Dodaj do ulubionych

wicie gniazda :)

29.04.15, 10:49
Drogie Mamy
zadałam już to pytanie na forum Oczekujących ale pomyślałam, że warto także i tu -gdzie Mamy już są Mami smile i może już uwiły gniazdka smile
Mam tu na myśli urządzanie pokoików/kącików dla Maleństwa, wygodny fotel do karmienia stojący w pięknym kąciku, obok pięknej lampki dającej miękkie ciepłe światło, gdzie będziecie razem czuć się po prostu dobrze?
Jestem na etapie tworzenia takiego magicznego miejsca, gdzie będzie można nabyć rzeczy z duszą, piękne, klimatyczne, nietuzinkowe, hand made do pokoików/kącików dzieciaczków (szczególnie noworodków i niemowląt)
Chciałabym poznać opinie najbardziej zainteresowanych tematem stad pozwalam sobie zadać tutaj to pytanie - jak byście chciały aby wyglądał wymarzony pokoik Waszego Maluszka? Czy to co jest dostępne na rynku wokół spełnia Wasze oczekiwania?
Z góry BARDZO!! dziękuję za uwagi, komentarze i opinie!

Pozdrawiam
Mama smile
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 11:57
      Może i by spełniało oczekiwania wizualne, ale dzieć dobitnie pokazał, że nie interesuje go żaden własny kącik tylko bliskość rodziców. Więc spanie z rodzicami i karmienie na leżąco. Przy pierwszym nie miałam przestrzeni na kącik dla dziecka, przy drugim nawet nie zamierzam sobie zawracać głowy.

Wygodny fotel i piękna lampka smile ? Oj dziewczyno, szczerze Ci tego życzę, ale rzeczywistość może trochę Cię zaskoczyć wink
    • zuleyka.z.talgaru Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 12:03
      hyhy smile pięknie to wygląda na fotach - fakt. Ale u nas łóżeczko ma się zmieścić w sypialni (nie wiem jeszcze jak big_grin) i tyle. Jak najbliżej dziecia.
    • ana1113 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 12:18
      Całkowicie się zgadzam -jak najbliżej dziecka, zwłaszcza tak małego (sama też upychałam łóżeczko do sypialni 9m i dałam rade smile. Ale prędzej czy później, jeśli są warunki ten kącik się w ten czy inny sposób urządza smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 12:22
        Wiadomo smile my mamy jeszcze mniejszą sypialnie -wejdzie tam łóżeczko na styk big_grin ale wejdzie. Swój pokój młody dostanie jak przyjdzie na to pora wink
    • awesome810 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 12:39
      Ojej, naoglądaliśmy się amerykańskich filmów? Fotel i lampka, taaa... Dwoje moich dzieci z pogardą splunęło na łóżeczko, o własnym pokoju nie wspominając. Interesowało ich łóżko rodziców i pierś mamusi (pierś mogła być podana i w fotelu, i na krześle wink, wygoda mamusi była kwestią trzeciorzędną).
    • paulina8989 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 13:42
      o pokoiku dla malucha zacznę myślec za x czasusmile)
      poki co wymarzony pokoj mojego maluszka to ramiona,piers i lozko mamysmile
      • doromka Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 14:09
        U nas córka dostała swój pokój, meble, dorosłe łóżko ok. 3.5 roku życia, a raczej my wynieśliśmy się z jej sypialni ze swoim wyrkiem smile Dorosła do tego i bardzo się cieszyła. Teraz zamieszkuję z kolei w pokoju syna i jeszcze to potrwa zanim będzie gotowy na taką samodzielność. A wymuskane pokoiki, z fotelem, lampką i innymi pierdołami to rzeczywiście tylko fajnie wyglądają i nic poza tym. Niemowlakowi to wisi i powiewa, że tak powiem. No, ale takie filmowo-katalogowe wyobrażenia o macierzyństwie weryfikuje, zazwyczaj bardzo szybko, jakże inna szara rzeczywistość wink
    • limonka23 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 14:46
      He, he, tak mi sie przypomniało apropos ślicznej lampki. W 9 miesiącu uparłam sie na słodki misiowy kinkiet, który miał dawać w trakcie karmienia ciepłe światełko. Juz kilka godzin po powrocie ze szpitala na kinkieciku wisiały tetrowe pieluchy, bo to ciepłe światełko tak mnie wq..., że poezja. Teraz żałuje, że zamiast zajmować sie przed porodem duperelami , nie szkoliłam sie w zakresie laktacji i karmienia piersią. Bo przecież to takie proste i naturalne...
      • jak-kania-dzdzu Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 21:45
        O tak, tak, tak Limona! 'Ciepłe, wkurrr***jące światełko' i zwały pieluch wiszące na nimbig_grin big_grin big_grin Skąd ja to znam smile I naburmuszony mąż, fuczący, że chłupę z dymem puszczę, bo się w końcu któraś pielucha od żarówki zapali big_grin
    • panizalewska Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 15:19
      Ja podobnie jak reszta dziewczyn wyżej tongue_out
      Z tym, że mój niemowląt 11-miesięczny (to też się zalicza tak? big_grin) ma w ramach swojego kąta cały salon, a w zasadzie salono-kuchnio-werando-korytarzo-prawie-wszystkie-pokoje. I ma pudła kartonowe i plastikowe z zabawkami, ma "matę edukacyjną" [co to w ogóle za określenie jest?] wielkiego miśka z głębszym brzuszkiem, taki miśko-ponton, z pałąkami i zawieszoną pozytywką. Czasem w tym posiedzi, czasem nawet się przytuli i poleży chwilę, posłucha. Ale tak to mamusia i tatuś najlepsi - na rączkach, przytulić, pospać na nich. No i jest jeszcze super starsza siostra, z którą dzieli swój "kącik" tongue_out

Filmowe i magazynowe rodzicielstwo o kant tyłka potłuc.
      • kremka2014 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 16:22
        Niestety. Amen
    • mruwa9 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 17:55
      niemowlakowi pokoj potrzebny jest glownie jako magazyn sprzetow, wozkow, pieluch i zabawek.
      Fotel do karmienia? Super smile tylko w pierwszych miesiacach dziecko potrafi ssac piers nawet 20 godzin na dobe , wiec banicja w pokoju dzieciecym jest zwykle ostatnia rzecza, o ktorej mloda mama marzy. Ona,z dzieckiem w pokoju dzieciecym a cale zycie toczy sie za drzwiami.
      Krzeslo komputerowe (przed biurkiem z komputerem), fotel/sofa przed tv lub wlasne lozko, zeby karmic i uciac sobie drzemke, pewnie szybko wygryza idee fotela w pokoju dziecka.
      Urzadzanie pokoju dla dziecka ma sens nie wczesniej, niz w wieku 1.5-2 lat (wedlug mnie), wtedy tez zwykle lepiej zna sie wlasne dziecko i jego potrzeby, wiec latwiej skroic pokoj na miare potrzeb, a nie wedlug katalogu salonu meblowego.
      • panizalewska Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 18:29
        Jedyną rzeczą, jakiej mi faktycznie brakowało to był port do tableta / dużego fona montowany pod skosem. Że jak się podeprę na poduszce jedną ręką pod głową, żeby się wygodnie filmy oglądało wink
    • awesome810 i miała dziewczyna pomysł 29.04.15, 18:35
      na biznes smile.....
      • limonka23 Re: i miała dziewczyna pomysł 29.04.15, 19:17
        Ale pewnie znajdą się dziewczyny, które uwierzą w macierzyństwo jak z reklamy pieluch lub mm. Nakupią babilotów "z duszą" a po porodzie będą je rozbijać o ściany w rytmach baby bluesa wink
        • panizalewska Re: i miała dziewczyna pomysł 30.04.15, 07:53
          big_grin

Myślę, że spoko, tylko trzeba być mamą pokroju Beyonce [czy jak tam] żeby kołyski z diamentami itp itd. Target do takich rzeczy pewnie gdzieś jest, ale nie na forum ogólnopolskim. Raczej w jakiś klubach dla snobów. Ale spoko, oczywiście można wink
    • volke_86 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 21:36
      a mi fotel sie przydaje.mam uszaka z ajkji, stoi w salonie na wprost tv, idealny do wielogodzinnych maratonow przy piersi. Co do rzeczy w pokoiku malucha -pieresza rzecza zbedna jest pokoik malucha wink bawi sie wszedzie, spi z nami, je przy stole a piers gdzie badz. Pokoj malucha jest gratowiskiem i przechowalnia zbednych rzeczy zakupionych w ciazy pod wplywem wizji o uroczej lampce...
      • kremka2014 Re: wicie gniazda :) 29.04.15, 23:43
        Ważna jest tez funkcjonalność i male odległości, tak żeby móc jedną ręką trzymać bobo, drugą sięgać po pieluszkę a trzecią po chusteczki 😊
        • mruwa9 Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 09:38
          czwarta po pilota, piata do laptopa... wink
    • kangoorol Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 07:28
      Ja polece fotel wygodny typu recliner, najlepiej jeszcze bujany, taki w stylu amerykanskim na maratony cycowo - drzemkowe. Najlepiej go postawic w salonie blisko tv/ laptopa coby jakos zabic czas.
      My mala wyeksmitowalismy do wlasnego pokoju jak miala 8m z bardzo korzystna zmiana w nocnym spaniu i odkad chodzi uczymy ja codziennie przed kapiela sprzatac zabawki i skladac je w odpowiednie miejsca. Ma wlasny super dywanik, 4 kosze z zabawkami, polki z ksiazeczkami I czasem nawet udaje sie ze sama sie w nim pobawi chwilke...
      • zuleyka.z.talgaru Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 08:58
        Kurde, ciągle czytam o tych mitycznych maratonach cyckowych. Nie wiem czy mam mieć żal do syna, że się najadał w 15min....
        • k_linka Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 09:43
          zuleyka.z.talgaru napisała:

> Kurde, ciągle czytam o tych mitycznych maratonach cyckowych. Nie wiem czy mam m
          > ieć żal do syna, że się najadał w 15min....

Ja jestem rozzalona, bo czytalam o nocnych maratonach, a tu kolejne dziecko musze sama budzic w nocy(po uprzednim nastawieniu budzika)...

Autorka chciala zareklamowac swoj klimatyczny sklepik, a to takie zniechecajace opinie smile
          Ja tez dodam, ze przy pierwszym dziecku to mu jeszcze pokoj uszykowalismy (ale raczej kierujac sie praktycznoscia niz nastojowym klimatem). Dla drugiego upchnelismy w sypialni lozeczko i przewijak.
          • zuleyka.z.talgaru Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 09:48
            Miałam z pierwszym dokładnie to samo. Zobaczymy jak będzie z drugim. Z pierwszym to jeszcze w kawalerce mieszkaliśmy, więc na kupie wszystko było smile a teraz też tylko dorzucimy łóżeczko do sypialni i już.
        • ela.dzi Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 10:13
          Ja się doczekałam maratonu po 14 miesiącach big_grin
        • kangoorol Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 14:45
          Moj niemityczny najdluzszy maraton trwal 8h, mala miala 3tyg i zarla zarla zarla, zmienialam piers 11x, w koncu zasnela. Na 2h oczywiscie wink
    • volke_86 Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 11:28
      moj maratonowal pierwsze cztery miesiace,a teraz w fotelu czesto spi mi na reku. bujaka tez mamy, maz usypia w nim dziecko. Dodam ze sam fotel, podobnie jak sofa, na stale przykryte sa klimatycznym kocem maskujacym plamy ktorych nie mam czasu sprac wink
    • volke_86 Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 11:31
      Aha, ten hand made musi byc trwaly - moje dziecko z radoscia rozszarpalo literki tworzace jego imie i przystapilo do pozerania ich wypelnienia wink
      • kremka2014 Re: wicie gniazda :) 30.04.15, 14:17
        Pierwszy maraton max. 1,5h drugi do 5h . Calkiem prawdziwe. Nie mityczne😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka