, tylko takie małe puszki w Biedrze. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 21:33 Pokaż dziecku filmik: www.youtube.com/watch?v=rhkWQnHpaIk Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi wklejone przez moderatora 28.03.15, 23:11 aquella 28.03.15, 08:45 Co odwiedzam znajomych to widzę butle 2litrowe u każdego które beztrosko popijają ich dzieci ( mowa o takich 7-10lat) często o zgrozo bez cukru w zamian za chemiczne słodziki. Moje 8letnie dziecię widząc takie zwyczaje chce pić to dziadostwo ( z kofeiną) i wydaje mi się, że próba perswazji z mojej strony, że tym się człowiek nie napije jest jak grochem o ścianę. Z bólem zatem zgadzam się na kupno małej butelki raz w tygodniu załamana, że tworzę jakieś nowe przyzwyczajenie. Czy powinnam zatem wyluzować bo prędzej czy później i tak spróbuje a jak lubi to i tak będzie pił czy zdecydowanie odmawiać bo to nie jest w menu napojów w naszym domu. Dziecku daję wodę i soki ( z naturalnymi owocowymi cukrami) czasami kakao na zimno. ( Nic na ciepło nie lubi) aquella 28.03.15, 08:47 przepraszam za powtórzenie wątku proszę skasować ten z nieprawidłowym tytułem melancho_lia 28.03.15, 11:34 Moi nie pija. I nie ciągnie ich wcale. Nawet jak koledzy i koleżanki pija. Nawet jak my pijemy. Maja 6 i 9 lat. agnieszka77_11 28.03.15, 11:39 Nie piją i nie ciągnie ich. vivaluna 28.03.15, 13:55 Grunt to wyrabiać dobre nawyki, czyli idziesz w dobrą stronę. Jak na jakiś czas wypije trochę coli to się nie zatruje, ale dobre przyzwyczajenia w postaci picia wody pozostaną na całe życie. Ważne, aby w domu nie stały patery z czekoladkami i słodkie napoje. Można raz na jakiś czas kupić małego batonika czy niewielką butelkę coli, ale nie tworząc rytuałów i powtarzalności. bluea.nne 28.03.15, 14:46 jedno dziecko nie pije wcale, drugie sporadycznie weźmie łyka od taty jak piją koledzy to ich nie rusza piją wodę, czasem kubusia play albo sok- ale to rzadko woda rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 28.03.15, 23:20 Nie. Sami też nie pijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 01:33 Tak, mój 11 latek od jakiś 8 lat pija colę, mój 3 letni wnuk też ją lubi. A i żeby nie było - ja też ją piję Żyjemy i mamy się dobrze, moje dwie córki dożyły wieku dorosłego w dobrym zdrowiu Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 01:41 Nie pija, bo w domu nie ma i nigdy nie kupujemy. Jak mu sie zachce na imprezach, to jest zupelna egzotyka, naleje cala szklanke, wypije pare lyjow imzosyawi. Nie mamy tabu na slodkie, gazowane, po prostu nikt w domu tego nie pije, wiec nei ma na radarze... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 03:19 Pije sporadycznie. Kiedy jestesmy gdzies w gosciach, a goscie maja cole to sie napije. Czasem kupie na jego prosbe. Pije wiec kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Czy Wasze dzieci 7lat + piją Colę? 29.03.15, 04:08 Pijały sporadycznie na imprezach u kolegów. W domu czasem też bo mąż miał fazę na picie coli. Jednak same się nie dopominały. Teraz jako nastolatki piją głównie wodę ngaz, herbatę zieloną lub ziołowe. Cola nadal sporadycznie. I jako młodsze dzieci pijaly w przypadku zaburzeń żołądkowych odgrywają. Może to i mit ale nas skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś