Dodaj do ulubionych

Rolety dzień noc- pytanie

27.04.15, 09:30
Słuchajcie wytłumaczcie mi zamysł bo nie rozumiem. Po co się kupuje takie rolety? Sprawdzają sie w ogóle?

Ja jestem miłośniczką pustych okien więc pytam tylko z ciekawości a nie mam planów zakupu.
Tak sobie myślę że nie rozumem sensu tej konstrukcji. Jak chcemy zaciemnić to mamy normalne rolety, rolety rzymskie, plisy, harmonijki itd które występują z milionie rodzajów od w pełni zaciemniających do lekko tylko zasłaniających. Mamy też firanki.
Takie rolety wersji dzień mają wady obydwu rozwiązań a na moje oko żadnych zalet - czyli wpuszczają nieco światła ale za to tylko część a widok z okna jest paskudnie poprzecinany pasami.
https://ka-ma24.pl/wp-content/uploads/2014/06/IMGP1774_male.jpg
Wersja noc oczywicie spełnia swoje funkcje ale to załatwiłaby zwykła roleta.
Za to podniesienie całkowicie rolety na dzień też jest bez sensu bo znowu - to niczym nie rózni się od zwykłej rolety,
Co do urody rozwiązania się nie będe wypowiadać bo wiadomo są różne gusta.
Jedyny plus jaki widzę to możliwość ustawiania poziomu światła w domu czyli zaciągamy trochę i jest trochę światła o trochę nie. Ale trafiają się rolety dzień nic które nie zaciemniają zupełnie zatem znowu - wystarczyła by zwykła roleta.
Nienowoczesna jestem bo uważam że to kolejna dziwaczna moda czy to genialne rozwiązanie i się nie znam smile
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 09:34
      tez nie rozumiem. dla mnie roleta powinna byc tylko i wylacznie na szybie i pelna. to cos ze zdjecia to ni zaluzja ni roleta, w dodatku zamontowana jak firanka.
      • beataj1 Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 09:38
        Sposób montażu to juz detal. Rolety tez czasem się tak montuje. To już kwestia indywidualna.
        Bardziej zastanawia mnie sens rozwiązania z tymi pasami i warstwami.
    • lilly_about Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 09:39
      Też nie do końca rozumiem i w dodatku nie podoba mi się to rozwiązanie. Mam rolety zewnętrzne i one spełniają faktycznie funkcję rolety. Firan nie mam póki co i raczej mieć nie będę.
      • kannama Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 10:33
        Ale to wszystko zależy gdzie mieszkasz i co masz za oknem smile
    • lola211 Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 09:47
      To dla tych co nie chca firan.Puste okna maja ten feler, ze widac bardzo zabrudzenia.Wczoraj umyte okna, popada deszcz i juz widac.I dla tych co maja niezbyt ładny widok za oknem.
      Do biur dobre.
    • kannama Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 10:09
      Ja mam takie rolety i bardzo je lubię. Otworzenie ich na wersje "dzień" daje normalne światło w pokoju (akurat ja mam w pokoju od południa), na noc zaciemniają bardzo dobrze. Nie mam w domu firanek i wersja normalnych rolet, które podnoszę całkowicie na dzień nie wchodzi w grę, ponieważ czułaby się niekomfortowo, że ktoś mi zagląda z sąsiedniego bloku.
    • mynia_pynia Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 10:20
      Bo ładnie wyglądają?
      Też mam gołe okna do tego roleta w pełni zaciemniająca na prowadnicach, przy szybie. W dzień mam odsłonięte, po zapaleniu świateł odsłaniam, w lecie okna od strony słonecznej mam zasłonięte permanentnie.
      Natomiast te rolety paskowe bardzo mi się podobają, chociaż u mnie byłyby nie praktyczne.
    • wegatka Re: Rolety dzień noc- pytanie 27.04.15, 10:47
      Mam taką roletę w kuchni. Mieszkam na parterze w dość ruchliwym miejscu, więc opcji bez firan w ogóle nie biorę pod uwagę, bo czułabym się niekomfortowo, mając świadomość, że co chwilę ktoś mi zerka do domu. Natomiast firanka zasłaniająca całe okno przeszkadzałaby, ponieważ pod oknem jest blat. Taka roleta w dzień pełni funkcję firanki, a wieczorem zasłonki. W zasadzie działa podobnie, jak zwykłe żaluzje poziome.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka