Dodaj do ulubionych

wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginalne?

• edelstein Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 13:19
      Córke nazwalabym Laureen.
    • kura17 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 13:24
      matylda i sebastian wink
    • monique_alt Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 14:04
      A ja nadając swoim dzieciom imiona oprócz wymienionych już watku kryteriów (bezpretensjonalność, żeby nie było bardzo popularne itp) kierowałam się też faktem czy łatwo będzie to imię używać w innych krajach. Pracuję w miedzynarodowej korporacji i sama widzę ile problemów w kontaktach z innymi nacjami mają Agnieszka, Łukasz, Ksawery i Janusz. Ja mam imię proste, występujące w wielu językach i praktycznie nie ma z nim problemu. Dla mnie takim uniwersalnym międzynarodowo imieniem jest Adam, Ewa, Piotr, Patryk, Monika i jeszcze kilka innych.
      • memphis90 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 20:45
        > a, Łukasz, Ksawery i Janusz
        A jaki to problem wymówić "Lukas" czy "Janus"?
        Natomiast nie rozumiem w jakim sensie Piotr czy Ewa są międzynarodowe? Po polsku brzmią naprawdę inaczej...
    • kropkacom Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 14:07
      Moje dzieci mają popularne imiona (nie tylko w Polsce) i nie widzę problemu. Nie widzę też aby one miały problem. W ogóle to sprawa drugorzędna jak dzieciak ma na imię. No ludzie... Jak czytam, ze babcia dostaje białej gorączki, bo rodzice nie chcą dać imienia wnukowi po dziadku, to dziękuję losowi, ze byłam na tyle twardogłowa aby być ponad. Dokładnie ten sam odruch mama jak czytam to forum. Imię ma się podobać rodzicom dziecka i wszystko jedno dla postronnych i młodego jakie ono jest. Osobowości dziecka to nie zmieni, pieniążków na koncie mu kiedyś nie ubędzie i nie przybędzie wink A już te rozważania czy da się zdrabniać?
      • annpierle Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 14:52
        Moim zdaniem, dziecka jednak dotyczy jak ma na imie. To przeciez ono je nosi i ono sie z ewentualnymi uwagami spotyka. A to, ze nie powinno tych uwag byc, nie zmieni faktu, ze sa.
        Poza tym, mnie naprawde zainteresowalo, jakie sa teraz imiona "na czasie" ale przy tym oryginalne. Pytam o tzw. tendencje, a nie o wybory dokonane lub jeszcze nie, dla wlasnych dzieci.
        To tak, jakbym pytala, jaka jest moda na spodnie teraz (a nie - jakie spodnie nosicie).
        Nie chcialam ani nikogo urazic, ani sprowokowac do nie wiem sama czego... pytam tylko o tendencje!
        Na co zreszta wiekszosc z wpisujacych sie wydala sie dobrze zareagowac.
        • kropkacom Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 15:08
          Przecież nie wiesz co się dziecku spodoba? Co akurat będzie glanowało społeczeństwo? Jakie imiona będą popularne i tak dalej.
        • landora Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 17:04
          Ja mam imię zwyczajne i dość popularne w moim roczniku i muszę powiedzieć, że sama bym się tak nie nazwała.
          Imię jest krótkie, a jego zdrobnienie znacznie dłuższe. W efekcie zdrabnia mnie tylko najbliższa rodzina i to zdrobnienie jest takie... dziecinne. Chciałabym mieć imię, którego zdrobnienie jest naturalne, typu Ania. Pamiętam swój szok w przedszkolu, kiedy wszyscy zaczęli się do mnie zwracać normalnym imieniem, a ja to odebrałam jako objaw gniewu czy niechęci.
          W klasie miałam zawsze mnóstwo osób o tym samym imieniu, za to teraz nie spotykam swoich małych imienniczek. Chyba wyszło z mody.
          Tak że moim zdaniem imię ma znaczenie.
          • kropkacom Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 07:11
            To może po prostu wybór imienia pozostawiać dzieciom jak dorosną? Do tego czasu same Adamy i Ewy. Imię chyba można zmienić tak poza tym.
            • lily-evans01 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:32
              Eee, lepiej nie, bo miałabym z 5 imion wink.
    • lafiorka2 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 15:11
      ostatnio w bibliotece stała przede mną dziewczynka o imieniiu Nawoja... Przyznam, pierwszy raz słyszalam.
      • lafiorka2 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 15:19
        tak sobie mysle,że nie znam żadnej małej Danusi....Więc chyba jesli jeszcze będę miała córke dostanie imię po babci smile
        • mamaemmy lafiorka 13.04.15, 18:21
          lafiorka2 napisała:

> tak sobie mysle,że nie znam żadnej małej Danusi....Więc chyba jesli jeszcze będ
          > ę miała córke dostanie imię po babci smile

Nie rób krzywdy dziecku tongue_out
          Mam tak na imię i ..oj nie podoba mi się ,zwłaszcza beznadziejne" zdrobnienie" Danka .Błe.
          • lily-evans01 Re: lafiorka 14.04.15, 20:22
            Do mojej znajomej mówią Dana.
            No i Danka czy Danusia jakoś lepsze od Danuty mimo wszystko wink.
      • astomi25 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 15:24
        Moj syn ma oryginalne imie - Leonard. Dla mnie idealne: ma ladne meskie brzmienie, fajne zrobnienie dla brzdaca Leoś. Za granica spotykane, problemow z pisownia brak.
        Polecam wink
        • t.tolka Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 16:41
          Judyta? W Polsce znalam tylko jedna.
          Estera? Podobnie.
          Milosz? Pamietam komentarz jednej pani : jak mozna dziecku dac na imie nazwisko!smile
          • koraba30 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 17:05
            Remigiusz ???
            Nadia.
            • konwalka Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 18:07
              uwielbiam Leonarda- Leosia
              z miłosci do Di Caprio, Cohena i da Vinci
              Judyta to piękne imię- tak uwazam
              • t.tolka Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 21:16
                Tez uwazam, ze Judyta to piekne imie. Zwlaszcza, ze to imie jednej z moich coreksmile
                • astomi25 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 21:19
                  Ja rowniez bardzo lubie Judyte. Za czasow studenckich nawet sie tym imieniem przedstawialam smile
                  Niestety nie nadalam go zadnej z corek ( veto stworcy bylo)
                  • gazeta_mi_placi Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 09:28
                    Znam jedną Judytę z Biedronki, bardzo ładne imię.
    • agnieszka77_11 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 20:06
      A dlaczego musi być oryginalne? Dlaczego nie może być zwyczajne? Franciszek, Jan, Maciej, Michał, Piotr? Albo Anna, Hanna, Maria? Co jest złego w tych imionach? Czy oryginalność imienia jest najważniejsza?
      Olivier Janiak zmienił imię z Piotra, aby wyróżnić się w 'showbiznesie'. Piotr Fronczewski tego nie potrzebował.
      • annpierle Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 23:32
        Ciut wyzej juz o tym pisalam: nie musi, ale TO wlasnie mnie interesuje. Dlatego o to pytam.
    • turzyca Znalezienie takiego imienia to pestka 13.04.15, 20:11
      Gdzies na stronie MSWiA jest spis imion w calej populacji Polskie wedlug popularnosci. Na stronach dzieciowych sa spisy imion nadawanych w ciagu ostatniego roku/kilku lat. Trzeba znalezc imie, ktore jest jak najwyzej na liscie w calej populacji i jak najnizej na liscie dzieci. Bedzie oryginalne w pokoleniu, ale nie udziwnione w spoleczenstwie. Jak jakies trzy lata temu sprawdzalam, to Grazyna i Krystyna byly idealne.
      • annpierle Re: Znalezienie takiego imienia to pestka 13.04.15, 23:30
        Bardzo interesujacy trop. Jutro nim rusze. Dzieki.
    • b.bujak Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 20:16
      imiona moich dzieci spełniają te warunki: Marek i Karol (to drugie trochę mniej)
      • b.bujak Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 22:55
        a dziewczyńskie: Marta, Anna, Ewa, Alicja
        • joaaa83 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 09:01
          Alicja szybko goni trójcę, czyli Julię, Maję i Zuzię. U mnie sporo Alicji, więc odpada.

Marta spełnia kryteria.
    • inguszetia_2006 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 20:27
      Witam
      Oryginalne to jest imię Abaddon;-P Poznałam kiedyś w Polsce kolesia, który miał tak na imię. Chyba nawet dowód nam pokazał osobisty, bo nie mogliśmy uwierzyć. Pamiętam to jak przez mgłę. Ale ciekawi mnie, gdzie można sprawdzić ile osób w Polsce nosi to imię? Wiecie może? Po tylu latach wciąż jestem ciekawa,czy nas nie oszukał;-D
      Pzdr.
      Ing
      • memphis90 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 20:49
        Taaa, ale spróbuj ochrzcić dziecko imieniem anioła zagłady... big_grin Nawet powołanie się na Bułhakowa nie pomoże...
        • lily-evans01 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:25
          Jakby co, pozostaje jeszcze Behemot wink
      • czarna_kita Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 21:03
        Dominik,Szymon,Dawid,Kamil,Artur,Filip,Damian, Tomek,Krzysiu,Grzesiu,Daniel to chlopaki z naszej najbliższej rodziny najstarszy ma 18 lat. A dziewczynki to Justyna, Kinga, Natalia,Marta i u sąsiadki Sabinka lat 3 smile Wedlug mnie nie są wydziwiane ani starodawne ani "chwilowo na topie" ani patologiczne.
        • vvipp Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 06:58
          Krzysiu,Grzesiu są patologiczne smile
      • ichi51e Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 23:03
        Spor onto imie na pewno byl bo jest na liscie
        "

Ponadto Rada przygotowała listę imion, których nadawania dzieciom rodziców narodowości polskiej i obywatelstwa polskiego się nie zaleca. Oto ona:
        Abbadon, Akaina, Alexander, Alma, Andrzelika, Ardena, Arkhan, Bastian, Benjamin, Bhakti, Boromir, Brian, Carmen i Carmena, Chiara, Clea, Cynthia, Dajana, Emaus, Ewan, Herrada, Jaila, Joshua, Julka, Karla, Klea, Krystina, Kuba jako imię żeńskie, Lester, Lilith, Lorina, Majka, Malta, Martin, Martyn, Maxymilian, Maya, Merlin, Montezuma, Morena, Natasha, Nicol (żeńskie), Nicole (żeńskie), Nika, Nikol (żeńskie i męskie), Nikola (męskie), Ole, Opieniek, Pacyfik, Pakita, Poziomka, Radek, Rener, Ricardo, Sofia, Tea, Teonika, Tonia, Tupak, Una, Unka, Veronika,Victoria, Violeta i Violetta, Wilga, Wilk, William, Xymena.

2007 rok"
        Pewnie nadali bo to od urzednika zalezy. Kiedys czytalam ze sa dwa Belzebuby w Wwie.
        • lily-evans01 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:27
          Uch, Opieniek z Pacyfikiem i Poziomką dostarczyli mi sporo radości wink.
    • misterni Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 13.04.15, 23:37
      Fejs dla dziewczynki, Buk dla chłopca.
    • stasiowa-marynia Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 08:08
      moje dzieci to Tomasz i Anna i uważam je za imiona idealne pod każdym względem.
    • zazou1980 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 17:22
      Jesli chodzi 8 moje preferencje to dla dziewczynki Joanna,Alicja,Emila, dla chlopca Roman,Henryk,Gustaw...
      • migotliwamakatka Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 19:55
        Podoba mi się Grażyna, Róża, Konstanty, Helena i Halina
        • annakate Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:19
          Gdybym miała jeszcze jedną córkę miałaby na imię Irena - i raczej na pewno nie miałaby drugiej Irenki w klasie.
    • lily-evans01 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:30
      Berenika, jeśli ma nie być"pretensjonalne".
      Choć mi się podoba bardzo na przykład nazewnictwo amerykańskie, gdzie można nadawać takie wdzięczne w sumie imiona typu Apple, Angel, Holly itp., i nikt się nie doczepia, czemu dziewczynka jest Jabłuszkiem wink.
      • ichi51e Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 21:08
        Albo zrenica - zalezy jak spojrzec
        • lily-evans01 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 23:45
          H he, dodajmy Przeznaczenie, Niebo, Melodię, Kryształ i Myśliwego (właściwie to chyba Łowcę) wink.
    • kawka74 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:32
      > Jakie zatem mozna wybrac imie w Polsce dzis, takie, by nie bylo ani patologiczn
      > e, ani pretensjonalne, ani powodujace zaklopotanie nosiciela, a jednak inne niz
      > polowa dzieci z podwojnej strony w Gazecie Wyborczej?

Moja córka takie nosi - proste, zwyczajne, niekłopotliwe, a rzadkie, bo zapomniane.
    • 18lipcowa3 Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 20:47

> Jakie imiona polecacie, lubicie?

Proste zwykłe, ponadczasowe
      tak na szybko
      Anna, Joanna, Alicja, Michał, Jerzy, Adam
      • szapocznikov Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 21:03
        Znajoma w tamtym tygodniu urodziła dziecko i ma na imię Lysander- obydwoje rodzice Polacy.
        • asmarabis Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 21:14
          biedne dziecko, ciekawe jakie mu rowiesnicy ksywki beda wymyslac...
    • stawka Agnieszka 14.04.15, 21:27
      W szkole, w której uczę, na ponad 600 dzieci (300 dziewczynek?) nie ma ani jednej Agnieszki.
      • mishkoo Re: Agnieszka 14.04.15, 22:24
        Ich mamy to Agnieszki. A jeśli mamy urodzone w latach 80tych to pewnie ze 100 z nich ma tak na imię 😉
    • conena Re: wobec tego, co wczesniej, jakie imie oryginal 14.04.15, 21:59
      z normalnych imion:
      oryginalne dla chłopca: Zenek, Kazik, Abelard wink,
      oryginalne dla dziewczynki: Cecylia, Róża, Teresa, Karina i wszelkie "odmęskie" Stanisława, Kazimiera, Ryszarda, Zenobia i moja ukochana Eufrozyna.
      jak miałam kilka lat, na początku lat osiemdziesiątych, niecierpiałam swojego imienia i wujek wymyślił mi zastępczą Eufrozynę. rzecz się działa na wakacjach, wszyscy przesiadywali gdzieś w okolicach jakiejś fontanny i ja miałam ewidentnie ochotę wleźć do niej. wujek z troską zawołał "Eufrozynko, uważaj, bo wpadniesz", a jakaś facetka, wyraźnie zmartwiona, westchnęła głośno "Eufrozynko? biedne dziecko..." big_grinbig_grin mam najnormalniejsze imię świata, zawsze gdzieś się kręci moja imienniczka, a obecnie już je polubiłam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka