Słuchajcie wytłumaczcie mi zamysł bo nie rozumiem. Po co się kupuje takie rolety? Sprawdzają sie w ogóle?
Ja jestem miłośniczką pustych okien więc pytam tylko z ciekawości a nie mam planów zakupu.
Tak sobie myślę że nie rozumem sensu tej konstrukcji. Jak chcemy zaciemnić to mamy normalne rolety, rolety rzymskie, plisy, harmonijki itd które występują z milionie rodzajów od w pełni zaciemniających do lekko tylko zasłaniających. Mamy też firanki.
Takie rolety wersji dzień mają wady obydwu rozwiązań a na moje oko żadnych zalet - czyli wpuszczają nieco światła ale za to tylko część a widok z okna jest paskudnie poprzecinany pasami.

Wersja noc oczywicie spełnia swoje funkcje ale to załatwiłaby zwykła roleta.
Za to podniesienie całkowicie rolety na dzień też jest bez sensu bo znowu - to niczym nie rózni się od zwykłej rolety,
Co do urody rozwiązania się nie będe wypowiadać bo wiadomo są różne gusta.
Jedyny plus jaki widzę to możliwość ustawiania poziomu światła w domu czyli zaciągamy trochę i jest trochę światła o trochę nie. Ale trafiają się rolety dzień nic które nie zaciemniają zupełnie zatem znowu - wystarczyła by zwykła roleta.
Nienowoczesna jestem bo uważam że to kolejna dziwaczna moda czy to genialne rozwiązanie i się nie znam