2tomst Re: Najlepsze WINO!? 21.06.06, 22:59 Jakie jest wg Was najlepsze wino, które można za niewielkie pieniądze kupić w Grecji?:) No wiecie, aby się tam napić;) i coś do domku przywieźć;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Najlepsze WINO!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 22:48 Dlaczego piję tanie wina? Bo są tanie i dobre! Jesli na Rodos to wina z Rodos, Kreta - kretenskie, i t.p. zasada sie kieruj, a najlepiej sprobowac te z beczki lane do karafek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Najlepsze WINO!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:03 Grecja nie słynie z markowych win. Najlepiej wypróbować tych nalewanych na kilogramy w tawernach. Jest na forum gazety prywatne forum o winach. Poszukaj i tam spytaj Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Najlepsze WINO!? 22.06.06, 10:30 A ja bym Ci poleciła wina z Embony (Rodos)! Doskonałe zarówno białe wytrawne (moje ulubione ;), czerwone oraz różowe, półwytrawne - aż do tamtego momentu, kiedy wypiłam je po raz pierwszy, nie znosiłam win 'rose'- zdanie zmieniłam :)) Szkoda tylko,że nigdzie od tamtej pory nie udało mi się na nie trafić - ani na lotniskach wielu, ani nawet po jakimś czasie podczas pobytu na Krecie... A szukałam uparcie dosyć, cóż...może to typowo lokalna 'speciality' i za eksport się nie biorą ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor.com Re: Najlepsze WINO!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 10:32 [Mavrovafni] - fonetycznie. Jeżeli lubisz czerwone słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Najlepsze WINO!? IP: 212.75.118.* 22.06.06, 15:04 Grecja słynie z wina Retsina (białe półwytrawne). Dla mnie rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdusija Re: Najlepsze WINO!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 19:08 retzina z odrobina coli!rewelacja!! a z bardziej tradycyjnych to tzabtali polecam albo apelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: Najlepsze WINO!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:03 A jeśli chodzi o Metaxę? Opłaca się tam ja kpuć? I ile mniej więcej trzeba zapłacić za butelkę? Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Re: Najlepsze WINO!? 21.07.06, 13:16 Za litr Metaxy 5* płaciliśmy w Kos przy porcie 10,7 euro (w innych sklepach ok. 12-14 euro). Z win polecam Macedonię (mi też ją polecono na miejscu), wytrawne, lekkie, jest czerwone, białe i różowe - to ostatnie mi najbardziej smakowało. Taka zaokraglona butelka, cena ok. 3,6 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarowka75 Re: Najlepsze WINO!? IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 21.07.06, 13:58 KRITIKOZ (nie wiem, czy dobrze napisałam), pyszne.....różowe, jak i czerwone. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_potocki Re: Najlepsze WINO!? 21.07.06, 14:01 Gość portalu: magdusija napisał(a): > retzina z odrobina coli!rewelacja!! jesteś profanem czy może z ruskiej mafii??? Odpowiedz Link Zgłoś
azulejo Re: Najlepsze WINO!? 21.07.06, 18:13 "czarne" wino Archanes, Kreta. Nasycone, ciemnoczerwone, bogaty smak i piekny zapach (bukiet:), jednym slowem-- przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś