Dodaj do ulubionych

Pochwalić się chciałam

07.05.15, 15:17
Nauczycielka matematyki starszej córki - kl VI skarżyła się rodzicom, że dzieciaki nie potrafią dodawać i odejmować liczb wymiernych. Wróciłam do domu z wywiadówki - u córki były dwie koleżanki - pytam ich jak to wygląda i od kiedy się tego uczę (6-klasistce nie zaglądam już w lekcje - nie jestem na bieżąco z tym co przerabia) - powiedziałam im w kilku zdaniach, ze mają jakąś kwotę pieniedzy - gdy liczba jest ujemna znaczy, że tyle wydają gdy jest dodatnia znaczy, ze ktoś im daje. Wynik ujemny oznacza, że tyle mają ostatecznie do oddania bo więcej wydały niż miały.
Dziś się dowiaduję, że te trzy dziewczynki jako jedyne w klasie dostały z kartkówki "6". Dumna jestem z siebie, że im w trzy minuty wytłumaczyłam coś takiego - choć mnie wydawało się to proste, zdecydowanie poniżej poziomu 6-klasisty.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Pochwalić się chciałam 07.05.15, 16:43
      Gratuluje.
    • echtom Re: Pochwalić się chciałam 07.05.15, 19:20
      Gratuluję smile Sama odniosłam największy sukces pedagogiczny, kiedy mimo braku głosu i słuchu na tyle dobrze nauczyłam dziecko piosenki, że dostało za nią szóstkę wink
      • niktmadry Re: Pochwalić się chciałam 07.05.15, 19:24
        Ja nie wiem czy to sukces pedagogiczny ale dzięki. Matematyka przełożona z cyferek na pieniądze jest bardziej zrozumiała.
    • baltycki Re: Pochwalić się chciałam 07.05.15, 19:26
      > Dumna jestem z siebie
      Ja tez jestem z Ciebie dumnysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka