arista80 04.05.15, 17:10 www.pudelek.pl/artykul/78878/uwaga_porwanie_dziecka_jest_latwe_zobaczcie_eksperyment_na_youtube/ Obejrzałam przed chwilą i aż mi łzy do oczu poleciały jak łatwo o tragedię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Bedę się czepiać 04.05.15, 17:21 Będę się czepiać: - u mnie, gdyby ktoś wszedł z psem na plac zabaw, to zostałby zwrzeszczany natychmiast - samotny facet bez dziecka na placu zabaw? dziwaczne, trzeba go obserwować - rozmowa dziecka z facetem z psem chwilę trwała, byłoby dziwne gdyby matka w tym czasie ani razu nie spojrzała na dziecko, nie zainteresowała się Ja bym była podejrzliwie czepialska i nieprzyjemna już na etapie kiedy pan się przysiada i zaczyna opowiadać o eksperymencie. Dowody, dowody... Laska nie poprosiła o legitymację, o jakiś kwit z instytucji przeprowadzającej eksperyment = ufna idiotka. Szczerze wątpię czy pozwoliłabym panu dotknąć mojego dziecka, nawet gdybym chwilowo łyknęła temat z eksperymentem socjologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:29 Przyznaję Ci rację, ja przede wszystkim nie dopuściłabym do sytuacji, żeby samotny facet (lub kobieta) podszedł od tak do mego dziecka. na szczęście póki co moja córka jest nieufna, raczej by nie zaczęła gadać od tak, ale rośnie i różnie może być. I w kwestii samotnych facetów na placu zabaw: u mnie małe miasto, każdy przynajmniej z widzenia się zna. Jakiś czas temu na ławce placyku usiadł jakiś gościu, sam, nikt nigdy wcześniej go nie widział. Włoskie mamuśki od razu zareagowały. Wszystkie dzieci bawiące się w pobliżu zostały zawołane niemalże histerycznym krzykiem, a panu zaczęto posyłać takie spojrzenia, że sam się zmył. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:33 Taa... tu w weekendy zwłaszcza bardzo wiele dzieci jest na placach zabaw z ojcami, już widzę ich reakcję na zaczepki ze strony samotnego bezdzieciowego gościa. Gdyby padło hasło zboczeniec, to by go zatłukli. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:33 Własnie tak, tez mnie te eksperymenta na potrzeby wzruszenia youtubowych widzów juz powoli irytują. Sytuacje przedstawione sa jakby oderwane od rzeczywistych i naprawdę mozliwych do zaistnienia. A to oddaj kurtke chłopcu na przystanku, kto nie odda ten świnia, a to sprawdzimy ciebie jako matke ile bezpiecznych zachowań nauczylaś wlasne dziecko. Przecież tu na filmie są kilkulatki które bez przerwy powinny byc pod okiem dorosłego. Eksperyment sprawdzający na ile dzieci sa ufne? No są ufne, nic odkrywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:34 Bezdzietne hipsterstwo chce błysnąć. Albo jacyś bezrobotni socjologowie żebrzą o granty. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:46 Chyba nie zrozumiałyscie celu eksperymentu... Moim zdaniem chodzi o to, zeby uswiadomic rodzicom, ze ich dzieci, mimo ze pewnie sa uczone, zeby nie rozmawiac z obcymi, a juz napewno nie isc za zadnym nieznajomym pod zadnym pretekstem, ida tak latwo. I ze wystarczy chwila nieuwagi, zeby ktos taki pojawil sie na placu zabaw, w markecie itp., zeby uprowadzic "po dobroci" dziecko. I przyznam sie szczerze, ze jestem bardzo ciekawa jak zachowalaby sie moja szesciolatka... Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 17:55 Mnie się wydaje, że mimo wszystko warto robić tego typu eksperymenty. Owszem część z rodziców jest ostrożna i pilnuje bawiące się dzieci, jednak są i tacy którzy nieco olewają tę kwestię, Zatopione w rozmowie, kompletnie nie wiedzą co robią ich dzieci. I ja to często widzę w miejscu gdzie uczęszczam z córką. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Warto, bo? 04.05.15, 18:12 Warto, bo? Nośność tego typu reklamy społecznej jest żadna. Nawet uczone, szkolone dziecko może znienacka zdurnieć i zareagować nieprawidłowo, pod wpływem impulsu, właśnie dlatego że jest dzieckiem. Kontrola podstawą zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Warto, bo? 04.05.15, 18:20 Zeby nie uspic czujnosci. Ja np jestem taka pewna moich dzieci. Tego, ze wiedza co i jak, ze maja wytlumaczone, ze z obcymi sie nie gada, nie odchodzi, ze dorosli maja rozne sztuczki. Ale... Jak widzialam tego kolesia z cudnym szczeniaczkiem i pomyslalam o mojej zakochanej w psiakach corce, to cos mi piknelo w sercu i pokazalam dzieciakom filmik i przemaglowalam sprawe jeszcze raz. I zńowu pomyslalam, ze nie warto byc zbyt pewnym tego, ze ja bym nigdy... Moje dzieci by nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Warto, bo? 04.05.15, 18:23 Toż piszę, kontrola podstawą zaufania. Ja w ogóle nie jestem pewna dzieci w takich kwestiach, nie mogę być, bo to tylko dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 18:38 Ty wiesz triss, że tez mnie uderzyła ta ufność matek... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bedę się czepiać 04.05.15, 18:41 Obcy gościu podchodzi do baby, przysiada się, przedstawia, ni z tego ni z owego wyciąga rękę i bajdurzy coś o eksperymencie?! FREAK ALERT. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Bedę się czepiać 05.05.15, 12:11 Dokładnie, ja bym gościa spławiła w niezbyt myślę uprzejmy sposób i to nie dlatego, że jestem z natury niemiła, tylko z marszu uznałabym kolesia za czubka. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Pamiętacie tą sytuację? 04.05.15, 17:23 wiadomosci.onet.pl/lodz/lodz-uprowadzona-11-letnia-julia-zostala-przesluchana-w-sadzie/8k8vg Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 17:39 Jak już chcą tworzyć taką aranżowaną wydumkę, to trochę wiarygodności wypadałoby zachować. Nie wypasiony, zamknięty plac zabaw, tylko otwarty z blokerskimi dziećmi bez opieki. Nie dobrze ubrana i wygladająca na super hiper pilnowaną dziewczynka, tylko dziecko z lekka obdarte, w ciuchach ze szmateksu, wygladające na zaniedbane. Piesek nie będzie szczególną atrakcją, prędzej zdalnie sterowany helikopter albo łódka. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 17:46 Hyh. Moje dziecko ma przykaz, że jak obcy do niego podejdzie to ma wrzeszczeć i biec do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:01 No i jakas boguduchawinna staruszeczka, ktora bedzie chciala dac mu cukereczka dostanie przez nie zawału ;D Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:03 Szit hapens. Nigdy nie wiadomo jakie licho w takiej babulince może siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:07 Przypomniało mi się, że jak byłam mała to bawiłam się z koleżanką na placu zabaw i w pewnym momencie zaczepiła nas właśnie taka starsza pani, dreptająca, zgarbiona. Raczej znikome ryzyko porwania bo ledwo stała na nogach. Coś tam się spytała chyba o wiek, powiedziała, że ładnie się bawimy i odeszła. Chwilę potem przyleciała do mnie z krzykiem moja własna babcia, że mamy nie gadać z obcymi osobami, nawet jeśli są ledwo stojącymi na nogach staruszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:09 I prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:14 Staruszka w eksperymencie rzewnie bajająca o własnych wnukach byłaby bardziej wiarygodna niż samotny (!) facet (!) z psem (!) na zamkniętym placu zabaw, zaczepiający cudze dzieci. Chociażby z powodu tego psa zostałby natychmiast zauwazony i wyganany na kopach. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:19 No widzisz Triss, natomiast na placu zabaw gdzie chodzę ja, niestety pomimo zakazu, bardzo dużo osób przychodzi z psami (czasem kotkami i innymi zwierzaczkami) i niestety bawiące się dzieciaki bardzo chętnie podchodzą do zwierzątek. Dlatego dla mnie pies może być zupełnie wiarygodnym wabikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:21 U nas jest zakaz - respektowany. Jednak na coś się przydaje mieszkanie na trepowskim osiedlu Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:27 U nas niestety nie bardzo. I te pieski, kotki są na porządku dziennym, a dzieciaki skaczą koło nich uradowane że haha. I niestety nie każda matka widzi, że synek lub córeczka bawi się z pieskiem. Dzięki Bogu większość twarzy jest mi i innym matkom znana, ale różnie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:30 Przecież to niehigieniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:25 Kilka rzetelnych awantur i przestaliby przychodzić ze zwierzętami. Dla mnie pies nie jest wiarygodnym wabikiem, mam w okolicy ileś mniejszych i większych zamykanych porządnych placów zabaw, nigdzie nie ma psów. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:32 Ale to tutaj jest najmniej wazne, czy eksperyment z psem jako wabikiem jest wiarygodny, czy nie, chodzi o pokazanie jak łatwo zbajerowac dziecku, i to nawet nie to zaniedbane, tylko uczone przez rodziców ostroznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:40 Ojeso... tu cała sytuacja nie jest wiarygodna. A że małe dziecko generalnie łatwo zbajerowac, to żadna nowina. Dlatego dzieci w tym wieku powinny być pilnowane, jeśli ktoś ufa w moc rodzicielskich pouczeń, to jest niebezpiecznie naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:53 Maluchy powinny byc pod opieką, to oczywiste, ale nieco starsze dzieci, takie, ktore juz samodzielnie ida do szkoly, czy poruszaja sie w obrębie wlasnego rejonu bez opieki obawiam sie, ze przy odpowiednim podejsciu rowniez nie sa trudne do zmanipulowania. Hm, ciekawie byloby zobaczyc taki eksperyment na starszych dzieciakach, niekoniecznie z pieskiem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:43 Tyle, że aby doszło do niebezpiecznej sytuacji wcale nie trzeba dziecka manipulować, niedawny przypadek 10 letniej Mai pokazał, że na psycholi nie ma dobrego sposobu: wyborcza.pl/1,75478,17767655,Porywacz_scigal_Maje_samochodem_po_lesie__Wszystko.html Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 04.05.15, 18:37 No ale nie każdy plac zabaw jest zamykany. Moje miasteczko choć małe jest troche turystyczne. I zdarza się, że przez placyk przechodzą także turyści. Plac jest spory. Jest tam park zabaw, ale jest też obiekt tenisowy i przychodzą starsi (głównie faceci) pograć w tenisa. Jest też sklepik z napojami, gdzie zaopatrują się i dzieciaki, ale i starsza młodzież też. Nie da się skontrolować wszystkich co do ich intencji albo legitymowac każdego po co tu przyszedł, czy ma dzieci itd...Ja jeszcze zanim byłam matką chodziłam np. na spacery w te miejsce i co też trzeba było mnie wygonić? Dlatego, nawet jeśli wydaje się nieco wydumany, warto jednak od czasu do czasu przeprowadzić takie akcje. Takie jest moje zdanie. Moja córka dzięki Bogu póki ci jest bardzo nieufna, psa by nie pogłaskała bo się brzydzi i takiego pana by olała i uciekła, ale widzę po dzieciach niektórych moich znajomych, że te raczej by chętnie pobawiły się z pieskiem. Dlatego dla mnie tego typu akcja ma rację bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:48 To już jest przegięcie w drugą stronę. Chowasz w domu socjopatę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:12 No jakoś socjopatą nie jest. Zadziwiające. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 12:07 Nie zgodzę się, ja też jako dziecko byłam uczona, że z żadnym obcym dorosłym mam nie rozmawiać, tylko od razu w tył zwrot i w nogi biegiem, inne dzieci z mojej rodziny również, nikt nie wyrósł na socjopatę. Swoje dzieci mam zamiar uczyć tego samego. Trudno, lepiej żeby zwiały od staruszki pytającej niewinnie o godzinę, niz dały się zaprowadzić w odludne miejsce zbokowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:19 akurat ten eksperyment pokazuje doskonaale dzialanie bardzo prostych chwytów psychologicznych np . znienacka to podanie ręki , jesli w dodatku jest "hej , jestem DArek " + graba + usmiech+ facet niebrzydki to na bank 80% babek ODRUCHOWO tez poda reke i sie usmiechnie. (tu sie kłania poznana od podszewki zasdada wzajemności ) A skoro juz poda reke to na 90% tez sie odruchowo przedstawi , a jak juz tak to facet ma czysciutka droge do dalszej gadki ( zasada stopy w drzwiach- wszystko do imentu stosowane przez róznej masci ankieterów, akwizytorów, pracowników banków i telefoni komrókowej, to cholerne "pani Asiu mam dla PAni super oferte, hahaha" potem facio machnie jakim papaierem tak czyli zasada autorytetu , równie dobrze móglby byc w munduzre harcerza czy lesnika , wsiorawno, spoleczenstwa roziwnięte maj zwykle wdrukowany szacunek dla munduru Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:23 za szybko sie klikneło : chcialam tylko napisac ze to wcale nei jest takei niemozliwe - tego typu chwyty juz dawno opisał CIaldini i Zimbardo obstawiam ze powodzenie takie zachowania moze siegac nawet 50% a ot juz bardzo bardzo duzo , im szybciej facet dzial i ma lepsze gadane, im lepiej wygląda tym szanse rosną Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:27 Może i działa, ale chyba nie w Polsce. Podchodzi obcy facet, przysiada się na placu zabaw i leci z ręką do witania się?! Freak alert. Odejdź świrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:50 Obcy? Dziecko widziało, jak przed chwilą pan rozmawiał z mamą i mama nie wypędziła go z placu zabaw strasząc policją. Dlatego ten eksperyment nie jest w moich oczach do końca wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:55 Obcy podchodzi do matki - to ona powinna zareagować freak alert. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:55 zakład ze jakby przysiadl sie do samotnej matki w wieku max 25 lat to by od razu zyskał 100pkt w jej ocenie ???? ja sie przypomne jaka głupia zyciowo i spolecznie byłam jeszcze na studiach i w jakie szalenstwa skakałm głwoą na dół - to wiem ze jakis anioł nade mną czuwał Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:28 Może ja mam nieprawidłowo spięte kabelki w mózgowiu, ale gdyby podszedł do obcy gostek (choćby i superprzystojny), wyciągnął łapke, powiedział "cześć, jestem Wojtek/Tomek/Marcin", to bym grzecznie spytała czy mu yebło? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:30 No może te mamusie na placach to jakieś wyposzczone są czy coś. Bo ja to na placu czytałam ksiażkę i filowałam na młodego i z nikim się w durne gadki nie wdawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:33 Ano. Obcy gostek bez dziecka na placu zabaw i chce się bratać. Tak, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:40 > ale gdyby podszedł do obcy gostek (choćby i superprzystojny), wyciągnął łapke, powiedział "cześć, jestem Wojtek/Tomek/Marcin We mnie takie zachowania od razu wzbudzają podejrzenie, że facet za chwilę będzie chciał mi coś wcisnąć. Nie cierpię takich typów i takich technik manipulacji, ale ja stara już jestem, więc nie łapie się na sztuczne uprzejmości. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:57 wlasnie - my juz nie wiochny jestesmy , kazda znas jzu pare lat doswiadzcenia ma ale , tak jak pisalam , jakby na jaką głupiutką lasię trafił , która koniecznie przystojnego faceta chce ? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:13 Oj dziewczyny, ale rozkminiacie bez sensu, przecież te sytuacje z mamusiami były aranżowane, pamiętajcie, że tam jeszcze stał gość z kamerą. Więc rozmowa o zachowaniu matek jest bezprzedmiotowa. Natomiast już sytuacje z dziećmi wyglądają na nieustawione, filmowane z daleka. Tyle tylko, że dziecko mogło wcześniej widzieć rozmowę matki z panem i dlatego mogło mieć więcej zaufania. Tak czy siak pokazuje, że nauczenie dzieci nieufności do dorosłych jest praktycznie niewykonalne. I większa szansa, że dzieciak z tzw. patologii okaże więcej bystrości w takich okolicznościach - one już miewają mniej złudzeń co do dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 10:53 Szczerze mówiąc, to wygląda na fejk. Co nie zmienia faktu, że problem jest poważny. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:06 Ale tu nie chodzi tylko o płac zabaw. Tak zaczepić moze na ulicy ,pod blokiem ,czy pod sklepem. Moja córka lat 11 wygadała się ze wie jak nazwywa się pewnien pies widywany w parku z samotnym facetem. Byłam w szoku , bo nasze psy się nie lubią, tamten jest agresywny wobec naszego ,wiec przy zabawie z psami w parku nie było nowy. Wygadała się ,ze wracając ze szkoły facet szedł z psem ulica i tak sobie rozmawiali. Na szczęście faceta znamy, ja z widoku kiedyś dopóki nasz był szczeniakiem to się bawili, maż często z nim rozmawiał facet ma 2 synów. Ale córka nigdy wcześniej nie była świadkiem rozmów męża i tego faceta. Ma tłumaczone ,rozmowy były, ze gdyby coś ma języczek kopać gryźć. Ale jest bardzo otwartym dzieckiem ,bardzo szybko nawiązuje rozmowę, nie wstydzi się. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:12 > ze gdyby coś ma języczek kopać gryźć. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:19 maslova napisała: > > ze gdyby coś ma języczek kopać gryźć. > > ?? O matko musisz się czepiać, ma krzyczeć słownik zadziałał Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 14:58 Nie czepiam się, po prostu chciałam wiedzieć, co miałaś na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:26 Należy zauważyć, że oglądamy mały wycinek. Tak się tutaj Triss i inne skupiły na tym, że obcy facet podchodzi do samotnie siedzącej matki, ale te być może te matki już wcześniej zostały wyodrębnione i umówili się, że zrobią tego rodzaju filmik, ten gościu podejdzie i sprawdzą reakcję dziecka - to po pierwsze. Po drugie fajnie się mówi ja to jestem taka nieufna, z nikim nie gadam i blalabla (na forum to normalka, że każda tutaj taka nietuzunkowa i w ogóle). W rzeczywistości nigdy nie wiadomo jak człowiek zachowa się w danej sytuacji. Te matki też twierdziły, że ich dzieci są nieufne, zaś filmik pokazał potem zupełnie coś innego. Po trzecie mamuśki nie musiały być wcale wyposzczone. Wystarczyło, że były znudzone. Mąż w pracy, znajome w pracy, cały dzień z dziećmi, a tu prezentuje się możliwość pogadania z kimś dorosłym (równie dobrze mogła się zaprezentować inna kobieta i tu było mogło by być ciekawiej, bo z reguły reagujemy bardziej nieufnie na facetów, a nie na kobiety). Filmik parominutowy, dla niektórych przejaskrawiony, wiadomo, ze nie odda wszystkiego, każdy z nas żyje też w innym otoczeniu (jedne w bardziej zamkniętym, inne w bardziej otwartym). Ktoś kto powiedzy z reguły jest nieufny, okey powie, to jasne itp... Ale nie każdy jest nieufny, sa osoby otwarte, łatwo nawiązujące znajomości, ufne i dla nich taki filmik może akurat coś wnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:29 o dobry trop, gdyby zamaist faceta podeszla usmiechnieta, wesoła, sportowo ubrana kobieta, niezbyt piekna i niezbyt zgrabna , taka swojska babka , w koszulce z jakim logo psiej fundacji czy cos tam i zajechała dokladnie identyczną gadką ??? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 11:39 Ale po cholere rozwazac jak zachowałyby sie mamuski ? Przeciez w normalnym zyciu pedofil nie podejdzie do matki dziecka i nie bedzie jej wkrecal w niby-eksperyment socjologiczny, tylko wykorzysta moment, gdy dziecko bedzie bez opieki, bo ostatnia rzecz na jakiej bedzie mu zalezalo to ta, zeby ktos zapamietal jego twarz. A czepilyscie sie goscia i pieska, po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 12:21 > gdyby zamaist faceta podeszla usmiechnieta, wesoła, sportowo ubrana kobieta, ni > ezbyt piekna i niezbyt zgrabna , taka swojska babka , w koszulce z jakim logo > psiej fundacji czy cos tam i zajechała dokladnie identyczną gadką ??? Może nie identyczną (nie uzyłabym brzydkiego słowa), ale na pewno zostałaby spławiona. Mam ciężką alergię na nagabywantów jakiejkolwiek maści, osobistych czy telefonicznych. Plus pewien rodzaj wrodzonej aspołecznosci, co ułatwia mi niebratanie się ze wszystkimi, ale za to utrudnia funkcjonowanie zawodowe i towarzyskie. Nie dla mnie kariera ankietera czy przedstawiciela handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 14:11 Nie wiem co chcesz mi sprzedać kobieto, ale odejdź. I z daleka od mojej torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Eksperyment socjalny na Youtube. Widziałyści 05.05.15, 12:12 Na mnie filmik zrobił duże wrażenie. Chodzę z synkiem na duży plac zabaw w parku, codziennie przewija się tam dużo dzieci i dużo rodziców. Więc teraz nie do końca zgodzę się z komentarzami w tym wątku,że od razu rzuca się w oczy,że samotny facet ( na "nasz" plac zabaw przychodzi też sporo ojców). Na placu zabaw jest równocześnie około 30- 40 dzieci plus minimum tyle samo opiekunów. Naprawdę macie zakodowane w pamięci,że pan w szarym t-shircie to tata Wojtka, pan w niebieskiej kurtce to wujek Basi, a ten siódmy pan od lewej to na bank bez dziecka ( zwłaszcza,że połowa dzieci na tyle duża,że rodzice i opiekunowie nie biegają przecież krok w krok...). U nas ludzie są dosyć otwarci i jest też stosunkowo normalne,że rodzić Jasia odezwie się do Krysi...Co do psa to rzeczywiście jest prawdopodobne,że ktoś by zwrócił uwagę ,że jest zakaz w prowadzania, ale czy w ciągu pierwszych kilku minut- nie wiem... I naprawdę widziałam nie raz matki zagadane dłużej niż 45 sekund ( a mniej więcej tyle trwała na filmiku akcja z "porywaniem dziecka"). I jak dla mnie przesłanie filmiku jest takie " nie spuszczaj dziecka z oka nawet na chwilkę" i zgadzam się z tym przesłaniem w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi wklejone przez moderatora 05.05.15, 14:00 Drogie emamy, jak chronicie swoje dzieci przed porwaniem? rosapulchra-0 Uczycie je, jak mają się zachowywać wobec nieznanych dorosłych osób? Np. na placu zabaw? Powtarzacie dzieciom codziennie, że nie wolno im się oddalać z obcymi? A może macie jakieś inne sposoby, aby chronić wasze maluchy przed pedofilami czy porywaczami? Koleś zrobił ciekawy eksperyment, zachęcam do obejrzenia i dyskusji: mag1982 Wiesz co? Biorąc pod uwagę to co masz w sygnaturce dziwię się Tobie, że chce Ci się w ogóle zaglądać na polskie forum i słuchać co Polki mają do powiedzenia. Chyba, że kierujesz to pytanie jedynie do tych, które wyemigrowały. rosapulchra-0 A to na temat wątku? mary_lu Ani porwanie, ani obcy pedofil to nie są tematy spędzające mi sen z oczu. Jakieś tam podstawowe rozmowy przeprowadziłam, ale mój sześciolatek ma tak głowę wypakowaną tymi informacjami (ogląda wiadomości z dziadkami, rozmawia z innymi, uczą ich w szkole), że naprawdę nie trzeba było. Ostatnio zwiał na hulajnodze ojcu w galerii handlowej, jak się zorientował co nawyprawiał, zastosował wszystkie wpajane zasady, gdy go odbieraliśmy z informacji, to mówiono nam, że takiego agenta to tu jeszcze nie mieli rosapulchra-0 Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Wasze poszłoby? - Autor: kozica111 05.05.15, 20:24 www.radiozet.pl/Rozrywka/O-tym-sie-mowi/Porwanie-dziecka-jest-latwe.-Szokujacy-eksperyment-na-YouTube-00004677 Zróbcie eksperyment prosząc o pomoc znajomego którego nie zna dziecko...pewnie się zdziwicie... Odpowiedz Link Zgłoś